Home » Forum » 7 jongvolwassenen » Jong volwassenen financiele verplichtingen

Jong volwassenen financiele verplichtingen

21 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Ceejays
Jong volwassenen financiele verplichtingen

Hallo allemaal..
Mijn dochter van net 18 woont sinds een jaar bij haar vader en zijn nieuwe echtgenoot. Nu ze sinds kort 18 is geworden en weer met een MBO opleiding is begonnen heeft ze ook studiemateriaal nodig..zoals boeken e.d. Haar vader weigert hier aan mee te betalen omdat hij van mening is dat ze alles zelf moet betalen. Zij komt hierdoor in de problemen omdat ze overal geld moet gaan lenen voor alles te bekostigingen ..Ze heeft een baantje maar als ze in 1x 350 euro moet ophoesten..tja dat gaat niet. Ik ben van mening dat hij gewoon voor haar onderhoud moet betalen..maar dit gebeurt helaas niet. Hoe denken jullie hierover en hoe kan ik haar hierbij helpen ??

Phryne Fisher
Officieel

Officieel hoeft hij alleen de door Duo berekende bijdrage te betalen, en dat doet hij al door kost en inwoning te bieden.

bieb63
En

Wie betaalt het schoolgeld? Zij krijgt een stufi, ca. 85 euro per maand (gift als ze binnen 10 jaar slaagt). Houdt ze dat? Betaalt pa het schoolgeld?

juf Ank
nee, klopt niet

Dochter krijgt een inwonende beurs als het goed is. Ouders (let wel ouders, niet alleen vader) krijgen dan een bericht van duo waarin staat wat zij geacht worden bij te dragen op grond van hun inkomen.

Omdat dochter thuis woont bij vader, is dit als het goed is doorberekend, dus betaalt hij minder dan moeder, neem ik aan.

Waarom vind jij dat vader alleen iets te betalen heeft?

Maar aangezien de betalingen van duo vaak op zich laten wachten, is het geen doen als de student al boekengeld e.d. moet betalen. Dit omdat de betaling pas geschied als het kwartaal waarin zij 18 werd bijna voorbij is, geloof ik. Lijkt mij dat je dat als ouders zijnde de kosten die voor school gemaakt moeten worden voorschiet. Je kunt dit dan later van het bedrag afhalen wat je zou betalen.

Marie
lenen bij DUO

En anders zal ze (net als heel veel anderen) een lening moeten afsluiten bij de DUO.

Dees
Jij betalen

Wellicht kun jij zelf die 350 euro betalen. Als onderdeel van de alimentatie.

Ik heb voorheen overigens ook zelf mijn collegegeld en boekengeld betaald. In de vakanties werkte ik dan de weken full time en het salaris van de zomer ging dan rechtstreeks naar school/collegegeld en boeken. Van mijn weekendwerk en na schooltijd werk betaalde ik de huur voeding en andere vaste lasten.

AnneJ
financiele

Met name aan het begin van de studie was dit hier ook een financiele hobbel. Maar ik heb de laatste kwartalen kinderbijslag overgemaakt naar de rekening van dochter omdat ik dat aan zag komen.
Bij zoon op het HBO was de het eerste trimester ook een uitgavenfeest.
Naast boeken e.d. had zoon ook een nieuwe laptop nodig.
Ieder jaar is het trouwens rekening houden, dan is het weer boeken aanschaffen, lidmaatschappen e.d.

AnneJ
weigeren

De financiele hobbel is blijkbaar alle betrokkenen overvallen. Ik vind het niet sterk van vader om dan dochter er voor op te laten draaien. Moeder ook niet overigens.
Het is echt niet handig om een kwartaal later pas je boeken en materialen en lidmaatschappen en dergelijken te hebben.
Het kan een reden zijn dat de studie mislukt en mogelijk binnenkort afgehaakt wordt.
Niet erg verantwoordelijk.
Ik zou goed kijken hoe het snel opgelost kan worden, desnoods met financiele verplichtingen die later ingelost moeten worden (maar ja, hoe je een kind klem wil zetten, doet de overheid het niet, doen de ouders het wel)

AnneJ
Aanvullende beurs

Is er te weinig inkomen bij de ouders dan kan de dochter ook nog een aanvullende beurs aanvragen. Dat is een gift in het MBO. Maar ook dat geld komt achteraf. Na aanvragen kan het tot een maand of twee duren voor het verwerkt is.

