Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Scoliose, iemand ervaring mee?

Hoi Hoi,

Mijn zoon is 13,5 jaar en heeft een enorme groeispurt ondergaan. Hij zit er nog steeds in en het zal vele ouders van pubers bekend in de oren klinken
Het eet de oren van je hoofd en niks is veilig! Ik moet al bijvoorbeeld chocolade verstoppen, want ik ben geen snoeper, maar áls ik trek heb is het mooi op Koop ik bij de slager lekker dingen (grilworst, file american enzovoorts) heeft meneer het al in zijn mik zitten.

Maar door die groeispurt heeft hij een lichte scholiose ontwikkeld. Dat is een zijdelingse verkromming van de rug waardoor een of twee bochten ontstaan.
Oké, het is maar licht en over een half jaar moeten we opnieuw een foto laten maken om te zien of het veregergerd is. Ik wil persoonlijk iets eerder gaan en geen half jaar wachten.

Maar heeft iemand er ervaring mee? Wordt het vaak erger, of kan het, door de groei, rechttrekken?

Daar ben ik heel benieuwd naar!

Groetjes, Melissa

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Astrid

Astrid

18-05-2010 om 18:44

Heb het zelf

Volgens mij ontwikkeld scoliose zich bij iedereen totaal anders. Veel mensen hebben er wel een lichte vorm van. Wel moet je het heel goed in de gaten houden. Dat half jaar zit er tussen omdat ze anders niet kunnen meten. Ze meten het aantal graden van de bochten.

Bij mij werd op m'n 10e scoliose bij de schoolarts ontdekt. Ik heb daarna van mijn 10e tot mijn 15e in kunstof corsetten en gips corsetten gelopen en een paar keer in tractie gelegen om de boel op te rekken. Op m'n 15e was ik stabiel en mocht ik stoppen. Wel nog steeds 2 redelijk grote bochten. Toen ik 22 was was het toch veel erger geworden en ben ik geopereerd. Nu 20 jaar later zitten de metalen pennen nog steeds in mijn rug. Totaal geen last van die pennen. Ik heb nog steeds 2 lichte bochten. Als ik het zo terug lees klinkt het vrij heavy, maar zo heb ik het totaal niet ervaren. Ik ging gewoon uit en had ook vriendjes terwijl ik een corset tot m'n kin droeg.

Ook scoliose

Hallo Melissa,

Bij onze zoon van 12 is bij toeval 1,5 jaar geleden ook scoliose ontdekt. Hij ging naar de fysiotherapeut voor iets anders en zij vond dat hij zo raar liep. Wij zijn toen naar een kinderziekenhuis in de buurt gegaan die hem als baby ook hebben behandeld i.v.m scheefstand van zijn voeten maar de profesor daar vond het de moeite niet waard. Er zijn toen ook geen foto's gemaakt de arts heeft hem alleen in zijn onderbroek een stukje laten lopen.
Omdat wij het niet eens waren met zijn diagnose hebben we een second opinion aangevraagd bij een ander kinder orthopeed. Hier is wel van top tot teen op de foto gezet en daar uit bleek dat hij wel wat raar in elkaar zit wat botten betreft. Hij heeft onder andere een scoliose en een been lengte verschil van 2 cm. Vooral als hij in zijn zwembroek loopt kun je heel duidelijk zien dat hij scheef staat.Omdat hij ook zo mager is ziet het er raar uit, maar hij heeft er zelf nog geen klachten van. Been lengte verschil wordt gecompenseerd door steunzolen met een hak verhoging.
Hij gaat nu 1 keer per half jaar voor controle, dat is genoeg om veranderingen in de gaten te houden. Verder worden er 1 keer per jaar een hele reeks foto's gemaakt om de verschillen goed te kunnen beoordelen. Tot nu toe blijft alles goed gaan maar een groeispurt moet hij nog krijgen.

Groetjes.

Hillary

Hillary

18-05-2010 om 19:03

Ook

Bij mijn zoon is het al in groep 2 door de schoolarts ontdekt. Sindsdien is hij bij een fysiotherapeut. Hij moet ook thuis oefenen, rekken en rugverstevigende oefeningen. Zo'n anderhalf jaar geleden hadden zij en ik de indruk dat het erger was geworden (hij was inmiddels 11) en zijn we doorverwezen naar een orhthopeed. Er zijn foto's gemaakt en volgens hem was er een scoliose van 20 graden, best even schrikken want bij 30 graden zou er een corset moeten komen. Na een half jaar weer foto's, maar toen kregen we een andere orthopeed, de eerste was een invaller. Deze is meer gespecialiseerd in scoliose. We kwamen in januari tussen de gebroken benen door en hij had weinig tijd voor ons. We werden niet zoveel wijzer. Er was niet echt sprake van een toename en 20 graden was het ook bij lange na niet. Wat het wel was kon hij niet zeggen. Echt gerustgesteld kwamen we niet buiten dus. Inmiddels zijn we weer geweest en er was wederom geen toename en ik heb nogmaals gevraagd hoeveel graden en volgens hem was het een minimale scoliose van hooguit 10 graden. We zijn dus iets gerustgestelder nu. HIj moet nu elk half jaar inderdaad ivm de groeispurt die eraan gaat komen (hij is nu 12).
Overigens is een beenlengte verschil een veel voorkomende oorzaak van scoliose, maar dat heeft mijn zoon niet, zit bij hem echt in zijn rug. Een van de controles was er een collega bij en die beweerde dat hij tot de risicocategorien behoort, lang en slank (37 kg bij 1.62). Ik heb me suf gegoogeld op scoliose, maar dat ben ik nog nooit ergens tegen gekomen.

