Home » Forum » Hoeveel geld per dag en op zoek naar werk

Hoeveel geld per dag en op zoek naar werk

33 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Jm
Hoeveel geld per dag en op zoek naar werk

Mijn zoon van 17 jaar heeft nog geen werk. Hij is geslaagd en heeft wel sollicitatiies uit staan.
Hoe kan hij het beste werk vinden en ook wil hij straks een bol opleiding doen. 4 dagen werken en een dag school.

En nu de vraag hoeveel geld geven jullie.
Wij betalen benzine voor zijn scooter. En hij wil elke dag zelf drinken en wat eten kopen. Hij krijgt geen kleedgeld. Als hij wat nodig is krijgt hij geld van ons.

Jm

AnneJ
Elke dag?

Elke dag een hapje en drankje is vrij kostbaar. Hier krijgen de kinderen nog steeds een lunchbox mee en drinken er water bij. Af en toe halen ze een warme snack zoals soep of een Turkse pizza. Niet elke dag.
Maar goed, als je geld genoeg hebt kun je hem natuurlijk ook 5,- euro per dag, of iets mee, meegeven voor een hapje en een drankje.
Met boodschappen doen houd ik er rekening mee wat ze meewillen voor de lunch aan brood, beleg, fruit of groente. Zoon is op het moment dol op worteltjes en dochter krijgt kersen mee, naast brood met kaas of vleesbeleg.
Ik gaf ze op die leeftijd 20,- euro per maand daarvoor.
Werk vinden hangt van je omgeving af. Vaak zijn er wel advertenties bij de winkels als ze nieuwe medewerkers zoeken en je kunt ook zelf op een winkel afstappen en vragen of ze nog mensen zoeken.
Heeft hij nog geen baantje gehad? Het kan ook zin hebben om daar naar terug te gaan.
Verder kijk je op banensites op internet voor banen in je omgeving.

Phryne Fisher
Zakgeld

Krijgt hij geen zakgeld? En koopt hij ook eten en drinken als hij gewoon thuis is?
Als hij de Bol-opleiding doet en gewoon salaris verdient kun je stoppen met alle bijdragen. Dan verdient hij genoeg om die zelf te betalen.
Mijn oudste kreeg 62,50 per maand, zak- en kleedgeld. Haar telefoonabonnement betaal ik want dat stond op mijn naam en dat krijgen we niet gewijzigd.

Knurf
Oh, dat wil ik ook!

'En hij wil elke dag zelf drinken en wat eten kopen. '

Dat zou ik ook wel willen. Helaas moet ik het doen met boterhammen van thuis en thee van de zaak.

Pirata
Snap de vraag niet

1. Hij is dus al bezig met werk zoeken, dus wat is het probleem? Voor een BOL-opleiding: imformeer bij de school.
2. Hoogste tijd voor een eigen budget en verantwoordelijkheden. Hier krijgt zoon 60,- kleedgeld per maand en 7,50 zakgeld per week. Elke dag lekkers kopen? Zelf voor betalen/werken.

Triva
Phryne

Bij de BBL opleiding krijg je salaris, niet bij de BOL

Phryne Fisher
Triva

Heb je ook bol-opleidingen met vier dagen werken en een dag school?

Triva
Nee

Dat heet dus BBL...

Phryne Fisher
Oh

Maar Jm zegt zelf bol. Ik haal die twee ook altijd door elkaar.

V@@s
daar zouden ze nu eens nieuwe namen voor moeten verzinnen

Zodat het voor mensen direct duidelijk is wat wat is. Noem het bijvoorbeeld "MBO werken " en "MBO leren" of zo. Zelfs al heb ik de afkorting uitgespeld dan nog moet ik nadenken wat wat ook alweer is.

V@@s
leren omgaan met geld

In geval van topicstarter zou ik juist geen geld voor de scoorter betalen. Geeft hem gewoon een gecombineerd bedrag voor zak- en kleedgeld inclusief zijn scooter kosten.

Dat kan hij zelf afwegen hoe hij dat geld wil besteden. Benzine voor de scooter? dan blijft er minder over voor kleding of lekkers.

Triva
Ach

MBO werken? Mijn zoon leert ook hoor met BBL. Zijn theorie zit boven het niveau van vwo examen :) mijn oudste ging het al boven de pet.

BBL beroeps begeleidende leerweg
BOL beroeps opleidende leerweg

Triva
Het zou goed zijn

als BBL wat meer gewaardeerd wordt en op waarde wordt geschat. Men denkt te veel dat dat is voor leerlingen die school niet meer aankunnen, een soort laatste kans voor het afvoerputje. Ik denk dat mijn zoon een betere opleiding krijgt dan op BOL maar dat komt door een tussenorganisatie zoals in zijn geval IW Nederland. Dat zou overal beter moeten worden opgezet, wordt betaalt door de bedrijven daar waar werk in is.

