Home » Forum » 6 puberteit 12 18 » Mijn dochters roken 13 en 15 stiekem en nu

Mijn dochters roken (13 en 15) stiekem! en nu?

23 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Jansz
Mijn dochters roken (13 en 15) stiekem! en nu?

Ook al weet je dat opgroeiende kinderen de nodige vervelende momenten met zich meebrengen, komen sommige dingen toch hard aan.
Mijn oudste had ruim 1 jaar verkering met een jongen (een lastige, met autisme en meerdere beperkingen, hij is 21) en daar bracht ze erg veel tijd mee door. Hij rookt en blowt.
Ik heb haar wel eens gevraagd of zij mee deed. Hierop antwoordde ze altijd stellig NEE. Dat zou ze nooit willen, blowen niet zag zitten, enz enz...

Wel heb ik soms m'n twijfels gehad als ze met rode, duffe ogen thuis kwam en vrij snel naar bed ging...

Pas geleden zag ik haar roken en het enige wat ik kon uitbrengen was dat ik het heel erg vond dat ze tegen me heeft gelogen. En aan m'n dochter van 13 , die daar ook was, vroeg ik of zij ook meedeed. Antwoord was natuurlijk nee!

Nu heeft vanavond mijn jongste een geheim met me gedeeld (zij is 11). "ze roken allebei mam".
Heel dapper van haar...maar wat is nu het beste om te doen?
We kunnen keihard confronteren (stiekem foto's maken als ze 'even gaan wandelen?') en ze letterlijk met hun neus op de feiten drukken, Wachten op hun eerlijkheid? Lastig...

En dan.. als het eenmaal open op tafel ligt?
Hoe houd ik m'n kinderen van het roken af?

Ik hoor graag ervaringen!
Groeten Jansz

Kaaskopje
Jansz

Ik zou om eerlijk te zijn echt niet weten hoe je een kind van roken kunt weerhouden, behalve dan zakgeld inhouden.
Ik vind niet dat je moet zeggen dat je jongste hun geheim heeft verklapt, dus als je ze ermee wil confronteren, zul je je best moeten doen om ze op heterdaad te betrappen. Een beetje toneelspelen kan daarbij geen kwaad. Opeens tóch rooklucht ruiken of zo.
Ik ben gaan roken toen ik in de brugklas kwam, 12 jaar dus. Mijn moeder heeft me wel eens betrapt op een pakje shag, maar ik ben toen niet gestopt. Ik ben pas gestopt toen ik 15 jaar later in verwachting bleek te zijn. Ik heb nooit in aanwezigheid van mijn ouders gerookt, dus ook niet toen ik volwassen was, omdat ik wist dat ze het afkeurden. Ik dénk dat ze ook niet wisten dat ik nog steeds rookte.
Mijn dochters hebben er nooit naar getaald en daar ben ik wel blij om.

Kees Jansen
Niet

Hoe hou je je rokende kinderen van het roken af? Niet dus, ze roken al. En het lijkt me redelijk kansloos dat je ze daar op korte termijn weer van af helpt. Hoe vervelend ook, maar ze zijn op de leeftijd dat ze hun eigen leven gaan inrichten, meer en meer. Je kan ze adviseren, je kan regels en beperkingen stellen, maar je kan ze nauwelijks meer tot keuzes buitenshuis forceren.

AnneJ
Mee eens

Er zijn vast hulpverleners die nu gaan roepen dat je moet verbieden en het niet accepteren en de baas blijven spelen tot ze achttien zijn, wettelijk juist misschien, maar gaat je niet helpen.
Ik zie het zo, ze hebben volwassen verantwoordelijkheden genomen en van de appel gegeten. Daar zullen ze ook de bijbehorende kennis en verantwoordelijkheid bij moeten weten. Jammer, versneld groot geworden.
Voor zover je dat niet allang gedaan hebt zou ik je aanraden om je eigen verhalen met middelengebruik te vertellen en die van je familie en kennisen. Ik zou ernaast gaan staan en vragen wat ze daar nu zelf bij denken en verwachten. Ook zou ik zo realistisch mogelijk het gebruik van roken, wiet en alcohol met ze bespreken. En niet alleen de zwarte kanten daarvan maar ook hoe anderen in de samenleving daarmee omgaan. Een tevreden wietroker als Simon Vinkenoog maar ook de antirookmagier Jasper Grootveld. Het verhaal van Oliver Sacks die tot zijn 24e drugs gebruikte, niet eens alleen een wietje maar ook zwaardere middelen. Hij is ervan af gekomen. Maar je kunt ook bespreken hoe graag mensen daar op een gegeven moment weer vanaf willen en dat dat lastiger is naarmate je langer gebruikt. Maar ook dat er momenten zijn als zwangerschap waarin die extra motivatie je kan helpen om te stoppen.
Ook de alternatieven. Oliver Sacks raakte net zo in vervoering van een muziekstuk van Mozart dat vergeleek hij met een trip. Als je een kalm hoofd nodig hebt kun je ook mediteren of bidden en als je een kick wil kun je van alles verzinnen buiten middelen gebruik. Het gaat nog verder. Een neiging tot verslaving zoals bijvoorbeeld bij adhd kun je tackelen door adekwaat medicijngebruik en/of extreem sporten.
Maar eerst maar eens ze zelf laten nadenken waar ze nu mee bezig zijn. Zonder daar allerlei oordelen aan te verbinden.

