Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Tamara

Tamara

18-08-2020 om 20:55

Huisarts wil geen hormoonstaafje plaatsen

Ik wilde laatst een afspraak voor mijn dochter (Bijna 17) met de huisarts voor het plaatsen van zo’n implanol staafje. Zij is momenteel aan de pil maar ik twijfel eerlijk gezegd aan haar betrouwbaarheid hierin. Ze heeft ADD en is niet erg secuur met haar spullen en afspraken, vandaar dat ik dus ook mijn zorgen heb over haar pilgebruik. In het begin heb ik nog als een politieagent steeds haar strip gecontroleerd maar haar kamer is momenteel zo’n puinhoop (en dat heb ik losgelaten) dat mij dat ook niet meer lukt. De keren dat ik dat nog wel deed zag ik dat ze de verkeerde dagen slikte etc, dat geeft niet echt vertrouwen.
Toen ik laatst opperde of ze geen implanol wilde laten plaatsen reageerde ze positief. Dus ik heb gelijk geprobeerd een afspraak te maken maar toen zei de assistente dus dat de huisarts tegen zo’n hormoonstaafje is. Mn het eruit halen is niet zo makkelijk en daar heeft de huisarts slechte ervaringen mee. Zodoende adviseert hij dus nadrukkelijk dit niet te doen.
Wat vinden jullie? Iemand ook deze ervaring? Ik vind het naar om tegen advies van mijn huisarts in te gaan, maar eerlijk gezegd baal ik er ook wel van. Volgens mij zijn er toch legio mensen die zo’n ding hebben en ik was net zo blij dat mij dochter er voor open staat.
(Oja, trouwens; ik adviseer mijn dochter steeds om én de pil én condooms te gebruiken. Dus dubbelop. Ze weet dan pil/staafje niet tegen SOA’s beschermen.)


Koffiekop

Koffiekop

18-08-2020 om 21:37

Prikpil dan?

Er zijn meer opties. De prikpil dus bijvoorbeeld. Moet ze wel iedere 3 maand (dacht ik) naar de huisarts, maar zekerheid voor alles. Laat haar zelf naar de huisarts gaan om de opties te bespreken. Pil werkt dus niet voor haar omdat ze zelf niet secuur genoeg is. Dat is dan alleen maar schijnveiligheid. Dus er moet een alternatief komen. Wat raad de huisarts aan?

Tamara

Tamara

18-08-2020 om 21:46

Prikpil wil huisarts ook niet voorschrijven

Ja de prikpil had ze zelf eerder al gevraagd aan de huisarts maar daar was hij ook op tegen. ‘Heftig hormoon en als het eenmaal in je lijf zit kun je het er niet meer uithalen’. Als alternatief noemde hij een spiraaltje. Maar mijn dochter vindt dat een eng idee, ziet op tegen het inbrengen. En eerlijk gezegd snap ik dat ook wel.

Koffiekop

Koffiekop

18-08-2020 om 21:54

Dat kan ook

Ik heb zelf vanaf de geboorte van mijn oudste een Mirena gehad. Inbrengen was geen punt, ook al was ik bevallen met een keizersnede. Het helpt wel heel goed als je goed kan ontspannen en een geoefende arts hebt. Volgens mij kun je hem bij een gynaecoloog ook met een roesje laten plaatsen.
Ik zou als ik jou was een second opinion aanvragen en/of een consult bij een gynaecoloog. Want ik zou ook niet het risico willen nemen met alleen een condoom.

Jacquel

Jacquel

18-08-2020 om 22:06

Hele huisarts links laten liggen

Ik ben al een tijdje in de menopauze, maar ik heb altijd zonder verwijzing bij een polikliniek terecht gekund. Sommige speciaal voor geboorteregeling, sommige voor gynocologie. Hopelijk kan dat nog steeds.

Mijntje

Mijntje

19-08-2020 om 08:33

Vraag

een verwijzing naar een gynaecoloog in een ziekenhuis en laat die een spiraaltje plaatsen. Kan ook een zonder hormonen (koper) en wie weet zijn er meer mogelijkheden.

