Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op

Op kamers,regels?

we gaan binnenkort met zoon enkele kamers bekijken ,hij gaat studeren in een andere stad,
waar moeten we op letten?mogen kamerverhuurders bijv. een borgsom vragen? of sleutelgeld?een maand huur vooruit?wat zijn de regels?wie heeft ervaring?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
sus-anne

sus-anne

12-06-2009 om 13:38 Topicstarter

Goeie tip bet

nooit aan gedacht,bedankt voor deze tip.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

12-06-2009 om 14:09

Mogen of niet

Verhuurders mogen borg vragen, wel in het redelijke, dus bv een maand. Sleutelgeld mag niet, maar ja, als je de perfecte kamer kunt krijgen en je moet 100 euro sleutelgeld betalen, is het meestal slikken of stikken.

Let er vooral op dat er een huurcontract is, en wat daar precies in staat aan bepalingen.
De leukste kamers zijn meestal in studentenhuizen waar de bewoners onderling uitmaken wie de nieuwe bewoner wordt. Als je zoon in zo'n huis wil is het wel gebruikelijk dat hij daar op z'n eentje op af gaat, want dan gaat het om de kennismaking met de nieuwe huisgenoten.

sus-anne

sus-anne

12-06-2009 om 17:50 Topicstarter

Juist niet

ellene leukste kamers zijn meestal in studentenhuizen waar de bewoners onderling uitmaken wie de nieuwe bewoner wordt.

Dat wil zoon juist niet,hij wil het liefst rustig in zijn eentje wonen.

Klaartje

Klaartje

12-06-2009 om 20:16

Woningbouwvereniging

Hier hebben ze beiden de eerste kamer gehad van een woningbouwvereniging. Ik neem aan dat in alle grote steden de woningbouw ook kamers aan studenten verhuren. Zoon zit inmiddels (ook bij woningbouw) op een klein appartementje. Vorige huis had een vreselijke smerige keuken. Hier is de rommel tenminste ZIJN rommel. Is ie dan ook zelf verantwoordelijk voor.

Studentenflat

Onze oudste woonde haar 1e jaar in een studentenflat via een woningbouwvereniging. Alles prima geregeld, tot en met de wekelijkse schoonmaak van de het sanitair aan toe. Het was ook de goedkoopste en makkelijkste mogelijkheid om op korte termijn een kamer te huren.
Zo'n studentenhuis is hartstikke gezellig, meestal, maar dan moet je er wel tegen kunnen om keer op keer voor zo'n selectiecommissie te verschijnen, reuze sociaal te doen met al je concurrenten en dan alsnog afgewezen te worden. Voor dochter een nachtmerrie waar zij zich 1 x aan blootgesteld heeft.
Hoewel de kamer goed en goedkoop was, pakte ze met het grootste plezier haar boeltje weer in na een jaar. Je moet het maar treffen met je 9 medegangbewoners. Zij trof het niet. Daarbij kwam dat de gemeenschappelijke keuken door de bewoners zelf schoongehouden moest worden. Dat gebeurde niet. Ik heb werkelijk nog nooit zo'n walgelijk smerige keuken gezien. Gevolg: iedereen regelde zsm een koelkast plus magnetron op z'n kamer en keuken was vrijplaats voor 'de natuur'.
Nu woont ze in een studentenhuis van een makelaar/verhuurkantoor. Kleinschaliger, ietsje duurder, maar ontzettend veel rustiger. En een eigen keukenblok op haar kamer!
1 maand huur als borg is normaal. Sleutelgeld is verboden, maar noem het dan administratie- of bemiddelingskosten (van een paar honderd euro!) en dan kan het weer wel.
Let erg op de volgende zaken: is er aansluiting voor tv? Voor internet? Is de huurprijs inclusief of exclusief energie en water? Kunnen de ramen echt open?! Is er een schoonmaakrooster en wie bewaakt dat? Waar kan je je fiets veilig stallen? Kun je de huur zelf overmaken of eist men een machtiging? (Kan erg onhandig uitkomen met het storten van de studiefanciering!)
Onyx

Niet alle steden kennen hospiteren

..er zijn ook steden waar de studentenhuisvester gewoon de kamer toewijst aan een kandidaat. Dan hoef je dus niet voor het tribunaal te verschijnen. Amsterdam bijvoorbeeld.

sus-anne

sus-anne

14-06-2009 om 09:41 Topicstarter

Reactie

via de woningbouw gaat niet meer lukken,daar moet je een tijdje ingeschreven staan voordat je recht hebt op een kamer.
zoon heeft zich ingeschreven bij kamernet.nl,en inmiddels op een stuk of 15 kamers gereageerd.
nu maar wachten op reacties.

Klaartje

Klaartje

14-06-2009 om 11:18

Toch woningbouw proberen

Ik weet natuurlijk niet in welke plaats je een kamer zoekt, maar er zijn woningbouwverenigingen die eerstejaars een aantal maanden voorrang geven. Alleen met kamernet is het moeilijk iets te vinden. Ook daar is de vraag veel groter dan het aanbod.

reina

reina

14-06-2009 om 12:14

Connecties

Vaak is het slim de eerste kamer die je kunt krijgen te nemen, ook al is het iets te duur of moet je thuis ingeschreven blijven etc., als je ergens studeert hoor je meestal via-via waar er een kamer leeg staat. De leukste kamers gaan op dei manier vaak weg. Kamers zoeken blijft een ramp, dat was al zo toen we zelf 30 jaar geleden iets zochten in Utrecht eo, dat is het nog steeds.

sus-anne

sus-anne

15-06-2009 om 08:14 Topicstarter

Reina

>ook al is het iets te duur of moet je thuis ingeschreven blijven etc.

maar als zoon thuis ingeschreven moet blijven krijgt hij toch geen uitwonende beurs?

sus-anne

sus-anne

15-06-2009 om 08:19 Topicstarter

Reacties

zoon heeft inmiddels via kamernet op 15 kamers gereageerd,en nog maar 1 reactie terug ontvangen;-(.
deze verhuurder organiseert een open dag over twee weken.
het lastige is dat zoon 2 uur heen en twee uur terug moet reizen ,hij gaat in Leeuwarden studeren.
als hij nou voor elke kamer die hij wil bekijken eerst 2 uur moet reizen,wordt het een tijdrovende klus.
wat me wel opvalt is dat kamers in Leeuwarden redelijk betaalbaar zijn.hij heeft nog 2 maanden de tijd,hopelijk is dat genoeg.

reina

reina

15-06-2009 om 09:10

Sus-anne

Nwee en da's heel vervelend, maar niets hebben is nog vervelender. Als je eenmaal in het 'circuit' zit kun je vaak makkelijker aan iets komen. Maar het is natuurlijk niet fijn als het zo moet.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.