Sancy
Als rokende ouder...

Zelf rookte ik mijn eerste shaggie toen ik 12 was. Vanaf mijn 15de ben ik dagelijks gaan roken. Nee, mijn ouders waren daar zeker niet gelukkig mee, maar met ouders en brusjes die ook rookten, konden mijn ouders moeilijk de nullijn bij mij afdwingen.
Mijn kinderen hebben dus een rokende moeder, en met mijn eigen ervaring dat een verbod hierop door ouders niet te hanteren is, heb ik mezelf gevraagd hoe ik mijn kinderen hierin kan opvoeden. Vooralsnog hebben zij een hekel aan roken en willen ze graag dat ik stop.
Dat is dan ook mijn opvoedkundige insteek naar mijn kinderen. Ik hield en houd ze voor: "Ik weet dat ik niet kan voorkomen dat jullie gaan roken als jullie per se willen, maar als ik voor mezelf spreek kan ik alleen maar zeggen: als ik me vooraf had gerealiseerd hoe enorm moeilijk het is te stoppen, en hoe -zeker op langere termijn- schadelijk het is, dan was ik nooit begonnen."
Maar ik maak me verder geen illusies: hun intrinsieke hekel aan roken heeft meer effect dan mijn spijt.

AnneJ
Beloning

Je kunt ook nog instellen dat als ze stoppen en tot hun 18e beloven niet te roken dat je dan hun rijbewijs voor ze betaalt. Misschien dat ze dan nog weleens stiekum onder jou controle uitkomen maar dan heb je gerede kans dat het gebruik fors terug gedwongen wordt dan wel ophoudt.

Kaaskopje
Op tegen

Ik ben altijd op dat soort belonen tegen geweest. Je weet helemaal niet of je in staat bent je belofte na te komen. Ik ben ook niet voor straffen bij roken overigens. Als je met praten niet het gewenste resultaat krijgt, vinden ze toch wel hun manieren om buiten beeld te roken.
Simon Vinkenoog als voorbeeld meegeven vind ik dan wel weer een goeie... Maar dat zegt zo'n jonge puber niks, vrees ik:-)

gonniegans
Belonen/straffen

Ik ben helemaal geen strenge ouder, maar aan roken heb ik echt een gruwelijke hekel. Ik zou dus wel enige druk uitoefenen om ze hiervan af te houden. Als dat door inhouden van zakgeld moet, dan moet dat maar. En uit eerdere reacties merk je al hoe moeilijk het is om later te stoppen. Je kunt het beter maar gelijk aanpakken.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Hanny61
Met zoon besproken

Toevallig. Wij hadden een rijbewijs in het vooruitzicht gesteld. Helaas bleek hij toch te roken op zijn 16e, wat hij overigens zelf kwam vertellen. Ik wilde toch echt dat hij zou stoppen en heb hem een tweede kans gegeven in de vorm van een spaarpotje.. Ik spaarde elke maand een bedrag, zodat hij op zijn 18e een leuk bedrag zou krijgen ( een paar honderd euro). Hij is toen alsnog gestopt. Later is hij weer begonnen en inmiddels is hij 19 en rookt hij niet meer. Hij zei mij toevallig van de week, dat deze tweede kans hem erg heeft geholpen. De tweede periode roken heeft gelukkig maar kort geduurd, helaas kostte hem dit wel zijn spaarpotje. Hij is er nu van overtuigd dat hij nooit meer wil roken.

Hanny61
Oh ja

In principe staat het mij tegen, om te belonen om iets niet te doen. Maar ik wilde echt graag dat er niet zou worden gerookt en daar zette ik graag mijn principes voor aan de kant. En bij mijn oudste heeft het ten dele gewerkt. Jongste is 16 en rookt niet, maar of de beloningsvooruitzichten hiervoor verantwoordelijk zijn, dat weet ik niet.

