Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

celdra

celdra

05-01-2015 om 13:36

hardlopen, wie ook?


Suze

Suze

08-01-2015 om 20:26

Nog een paar dingen

Gelukkig dat je "maar" 2 a 3 x pw hardloopt. Is voldoende.

Rustig aan doen en dan langer dan 30 minuten per keer lopen? Grappig...

Misschien is het goed voor jou om te weten dat je beter elke dag een half uur stevig kunt wandelen (je hoeft helemaal niet hard te lopen, wandelen is eigenlijk zelfs beter voor je gewrichten!) dan 2 of 3 x pw een uur hardlopen (om maar wat te noemen).

Als je hardlopen leuk/fijn vindt, is het natuurlijk prima, maar zeker met overgewicht, moet je echt zorgen voor goede schoenen (met demping als je op straat/stoep loopt), en niet je lichaam te veel belasten (door het zo snel op te bouwen of te lang te lopen of te vaak te lopen).

Dus als je buiten de 3x pw ook nog regelmatig gaat wandelen met de hond, ga dan een beetje stevig wandelen, dat is goed voor je conditie en de verbranding. En als je een half uurtje hardlopen te weinig vindt, kan je evt nog wat langer (stevig) wandelen.

Vorig jaar begonnen

Met Start to Run https://www.start-to-run.be/evy-gruyaert/
Daarmee heb ik wel leren lopen, maar niet hard (maximaal 4 km in een half uur). Eigenlijk fiets ik liever, maar ik baalde ervan dat als ik een eind wandel, dat ik rugpijn krijg, dus heb ik ook hardlopen erbij genomen.
Maar ik vind wel dat het wat lekkerder weer, net iets warmer en vooral lichter moet zijn. Ik loop graag op nuchtere maag voor het ontbijt en nu zie ik nog niet waar ik mijn voeten kan zetten. Dus voorlopig ben ik nog in de sportschool te vinden.
Inmiddels loop ik overigens zonder podcasts, dat vind ik leuker want ik loop in een mooie omgeving.

Puck

Puck

08-01-2015 om 22:30

Celdra

Celdra: jij doet helemaal niet rustig aan. Een half uur in een week of 5 opbouwen is beslist niet rustig. Nog een keer: het gaat er nu juist NIET om dat je zo lang mogelijk achter elkaar kunt lopen. Als je naar het schema kijkt waarvan ik de link heb gegeven (en ook andere schema's) dan zie je dat je prima op kunt bouwen. Denk je dat je 2 minuten in een hoger tempo kunt lopen? Prima want daar begin je mee. Maar als jij dit lekker vind lopen zo langzaam dan is dat prima natuurlijk, maar het is niet een efficiente manier om later dan te gaan werken aan een hogere snelheid. Mijn ervaring is dat je een manier van lopen (dat langzame "slome" loopje zoals je zelf zegt) later nog eens te veranderen ontzettend moeilijk is. Dan kan je beter met een schema overnieuw beginnen en dan direct werken aan EN uithoudingsvermogen EN een hoger tempo. Het lijkt wel of je het ontzettend knap vind dat je in zo korte tijd al zo lang achter elkaar kunt lopen. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar ik denk dat je er op den duur minder ver mee komt dan met een goed uitgebalanceerd schema. Waarom denk je dat alle schema's op een heel andere manier opbouwen dan jij dat nu doet?

celdra

celdra

09-01-2015 om 07:00

onduidelijk

Met rustig aan doen bedoel ik dat ik juist stap terug doe, realiseer me (door jullie tips) dat ik toch te snel wil gaan, neem het serieus dat scheenbeenpijn niet hoort. Dus afhankelijk van hoe alles loopt stapje terug of flinke stap. Komt blijkbaar niet goed over. Ben er ook zeker niet trots op dat ik mijn lichaam misschien wel overbelast heb, waarom zou ik Puck? Ik voel nog steeds 'iets' aan scheenbenen, zonder jullie tips zou ik gewoon doorgaan want het voelt niet vervelend of pijnlijk, nu wacht ik met hardlopen tot gevoel echt weg is.
Als ik schema's bekijk dan heb ik toch ongeveer zo opgebouwd, ben alleen (ondanks goede voornemens) te snel gegaan, maar hoezo totaal anders? (ben heus begonnen met vooral wandelen en af en toe stukje rennen) In beginners schema's wordt toch ook nog niet met snelheid gewerkt? (zal nog eens goed kijken)
Ik vind een half uur nu zeker niet te weinig,(nu misschien helaas voor mij wellicht teveel juist) meer lopen is meer een plan voor op termijn. (alleen maar een plan dus, nog maar de vraag of het zover komt, realiseer me dat er dan ook overgewicht weg moet anders is het heel lastig) Maar mijn plan was vooral; ik ga rennen en ik zie wel, wil vooral goed luisteren naar mijn lichaam. Eenmaal bezig is het lastig me niet door enthousiasme te laten meeslepen.
Ik ben vooral al blij *dat* ik ren, de rest komt wel, prioriteit voor mij is nu zorgen dat ik kan blijven rennen.