Ceejays
Jong volwassenen financieel verplicht

De vader is financieel goed in staat om de dochter te helpen...moeder heeft een minimum inkomen en wil dochter graag helpen maar kan dit financieel helaas niet..

tsjor
Minimum

Ik heb altijd begrepen dat niet-verzorgende ouders toch een minimale bijdrage zouden moeten betalen, al is het maar 25 euro per maand (wordt gezegd).
Je kunt niet in vaders portemonnee grijpen.
De opties voor dochter zijn hier al redelijk besproken.
Overigens: ik zou niet te vlug teveel geld uitgeven aan boeken. Er blijven kilo's boeken ongebruikt liggen. Dus overhaast alle aankopen niet.
Dan is er nog een andere optie, als je het neit eens bent met de insteek van vader: kun jij wellicht extra inkomen genereren voor je dochter? Bijvoorbeeld door verhuur van een kamer, of toch een vorm van bijverdienste?

Tsjor

Ceejays
Jong volwassenen financieel verplicht

Het komt er dus eigenlijk op neer dat dochterlief gewoon een lening moet nemen...omdat moeders haar financieel niet kan helpen..(een extra baantje is geen optie omdat dat niets uitmaakt in haar situatie ) en de vader het niet wil helpen..ondanks dat hij dit financieel wel kan.
Opzich best begrijpelijk dat er een hoop ongeschoolden zijn die hierdoor geremd worden om een studie te volgen.

Dees
Werken

Dochter hoeft niet te lenen. Dochter kan erbij gaan werken ze is 18. Dat moeder niet extra gaat werken omdat het voor haar niet zou uitmaken vind ik een bizarre opmerking.

tsjor
Ceejays

Ook kinderen van hooggeschoolde ouders moeten wel eens lenen, zeg ik uit ervaring. De bedragen die hier over tafel gaan als bijdrage aan de studie van kinderen komen mij vreemd over.
Ik heb onderdak en eten en drinken gegeven. En een kleine spaarrekening, waarmee ze enkele jaren studiegeld konden betalen (bij elkaar gesprokkeld met 15 euro per maand).
Bijna dagelijks moet ik mensen uitleggen, dat je financieel gezien nauwelijks beter wordt en soms zelfs achteruit gaat als je gaat werken, in vergelijking met een uitkering; en kinderen hebt. De inkomensplaatjes zijn hier ook wel eens voorbij gekomen.
Je gaat niet over de beurs van je ex, maar over je eigen beurs.
En je ex gaat over zijn deel van de financiële opvoeding van de dochter. Kinderen in alles voorzien is niet altijd de beste opvoeding.
Dochterlief kan lenen, werken, of handig inkopen en zuinig doen. Hoef jij helemaal geen alimentatie te betalen? Zelfs geen 25 euro? Die 25 euro zou voldoende zijn voor haar ziektekostenverzekering, samen met de zorgtoeslag van de belastingdienst. dan heb je haar daarmee toch al geholpen.

Tsjor

bicyclette
ongeschoold

"Opzich best begrijpelijk dat er een hoop ongeschoolden zijn die hierdoor geremd worden om een studie te volgen."

Vrijwel iedereen die gaat studeren, is ongeschoold. Na je studie ben je dat niet vervolgens niet meer, dat is de essentie van studeren. Geen opleiding doen is geen verstandige keuze: dan blijf je namelijk ongeschoold. Studeren is investeren in je eigen toekomst.

En ja, dat betekent voor veel studenten dat ze moeten lenen, zeker als ze op kamers wonen. Ook kinderen van 'rijkere ouders' moeten vaak lenen hoor, je kind is geen uitzondering.

Je hebt het over een bedrag van € 350. Is dat alles of zijn er nog veel andere kosten?

Mijn oudste studeert aan de universiteit. In zijn vriendenkring lenen de meesten 500-1000 euro. Per maand. Omdat ze kamerhuur moeten betalen, collegegeld, boeken, excursies en hun boodschappen. En daarnaast werken de meesten er ook nog naast.

Ceejays
Jong volwassenen financieel verplicht

Ze gaat een lening aanvragen...en nee ik hoef geen alimentatie te betalen...Ex partner heeft samen met nieuwe echtgenoot een flink salaris...ik daartegen heb een minimum inkomen en een restschuld uit het vorige huwelijk meegenomen die maandelijks afgelost moet worden.

