Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Bloedje

Bloedje

27-09-2020 om 14:26

kunstmatige overgang dmv hormonen, wie ervaring?

Twee jaar geleden heb ik (toen 53 jaar) een novasure behandeling gehad vanwege heftige menstruaties met enorme hoeveelheden bloed. Het idee was dat ik, voordat mijn baarmoederslijmvlies weer kon aangroeien, wel in de overgang zou zijn. Dat is helaas niet gebeurd. Er is weefsel gaan groeien in mijn baarmoeder waardoor het menstruatiebloed zich een weg moet banen. Dat is niet alleen pijnlijk, maar het bloed komt ook met enorme plenzen tegelijk (en dan weer uren niks).
De gynaecoloog heeft me nu twee opties gegeven: baarmoeder er helemaal uit of hormonen slikken waardoor ik in een soort kunstmatige overgang komt. Die hormonen moet ik dan een paar jaar blijven slikken tot het onwaarschijnlijk is dat mijn menstruatie nog terugkomt. De voorkeur van de gynaecoloog gaat uit naar die hormonen, omdat mijn baarmoeder vrij groot is en hij bang is dat ik een blaasverzakking ga krijgen als de baarmoeder weg is. Hij stelt voor het eerst met hormonen te proberen, die baarmoeder kan er altijd nog uit.
Natuurlijk heb ik gevraagd wat de bijwerkingen van die hormonen zouden kunnen zijn. Opvliegers, vermoeidheid, droge vagina... eigenlijk de gewone overgangsklachten. Die kunnen optreden, maar het hoeft niet, aldus de gynaecoloog.
Heeft iemand hier ervaring? Niet dat het bij mij hetzelfde zou moeten gaan, maar ik hoor toch graag van andere vrouwen wat hun afwegingen waren en hoe het is bevallen. Bleef de menstruatie ook daadwerkelijk weg? Kreeg je last van bijwerkingen?

zebra

zebra

27-09-2020 om 14:40

orgametril

ik had ook erg veel last van overmatig bloedverlies, kreeg zelfs ijzertekort erdoor. Zelf heb ik ook de keuze gehad tussen de mirena, novasure behandeling of pil slikken, ikzelf heb voor de laatste optie gekozen. Het verliep niet gelijk goed want na een paar weken weer heftig bloedverlies waardoor ik nu dagelijks 2 pillen orgametril (5 mg) slik. Ik heb weinig bijwerkingen gehad, wel wat gewichtstoename. Begin volgend jaar, als ik 55 jaar word, mag ik ermee stoppen en dan een half jaar later weer op controle bij de gynaecoloog om te zien hoe het dan gaat. De kans bestaat wel dat ik nog een bloeding krijg na het stoppen dus het zal me benieuwen.
Mijn zus heeft ook tot een tijdje geleden de pil geslikt vanwege hetzelfde probleem, ze stopte ermee op advies van de huisarts en naderhand geen bloedverlies meer gehad.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

27-09-2020 om 15:01

Prikpil

Mijn moeder kreeg de prikpil toen ze om andere redenen niet meer ongesteld mocht worden. Daarmee heeft ze ook niet echt de overgang ervaren. Toen ze stopte met de prikpil was die al voorbij.

Kadotje

Kadotje

27-09-2020 om 15:56

Hormonen

Na hormoongevoelige borstkanker slik ik ant-hormoonpillen (tamoxifen). Oestrogeennoveau gaat daardoor naar bijna 0. En daarmee kom je in een kunstnatige overgang. Er is bóekje met alle mogelijke (heftige) bijwerkingen, waaronder alles wat jij noemt, en dus nog veel meer.

En ik, ik heb nauwelijks ergens last van. Niet meer ongesteld, minimale opvliegers, n tikje droge vagina tijdens seks (prima glijmiddel gevonden).

Jouw verhaal is natuurlijk heel anders, maar ik deel het mijne toch om te laten weten dat bijwerkingen niet hóeven op te treden.

Bloedje

Bloedje

27-09-2020 om 18:41

pillen of staafje

Fijn, die ervaringen!
Ik heb in het verleden een mirenaspiraal gehad (werd ik depressief van) en verschillende anticonceptiepillen geslikt (kreeg ik een kort lontje van),vandaar dat ik toen voor de novasure ging. Maar het zou nu inderdaad gaan om iets als orgametril, zonder oestrogenen.
Zebra, je kunt ook zo'n staafje onder je huid krijgen, is er een reden waarom jij liever pillen slikt?

Idd Pil

Hier wegens onregelmatige, zware en langdurige menstruaties na 20 jaar zonder pil, weer aan de lichte pil begonnen. Plan was om dit een jaar aan te kijken. Ik ben 54.
Maar de regelmaat bevalt mij prima. Geen gedoe met vakanties plannen of anders even doorslikken.
Ik heb geen bijwerkingen, zodoende blijf ik nog even bij de pil.

zebra

zebra

01-10-2020 om 13:08

Bloedje

ik heb zelden bijwerkingen van medicijnen dus daarom liever die orgametril. Een staafje is me bovendien niet voorgesteld als alternatief.

