Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Lada (diabetes) - waar specifieke info?

Mijn partner blijkt lada te hebben; niet een auto, maar een vorm van diabetes type 1 die pas op latere leeftijd optreedt. Nu lees ik zo links en rechts wat op internet, maar het gros van de informatie gaat of over diabetes type 2, of over het klassieke type 1. Zodat het ofwel gaat over de noodzaak van afvallen - maar mijn partner is perfect op gewicht, aldus ook de diëtiste, en moet niet afvallen - of over koolhydraten tellen en insuline spuiten. Maar mijn partner hoeft (nog?) niet te spuiten, hij krijgt metformine. Informatie specifiek over lada is vaak beperkt tot 1 alinea en daarna gaat het weer over de 'gewone' types 1 en 2. Heeft iemand een link naar wat uitgebreidere informatie?

Verder zijn er wat tips gegeven over het eetpatroon. Zijn eetpatroon was nogal apart en volkomen fout voor iemand met diabetes, hij heeft nu wat aanpassingen gedaan (beter verspreid over de dag eten bijvoorbeeld), maar het is nog wel zoeken en hannesen.

Nu heeft hij van zijn vader - die type 2 heeft - diens oude bloedglucosemeter gekregen (de man had net een nieuwe gehad) en nu prikt hij af en toe om de waardes bij te houden. Dat is op eigen initiatief, want noch de huisarts noch de diëtiste hadden dat geadviseerd. Maar nu hij dat doet, krijgen wij de indruk dat (gebakken) aardappels een minder grote stijging van de suikerwaarde veroorzaken dan witte rijst. Kan dat kloppen?

En ja, we weten dat hij vooral ook meer groente moet eten. Dat doet hij ook: in plaats van bijna niks eet hij nu gewoon erg weinig . Ik ben meestal degene die kookt en doe mijn best, maar wil ook niet koken voor de vuilnisbak, dus dit wordt een meerjarenplan vrees ik.

Iemand hier ervaring met lada, en goede ideeën, info, of nuttige links?

Groeten,

Temet

Veel te vinden

http://www.danaploeger.nl/www.danaploeger.nl/Blog/Artikelen/2013/9/12_Natuurlijke_aanpak_bij_diabetes.html

Er is veel op internet te vinden, maar verder lijkt het toch ook goed te zijn om zelf te puzzelen. Aardappelen is in feite een groente al bevat het wat meer koolhydraten, dus dat lijkt me een gezonde keuze.
Verder als je partner niet zo'n groenteliefhebber is dan kan het in dit geval zinvol zijn om meer vlees of kip aan te bieden. De kip heeft al groente gegeten en er wordt een dieet aangeraden van minder koolhydraten.
Zelf heb ik indertijd veel gehad aan lidmaatschap van de allergievereniging maar ik weet niet hoe actief de diabetesvereniging is in het uitwisselen van ervaringen. Je wil toch vaak graag iets meer dan een standaard dietenlijstje en ander ervaringsdeskundigen hebben soms goede tips.

Boek

Nee, niet met Lada.

Ik vond wel dit voor je "Wilt u een casus voorleggen aan Eelco Meesters en Victor Gerdes, internisten en hoofdredacteuren van Bloedsuiker? Mail deze naar: [email protected]"
http://www.bloedsuiker.nl/479/4169/diabetes-nu-heb-ik-opeens-type-1.html

Hoe is je Frans?
http://mayotte.orange.fr/video/actu/diabetiquement-votre-le-quotidien-d-un-diabetique-de-type-1.html

Diabétiquement Votre
Bertrand Burgalat
ISBN : 270215641X

Hanna

Hanna

02-06-2017 om 13:16

Paar tips

Hij moet minder en vooral trage koolhydraten eten. Dus vezels! Vermijd suiker en witmeelproducten (witte pasta, witte rijst, koekjes etc). Veel pakjes en zakjes bevatten ook suikers en andere koolhydraten. Nu overschakelen op alles volkoren. Bruine snelkookrijst smaakt nauwelijks anders en is al veel beter voor je bloedsuikerspiegel. Als je extra dunne volkorenspagetti neemt, is het mondgevoel niet en de smaak nauwelijks anders dan bij witte. AH verkoopt trouwens witte macaroni met extra vezels, kan ook.

