Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Marie

Marie

01-05-2019 om 08:13

Vegan 14

Goede morgen.
Zijn hier ouders wies kind eet vegan?
Onze zoon (14) eet al ca sinds zijn 8 vegetarisch (eigen beslissing) en nu dus sinds een maand of zo werd hij vegan, ook uit eigen beweging.

Ik begijp zijn redenen maar maak ik me ook wel een beetje zorgen of hij genoeg voedingstoffen naar binnen krijgt. Ik kook nu nog meer peulvruchten, paddos en groenten dan voordien maar toch...
Zijn hier misschien ouders met vegan kinderen en hoe doen jullie dat? Slikken je kinderen extra supplementen of is het raadzaam een voedingsconsulente te raadplegen?

Dank voor jullie mening.

@Emma

@Emma

01-05-2019 om 08:23

Paddo's?

Zou ik niet doen voor een 14 jarige
Maar je bedoelt vast iets met champignons ofzo.
Extra vitamines D en B12 zijn onmisbaar voor veganisten. Er bestaan misschien wel kant en klare supplementen voor veganisten.

Marie

Marie

01-05-2019 om 08:49

wat bedoel je Emma

met "zou ik niet doen voor een 14 jarige"?

Marie

Marie

01-05-2019 om 08:50

ooh

ik heb hem al!

Vogel

Vogel

01-05-2019 om 08:56

Diëtiste?

Misschien weet een diëtiste raad.

B12 is inderdaad een vitamine die alleen in dierlijke producten zit, dus dat is wel iets om alert op te zijn.
Paddestoelen voegen niet echt iets toe voor vegetariërs, dus die moeite kun je je besparen. Groente kan geen kwaad, maar ook daarmee vervang je dierlijke producten niet, al heb je vitamine C wel nodig om plantaardig ijzer op te kunnen nemen.
Ik zou vooral variëren: vleesvervangers (want daar zijn ijzer en B12 vaak aan toegevoegd), soja, peulvruchten, noten.

Ik zou overigens niet blij zijn met een 14-jarige veganist. Hij is nog in de groei... Principes prima, maar niet ten koste van je gezondheid.

Marie

Marie

01-05-2019 om 09:12

Vogel

Hoe dwing je 14 jarige om anders te gaan eten?

Voedingsconsulente

Volledig vegan eten en daar gezond bij blijven is mogelijk maar dan moet je wel weten wat je doet. Zeker bij een jongen die volop in de groei is, zowel lichamelijk als geestelijk. Ik zou een deskundige inschakelen.

Marie

Marie

01-05-2019 om 09:26

Alison

deskundige, heb je een tip?

Hanne

Hanne

01-05-2019 om 09:27

Niet helemaal eens

Volgens mij kun je met veganistisch eten behalve B12, wat gemakkelijk kan worden aangevuld door een pilletje, gezond en evenwichtig eten zonder dat je iets tekort komt. Vitamine D maak je aan door voldoende buiten in de zon te zijn, maar kan ook via een suplement.

Ik ben een half jaar geleden begonnen met veganistisch eten. Het heeft op mijn lijf een behoorlijke impact gehad. Ik voel me er echt aanmerkelijk beter door.Hoewel het ingewikkeld lijkt, valt dat in de praktijk ook erg mee.

Ik geloof niet dat het voor een 14 jarige kwaad kan, je krijgt immers alle voedingstoffen binnen, maar ik zou idd een keer overleggen met een dietiste.

Marie

Marie

01-05-2019 om 09:29

voedingsconsulente?

ja

Emmawee

Emmawee

01-05-2019 om 09:33

Diëtist

Laat een deskundige vertellen wat de risico's zijn en waar hij goed op moet letten. B12 inderdaad en vit D, omega3 vetzuren en ook hoe hij eiwitten moet eten in de juiste combinatie. Maar liefst ook bij welke lichamelijke klachten hij alert moet zijn.

Veganistisch eten kan prima, ook als je in de groei bent. Maar je moet er echt heel bewust mee omgaan en zorgen dat je geen tekorten krijgt.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/is-het-verantwoord-kinderen-veganistisch-te-laten-eten~bb26775d/

Marie

Marie

01-05-2019 om 09:47

heb zojuist

een afspraak gemaakt bij een voedingsconsulente.

Dank allemaal voor de reacties en tips!

Veganmaand April

https://veganchallenge.nl/

April was de maand van de veganchallenge. Misschien heeft je zoon daaraan meegedaan? Kan best zijn dat hij er weer op terugkomt.