V@@s
ja maar dat leren

Zit toch al in de O van Onderwijs? Met BBL en BOL weet meer dan de helft van Nederland niet waar het over gaat.

Triva
V@@s

De o staat niet voor onderwijs.

En hoezo de helft weet het niet? Ook nog veel mensen snappen de vier niveaus vh vmbo niet. Vaak de hoger opgeleiden juist :)

V@@s
MBO

De O in MBO staat toch echt voor onderwijs. Dus MBO - werken draagt ook in zich dat het over leren gaat.

Triva
Aha

Die o...

Ik vind niet dat je bij bbl niet leert, dat was juist mijn punt. Bij bol werk je in je stage.

Merz
Iw Mbo

Triva: "Ook nog veel mensen snappen de vier niveaus vh vmbo niet"

Dat is zeker zo en inderdaad geen reden om het anders te noemen.. Als je zelf geen kinderen hebt op BBL en BOL zegt het je waarschijnlijk minder en is de interesse erin ook niet aanwezig. Ook geen reden om het dan maar anders te noermen.

Triva: "Ik denk dat mijn zoon een betere opleiding krijgt dan op BOL maar dat komt door een tussenorganisatie zoals in zijn geval IW Nederland. Dat zou overal beter moeten worden opgezet, wordt betaalt door de bedrijven daar waar werk in is."

Ik weet dat jij heel erg tevreden bent over installatiewerk Nederland/IW en absoluut niet over het oubollige MBO waar jouw zoon is gaan kijken. Maar je doet het MBO in het algemeen daarmee tekort want ik heb de ervaring van o.a oubolligheid absoluut niet. Het MBO waar mijn zoon op zit heeft allerlei moderne machines die ook in bedrijven worden gebruikt. Jouw MBO ervaring is een beetje gekleurd door 1 slecht voorbeeld. Daarnaast lijkt een nadeel van IW te zijn dat je 2 of 3 jaar op hetzelfde salaris blijft hangen of heb ik dat mis? Omdat mijn zoon geen tussenpersoon als IW heeft wordt salaris rechtstreeks aan hem betaald en dat is in 2 jaar tijd al 4 keer omhoog gegaan. Let wel: ik heb niets tegen IW, ze zitren in onze regio ook. Maar ik ben heel tevreden over het MBO hier. De MBO-BBL opleiding wordt ook door het leerbedrijf betaald.

Wat betreft beter, BOL /BBL geloof ik eerder in voorkeur van het kind en de keuze voor de opleiding. Sommige opleidingen lenen zich beter in de BBL versie.

Wat betreft beginvraag: zakgeld en kledinggeld geven en het hem zelf uit laten zoeken. Iedere dag geld voor drinken en iets halen om te eten vind ik helemaal niet nodig. Werk vinden lijkt op het moment een eitje. Ik hoor wekelijks werkgevers klagen over personeelstekort.

Lente
Ik mocht het verschil laatst aan een collega uitleggen

Het ging notabene over haar eigen kind die naar BOL zou gaan, maar zij dacht dat kind naar BBL ging.
Toen kon deze hoogopgeleide toch mooi uitleggen waarom ze echt BOL bedoelde op basis van haar beschrijving :-)
Collega is hoogopgeleid. Daar zal het dan wel aan liggen :-0

Maar de naamgeving is echt lastig te onthouden, zelfs al je weet waar de letters voor staan. Verschil tussen begeleidende en opleidende? En dat allemaal binnen MB Onderwijs?

Heette BBL vroeger niet leer-werktraject? Die naam vind ik veel duidelijker.

Ginny Twijfelvuur
De naam dekt de lading niet

En het wordt ook slecht uitgelegd.

En je onthoudt nu eenmaal het beste wat in je eigen belevingswereld zit.
Leuk dat er twee mbo-trajecten zijn, maar vrij zinloos om je daar in te verdiepen als je kinderen allemaal naar de universiteit gaan. Er zijn zoveel andere zaken die ook de aandacht vragen hè. Om het vmbo en mbo in detail te gaan zitten uitspitten voegt dan niet zo heel erg veel toe.

Als je kind er zelf op zit is het wel een beetje suf ja als je niet weet of het BOL of BBL is.

En inhoudelijk: ik zou het hem ook zelf laten uitzoeken qua geld. Ook dat is een leerproces.