Guppie

Guppie

01-10-2020 om 21:58

Oorzaken

Behandelingen doen niks aan oorzaken, zoals oestrogeendominantie. Kreeg lichtere bloeding en zonder onderbrekingen door gebruik van onder andere progesteroncrème. Beter wel deskundig advies vragen voor jouw specifieke situatie. Vaak zit het hem niet in één middeltje. Het lijkt me dat je op jouw leeftijd toch al in de overgang zit.

Juline

Juline

01-10-2020 om 22:21

novasure

Ik heb anderhalf jaar geleden een novasure behandeling gehad. Ik kan me herinneren dat er toen werd gezegd dat de behandeling eventueel herhaald kon worden. Is dat bij jou een optie?

Bloedje

Bloedje

02-10-2020 om 10:35

geen herhaling

De novasure kan niet worden herhaald, doordat er weefsel is gaan groeien. Dat haal je niet weg met die behandeling en je komt ook niet meer goed bij het slijmvlies dat je wilt verwijderen.
Guppie, ik ben onder behandeling van een gynaecoloog, die lijkt me redelijk deskundig. En we hebben het natuurlijk gehad over of ik al in de overgang zit. Dat zal inderdaad, maar kan nog jaren duren. Mijn moeder was 60 toen ze haar laatste menstruatie kreeg. Ik heb nog steeds een redelijk normale cyclus, helaas.
Ik ga een paar maanden die hormonen uitproberen, mochten de bijwerkingen te erg worden kan ik er desnoods weer mee stoppen.

Evenzo

Evenzo

02-10-2020 om 12:49

tamoxifen

Net als Kadotje slik ik sinds 2 jaar Tamoxifen, een middel dat je kunstmatig in de overgang brengt. Dit ook na behandeling voor hormoongevoelige borstkanker (ik ben nu 45).

Hoewel veel vrouwen last van bijwerkingen hebben, heb ik die niet. Ik verdraag het heel goed. Wel moet ik zeggen dat mijn libido tot een nulpunt is gedaald en ik mij er echt toe moet zetten om seks te hebben, maar ik doe mijn best.
Nooit meer ongesteld is wel heerlijk.

Je moet het wel echt 3-6 maanden proberen voor je lichaam er goed op is ingesteld en niet te snel stoppen. Daarnaast slik ik vit D omdat je door die overgang een verhoogde kans hebt op osteoporose.

Ik zou met de kennis van nu niet meer aan de pil beginnen. Waarschijnlijk is langdurig pilgebruik (vanaf mijn 16e) de oorzaak van de borstkanker.

Monique

Monique

04-10-2020 om 23:02

De pil

Kun je niet de gewone pil slikken totdat je zeer waarschijnlijk wel echt de overgang voorbij bent? Of zou je met die bloedingen ook zoveel last hebben?

Ik ben zelf altijd de pil blijven slikken totdat ik haast geen bloedingen meer had. Toen ben ik gestopt met de pil (ik denk Ca 2jaar geleden).
Heb nog 1x een mloeding gehad en toen niet meer.
Nooit last gehad van overgangskwalen, ben er dus makkelijk doorheen gekomen

Bloedje

Bloedje

05-10-2020 om 21:53

liever niet

Ik kreeg een erg kort lontje van de pil, dus dat wil ik mijn omgeving niet aandoe

hetzelfde

vreselijk bloedverlies gehad, elke maand weer, zo'n beetje zoals jij beschrijft Bloedje. Ik was 51. Eerst mirena spiraal laten plaatsen, die viel er binnen 1 maand uit. Besloten tot baarmoederverwijdering. Donderdag geopereerd, maandag uit ziekenhuis (Elizabeth in Tilburg, vrouwelijke gynacoloog). Ik roep regelmatig dat ik die operatie véél eerder had moeten laten doen

Bloedje

Bloedje

10-11-2020 om 09:35

inmiddels...

Ik heb de hormonen bijna een maand geslikt. De eerste week ging prima. De tweede week kreeg ik lichte hoofdpijn, die de derde week steeds erger werd. In week vier kreeg ik een enorm kort lontje en heb ik echt lelijke dingen tegen mensen gezegd. Het stomme was dat ik in mijn hoofd wist dat het waarschijnlijk door de hormonen kwam en dat ik beter mijn mond kon houden, maar het leek of het filter weg was en ik alles wat in me opkwam er gewoon uitflapte. Toen ik ook nog gewoon ongesteld werd, ben ik gestopt met de pillen. Sindsdien ben ik weer heel erg ongesteld (al een week of 2).
Gisteren een consult gehad bij de gynaecoloog. Die wist het ook niet meer en stelde voor de baarmoeder toch maar te verwijderen. Maar in de afgelopen tijd heb ik een leuke man leren kennen die mij dingen laat ervaren in bed die ik nog niet eerder zo heftig heb meegemaakt. Maar daar heb ik wel een baarmoeder voor nodig.
Ik heb me nu laten doorverwijzen naar een andere gynaecoloog die gespecialiseerd is in problemen na een novasure behandeling. Kijken of die nog iets kan doen.
Chiquita, als ik mag vragen, hoe is je seksbeleving na de baarmoederverwijdering?