Volkorenbrood en -crackers natuurlijk, voor zover jullie dat nog niet aten.

Aardappelen zijn dan wel koolhydraten, maar ook redelijk trage. Die kunnen dus wel, maar liefst wel een kleinere portie met veel groenten en met (in zijn geval mager) vlees.

Maak ook eens wat meer gerechten klaar waar de groenten al doorheen zitten: nasi met veel groenten, (volkoren) macaroni met gehakt-tomaten-groentensaus (met heel fijn gesneden groenten) enz.

Verder zou ik er een eettraining tegenaan gooien. Alles 20x proeven en bij alles bijhouden hoe hij het vindt smaken op een schaal van 1 tot 10. Je zult zien dat sommige 2'tjes uiteindelijk toch 6'jes (of zelfs meer) worden. Kan hij best, want een kleuter kan het ook.
De hoeveelheid groenten kan hij elke dag een beetje opvoeren.
Welke rauwe groenten kan hij nu al wegkrijgen? Paprika, kersomaatjes, komkommer, wortelsticks, bloemkoolroosjes? Dat zijn namelijk goede en gemakkelijke tussendoortjes. Desnoods met een dipsaus van yoghurt, beetje mayo en kruiderij naar keuze. Nee, hij hoeft het niet superlekker te vinden, hij moet het gewoon opeten. Simpel, zelfs een man kan het.

Vet eten

https://www.ftm.nl/artikelen/nieuwe-wetenschap-herhaalt-de-oude-wijsheid-vet-eten-is-gezond?share=1

Eric Smit van Follow the Money heeft een boek over vet geschreven waarin hij de nieuwste inzichten van wetenschappers verzameld heeft.
Wel vet eten dus.

"Hij -Professor Grant Schofield van de universiteit van Auckland, Nieuw­ Zeeland- gaat daarbij iets verder dan ik, hij haalt tachtig procent van zijn energie uit vet. Wat ik van vet eten ondermeer heb gemerkt is dat ik er van ben afgevallen: vet eten verzadigt namelijk snel waardoor je er niet van overeet en geeft energie waar je lang op brandt, wat tevens maakt dat je niet snel weer trek hebt."

"Verzadigd vet is gezond. Bijvoorbeeld omdat het vol zit met vetoplosbare vitamines."

Verder het pleidooi om uiteraard natuurlijk en gezond, niet voorgeproduceerd of geraffineerd voedsel, te eten.

Suikerziekte in de oudheid

http://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/136967-suikerziekte-diabetes-mellitus-door-de-eeuwen-heen.html

Suikerziekte is al heel lang bekend. Voordat insuline spuiten een oplossing bleek kreeg men dieetadvies.

" Voordat insuline werd ontdekt, kregen patiënten met diabetes mellitus een koolhydraatarm, maar relatief vetrijk dieet. De suikeruitscheiding in de urine verminderde weliswaar, maar het risico op acidose nam sterk toe. "

Meer vet om suiker te verminderen zal ook wat onlogisch zijn in het huidige licht. Maar Suikerziekte is ook gewoon een ziekte. Alleen diabetes type 2 wordt in verband gebracht met een verkeerd voedingspatroon als welvaartsziekte. Zo gezond mogelijk leven kan helpen om de schade te beperken.

Ise

Ise

02-06-2017 om 15:53

informatie

Ik heb een zoon met diabetes type 1. Wij eten voornamelijk volkoren producten, zilvervliesrijst enz. Omdat mijn zoon een continu glucosemeter en een insulinepomp heeft kan hij beter inspelen op zijn bloedsuiker, maar sommige dingen, zoals witte rijst en wit brood blijven lastig.

Voor informatie over Lada zou je ook je vraag kunnen stellen op:
www.forumoverdiabetes.nl
www.diabetestrefpunt.nl

Temet

Temet

02-06-2017 om 19:22 Topicstarter

Dank

Dank tot zover. Hanna, sorry, maar ik heb er echt geen zin in om mij partner als een peuter op te voeden. Het is zijn diabetes, en ik wil in alles meewerken maar als ik me aanzienlijk drukker moet gaan maken om die diabetes dan de patiënt zelf dan gaat me dat te ver. Het is een volwassen vent, althans, volwassener dan hij nu is gaat hij niet worden...