Piep

Piep

19-08-2020 om 08:56

Ooit

Lang geleden heb ik een Mirena laten plaatsen en omdat ik nog jong was werd ik voor plaatsing doorverwexen naar een kliniek wat ze dat met verdoving deden. Niks van gevoeld. Het eruit halen kan ik me niet eens meer herinneren, dus dat zal prima gegaan zijn. Ik zou het dan niet bij de huisarts laten doen, als hij er zo in staat.

Piep

Piep

19-08-2020 om 08:56

Handig

en voor je dochter is het erg fijn dat ze vrijwel niet meer ongesteld wordt.

Huisarts

Wat is dat voor een huisarts? Dat hij/zij er te weinig ervaring mee heeft om het goed te plaatsen, te verwijderen of tegen hormonen is, wil niet zeggen dat het de betere oplossing is als de beste oplossing niet werkt.

Ik zou een second opinion aanvragen bij een andere huisarts of een doorverwijzing naar een gynaecoloog.

Bertha50

Bertha50

19-08-2020 om 10:36

Mijn gynaecoloog

Gaf aan dat het hormoonstaafje een prima vm is wanneer je liever nog geen kylena of myrena wil (sommige meiden vinden dat nog net een stap te ver).

Hij gaf ook aan dat het plaatsen van het hormoonstaafje niet door elke huisarts wordt gedaan, omdat het best een "dingetje" is. Bij de gynaecoloog wordt er na afloop van plaatsing nog een foto gemaakt om te zien of het hs goed geplaatst is.

Ik heb het vermoeden dat je te maken hebt met een huisarts die wss het niet ziet zitten het hs te plaatsen en het je daarom maar afraadt. Mijn dochter heeft wel een hs vanwege chaotisch koppie en het bevalt prima.

Triva

Triva

19-08-2020 om 11:34

Ook

een verloskundige kan het staafje inbrengen. Dus ga daarheen of naar gynaecoloog.

De assistente

' maar toen zei de assistente...' . Dat zou ik toch niet accepteren en een gesprek met de huisarts zelf vragen.

Tsjor

Wat een onzin

Van zwanger worden krijg je meer problemen dan van zo’n staafje of een prikpil.

Ik zou (net als Tsjor) gewoon een afspraak met de huisarts maken, samen, als die geen oplossingen heeft een doorverwijzing vragen naar de gyn (maar dat zou eigenlijk niet nodig moeten zijn).

Succes

juf Ank

juf Ank

19-08-2020 om 16:46

volgens mij

moet je wat assertiever zijn naar je huisarts. Je laat je te snel wegsturen. Heb je al eens goed uitgelegd hoe het is om add te hebben en aan dat soort dingen te moeten denken dagelijks? Of hem gevraagd of de nadelen die hij ziet opwegen tegen een ongewenste zwangerschap?
Ik zou er nog eens op aandringen of het anders via een andere arts te doen. Gewoon tegen de assistent zeggen dat het kan dat deze arts erop tegen is maar dat jullie het toch willen. En waar dat dan kan.

Met zo'n assistent

word ik beperkter tot 2 zinnetjes: ik wil een afspraak met de huisarts - dat wil ik met de huisarts bespreken.

Tsjor

gynaecoloog

Inderdaad zou ik een doorverwijzing vragen naar een gynaecoloog. Dat staafje heeft een aantal jaren geleden wat gedoe gekend doordat sommigen het niet goed ingebracht hadden en daardoor zwangerschap ontstond, of zoiets.

Dus ik zou me wat onzekerheid op dat gebied wel kunnen voorstellen.

https://sense.info/nl/anticonceptie

De meeste grote steden hebben ook een voorziening via de GGD voor anticonceptie. Daar kun je zonder meer een afspraak maken voor advies en behandeling.

Vroeger zelfs mogelijk zonder dossiervorming (aidstijdperk).

Triva

Triva

19-08-2020 om 19:13

precies

"Inderdaad zou ik een doorverwijzing vragen naar een gynaecoloog. Dat staafje heeft een aantal jaren geleden wat gedoe gekend doordat sommigen het niet goed ingebracht hadden en daardoor zwangerschap ontstond, of zoiets."