Seksbeleving

Ik had 14 jaar geleden baarmoederhalskanker en mijn baarmoeder is toen compleet verwijderd (eierstokken niet). Mijn seksbeleving is alleen maar beter geworden.

Evenzo

Evenzo

18-11-2020 om 13:05

pillen

Wel is het zo dat je de pillen een paar maanden (3) moet slikken zodat je lichaam er goed op ingesteld is. Pas dan kan je een goed oordeel vellen over of jet het goed verdraagt of niet. Ik zou het dus nog een keer proberen en dan iets langere tijd.

Veel vrouwen stoppen na een maand en geven dan de pillen de schuld van allerlei bijwerkingen, maar je moet iets meer de tijd nemen om een goede spiegel op te bouwen.

Bloedje

Bloedje

18-11-2020 om 16:28

geen pillen meer

Aangezien ik van de pil en het mirenaspiraal dezelfde klachten kreeg en die ook na maanden nog had, heb ik samen met de gynaecoloog besloten geen hormonen meer te slikken. Inmiddels heb ik ook de eerste gynaecoloog gesproken, die was het daarmee eens. Hij had nog een ander voorstel: een middel dat zowel oestrogenen als progesteron plat legt. Ik donder dan wel in 1x de overgang in. Een ander nadeel is dat dit middel via injecties wordt toegediend en dat die injecties voor minimaal een maand zijn. Krijg ik er bijwerkingen van, dan kan ik dus niet zomaar stoppen, maar moet ik de maand uitzitten.
Inmiddels ben ik nog altijd ongesteld, dus nu al vier weken. Ik heb met de gynaecoloog afgesproken dit eerst maar helemaal uit te zitten tot het stopt. Daarna de beslissing nemen of ik voor de injecties ga.

Bloedje

Bloedje

18-11-2020 om 16:30

Fely

Dank voor je reactie, Fély. Ik ervaar nu heel erg het samentrekken van mijn baarmoeder bij een orgasme. Ik vraag me af hoe het dan is zonder baarmoeder.

Zalm

Zalm

18-11-2020 om 18:11

Injectie

Vanwege een grote vleesboom bloedde ik continu. Om dit te stoppen heb ik drie keer een injectie gehad gedurende drie maanden, om de vleesboom te laten slinken en het bloeden te stoppen. De injecties brachten me versneld in de overgang.
Na drie weken stopte het bloeden inderdaad, wat een zegen...
Als bijwerking merk ik vooral veel opvliegers. Verder ben ik sneller geïrriteerd maar dat kan ook door de corona komen....
Volgende maand krijg ik een echo om te zien of de vleesboom zo klein is geworden dat er geen operatie nodig is.

Bloedje

Bloedje

18-11-2020 om 23:14

Zalm

Hoe heet dat middel dat je krijgt toegediend, Zalm?

Evenzo

Evenzo

20-11-2020 om 17:04

bloedje

"Hij had nog een ander voorstel: een middel dat zowel oestrogenen als progesteron plat legt."

Ik dacht dat je het eerder al had over het medicijn dat je hormonen platlegt. Maar dat wordt nu voorgesteld. Het middel dat ik gebruik heet Tamoxifen en is gewoon een dagelijks pilletje. Dat middel krijgt vaak de schuld van allerlei bijwerkingen maar dat hoeft niet. Ik verdraag het heel goed (ben dus vervroegd in de overgang) maar dat moet je dus wel de tijd geven om op te bouwen.

In mijn geval moest ik vervroegd in de overgang omdat hormonen een trigger zijn voor borstkanker. Na behandeling hiervoor moest alles plat opdat het niet meer terug zou komen.

Zalm

Zalm

20-11-2020 om 17:27

Bloedje

Sorry, ik weet de naam niet meer. Recept is naar de verzekering (woon in t buitenland).

Bloedje

Bloedje

21-11-2020 om 15:16

Evenzo

Ja Evenzo, de gynaecoloog had het zo uitgelegd, maar uiteindelijk bleek het toch een middel met progesteron te zijn. Inmiddels heb ik weer de eerste gyn terug, die de novasure behandeling had gedaan, en die kwam met het middel dat de boel platlegt. Hij had het alleen over injecties, geen pillen. Ik vind het een lastige keuze, omdat ik verder kerngezond ben. Als je het slikt tegen hormoongestuurde kanker neem je de bijwerkingen ook eerder voor lief, denk ik.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.