Merz
Letters

Dat is best begrijpelijk Ginny maar zou toch geen reden moeten zijn om de naam te willen veranderen.
In een notendop:
BBL is werken en 1 dag theorie op school
BOL is school met daarnaast stages
Zo moeilijk is dat toch niet, daar hoef je de letters niet voor uit te gaan pluizen.
Dat jij dat een ouder uit moet gaan leggen met kind wat daarheen gaat is maf Lente.

Dees
Hoger opgeleid

Ik heb zelf mbo gedaan maar kende de begrippen BBL en BOL pas toen ik ermee in mijn werk mee te maken had.

Triva
1997

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Beroepsbegeleidende_leerweg

Toch al een poos dus.

Ik ging vlak voor de start vd groepen vd basisschool af, het duurde voor mij dus ook langer voor ik dat in mijn systeem had maar toen nichtje naar school ging nam ik het over. Mijn ouders hebben altijd naar de klas gevraagd.

Als het nodig is dan leer je het snel genoeg, weer een nieuwe naam lost het probleem echt niet op.

Pirata
Mensen

Nu weten we het verschil wel, okee?
Ik had er zelf overigens overheen gelezen, maar ik denk dat de strekking van de vraag is: hoe komt mijn kind aan een leer/werkplek?

Triva
merz

"Ik weet dat jij heel erg tevreden bent over installatiewerk Nederland/IW en absoluut niet over het oubollige MBO waar jouw zoon is gaan kijken. Maar je doet het MBO in het algemeen daarmee tekort want ik heb de ervaring van o.a oubolligheid absoluut niet. Het MBO waar mijn zoon op zit heeft allerlei moderne machines die ook in bedrijven worden gebruikt. Jouw MBO ervaring is een beetje gekleurd door 1 slecht voorbeeld."

Mijn zoon wilde niet naar MBO omdat de machines daar niet modern waren, op voorhand maakte het mij niks uit, ik zag geen eens verschil in de machines. Ik ben overigens niet héél tevreden over de stof die mijn zoon moet leren maar die blijkt overal hetzelfde te zijn dus dat is het punt niet. Het grote voordeel is dat de bedrijven wat in de melk te brokkelen hebben ipv het MBO. De bedrijven delen de lakens uit en ik heb een groot probleem met al die MBO opleidingen die opleiden tot werkloosheid.

"Daarnaast lijkt een nadeel van IW te zijn dat je 2 of 3 jaar op hetzelfde salaris blijft hangen of heb ik dat mis? Omdat mijn zoon geen tussenpersoon als IW heeft wordt salaris rechtstreeks aan hem betaald en dat is in 2 jaar tijd al 4 keer omhoog gegaan. Let wel: ik heb niets tegen IW, ze zitren in onze regio ook. Maar ik ben heel tevreden over het MBO hier. De MBO-BBL opleiding wordt ook door het leerbedrijf betaald. "

Dat is fijn, samen kunnen wij in ieder geval ervoor zorgen dat BBL op de kaart komt. Het is niet het grote afvoerputje van MBO, voor leerlingen die anders zijn aangewezen op de criminaliteit want zo lijkt het wel. Het is een volwaardige opleiding die zeer gewaardeerd wordt.

Krijgt jouw zoon voor 40 uur per week betaalt? Zodra ze een jaar ouder worden krijgen ze een hoger salaris en bij het behalen van MBO2 krijgen ze een hoger salaris. Dus meer dan een jaar op 1 salaris hangen is onmogelijk.

Triva
Pirata

"Ik had er zelf overigens overheen gelezen, maar ik denk dat de strekking van de vraag is: hoe komt mijn kind aan een leer/werkplek?'

Dat ligt aan de richting. Als dat 'musicalzingen' is of 'paardenmanagement' dan weet ik het ook niet ;)

Over het algemeen moet je gewoon bedrijven aanschrijven, deed mijn zoon ook voor zijn beide stages VMBO 3 en 4. Dus googlen naar bedrijven in de goede richting. Eventueel met leerwerk of stage erbij.

Pirata
Haha

Voor dat musicalzingen weet ik het ook niet.

Maar het MBO waar mijn geslaagde volgend schooljaar heengaat, houdt een stage/werkplekkenmarkt. Dan zie je het hele aanbod naast elkaar. Per studierichting, geloof ik.
Even kijken of de huidige werkgever van mijn kind er toevallig ook bijhoort, dat zou makkelijk zijn. 😊

tsjor
typen

Je kunt ook eenvoudig typen in een zoekopdracht: vacature leer-werkplek. En dan de gewenste richting. Vaak hebben scholen ook wel een adressenbestand of kontakten met bedrijven. Het bedrijf moet wel een erkend leerbedrijf zijn.
De 17-jarige zal wel nu aan de slag moeten gaan als hij iets wil vinden voor augustus/september.