Ik wens je heel veel succes. Vegan eten, zelfs al doe je het niet elke dag, vind ik een aanwinst. Maar inderdaad nu het menu nog.

Vogel

Vogel

01-05-2019 om 17:03

Dwingen

Natuurlijk kun je een 14-jarige niet dwingen iets wel of niet te eten.
Ik zei alleen dat ik er, op die leeftijd, niet blij mee zou zijn omdat de kans op tekorten toch groter is bij een volledig diervrij dieet, en hij nog een groeispurt voor de boeg heeft.
Vandaar dat ik de hulp van een deskundige zou inroepen, die hem op de risico's kan wijzen.

Marie

Marie

01-05-2019 om 19:32

Dank

Dank je wel AnneJ.

En ja Vogel, begrijp ik.
Ik ben daar ook niet zo blij mee, wel mee eens met de diervriendelijkheid maar er zijn nog vele gelegenheden dat de vegan dieet toch erg lastig is, vakantie, restaurant, sociale bezigheden etc. want de wereld is daar nog lang niet klaar voor, helaas.

Ik heb al contact met de dietiste.

Vogel

Vogel

02-05-2019 om 11:35

Succes

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat voor tips&tricks je nog gaat krijgen.

B12

Verdiep je eens in vitamine B12 tekort.
Ik zou mijn kind niet aanmoedigen vegan te zijn door het risico op vitamine B12 tekort.
Zeker als je nog in de groei bent.
Ik maak nu van dichtbij mee wat de gevolgen zijn van een B12 tekort zijn en die zijn niet mals (angsklachten, bloedarmoede, wazig zien etc.) Als een kettingreactie kunnen er meerdere gezondheidsproblemen ontstaan waarvoor weer actie ondernomen moet worden.
Je moet je echt goed laten informeren wil je op een juiste manier een veganistische leefwijze nastreven. Er komt meer bij kijken dat je denkt.

B12

Het risico op B12 tekort loop je ook al als vegetariër. Juist vegetariërs en veganisten zijn zich hier meestal extra bewust van en letten hier goed op. Ik ken genoeg veganistische gezinnen bij wie het prima gaat, ook met opgroeiende kinderen.

Jullie zoon eet al enige tijd vegetarisch dus ik denk dat jullie er wel al een en ander van af weten. In veel vegan vervangers is B12 toegevoegd en ik zou ook zeker aanraden een B12 supplement te nemen, dat doen wij zelf wel in elk geval. B12 kun je niet te veel binnenkrijgen. Ik zou ook zoon zelf vooral stimuleren informatie op te zoeken!

Als je je erg zorgen maakt, kun je je zoon ook voorstellen om na een aantal maanden te laten testen op een eventueel B12 tekort.

B12

Als vegetatier loop je geen risico op B12 tekort als je voldoende eieren en zuivel gebruikt. Als veganist wel, want met alleen plantaardig voedsel krijg je dat niet binnen. Simpel op te lossen met een vitaminepilletje. Dat was de enige voorwaarde die ik stelde aan mijn dochter, vanaf kleuterleeftijd vegetariër, sinds een jaartje zo goed als veganist.

skik

Vegetariër of Veganist.

Daar zit een behoorlijke stap tussen. Een vegetariër in mijn gezin zou ik geen probleem vinden, daar is eenvoudig een menu op aan te passen. Mijn zoon wilde in de pubertijd ook vegetariër worden maar dat was een puberbevlieging en al snel weer over.
Zou hij veganistisch willen eten mag hij zelf boodschappen gaan doen en zijn eigen maaltijden bereiden. Eventueel in overleg met een voedingsdeskundige, lijkt me wel verstandig.

juf Ank

juf Ank

04-05-2019 om 14:01

valt mee hoor

Het leek inderdaad niet voor iedereen duidelijk dat er een groot verschil is tussen vegetariër of veganist zijn.
Voor alle duidelijkheid: een veganist eet en gebruikt niets van dierlijke afkomst. Geen vlees, melkproducten, ei of honing. Ook allerlei E nummers hebben dierlijke grondproducten in zich waarop dan gelet moet worden.
Daarnaast dragen zij ook geen leer en worden er geen make-up of zeep of andere producten gebruikt waarvoor dierproeven zijn gedaan of waar dierlijke producten in zitten. En dat zijn er een hoop!
Een vegetarier eet alleen geen vlees; dat is heel veel eenvoudiger.

