Home » Forum » 21 diner

21 Diner

25 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Wilgenkatje
21 Diner

Bij ons thuis is iedereen de 25 ruimschoots gepasseerd zonder 21-diner. In de weekendbijlage van Trouw las ik een paar impressies van deze ingevlogen feestdag. Goeie griezels, is dat een soort penitentie voor de ouders vanwege het een en ander wat anders had gekund in de opvoeding ;) Een diner met verscheidene gangen, geheel in stijl, voor 17 - 27 personen, in de verhalen in Tijd. Thuis. Wowie....

Als dat in mijn tijd had bestaan, had ik het hele gezelschap naar de plaatselijke Chinees verwezen. Hebben jullie al de eer gehad om zo'n sfeervol diner te organiseren ?

Aagje Helderder
Ha ha, nee

nog geen 21-jarige hier.

Ik las het ook en vond het ook weer zo’n over the top uit Amerika overgewaaide gewoonte. In de vriendenkring van oudste is nog niemand 21 dus geen idee of het nog komt. Ik duim heel hard van niet.

Aagje

Aagje Helderder
En dan zijn er mensen die vallen over

een paar feestdagen van een niet-westers geloof. Nee, dan al die dingen die uit de US of A overwaaien: Halloween, Prom/Gala eind vo, genderrevealing party, sweet 16, 21-diner en ik vergeet vast nog wel wat van die onzin. ;-)

Kortom, aan mij is het niet besteed.

Aagje

AnneJ
Nooit van gehoord

Ik zie dat je er wel wat geld voor over moet hebben en dat het vooral heerst onder studenten die lid zijn van verenigingen.

Niets mis met een verjaardagsfeestje maar als het in de familiekring is vloeit er hier niet zoveel drank en houden we het financieel ook wat gezellig.:-)

Ik heb er van zoon ook nog niet van gehoord maar die is dan ook geen lid van een studentenvereniging maar van een studievereniging. Te serieus misschien.

Jaina
Oude gewoonte

Dit bestaat al langer in Nederland. Een 21 diner is niet een heje recente gewoonte. Ik weet niet of het oorspronkelijk uit de USA komt maar het fenomeen ken ik al vrij lang. Vooral inderdaad onder leden van van het corps en soortgelijke verenigingen. Het hoeft ook niet perse heel OTT zijn. Het is een manier om je jeugd ad te sluiten en je oude vrienden en de nieuwe vrienden van het corps met elkaar en met je ouders kennis te laten maken.

Jaina
Meestal

Nodig je de jaarclub of je dispuut uit en voor ouders is het ook best leuk om zo kennis te maken met de vrienden.

marinade
Leuk!

Laatst geholpen bij het serveren bij 21-diner van het buurmeisje. Geweldig avond, ook voor de ouders. Idd heel leuk, de vriendinnen vanaf groep 1 tot de jaarclub, mooi om het samen te zien. Hier over 2 jaar en wat mij betreft prima. Ik vind het een mooi ritueel.

Wilgenkatje
Studievriendinnen en 'VVV -tjes

Vriendinnen van vroeger dus.

Als je als ouders enorm van koken houdt en een riant ruim huis hebt, en er de lol van inziet, zoals Marinade, ga je gang.
Maar zo veel gasten !!

Het wordt een momentje waarop je je als 21-jarige best sneu kunt gaan voelen als je geen 20 of meer vriendinnen rond de tafel kunt verzamelen. Incasseren :p

ipacarai
Wij hebben er zin in.

Wij zijn het aan het voorbereiden voor volgend weekend.
Heb er juist veel zin in.
Zo ingewikkeld is het ook niet - we houden het simpel hoor. Gewoon gezellig met de meute eten en daarna gaat het stel Groningen in om daar het nachtleven te leren kennen onder begeleiding van dochter en haar middelbare schoolvriendinnen. (de ene helft bij het diner komt nog uit middelbare schooltijd - de andere helft is van de universiteit in Utrecht)
Het komt voor zover ik weet niet echt uit de USA maar volgens mij van studentenverenigingen (idd iets waarbij je jaarclub uitgenodigd)
Dochter is niet lid van een studentenvereniging maar heeft een hechte vriendenclub op university college in Utrecht waar dit onder vrienden ook de gewoonte lijkt.