En dat maakt dat ik niet zou willen dat deze huisarts dat alsnog gaat doen, die heeft te weinig ervaring.

Bosbes

Bosbes

19-08-2020 om 19:40

nog wel iets over dat hormoonstaafje

Eens met bijna alle reacties, maar wel nog een korte anekdote over het hormoonstaafje. Van nabij (niet ik) ken ik een een stel. Zij wilden op een dag wel kinderen, maar het staafje was onvindbaar. Het heeft een jaar of vijf geduurd vanaf het moment dat ze dat ding eruit wilden - hormonen zouden uitgewerkt moeten zijn, maar dat was niet, of niet genoeg zo. Uiteindelijk is het dus wel gelukt en toen was ze kort erna gelukkig toch nog zwanger geworden. Ze was wel te oud voor een tweede kind.

Assistente

Assistente

19-08-2020 om 20:49

Tsjor en ontopic

De assistente weet de handelswijze van haar werkgever hoor, daar zit geen eigenwijzigheid bij. Voor klachten over de handelswijze/praktijkvoering moet je toch echt bij de huisarts zijn.

Anyway, met een telefoontje kun je weinig bespreken en uitleggen. Maak een dubbele afspraak en leg je verhaal voor. Weigert de huisarts, vraag dan om een verwijzing of betere en minder heftige oplossing; er zijn genoeg opties.

Angela67

Angela67

19-08-2020 om 21:02

gewoon een verwijzing vragen

ik zou niet een dubbele afspraak maken met een huisarts die sowieso niet het ding wil plaatsen, want dat is zonde van de tijd van de huisarts en jezelf.
Als er een online systeem is, vraag dan via online systeem een verwijzing naar iemand die het wel zal doen. Als er geen online systeem is vraag dan aan de assistente of de huisarts een verwijzing schrijft en die klaarlegt.
gr Angela

Triva

Triva

19-08-2020 om 21:55

precies angela

Een dubbele afspraak terwijl je al weet dat hij het niet gaat doen is idd zonde van de tijd van beiden. Snap niet dat je dat als assistente adviseert, dat vind ik juist eigenwijs

Tessa

Tessa

19-08-2020 om 22:10

Hormoonspiraal

Nog een anekdote.
Kind nr. 2 was er gekomen ondanks pilgebruik. In die tijd was de Mirena net nieuw en zo'n hormoonspiraal leek me ideaal.
Was nog een duur ding ook, ik moest het toen zelf betalen. Bij het zetten ging de huisarts eerst eens in de bijsluiter lezen hoe dat moest. In de weken erna voelde mijn man steeds het touwtje maar op een gegeven moment niet meer. Wij namen aan dat het zich nu goed gezet had.
Na een paar maanden bleek nr. 3 onderweg.
Mijn advies, check of de arts al vaker een spiraal heeft gezet en laat na een paar weken en echo maken of het spiraal nog op z'n plek zit.

mirena

Mocht ze een mirena spiraal willen, een kleine kanttekening. Als je nooit vaginaal bent bevallen dan kan het plaatsen wel een pijnlijk zijn. Geen ramp hoor maar het "ik voelde niks" is niet mijn ervaring.

Koffiekop

Koffiekop

19-08-2020 om 22:23

Alkes (en ook een stukje ot)

Dat schreef ik al in reactie #4 😉
Ik heb er niks van gevoeld de eerste keer. Ondanks keizersnede en dus geen vaginale bevalling. Het verwijderen van de tweede en plaatsen van de derde (na vaginale geboorte kind 2) gingen minder soepel. Dat bleek te liggen aan een iets gekantelde baarmoeder. Ik werd daarmee een leuk oefenobject voor ha én zijn collega. Met mijn toestemming en de belofte dat als het niet meer ging ik door mocht naar de gyn, en ik dat ik de tweede mirena niet ook zelf hoefde te betalen. Dat was uiteindelijk niet nodig.
Maar, ot, bij de gyn kan het met een roesje. Dat zou ik bij zo’n jong meisje altijd doen. ‘Daar beneden’ is geen plek waar je zo jong al ‘gedoe’ wil hebben.