Wilma
Twee dingen

Ik ben absoluut geen fan van roken, maar ik vind het feit dat ze hebben gelogen over het niet-roken erger dan t roken zelf.
Je hebt ze notabene nog uitdrukkelijk gevraagd en beiden zeiden ze dat ze niet roken.

Of je ze van het roken af krijgt, weet ik niet.

Succes.

AnneJ
Kaaskopje

Ik heb natuurlijk vreselijk belegen voorbeelden want als ouder komt ik uit een hele andere tijd. Misschien is het wel een goed idee om je kinderen op zoek te laten gaan naar de huidige archetypetjes.
Ik kijk ook nooit naar 'spuiten en slikken' bijvoorbeeld, sommige dingen hoeft niet meer als je zo oud bent als ik denk ik dan maar.

AnneJ
Liegen

Dat heb ik ook. Ik heb liever niet dat mijn kinderen tegen mij liegen en dat lok je dan toch zelf uit. Maar ik zou dat 'liegen' toch niet te zwaar opnemen. Ombuigen van de werkelijkheid doen alle mensen klein en groot.

sus-anne
Natuurlijk liegen ze

ik zei ook tegen mijn ouders dat ik niet rookte,terwijl dat wel zo was,volgens mij doen alle pubers dat.
Wij hebben jongste al menigmaal betrapt met peuken,aanstekers ,stinkend naar de rook,en nog houd ze vol dat ze niet rookt.Het enige wat we doen is benoemen hoe slecht het voor haar is,en hoeveel geld het kost.( geen zakgeld geven helpt niet hoor,dan krijgt ze wel peuken van vriendinnen).Elke keer als ze klaagt over geldgebrek,zeggen we wel,tjah roken is duur he? zonde joh.En nu maar hopen dat ze ooit zelf wijs wordt en stopt.

Edward jansen
Ik rook zelf en ben 14

Ik ben zelf 14 en me moeder heeft me net betrapt ik ben van plan om te stoppen maar ben bang om weer een pakje te kopen.
Ik wil wel stoppen ook al rook ik pas net maar mijn vrienden roken ook en het is toch moelijk om te stoppen als je vriendenkring ook rookt.
Ik ben 14 en wat ik absoluut niet zou vinden helpen is schreeuwen of geen zakgeld meer.
De beste manier is om het je kind te vertellen wat je er van vindt en niet als een idioot gaan schreeuwen.
Laat ze gewoon verder gaan als ze eenmaal begonnen zijn kun je ze niet meer stoppen alleen zij zelf.
ik heb het nu net 10 min geleden meegemaakt stond te roken in me tuin en me ma was iets vergeten en kwam terug.
Ze zag me roken zij zelf was heel teleurgesteld me ma rookte zelf ook maar is gestopt omdat ik dat wou en niet zijzelf .
Vertel het dus je kind maar doe verder niks ook geen strenge controles of geen zakgeld meer geven enz.
Als je eigen moeder of vader een gesprek met je houdt en zegt dat ze teleur gesteld zijn dat komt harder aan dan zakgeld of controles het enige wat je daarmee bereikt is dat je kind boos op je wordt heel heel boos.
Ik wens julie sterkte ermee en luister naar wat ik zeg ik kan het weten ben 14 jaar oud bijna 15

bertje1
liegen erger dan roken?

hah, nou zo'n killing gewoonte vind ik dus echt wel erger dan liegen. Ik zou het echt zeer streng aanpakken. Geen zakgeld en proberen te laten stoppen. zou eigenlijk niet weten hoe.

Dalarna
zakgeld

Mijn kinderen weten dat ze geen zakgeld meer krijgen, dat is niet eens echt een straf maar er gaat gewoon geen cent van wat IK verdien aan roken. Dat is mijn instelling. Ik geef geen geld waarvoor ik hard gewerkt hebt aan iets wat stinkt, en waar je dood aan gaat. Als mijn kinderen dus willen roken zullen ze daarvoor moeten werken en ze mogen niet in mijn huis en tuin roken (de rook komt namelijk mijn slaapkamer in, ik had vroeger ook last van de buren zo).