Wij vinden het leuk de verjaardag van dochter op deze manier te vieren. Ze is bijna afgestudeerd en vertrekt waarschijnlijk voor haar master naar het buitenland. Dus een mooie gelegenheid om er nog even een leuk feestje van te maken. En leuk om op deze manier de hele vriendenclub een keer bij elkaar te hebben en te leren kennen.

Aagje Helderder
Nou

als de kinderen hier een feest geven, komen er ook veel jongelui over de vloer. Idd leuk om ze te leren kennen. Hoewel we doorgaans bij die feestjes niet gewenst zijn, maar van te voren komen ze keurig een hand geven. Nu ja, de meeste dan. Maar zo’n diner voor de 21e verjaardag, mwah, not my cup of tea. Een leuk ongedwongen feest weer wel.

Aagje

Lilian1
Ik ken t niet

Ik zal mn dochter het eens vragen of ze t kent. Die studeert en wordt in juni 21. Al studeert ze in Belgiė wie weet is t daar anders.

Sally MacLennane
Waarschijnlijk leven we onder een steen

Mijn kroost is rond de 21, maar dit kennen we niet.

De kinderen die inmiddels de 21 zijn gepasseerd hebben dat in vriendenkring gevierd met "iedereen neemt wat mee". Arme studenten, jeugdminimumloonwerkers, dus dan kom je vanzelf in de Dutch Treat terecht ;-) Voor zover ik weet is dat allemaal heel gezellig geweest.

margaretha
ik had er nog niet van gehoord

niet van de oudste kinderen en ook nog niet van jongste dochter die nog 21 (aug.) moet worden en lid is van een studentenvereniging. Misschien speelt het vooral bij de "ballenverenigingen"?

Phryne Fisher
Corps

Ik heb begrepen dat het eigenlijk een corpsgewoonte is en dat die in Groningen het meest gebruikelijk is. Je kunt je er niet met een stamppottenbuffet of lasagne vanaf maken, maar er wordt minimaal een driegangendiner aan een klassiek gedekte tafel verwacht. En je moet natuurlijk een eettafel hebben waar 20 man aan past. Ik ben blij dat mijn dochter geen corpsmeisje is.

Jaina
Ja

Ik ken het inderdaad vooral van het corps. Blijkbaar is het nu ook gebruikelijker onder andere mensen. Ik vind het wel een leuke gewoonte. Zeker als je ver van je studie stad woont is het leuk om de ouders van je mede jaarclub genoten te ontmoeten. En voor de ouders is het ook een mooie gelegenheid om de jaarclub te leren kennen.

skik
Moet nog vol aan de bak

Mijn dochter is afgelopen zomer 21 geworden maar wil haar 21-diner pas volgende zomer houden. Ze wil namelijk een tuinfeest en onze tuin ziet er momenteel niet uit, we hebben het voornemen om die binnenkort eens te gaan aanpakken. Ik kende het hele fenomeen ook niet, maar bij haar studentenvereniging is het traditie en dan ontkom je er niet aan. Het lijkt me wel lollig en ik ga zeker mijn stinkende best te doen er een fantastisch feest van te maken.

skik

Narcis
Wel van gehoord

Een collega heeft dit voor haar zoon georganiseerd. Wat een toestand en gedoe, ze had er erg veel werk van gemaakt en het was heel erg leuk geweest. De kosten waren wel hoog. Het lijkt mij leuk maar absoluut niet voor zoveel mensen, gaat bovendien niet passen.

zebra
nog nooit van gehoord

maar hier dan ook nog geen 21 jarige en bovendien is hij geen lid van een studentenvereniging. Lijkt me overigens een heel gedoe, zo'n 3 gangendiner voor zoveel gasten.
Onze zoon geeft binnenkort voor de 2e keer een (tuin)feest waarbij ook zo'n 20 gasten komen, maar hier worden geen culinaire hoogstandjes verwacht, blokjes kaas, worst, chips en nootjes vinden ze al meer dan genoeg ;-) Een groot deel van de genodigden ken ik overigens wel, vrienden en ook wat collega's van de bijbaan.

ipacarai
3 gangen

mwaah - die drie gangen valt wel mee hoor.

bij aankomst op tafel een lading ham/kaas/toastje met hummus - dat soort werk

vooraf - een grote pan soep (maken we een dag van te voren even klaar)

hoofdgerecht - paella of risotto voor de vegetariërs.
Niet al te veel werk en dat pruttelt wel terwijl ze de soep wegwerken

toetje - kant en klare creme brulees van de aldi / even ter plekke branden

en dan nog wat bonbons op een schaal bij de koffie voordat ze de stad in trekken.