Fraz

Fraz

18-05-2010 om 19:57

Ikzelf

heb een lichte vorm. Ik moest speciale oefeningen doen en mocht niet op paardrijden en tafeltennis maar moest rekkende sporten doen (handbal/volleybal etc). Wat ik begreep is dat de kromming eigenlijk niet vanzelf weer recht groeit. Hij kan wel verergeren zolang je groeit. Als je uitgegroeid bent wordt de kromming ook niet meer erger. Ik heb de kromming dus beperkt kunnen houden en heb gelukkig geen korset hoeven dragen.

Astrid

Astrid

18-05-2010 om 21:03

Lang en dun klopt

Ik meen me ook nog te herinneren dat het vaker voor kwam bij lange en dunne kinderen. Ik was destijds te snel gegroeid. Overigens ben ik maar 1,58 geworden, dus waar dat snel groeien vandaan kwam weet ik niet. Na de operatie was ik 1,62. En dat blijf ik, want inzakken zoals bij alle mensen op den duur gebeurt, kan bij mij niet meer.

Melissa43

Melissa43

19-05-2010 om 09:59 Topicstarter

Bedankt!

Hoi,

Ik wil jullie bedanken voor de eerlijke ervaringen. Die trouwens best uiteenlopend zijn.

Ik dacht altijd dat mijn zoon een normale lengte voor zijn leeftijd had, maar dat komt wellicht omdat ik hem elke dag zie. Velen die hem even niet hebben gezien, schrikken van hoe lang hij inmiddels is. Eerst vond hij dat leuk al die opmerkingen: jeetje wat ben jij gegroeid!, Mán, wat word jij lang! Inmiddels, door de diagnose, vindt hij het helemaal niet meer zo leuk. Hij is wel slank en zo'n 1m72. En ja, wetende dat hij met zijn nu 13 jaar nog wel even doorgroeit...

De huisarts vertelde dat hij gewoon alles mag doen. Dus gewoon 2 x per week naar kickboxen en fitnessen. Pas over een half jaar wordt dus bekeken of het is verergerd en wat te doen. Ik had zelf al wat op internet zitten struinen en schrok best wel van wat ik las. Nu lees ik bij jullie ervaringen over een korset en zelfs een operatie. Ik maak me er niet al te druk om, hiermee bedoel ik dat dit allemaal het geval nog niet is, al ben ik zelf ook van mening dat het niet zo eventjes rechttrekt allemaal.

Wel heb ik van iemand vernomen dat mocht het verergeren, ik naar een ander ziekenhuis moet gaan. In onze woonplaats Hoorn schijnen ze er niet zo veel aan te doen en er niet echt bekwaam in te zijn. Mij werd verteld dan op zeker naar het onze lieve vrouwenhuis of het VU te gaan.
Ik hoop uiteraard dat dit allemaal niet nodig zal zijn.
Nogmaals, bedankt!

Groetjes, Melissa

ruggegraat

ruggegraat

20-05-2010 om 16:19

En hier

Zoon van 16 die ook in groeispurt begon met scoliose. Lang en slank, maar nu door scoliose van 45 graden niet meer zo lang. Ik denk dat hij 10 cm langer zou zijn als ze zouden opereren om het recht te zetten. Bij 50 graden zullen ze opereren, bij alles onder de 50 graden opereer je, volgens de orthopeed, "om cosmetische redenen". Zoon begon met scoliose inderdaad tijdens groeispurt, toen was hij ongeveer 13 jaar. Wij zijn verwezen naar een academisch ziekenhuis, polikliniek orthopedie, alwaar hij onderzocht is volgens een "scolioseprotocol" dat ze daar hebben.
Ik ben er niet tevreden over. De orthopeed (orthopeed in opleiding, de prof krijg je niet te zien natuurlijk) verwees naar een boek "100 vragen over scoliose". Zoon heeft best last ervan, heeft gauw rugpijn bijvoorbeeld, daar weten ze niks op. Hij heeft ook wat andere merkwaardige kenmerken, waardoor wij dachten aan een erfelijke bindweefselafwijking (syndroom van Marfan zie Google). Orthopeed vond dat maar onzin, maar kon er niet onderuit om ons door te verwijzen naar klinisch geneticus. Die heeft nu geconstateerd aan de hand van andere kenmerken, waaronder verwijde Aorta!) dat wij wel eens gelijk zouden kunnen hebben en DNA onderzoek ingezet. Wij zijn alweer een jaar bezig om uit te zoeken of hij nu wel of niet dat syndroom van Marfan heeft. Want ja, wachtlijsten, wachttijden op uitslagen, enzovoort enzovoort. Eén van de rijkste landen van de wereld en dan zo'n gezondheidszorg. Woonden we in België of Duitsland, was het al lang rond, waarschijnlijk. Wat wil ik hier nu mee zeggen? Natuurlijk heeft lang niet iedereen met scoliose ook een erfelijke afwijking. Vaak is een scoliose 'idiopathisch" dat is potjeslatijn voor: "wij weten niet wat de oorzaak is". Dus maak je niet ongerust. Maar hou alles wel ZELF goed in de gaten en zit er bovenop. Zorg dat je goed geïnformeerd bent, zie verder:
http://www.scoliose.nl/forum/viewforum.php?f=26 Van de vereniging van scoliosepatienten.
Succes!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.