celdra

"Ik voel nog steeds 'iets' aan scheenbenen, zonder jullie tips zou ik gewoon doorgaan want het voelt niet vervelend of pijnlijk, nu wacht ik met hardlopen tot gevoel echt weg is."
Dat is heel verstandig! Heb zelf shin splints gehad toen ik begon met hardlopen en daar heb ik uiteindelijk jaren in meer of mindere mate last van gehad. Op zijn ergst kon je zelfs in rust niet naar mijn schenen wijzen, zo erg was het. Als je ervan baalt dat je conditie weer ff stilstaat door het niet-lopen, kun je overwegen tussendoor wat te fietsen of zo.

Suze

Suze

09-01-2015 om 08:33

wandelen

Celdra, in plaats van hardlopen is fietsen natuurlijk goed, zwemmen ook of gewoon wandelen. Nu misschien ook even niet stevig wandelen, maar gewoon wandelen.

Fijn dat je het hardlopen in elk geval leuk vindt. Zodra je scheenbeen weer (een tijdje) oké is - dus niet te snel weer enthousiast beginnen - voorzichtig proberen. Misschien dan eerst maar 5 min hardlopen en de rest weer wandelen.

De keer erop wat meer hardlopen, niet te snel veel meer hardlopen.

Of dus gewoon zo'n beginnersschema, vooral niet meer dan dat. En goed kijken of je geen last meer hebt van je scheenbeen. Zodra je het dan toch weer voelt, meteen weer stoppen.

Ha Puck!

Ja, dat was ik! Ik heb vorig jaar een tijd gekampt met hielspoor. Dit kwam niet dóór het hardlopen, maar uiteraard kwam er van hardlopen niet veel die periode. Ben er dus een flinke tijd uit geweest, tandenknarsend en wel
Daarna weer voorzichtig opgebouwd, nog niet tot mijn "oude" afstand (halve marathon), maar dat is wel weer mijn doel voor de komende jaren. En inderdaad....ik loop nog steeds naar volle tevredenheid barefoot of barefootstyle (dat laatste dus met aangepast schoeisel, slippertjes of tenenschoentjes).

En jij? Jij bent dus toch weer gaan lopen, leuk. Ik meen me te herinneren dat je er op een gegeven moment geen tijd meer voor had vanwege het paardrijden?

Puck

Puck

09-01-2015 om 13:33

anneque

Klopt helemaal. Toen ik van de zomer bij een loopje iemand op blote voeten zag moest ik gelijk aan jou denken. Ik ben idd gestopt vanwege o.a. paardrijden, maar ook een beetje gebrek aan motivatie. Sinds anderhalf jaar heb ik geen verzorgpaard meer en rij ik nog maar 1-2 keer per week. Ik loop nu samen met een vriendin, zij is beheerder van de manege waar ik rij ,en moest vanaf 0 beginnen. Vanwege extreme blessuregevoeligheid (Zelfs haar fysio keek haar meewarig aan dat ze wilde gaan lopen maar ze mocht t proberen) zijn we heel relaxt gestart. Nu zijn we samen erg fanatiek geworden en doen aan allerlei kleinschalige loopjes en grote evenementen mee. Samen geeft toch net dat beetje extra motivatie voor ons en we proberen om 1x per week samen te trainen. Onze max. wedstrijdafstand is 5 km, maar vaker doen we 2-3 km. Dan is het trainen ook goed te combineren met de paarden. Vorig weekend kwamen we bij een loopje haar fysio tegen en die complimenteerde mijn dat t zo goed ging en dat het haar verbaasde dat ze blessurevrij bleef. Dat vond ik ook wel een complimentje voor mij, adviezen, schemas e.d. heeft ze van mij gekregen. Voelde me best wel een beetje trots dat ik haar heb kunnen "begeleiden"van 0 naar 5k. Volgende grote lopen zijn Zandvoort en MAriken en tussendoor doen we dan kleine loopjes in de buurt.

Ook start to run

gedaan.

Omdat dat zo langzaam opbouwt, was het voor mijn lijf goed te doen, en nog belangrijker (voor mij dan); ook vol te houden. Motiveerde mij heel erg voor een volgende les.

leuk een hardloopdraadje!

Ik ben inmiddels alweer 3 jaar aan het hardlopen en vanaf de zomervakantie heb ik het echt weer heel serieus opgepakt. Heel verslavend moet ik zeggen!