In veel producten zoals soyamelk, haverdrink, rice dream zitten goede voedingsstoffen. Ook aan vleesvervangers worden vaak vitamine toegevoegd, met name de B12. Deze moet je ook bij slikken.
Zelf eet ik 90 % veganistisch.

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinderen/138043-kinderen-vegetarisch-of-veganistisch-opvoeden.html

braam

braam

05-05-2019 om 01:27

vitamines

Je moet op een paar dingen letten met vegan voeding, maar je moet ook op dingen letten als je wel vlees eet. Blijkbaar zijn er mensen die denken dat er in dierlijke producten genoeg vitamine D zit om geen tekort te krijgen. Dat is echt niet zo! Ik schrik daar best wel van, vitamine D is heel belangrijk, juist voor kinderen in de groei, en dat zit nauwelijks in dierlijke producten. Het zit veel in vis, maar ik ken geen kinderen die meerdere keren per week vette vis eten. Je moet echt ook als vleeseter zorgen dat je kinderen in de zomer genoeg zon krijgen, en in de winter margarine en andere verrijkte producten eten (en een supplement).

Combineren van eiwitten was een theorie uit de jaren zeventig, dat is al heel lang achterhaald.

B12 moet je wel op letten. Dieren krijgen dat als supplement, vandaar dat vleeseters en lacto-vegetariers dat niet als supplement hoeven te slikken, maar veganisten moeten dat supplement dus wel zelf nemen. Een multivitamine heeft niet altijd genoeg B12, en verrijkte vegetarische burgers enzo ook meestal niet. Als je kind nu een maand helemaal vegan eet en daarvoor als vegetarier misschien ook al weinig B12 binnenkreeg, zou ik een maandverpakking hooggedoseerde B12 kopen (drogisten verkopen dat niet, maar online goed te vinden, o.a. bij bol). 3000 of 5000mcg. Daarna misschien wat lager. B12 kan geen kwaad in hoge doseringen. Het wordt niet heel goed opgenomen, dus schrik niet als er staat dat het 1000% van de ADH is ofzo.

Ik zou niet naar een voedingsconsulent gaan, dat zijn geen deskundigen. Ook dietisten weten vaak niet zoveel hiervan (die zijn geschikter voor voedingsadvies bij ziektes). Enkelen uitgezonderd, er zijn ook wel dietisten die zich hier juist in gespecialiseerd hebben. De Amerikaanse dietistenorganisatie heeft wel al jaren een statement dat een vegan dieet in alle levensfases prima kan. Er is een Nederlandse Vereniging voor Veganisme, die hebben volgens mij wel eens spreekuren met een dietist. Je zou sowieso contact met hen kunnen opnemen voor info, ze kunnen je anders vast doorverwijzen.

Marie

Marie

05-05-2019 om 09:59

Hartelijk dank

voor al de reacties en de uitgebreide tips (braam, juf Ank)!

Ik had namelijk hetzelfde bedenkingen over de dietiste/voedingsconsulente... tenmiste wat ik zo op het internet las.

Onze zoon is al heel erg ingelezen, hij is daar zeer serieus in, persoonlijk ben ik met de standpunten van veganisme helemaal eens, alleen het is niet altijd makkelijk om na te volgen. Zeker is het lastig tijdens vakantie en sociale bezigheden...

Hij zoekt de maaltijden uit en haalt inderdaad boodschappen op en helpt bij het voorbereiden van de gerechten.
Eigenlijk eten we nu nog meer gevarieerd.

Supplementen gaf ik hem al voordien (ook minidosering B12) nu moet ik het nog beter uitzoeken.

Nogmaals dank!

Alexia

Alexia

31-05-2019 om 22:16

Langetermijneffecten

Heb je ook gekeken naar de langetermijneffecten van vanaf de 14de leeftijd vegan eten?

Alexia

'Heb je ook gekeken naar de langetermijneffecten van vanaf de 14de leeftijd vegan eten?'

Zijn die er dan?

Kaaskopje

Kaaskopje

03-06-2019 om 10:53

Testen

Ik zou hem laten testen op vitamine B12 bij de huisarts. Een tekort sluipt er zomaar in, weet ik inmiddels door een dochter. Ze moet 12! injecties krijgen om weer op peil te komen. Zij eet niet vegetarisch, flexitarisch wel. Ze eet bij mijn weten ook best gezond.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.