Maud
vooraf regelen

Dit zijn zaken die, wat mij betreft, in een echtscheidingsconvenant hadden kunnen worden vastgelegd, maar dat terzijde.
Daarnaast ondersteuning door en verdieping van ouders in wat er te regelen valt als mijn kind 18 wordt....
Kosten voor school zijn nl niet het enige: kosten zorgverzekering en eigen risico zijn er nl ook nog en worden zeker niet gedekt door beurs een zorgtoeslag.

Voor heel veel MBO'ers is een baantje erbij niet te doen door afwijkende schooltijden of studielasturen of stages (klinkt raar, maar ziek ik thuis ook gebeuren).

Een lening of aanvullende beurs (al zal dat, gezien inkomen van vader lastig zijn) is dan een optie. Alternatief kan zijn een BBL opleiding volgen (werkend leren).

En even inhakend op de opmerking van AnneJ:
"Het is echt niet handig om een kwartaal later pas je boeken en materialen en lidmaatschappen en dergelijken te hebben.
Het kan een reden zijn dat de studie mislukt en mogelijk binnenkort afgehaakt wordt."

Realiseer je, dat niet alle MBO-scholen hun zaken goed voor elkaar hebben (mijn dochter kwam nl gisteren ook thuis dat de docent "vergeten" was een mail te sturen voor een aanvullend boek wat ze nodig had à € 40,-- + een licentie à € 25,--). Of we dat maar even op korte termijn konden regelen, anders mocht ze de les niet meer in....

MarSy
Maud

Klacht indienen bij opleidingsnanager, boeken en licensies moeten allemaal vooraf op de boekenlijst staan, de docent verzint maar wat anders!!

Maud
MarSy

Ben al 1,5 haar bezig met afdelings/vestiging/opleidingsmanager, omdat dit niet het enige probleem is (Denk aan terugkomdagen van stages, waar wel een week, maar geen dag gepland staat, mails van docenten die maar naar de helft van de klas gestuurd worden).

Zo langzamerhand zien ze op die school liever m'n hakken dan m'n tenen.... verder kunnen zij, bij gebrek aan bijvoorbeeld PTA, hun eigen regels maken, waarmee ze ook in handen hebben of jij wel of niet slaagt.

Probleem is, dat er zeker voor de (relatief kort geleden ingevoerde) keuzedeel nog erg weinig geregeld is.

MarSy
Keuzedelen

Zijn inderdaad lastig ja. Maar als mbo weet je daten kan jedaar dus flexibeler mee omgaan dan het zozwart wit stellen.

Sowieso geldt voor de keuzedelen nu nog (omdat ze nieuw zijn) dat ze gedaan moeten zijn, maar het hoeft niet voldoende te zijn. Dus als de student boven het examen zijn naam schrijft en inlevert is dat voldoende.

Dat wil jenatuurlijk niet als student en ook niet als docent. Maar met die wetenschap kan jeduswel flexibel omgaan met alle problemen waar je tegenaan loopt als school.

Ik werk op een mbo en he graag ouders die klagen, dan kan ik namelijk in gesprek en totoplossingen komen

Maud
MarSy

Klopt wat je zegt over keuzedelen, maar het geeft wel aan dat dus lang niet iedere MBO zijn zaken op orde heeft.
Wij zijn al meerdere keren met zelfs de opleidings - en locatiemanager in gesprek geweest, en telkens wordt er beterschap beloofd, het gebeurt alleen niet.

Blijkbaar werk jij dan op een andere MBO dan waar dochter zit, want daar (en op de andere locatie, maar ook op andere opleidingen van deze MBO) werkt het echt niet.

Heel vervelend als een docent dus in een stageweek op maandag aangeeft dat je dinsdag op school moet zijn..... Hoef je in de meeste bedrijven normaal gesproken niet mee aan te komen. Puur omdat de docent "vergeten was het door te geven"....

Dat noemt zich dan een MBO waar men opleidt tot gedreven werknemers met kennis van het werkend leven.... Moet je niet op deze manier beginnen....

Je leest het: we zullen het wel slecht getroffen hebben, maar ik heb van die school geen hoge pet op en dat weten ze.....