Misschien een tip, je moet je veter op een bepaalde manier ff lussen. (Googlen op hardlooptips en veters strikken of op you tube kijken). Het fijne is dat je niet het gevoel hebt dat je voet knelt aan de bovenkant en je hak glipt niet meer.

Verder: luister goed naar je lichaam! Heel belangrijk!
Ik heb dagen dan ren ik verschrikkelijk slecht, maar denk dan toch ach heb gelopen en daar gaat het om. Het gaat niet om de km of tempo of snelheid maar het gaat erom dat je het doet! Ik heb ook wel eens een week dat ik ziek,niet lekker voel en ga dan ook gewoon niet. Soms heb ik te veel spierpijn dat ik gewoon echt een run over moet slaan...soms is het zo...en soms kan ik gewoon 3 keer in de week 10 km lopen en dat is de kick!

succes!

Pirata

Pirata

08-02-2015 om 08:39

hoe gaat het nu, celdra?

Loop je nog steeds hard, Cedra? Ik ben benieuwd hoe het gaat.
Zelf houd ik het inmiddels een half uur vol. Ik doe het 2 keer per week en ik gym 1 keer in de week bij een vereniging. Soms banen zwemmen. Ben nog geen gram afgevallen maar mijn broek zit al losser.

celdra

celdra

08-02-2015 om 09:35

nee helaas!

Had me vast voorgenomen pas weer te gaan rennen als schenen niet meer gevoelig waren bij de gewone wandelingen met hond. Heb die wandelingen ook een hele poos heel rustig aan gedaan. Toch blijft de gevoeligheid, dus weet niet goed wat wijsheid is.
Maar heb nu ook iets aan arm waardoor ik een poosje zelfs niet heb kunnen wandelen. Toch bleef de gevoeligheid in schenen min of meer.(loop in huis en op werk wel redelijk veel, ook veel trappen)
Ben dus flink terug bij af. Helemaal niet erg als ik wist dat ik weer kon beginnen opnieuw, nu weet ik dat dus niet goed, voorlopig maar even niet vrees ik.
Enige positieve is dat ik een beetje gewicht verloren heb. Als ik dan weer kan starten maakt dat het misschien wat makkelijker. (wil nog wat meer kwijt) Een andere sport zit er even echt niet in, heb geen regelmatige tijd ervoor. (rennen deed ik met hond en die moet natuurlijk toch uit)
Bovendien wil ik echt zoveel mogelijk rusten, hoop gewoon dat ik weer kan gaan rennen. Mis het heel erg!

Niet hardlopen

Nu loop ik niet hard zelfs als ik hardloop, maar met de kou heb ik geen zin mijn hardloopkleding en -schoenen aan te trekken, maar als ik dit draadje zie word ik toch wel wat onrustig.
Vandaag vond ik het weer echt te koud, en 't kon echt niet, maakte ik mezelf wijs, ik heb er geen tijd voor, ik moet nog naar de bakker want het brood is op.
Maar eenmaal met een brood in mijn rugzak keek ik naar de stevige stappers en besloot een wandeling te maken, met een stevige pas erin. Zo krijgen mijn benen toch wat loopbeweging.

Celdra, blijf je niet redelijk in conditie door regelmatig de hond uit te laten of lukt ook stevig doorlopen niet?

celdra

celdra

09-02-2015 om 21:56

mwoa

Ben nu eigenlijk een beetje zoekende naar de juiste manier. Wandel af en toe al weer wat steviger kort, maar ben wel huiverig voor mijn schenen. Weet niet zo goed wat het beste is, (pijn is nl maar licht maar wil natuurlijk niet dat het erger wordt) dus probeer wat uit momenteel. Stevig wandelen is iid ook al fijn.

Suze

Suze

09-02-2015 om 22:50

Fysiotherapeut

Celdra, als je er zo lang last van houdt en je weet niet wanneer je wat wel of niet kunt doen, dan kan je misschien ook 1x bij een fysiotherapeut terecht die meer gespecialiseerd is in het begeleiden van sporters. Die kan je daar vast goed in begeleiden.

celdra

Vervelend dat je nog steeds last hebt. Als je eerst nog iets van zelfzorg wil proberen, kun je deze oefeningen overwegen.
Het heet tegenwoordig trouwens niet meer shin splints, maar Mediaal Tibiaal Stress Syndroom. Dat je dat maar weet
Helpt wellicht bij googelen.

http://www.smanoord.nl/blessures/blessure-artikelen/shinsplints.html

celdra

celdra

10-02-2015 om 17:32

dank!

Zal eens gaan kijken, en als het niet overgaat fysio raadplegen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.