Natuurlijk krijgen ze ook te horen hoe 'teleurgesteld' ik ben maar dat weten ze zo ook al, niets nieuws voor ze. Net kwam er iemand binnen om iets van marktplaats te komen en mijn jongste van 12 ging bijna over zijn nek van de rookgeur. Zijn schoolplein voor de brugklas volgend jaar is rookvrij en hij mag tijdens de lessen het plein niet af. Samen met niet roken in de achtertuin en geen zakgeld zal hij het nog lastig krijgen om een eventuele verslaving in stand te houden want zeggen dat hij bij andere rokers heeft gestaan en daarom stinkt gaat niet op.

Edward: waarom ben je nu gaan roken? Groepsdruk? Mag je op het schoolplein roken?

albana
tja

Hier rookt oudste ook. Die is 20. Jongste niet die is 16 en heeft een enorme hekel aan roken en kan ook slecht tegen de rook van anderen. Van groepsdruk heeft ze weinig last, want er roken er al veel in haar sociale kring en ze vind het vreselijk.
Nee ik rook niet, ik hén gerookt...voor de kinderen geboren waren. Maar dat is dus al 20 jaar geleden. Ik heb soms nog wel de 'behoefte' om te roken...als ik erg verdrietig ben ofzo (overlijden dierbare zoiets) of als er een écht erg bijzonder feestje is en dan nog buiten ook...zodat er meer om je heen roken.
Ja oudste heeft er eerst ook om gelogen. Maar dat lijkt me vrij standaard. Ze heeft het wel zelfs opgebiecht. Ze mag in huis niet roken en wij sponsoren het ook niet, want ze verdient al vanaf haar 15de haar 'eigen geld'.
Het is ook geen kind dat verder problemen verzoorzaakt of heeft. Ze werkt hard, zit op de HBO, studeerd hard, is altijd op tijd en sociaal zeer vaardig, drinkt niet extreem. Dus heb er verder weinig over te zeggen denk ik.
Als dat haar enige 'zonde' is....tja. Ze baalt er ondertussen zelf ook wel van dat ze eraan begonnen is. Dus een begin van motivatie om zelf te stoppen is er ! Maar de moed ontbreekt haar nu nog...Ik denk dat er niet veel meer hoeft te gebeuren of ze vind die motivatie. En natuurlijk proberen we dan haar op alle manier te helpen daarmee en voeden we die motivatie. Nee ik denk niet dat een spaarpot in de vorm van geld haar motiveerd. Dat geld verdient ze zelf wel.
Haar rijlessen betaald ze ook zelf.
groeten albana

Rafelkap
wiet

Met rode duffe ogen thuiskomen lijkt mij meer wijzen op blowen dan alleen op roken. Blowen vind ik wel een gradatie erger dan roken en al helemaal op deze leeftijd. Ik hoop dat je kinderen goed zijn ingelicht over de gevaren (o.a. psychoses), ze kunnen een hoop verknallen vooer later. Ik zou hulp inwinnen hoe hiermee om te gaan, via google en/of huisarts.

Nils
Rijbewijs

Ik ken nog steeds wel ouders die kinderen van het roken proberen af te houden door ze een rijbewijs in het vooruitzicht te stellen. Zelf heb ik hier nooit wat van begrepen: ik heb het gevoel dat je dan als ouders de verkeerde prioriteiten stelt. Een puber is toch zoveel meer dan een (niet-) roker. Eigenlijk zeg je dat het niet uitmaakt hoe je puber zich gedragen heeft, zolang hij / zij geen peuk aanraakt, volgt er een beloning.

Zelf denk ik dat roken zo ongeveer de gevaarlijkste gewoonte is die bestaat, dus ik hoop echt niet dat mijn kinderen roken / gaan roken. Aan de andere kant zijn de schadelijke gevolgen tot een jaar of dertig nog wel te overzien. Ik zou proberen niet te hysterisch en veroordelend te reageren: roken is niet hetzelfde als stelen of pesten, het is alleen een slechte gewoonte. En dan voorlichten en hopen dat gestopt wordt voordat er schade is ontstaan. De manier waarop Albana het aanpakt lijkt me verstandig.

Jasam
Eens met Rafelkap

Rode duffe ogen past meer bij een blowtje dan bij een sigaretje

Ken je de groep waar ze mee omgaat?
Dat is de eerste stap die ik zou nemen, kennis maken de vriendenclub.

Frederique
Roken

Ik ben 11 jaar en rook ik denk wat je moet doen rustige met haar praten niet boos worden vragen waarom ze dat doet en het proberen op te lossen met haar uit eigen ervaring!

Anoniem
Niet meer mogelijk maken

Kinderen hebben nog geen eigen inkomen, en kunnen dus alleen roken als je het als ouder hen mogelijk maakt.