Home » Forum » Angst voor school

Angst voor school

6 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Pasiphae
Angst voor school

Mijn dochter zit op de universiteit in Rotterdam. Helaas heb ik gemerkt dat zij een angst begint te ontwikkelen. Ze moet elke dag op de Kralingse Zoom wachten op de bus naar de halte HES. Daar zou ze uitgescholden worden voor "nerdje" omdat studenten die daar ook met de bus reizen zouden kunnen zien wie aan de HES studeert en wie aan de EUR. Ik heb mijn dochter gevraagd waar het verschil in te zien zou zijn. Ze zegt dat studenten die naar het gebouw van de HES lopen vaak een petje en een bontkraagje hebben, en dat die studenten in de bus tegen studenten van de EUR zeggen dat ze niet mogen zitten op een stoel in de bus. Het is er altijd erg druk en er zouden ruzies zijn.

Nu wil mijn dochter zich uitschrijven van de studie, terwijl ze er net een paar maanden studeert en het hartstikke goed gaat. Ik heb aangeboden om samen een fiets uit te zoeken waarmee ze vanaf de Kralingse Zoom naar de universiteit kan fietsen. Maar ze is bang dat die gestolen wordt.

Mijn dochter wil nu stoppen met de studie. We hebben gekeken of na een jaar ze kan switchen naar Leiden of Tilburg, maar dat lijkt niet mogelijk. Daarnaast ben ik bang dat ze daar ook last krijgt van haar angsten.

Hoe help ik mijn dochter van haar angst af?

wil40
Er is meer...

Ik krijg het idee dat er meer aan de hand is dan wat vervelende leeftijdsgenoten onderweg. Wat idioot trouwens, kleuters zijn nog wijzer.
Ze wil ook geen fiets, bang dat de fiets gestolen wordt. Waarom? Een goedkope stationsfiets aan een ketting is het proberen waard. Je schrijft dat haar studie goed gaat, bedoel je daarmee haar resultaten?
Heeft ze leuke aansluiting, zit ze daar goed in haar vel? Misschien kan ze samen met iemand met de bus, ze is vast niet de enige die die kant op moet? Heeft ze zelf ideeën om haar probleem op te lossen?

Ik vermoed dat jij je dochter niet van haar angsten kan afhelpen, als ze zelf oplossingen weet dan zal ze ze makkelijker overwinnen.

Yura
Bizar

Wat bizar als dit waar is. Mijn zoon studeert ook aan de EUR, nooit gehoord over dit soort zaken. Volgens mij nam hij deze bus ook wel, sinds kort woont hij in Rotterdam en gaat hij op de fiets, die is nog niet gestolen, is een ouwetje. En anders is een swap-fiets ook een goeie optie, is wel een wachtlijst, maar je kunt er maar vast op staan.
Eerlijk gezegd klinkt het mij een beetje in de oren als uitvluchten zoeken. Valt de studie misschien een beetje tegen?

MarSy
Lopen

Vanaf kralingse zoom kan je prima lopen, ze hoeft niet met de bus.

En ik ken de eur goed, ook op de eur zitten petjes en bontkraagjes, dus ik vind dit een raar verhaal

EUR alumni
Overdreven maar begrijpelijke reactie

Als ze dit soort angsten heeft kan ze volgend jaar ook niet aan de UvA gaan studeren, daar gaan ze met z'n allen iedere dag naar de Wibautstraat.
De VU heeft net als de EUR ook een hogeschool op de campus.
De Hogeschool Utrecht zit op de Uithof.
Avans en Fontys zitten wel erg dicht bij de Tilburg University.
De Universiteit Leiden zit zowel in Leiden als op Campus Den Haag ook veelal nog dicht bij de hogescholen. (Hogeschool Leiden bij LUMC/psychologie, & Inholland bij het gebouw direct naast Den Haag CS/Babylon)
Dan blijven nog Groningen, Nijmegen, Maastricht over, die zullen vast ook dicht bij een hbo (of een mbo) zitten.

Dat leerlingen van het hbo in de randstad niet erg netjes zijn klopt opzich ook wel, het heeft een reden dat momenteel alle (behalve misschien Leiden) hogescholen daar de slechtste van Nederland zijn. En die reden heeft niet altijd te maken met de school en de docenten zelf.

Tsja, ze zal er toch mee om moeten leren gaan. Ze zit er niet mee in de klas, en in het openbaar vervoer zitten mensen die wel heel veel meer overlast veroorzaken dan een paar hbo'ers die na 1 februari wellicht weer thuis zitten. (Ik weet niet hoe ze reist maar het stuk Delft-Schiedam is bekend om de al jarenlang durende overlast van bedelaars)
Hoe moet dat later als ze gaat werken? En dan wel meer asociale mensen tegen zal komen (als klant)

Ze studeert aan de erasmus universiteit, en uit eigen ervaring weet ik dat daar helaas ook petjes, bontkraagjes, lui met sigarettenlucht, lui die hardop met kanker schelden, lui die roepen dat de Westerse media liegt studeren etc. maar toch veelal minder dan de randstad-hbo's dus ze mag blij zijn dat ze hen momenteel vooral alleen tegenkomt in de bus.

@MarSy je kan vanaf Kralingse Zoom prima lopen, maar veel studenten durven dat niet vanwege het rijgedrag van automobilisten.
Hoewel mij geen ongelukken bekend zijn, wordt er vaak veel te hard gereden en stoppen voor zebra's gebeurt, zelfs door buschauffeurs, veelal niet.
Het is ook nogal knullig om te zeggen dat je te laat bent omdat je niet kon oversteken.
Ik ben zelfs nog getuige geweest van twee auto's die ineens midden op de kralingse zoom stopten en waar de bestuurders uitstapten en met elkaar op de vuist gingen.
Helaas zijn dit nou typisch randstedelijke problemen, niet alleen in Rotterdam.
De VU is met de Boelelaan ook niet heel erg veilig, misschien zelfs veel gevaarlijker, daar wordt nog veel vaker dan in Rotterdam door rood gereden.
En over de Wibautstraat van de UvA zal ik nog niet eens beginnen. Daar mag je wel heel vroeg je wekker zetten wil je op tijd komen voor je eerste les.

Overigens kan je bij de EUR ook met de tram naar Woudestein en vanaf daar prima lopen, al heb je dan het risico dat er dan een auto voor de tram langs rijdt, de tram hard remt en je tegen de stoel voor je botst. ;) Maar dat heb je met de bus op de Kralingse Zoom ook.

EUR alumni
Fiets

Je kan overigens prima je fiets bij station Blaak of Rotterdam Centraal stallen. Daar hoef je ook echt niet tien extra sloten voor te kopen. Een enkele is genoeg.
Als student ben je op zich heel goed af in Rotterdam als je wil fietsen. Het is er echt niet zo vol als bij Leiden Centraal of zo chaotisch als in Amsterdam.