Groeten,

Temet

Suikertje

Suikertje

04-06-2017 om 14:21

Diabetespoli

Maak een afspraak met de diabetespoli van het Slotervaart. Alleen mensen met DM 1 gaan tegenwoordig nog naar het ziekenhuis voor de controles, de mensen met DM2 worden bij de huisarts behandeld.
Eelco Meesters is een van de internisten daar. De verpleegkundigen kunnen hem goed op weg helpen met dieetadvies. Ook is er een dietiste gespecialiseerd hierin die hem kan adviseren.
Als hij nu niet zijn eetpatroon verandert is de kans groot dat hij binnenkort insuline moet spuiten. En dat is heel vervelend.
Ik kreeg DM 1 op mijn 43ste.

Hanna

Hanna

06-06-2017 om 09:31

Sorry

Sorry Temet, ik ging een beetje over the top. Ik zat nog te veel met mijn hoofd bij mijn eigen partner, die bij het minste of geringste zegt dat hij het niet lust. Terwijl hij het wel opeet en zelfs best lekker vindt als ik het toch voor zijn neus zet. Ik vind dat kinderachtig en ben dan geneigd kinderachtige methoden toe te passen, die tot mijn grote verbazing helpen bij mijn partner!! Mannen, ze blijven kinderen.

Temet

Temet

06-06-2017 om 10:49 Topicstarter

Suikertje

"Alleen mensen met DM 1 gaan tegenwoordig nog naar het ziekenhuis voor de controles, de mensen met DM2 worden bij de huisarts behandeld."

Daar heb je weer zoiets. Ik weet niet beter of Lada is type 1, niet type 2, dus waarom dan huisarts en niet ziekenhuis? Daar zijn vast goede redenen voor, maar dat zijn dan van die dingen die je je afvraagt.

Ik zoek als ik iets over een aandoening wil weten ook nog wel eens naar huisartsenstandaarden, maar ook daar vond ik er geen een specifiek voor Lada.

Suikertje, is het bij jou dan ook Lada (ik als leek zou denken van wel, als je het zo laat gekregen hebt)? En sta jij dan onder controle bij het ziekenhuis of bij de huisarts? Ik weet niet eens of mijn partner nog bij de huisarts wordt terugverwacht of alleen bij de diabetesverpleegkundige.

Ik heb eigenlijk achteraf de p.. in dat ik niet ben meegegaan naar de afspraak met de huisarts, dan had ik zelf wat vragen kunnen stellen. Om die reden ga ik nu in elk geval wel mee naar de volgende afspraak met de diëtist.

Hanna, mijn partner zegt niet per se dat hij iets niet lust, maar hij heeft wel ernstig de neiging om misprijzend te kijken en te vragen of er niet x bij/ in zit, waarbij x dan iets is waar hij erg van houdt en waarvan ik nou net had bedacht dat we het eens een keertje met wat minder konden doen...

Groeten,

Temet

Suikertje

Suikertje

06-06-2017 om 11:59

tja

Ik moest meteen met insuline beginnen en als je man nu metformine krijgt en daarmee zijn suiker omlaag gaat, dan heeft hij nog geen volledig DM 1. Maar Lada is een tussenvorm tussen 1 en 2, dus ik vind het vreemd. Ook weet ik niet hoe hij zonder meter kan weten of de metformine werkt.

Bij DM1 kan je niet zonder insuline. Ik heb het hoopvol aan de internist gevraagd of ik dan geen koolhydraten kon eten en zo mijn suikergehalte onder controle kon houden, maar dat kan niet helaas.

Verder is het weer een ordinaire geldkwestie. Huisartsen willen patiënten houden, want een driemaandelijkse controle levert gewoon geld op. Internisten willen DM1-patienten in het ziekenhuis, dan kunnen ze de medicijnen instellen. En het geld vangen.