Lijkt chique - maar is makkelijk voor een grote groep klaar te maken.

rutiel
Leuk!

Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar inderdaad: onze ruim 22-jarige dochter heeft onlangs haar "21-diner" gehouden voor haar jaarclub van de studentenvereniging. 7 gasten, dus dat was best te overzien.

Leuk om eens kennis te maken met de vriendenkring van mijn dochter en gezichten te zien bij de verhalen. En inderdaad, je kunt het zo sjiek maken als je wil. Mijn man vindt het juist leuk om bij dit soort gelegenheden helemaal uit te pakken en dat werd ook wel gewaardeerd. Het hele spul ging na het eten nog de stad in en bleef toen bij ons slapen.

Niet iets wat je nu iedere week doet, maar voor een keertje vond ik het erg gezellig.

Kenfan
Nee

Tot nu wonen de kinderen hier op hun 20e al min of meer zelfstandig, is hun leven minder verstrengeld met het onze en raken wij als ouders wat meer op de achtergrond. Geen van de drie die al het huis uit zijn heeft zich in het studentenverenigingsleven gestort.

Oudste zoon is nu toevallig hier met zijn vriendin die over is uit zijn stageland, en dan vind ik het leuk om ze flink in de watten te leggen met een zelfgebakken taart en zijn lievelingskostje. Van de zomer hebben we een heerlijke week met kinderen + aanhang doorgebracht, maar de tijd van feestjes voor hen organiseren is wat mij betreft voorbij.

Roda
Zoon

Zoon is corpslid en bij hem is zo'n diner ook de gewoonte. Moet vooral zeeeeer chique en alles moet ervoor uit de kast getrokken worden. Pasta kan echt niet, het moet natuurlijk wel een goed stuk vlees zijn en er moeten goede wijnen bij.

Wij hebben daar dus helemaal geen zin in. De andere 2 kinderen studeren ook en hebben nooit zo'n feest gehad. We willen ook geen bak geld uitgeven aan de 21e verjaardag van dat ene kind. Staat niet in verhouding tot wat we aan de anderen hebben gegeven met hun 21e verjaardag.

Wij willen er alleen over denken als hij het grootste gedeelte zelf betaalt en organiseert.

Vogel
@Ipacarai

Haha. “Het komt voor zover ik weet niet uit de USA.”
Ja nee, dat University College is inderdaad een hardcore Hollands instituut!

ipacarai
@vogel , daar heb je gelijk in

Een heel internationaal kluppie inderdaad en verder weinig nederlandse traditie daar ☺

maar dat 21 diner leeft dus vooral bij de nederlandse studenten en niet bij de internationals.

Heb zelf in de VS gewoond en kende het fenomeen daar niet. Ook de kinderen van mijn familie en onze gastdochter zijn daar de 21 gepasseerd zonder zo'n diner.

vandaar dat ik het vooral associeer met Nederlandse studentenverenigingen.

Enfin we zijn er bijna klaar voor. Zonder goed vlees en dure wijnen. Maar vooral met veel zin in een leuk feestje morgen.

Yura
Serie feuten

Ik zag het voor het eerst in de serie feuten, daar was het natuurlijk weer vreselijk over the top, waaribj de slagerszoon in een giga landhuis terecht kwam. Maar ik denk dus inderdaad dat het een beetje corps-achtige gewoonte is. Daarna heb ik een buurmeisje gezien dat het deed studeert inderdaad in Groningen. Heel ver weg van ons, dus ik denk dat iedereen ook is blijven slapen. Wij hebben geen landhuis hoor, dus ik denk een woonkamer vol matrassen oid. Ik vind het idee best leuk, inderdaad dat je nieuwe vrienden je familie en je vvv'tjes (hoorde die term al van dochter, wist niet dat dat een algemeen gebruikte term was) leren kennen. Lijkt me best leuk als dochter dat doet. Laatst kwam hier al een clubje eten van haar studentensportvereniging omdat ze naar een open feest gingen van de zustervereniging in onze woonplaats. Zo ingewikkeld is dat niet hoor, een gezonde hap krijgen ze niet vaak, dus ze vinden alles lekker.
Ik schakel tegen die tijd gewoon de Indische tantes in, een uitgebreide Indische maaltijd doet het altijd goed.