Assistente

Assistente

20-08-2020 om 03:12

Omdat

Er blijkbaar alleen via de telefoon contact is geweest en ts niet heeft doorgezet, zou ze van mij een dubbele afspraak krijgen om de opties te bespreken. Zeker als het samen met dochter is.
Bij ons moet je toch echt gewoon langskomen voor een verwijzing.
Artsen worden op de vingers getikt voor zaken die ze zelf zouden moeten afhandelen; de specialisten zien ze aankomen..
Tja en als ze het snel kan afhandelen vraagt ze 10 min, dat zal me een worst zijn, maar ik zou die verwijzing mee willen om tot een oplossing te komen .

Triva

Triva

20-08-2020 om 05:12

Assistente

Ze kan ook eerstelijns terecht bij verloskundige maar noway dat hij het, wat mij betreft, mag plaatsen. Hij kan nooit genoeg ervaring hebben.

Triva

Triva

20-08-2020 om 05:19

Koffiekop

1,5 keer vaginaal bevallen (!) en 1x keizersnee (die halve...). Eerste keer mirena ging prima maar was zeker niet pijnloos. Volgens mij is het op de plaats brengen niet pijnloos te doen. Tweede keer was een enorme bloederige toestand geworden door een bepaald richeltje waar ze niet overheen kwamen . Het was de bedoeling dat een huisarts in opleiding het ging doen, samen met mijn eigen huisarts maar die laatste moest het overnemen en had zijn handen er aan vol..... Mocht ook niet zomaar naar huis, ze hielden mij even in de gaten. Ik had er verder geen probleem mee maar dit gun ik geen pubermeisje..

Pien

Pien

20-08-2020 om 08:45

Second opinion

Even goed om tafel met een gynaecoloog lijkt me heel zinvol.
En dan vooral goed de situatie bespreken, wat te doen aan deze onbetrouwbaarheid.
Maar de terughoudendheid tav prikpil/spiraaltje etc snap ik heel goed bij jonge meisjes.

Misschien helpt het ook wel, als je dochter geconfronteerd wordt wordt door een gynaecoloog? Is het niet mogelijk dat het pilgebruik bij jou komt te liggen voorlopig, dat jij haar de pil aanbiedt?
Dat zou als 1 vd opties besproken kunnen worden.

Triva

Triva

20-08-2020 om 09:27

Pien

Arts is juist niét terughoudend mbt het spiraaltje.

Ik vermoed dat de assistente teveel voor zichzelf denkt. Meegenomen moet worden dat hier iets meer in het spel is als een beetje een vergeetachtige puber (wat al genoeg moet zijn voor iets meer dan de pil).

Overigens las ik ook dat de pil wordt geslikt op de verkeerde dagen. Beter zou dan zijn een pil die geen stopweek heeft.

Mijntje

Mijntje

20-08-2020 om 09:52

vaginaal bevallen en spiraaltje

Ik ben nooit vaginaal bevallen en het zetten van een mirena en koperspiraaltje was goed te doen, met paracetamol van tevoren.
Maar laat het door een gynaecoloog doen en niet door een huisarts me weinig ervaring. Ook ivm de apparatuur in het ziekenhuis.

Mijn dochters

Mijn oudste dochter heeft een implanon sinds 2,5 jaar. Gaat prima.

De jongste heeft deze zomer haar implanon laten verwijderen en er is een spiraal geplaatst bij de gyn. Ze zag er erg tegenop en had met de gyn het als volgt afgesproken: we proberen de spiraal te plaatsen en halen pas daarna de implanon uit je arm. Mocht jij vinden dat het het teveel pijn doet, dan boeken we een OK om het onder een roesje te doen.
Het plaatsen van de spiraal vond ze geen probleem dat ging heel snel (wel van tevoren pijnstillers geslikt). Het verwijderen van de implanon ging idd een beetje moelijk maar hadden ze ook vrij snel te pakken.

Mocht je wel langs de huisarts moeten voor een verwijzing, dan zou ik dat doen. Mocht dat ook zonder kunnen dan maakte ik zelf een afspraak met een gyn oid

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.