Mijn huisarts, eigenlijk de praktijkassistente, wilde mij ook bij hen houden, want "het was niet mogelijk om op je 43ste DM1 te krijgen". Daar heb ik dus weinig vertrouwen in. Met een BMI van toen 18, kreeg ik een preek over pindakaas eten: te veel calorieën. En zo heb ik nog wel wat lachwekkende voorbeelden.

"Ik weet niet eens of mijn partner nog bij de huisarts wordt terugverwacht of alleen bij de diabetesverpleegkundige."
Die laatste zit in het zkh, waarschijnlijk het Slotervaart als ik me goed herinner waar jullie wonen. Het kan ook zijn dat je man de praktijkassistente bedoelt als hij diabetesverpleegkundige zegt. Zo'n assistente wil zich nog weleens beter voordoen.

Mijn advies: laat je man de diabetesverpleegkundige in het SLotervaartzkh bellen. En uitleggen dat het woord Lada is gevallen en of hij niet bij hen kan langskomen.

Suikertje

Suikertje

06-06-2017 om 12:01

wat was zijn waarde eigenlijk

toen hij bij de dokter werd gemeten?

Temet

Temet

06-06-2017 om 16:22 Topicstarter

Suikertje

Ik weet de waarde niet precies meer. Eerste nuchtere meting (bij de scan van het werk, waarbij dit dus opdook):8,7. Ik geloof dat bij een herhaalde meting bij de ATAL een paar weken later (na de eerste afspraak bij de arts) het weer zoiets was, en na een paar weken metformine was het ergens in de 6 (nuchtere meting dus), waar de arts wel tevreden over was.
Nu met metformine gemeten anderhalf uur na de avondmaaltijd varieert het van 5,8 tot ruim 12. De waarden die we het vaakst hebben gezien lagen ergens rond de 9- 10.

Hij heeft dus wel een glucosemeter, omdat zijn vader er eentje over had. Ik heb gelezen dat de waarde - niet nuchter - tussen de 4 en de 8 zou moeten liggen, dus dan is die 5,8 heel keurig en die 12 niet. Maar hoe erg die 12 is, daar heb ik dus ook niet echt sjoege van.

Groeten,

Temet

Suikertje

Suikertje

06-06-2017 om 20:12

Waarden

Idealiter liggen de suikerwaarden tussen 4 en 6, tot 8 is er niet meteen reden tot paniek. Toen ik voor t eerst gemeten werd was het 26, ik mocht niet weg uit t ziekenhuis. Ik liep al drie weken bij de huisarts die me maar metformine gaf, heb ik n week geslikt, maar er gebeurde dus niks. Ik werd steeds beroerder. Dus ik heb zelf de diabetesverpl in het Slv gebeld, mocht komen, werd gemeten met n vingerprikje, nogmaals handen wassen en opnieuw en mocht niet weg. Waar ik bij zat heeft ze de huisarts gebeld om te vragen waarom die geen meting had gedaan.
12 is te hoog, maar t lijkt met metformine wel te zakken. Dat duidt erop dat zijn insuline nog n beetje werkt en met n goed dieet kan hij t spuiten misschien wat uitstellen en de suikerwaarden naar beneden krijgen.
Maar dan moet hij zich wel in eten en voeding gaan verdiepen en uit jouw berichten begrijp ik dat daar nou juist weinig inzet voor is.
Sterkte ermee. Alles staat of valt met goed eten, geregeld eten en weinig eten.

Temet

Temet

06-06-2017 om 21:50 Topicstarter

Suikertje

Dank je. Jeetje, 26 is wel andere koek. Ik vraag me af of hem duidelijk is gemaakt/geworden dat aanpassing in leefgewoonten het spuiten kan uitstellen. Zijn vader moet inmiddels gaan spuiten, misschien dat als hij dat van dichtbij ziet,hij het iets serieuzer neemt. Zo moet hij ook meer bewegen en ook dat schiet niet op. Zucht.