Tsjor

Noor
Stagemarkt

Als je voor -haha- 'musicalzingen' of 'paardenmanagement' een stageplek zoekt, kun je kijken op stagemarkt.nl . Van bbl opleidingen met moderne machines en theorie boven VWO niveau weet ik dan weer niks.

Phryne Fisher
Paarden

Grappig dat dat genoemd wordt. Voor mbo’ers dierverzorging of paardenmanagement is het echt geen probleem om aan een stageplek te komen. Maneges draaien voor een groot deel op vrijwilligers en stagiaires. Bij de manege van mijn dochter staan 14-jarigen al stallen uit te mesten in ruil voor een gratis les.

Merz
Stagemarkt

Precies Noor, het gemakkelijkste vonden wij ook stagemarkt.nl Je vult woonplaats en afstand in tot hoever je wilt gaan en in welke richting je zoekt en ziet dan welke bedrijven in de regio ingeschreven staan maar ook meteen hoeveel leer/werk plaatsen ze open hebben staan en ook of dat voor BOL of BBL schoolgangers is. Ook zie je de opleiding vernoemd staan waaruit het bedrijf vist en welk niveau ze zoeken, 1 t/m 4.

https://www.stagemarkt.nl/Zoeken

Daarnaast kun je ook nog bij organisaties zoals IW(vraag Triva)of Goflex kijken als je zoon toevallig in de richting techniek zoekt, die wijzen zelf bedrijven aan als je niets zelf wilt/kunt zoeken/vinden. (In onze regio heb je voor techniek ook nog een organisatie gericht op techniek die bemiddeld tussen MBO en bedrijf maar dat lijkt niet iedere regio aan te bieden. Toen zoon in laatste maanden examenjaar vmbo zat had hij met deze organisatie al gesprekken wat hij wilde na zijn evt. slagen. Zij zochten toen bedrijven die aansloten bij zijn wensen en die organisatie zorgde dst hij voorgesteld werd bij bedrijven. Zoon was alleen toen zelf ook al rond aan het kijken en regelde zelf zijn leerbedrijf , al voordat de eerste afspraak bij de andere geregelde bedrijven stond dus die werden tien geannuleerd.)

Pirata, het loont toch om zelf ook eens rond te kijken ipv alleen op de stagemarktavond van school te vertrouwen. Misschien komt je kind al iets tegen wat razend interessant is en wie weet ern evt blijver voor de toekomst. School kan natuurlijk nooit alle bedrijven uit jouw omgeving op laten trommelen dus je mist daardoor misschien nét die ene leukste.

Triva, je lijkt vaak nogal af te geven op het MBO en alleen UW in het zonnetje te willen zetten en dat wilde ik toch even rechtzetten.
Wat is vooral hetgeen waar je niet tevreden iver bent mbt leerstof?(benieuwd/nieuwsgierig/interesse:))
Oja, natuurlijk, ik vergat even dat je per jaar ouder worden ook salarisverhoging krijgt. Maar dan nog vind ik de korte lijn zoon-leerbedrijf wbt salaris wel fijner. Bedrijf laat zien dat ze heel tevreden zijn en uit dat in een regelmatige opslag. Dat doet IW dus niet omdat zij dat regelen met de kinderen en niet het bedrijf zelf. Zoon krijgt 40 uur betaald en ook per 4 weken, nu als 18 jarige het salaris van een 21 jarige, dar vind ik heel netjes van het leerbedrijf.

Ik ben heel erg blij dat er zoiets bestaat als BBL/leren op het befrijf. Zoon is veel beter op zijn plaats in een werksituatie dan 5 dagen op school te moeten zitten. Nu 1 dag theorie en dat is genoeg. Hij leert het snelst door de situatie voor zich te zien (werk), niet dmv een afbeelding of tekst in een boek. Dat die theorie erbij hoort snap ik ook wel, beetje kennis van ned/wis/rekenen had hij anders niet bijgehouden. De rest van theorie is gericht op toekomstig vak.
Over een week weet hij of hij geslaagd is en dan stopt hij na 2 jaar MBO. Hij heeft de planning om school even te laten rusten en dan over een half jaar eens te gaan kijken wat er gegeven wordt aan aanvullende cursussen die echt alleen op beroep gericht zijn. Nu nog even duimen dus dat de afgelopen jaren beloont worden met een diploma.

Pagina's