Groeten,

Temet

Teuntje

Teuntje

06-06-2017 om 22:09

Betere info nodig

Eens met Suikertje, zelf info googelen is echt niet goed genoeg. En blijkbaar is de info van huisarts en dietist nogal karig, wat ook niet gek is want die weten wel wat maar hebben geen gespecialiseerde kennis. Dus idd naar het ziekenhuis, naar de mensen met kennis zoals een internist en een diabetesverpleegkundige. Goede uitleg over wat er nodig is en wat de consequenties zijn van (eet)gedrag. Diabetes is geen kattepis.

Je huisarts doet het verkeerd

Temet, had je deze al gezien https://www.eerstelijnsprotocollen.nl/dynmedia/2991a2d51248d20a99e6e31a4ee54024

In noot 14 staat een schema dat het onderscheid tussen de verschillende typen diabetes en de behandelaanpak heel duidelijk maakt.
Een leek kan met deze informatie zien dat het bij jouw man om Lada moet gaan en dat hij behandeld moet worden met insuline. Niet met metformine.

Ik zou daar (eventueel met protocol in de hand) gewoon over aan de bel trekken bij de huisarts. Huisartsen blijven nog wel eens steken in oude werkwijzen.

Ingewikkeld is het niet: bij diabetes type 1 valt het lichaam de insuline aan. Je moet dus spuiten. Je kunt het proces niet stoppen door anders te eten of af te vallen. Lada is type 1, maar dan op latere leeftijd.

Bij type 2 kun je proberen zonder insuline aan de slag te gaan. Afvallen, meer bewegen en anders eten kan de insuline huishouding weer zo herstellen dat het probleem verdwijnt.

Terug en/of doorverwijzen

Diagnose diabetes is een levensveranderend iets. Dit ga ja samen doen. Ik zou dus een nieuwe afspraak met de huisarts maken om alles nog een keer door te spreken en vragen om een verwijzing als het nog steeds niet duidelijk is. Ga het liefst naar de huisarts met een lijstje vastende en etende suikers.

De richtlijn die Miriam geeft wordt ook in de Britse en Amerikaanse literatuur ongeveer zo weergegeven alhoewel op eMedicine bijvoorbeeld er staat dat soms een paar maanden oral hypoglycaemics een optie kán zijn.

Verder is het niet zo heel anders dan diabetes type I. Je man kan zich daar dus op inlezen.

Succes, Mariel

Suikertje

Suikertje

07-06-2017 om 10:35

Afvallen

Dus naar de huisarts en als die je niet doorstuurt zelf de diabetesverpleegkundige bellen.
Als je man zo door blijft gaan en zijn suikerwaarde blijft oplopen zal hij gaan afvallen omdat zijn voeding niet meer opgenomen kan worden. Ik was in korte tijd 8 kilo afgevallen en ik was al slank. Ik had aan de ene kant honger, maar mijn suikerwaarde was zo hoog dat ik ook niks wilde eten en dus minimaal at.
Je schreef al dat je man Chinees (?) is, dus waarschijnlijk al dun. (Oei, dat klinkt een beetje racistisch, maar ik bedoel dat Chinezen vaak tenger gebouwd zijn). Veel afvallen is dus niet handig.
Laat m dit draadje anders lezen. Ik ben patient en heb geen autoriteit, maar volgens mij is Mariel81 arts.

Temet

Temet

08-06-2017 om 18:37 Topicstarter

En nogmaals bedankt

Nogmaals dank voor alle input. Ik wacht nu eerst de komende afspraak met de diëtiste maar eens af, daarbij ga ik mee, en als tegen die tijd er nog veel onduidelijk is dring ik aan op een gezamenlijke afspraak bij de huisarts.

Suikertje, niet alleen jij denkt dat Chinezen meestal tenger zijn, dat denkt de medische stand ook: de grenswaarden voor een gezonde BMI zijn voor ZO-Aziaten lager dan voor blanken. En mijn partner past geheel in het plaatje.
Maar vriend valt vziw niet af. Zijn gewicht is de afgelopen jaren stabiel gebleven. Als hij in korte tijd zoveel zou afvallen als jij zou dat niet onopgemerkt blijven.

Ik krijg eigenlijk de indruk dat die Lada door stom toeval erg vroeg in het proces is geconstateerd. Hij deed op vrijwillige basis mee met een soort algemene gezondheidscheck die aan een grote groep werd aangeboden. Daarbij werd die verhoogde suiker geconstateerd. Had hij aan dat onderzoek niet meegedaan, dan was hij er vast pas veel later achtergekomen, want klachten/symptomen waren er niet.

Groeten,

Temet

Suikertje

Suikertje

09-06-2017 om 17:47

Nog een goed artikel

Hier heb je misschien nog wat aan

https://www.ntvg.nl/artikelen/diabetes-mellitus-eenvoudige-classificatie-en-bijpassende-behandeling/volledig

Verder zou ik bij de huisarts er op aan laten dringen door je man dat hij een bloedonderzoek krijgt waarin wordt bekeken wat hij nou heeft, 1, 2 of lada. Dat kan de huisarts niet met een vingerprikje bepalen, dat kan de dietiste niet bepalen, dat kan de praktijkondersteuner niet bepalen, dat moet in het lab bepaald. Ze kijken dan of er een bepaald eiwit juist wel of niet aanwezig is. Ik ben het even vergeten.

Waar ik werk

Zou deze diagnose trouwens door een enocrinoloog gesteld worden. Ik heb asngenomen dat de huisarts inderdaad de diagnose niet alleen op bloedsuiker herft gemaskt. Als dat wel zo is moet je terug.

Mariel

Maria

Maria

13-12-2017 om 18:22

Ik heb lada

Ik heb nu 14 jaar lada. Via een bloedtest vast gesteld.
Met lada heb je een tijd een honeymoon-fase. Hierbij is een korte opleving waardoor het lijkt alsof je genezen bent of dat het wel mee valt.
Er komt een moment dat je definitief stopt met het produceren van insuline en dan gaat het hard achteruit als je geen insuline toe gediend krijgt. Ik ben er (letterlijk) doodziek van geweest.

Ik ben na een misdiagnose door de huisarts (hij dacht dat ik type 2 had) doorverwezen naar het ziekenhuis toen ik bijna letterlijk op sterven lag en daar constateerde de aio-internist op grond van mijn klachten en uiterlijk dat het waarschijnlijk om lada ging.
Een bloedtest heeft dit bevestigd.
In die tijd was zo'n best kostbaar, dus ze zijn er niet scheutig mee.
Lada is type 1 diabetes; de imuumziekte en is aantoonbaar in je bloed.

Als het inderdaad om lada gaat, zou ik als de bliksem om een doorverwijzing naar het ziekenhuis vragen.
Goed de suikerwaardes in de gaten houden en op tijd aan de bel trekken.

Type 1 diabetes is dodelijk als je geen insuline krijgt toe gediend.

Maria

Maria

13-12-2017 om 18:35

anti-GAD

...is de naam van de test
Anti-GAD
Deze test wordt gedaan als onduidelijk is of iemand diabetes type 1 of diabetes type 2 heeft. Voor een effectieve behandeling is het zaak om te weten om welk type diabetes het gaat. Bij de bepaling van anti-GAD wordt gekeken of er sprake is van antistoffen tegen de eigen insuline producerende cellen in de alvleesklier. Normaal gesproken maakt het lichaam alleen antistoffen aan tegen binnendringende bacteriën en virussen. Soms gaat er iets mis waardoor antistoffen worden gemaakt tegen eigen cellen, weefsels of organen. Er ontstaan dan beschadigingen en ontstekingen van lichaamsweefsel en organen, in dit geval de alvleesklier. Een verhoogde waarde anti-GAD is vrijwel zeker een bewijs voor diabetes type 1. Naast de GAD-antistoffen worden bij diabetes type 1 ook andere antistoffen gevonden, zoals IA2-antistoffen en antistoffen tegen insuline. De Anti GAD wordt vaak getest in combinatie met antistoffen tegen IA2. IA2-antistoffen worden vaker positief gevonden bij kinderen met diabetes type 1 en GAD-antistoffen worden vaker positief gevonden bij volwassenen met diabetes type 1.

http://www.bloedsuiker.nl/465/4009/diabetes-wat-ziet-de-dokter-in-het-bloed.html

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.