Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Koekoek

Koekoek

01-01-2014 om 16:14

Wie heeft ervaring met een prismabril? (zoon is 7)

Voor de zekerheid zijn we met zoon van 7 naar een optometrist geweest. Dit omdat zoon veel moeite heeft met tussen de lijntjes te schrijven en er een vermoeden van dyslexie is. Lezen gaat langzaam. Voordat we het dyslexie traject met school ingaan wil ik toch uitsluiten dat het aan zijn ogen ligt. Nu blijkt dat zoon inderdaad een prismabril nodig heeft. Hij heeft dus fixatie disparatie. Nu vraag ik mij 2 dingen af. Heeft zoon wat aan zo'n bril? Is de afwijking niet zo klein dat het eigenlijk niet zal helpen maar meer leuk is voor de portemonnee van de opticien. Klinkt wantrouwig ik weet het, maar ik vind het allemaal zoveel kosten en ik wil het echt wel betalen als het nodig is. Maar is het wel nodig???? Iemand goede ervaringen met een prisma bril bij kinderen? Ik weet overigens niet hoe groot de afwijking is. Zoon moet nog een keer terugkomen omdat hij op het laatst niet meewerkte. Later in de auto zei zoon dat hij dit deed omdat hij echt geen bril wil. Iemand ervaring met een prismabril? Ik hoor het graag. Inmiddels is zoon al gewend aan het idee dat hij een bril moet voor op school bij het lezen en schrijven. Er wordt nog gekeken of hij die bril de hele dag op moet.


niet

Geen ervaring met fixatie disparatie. Hopelijk reageert er nog iemand.
Mijn dochter heeft inwendig scheelzien. Daardoor kan ze haar ogen ook niet goed fixeren op een punt of goed diepte zien. Dat is pas laat ontdekt ondanks de vermoedens van dyslexie. Samen met haar autisme zorgde dat voor leerachterstanden die ze met hulp van de juf en huiswerk thuis heeft ingehaald. Ze heeft een zo goed mogelijke bril maar moet op school nog steeds niet te ver van het bord afzitten.
In het volgende artikel staat beschreven dat een bril alleen niet genoeg is. Er moet ook gewerkt worden aan de achterstanden.
http://www.cnls.nl/fixatie%20disparatie.html

Katniss

Katniss

01-01-2014 om 16:40

Mijn nichtje heeft er een

Mijn nichtje is door haar dyslexiebegeleider doorgestuurd naar een opticien die haar een prismabril heeft voorgeschreven. Volgens mij is de werking daarvan niet bewezen, maar nichtje maakt aardige vorderingen op school. Kan van die bril komen, of door oefenen.
Ik ken ook een volwassene met een prismabril en zij is met die bril van haar klachten af (hoofdpijn, duizeligheid).

Tango

Tango

01-01-2014 om 22:33

Twijfelachtig

Omdat ik ook een zoon met dyslexie heb, heb ik even gekeken wat er is geschreven over prismabrillen. Ik moet zeggen dat ik twijfels heb. Je schrijft alleen dat je zoon moeite heeft met lezen en schrijven tussen de lijntjes. Heeft hij daarnaast ook meerdere klachten? Vermoeidheid, hoofdpijn e.d.? Heeft hij het idee dat de letters dansen voor zijn ogen?
Ik lees op internet heel verschillende ervaringen en op de sites van optometristen en oogartsen vooral de positieve. Daar wordt zelfs gezegd dat echte dyslexie zeldzaam is en er veel vaker sprake is van fixatie disparatie.
Ik kan me je twijfel dus helemaal voorstellen. Hoe weet de optometrist zo zeker dat hij dit heeft? Ik zou zeker goed doorvragen voordat je besluit de bril aan te schaffen en evt. nog een second opinion aanvragen.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

01-01-2014 om 22:41

Zweef, niet doen

Mijn kind kwam ooit bij een zwevert terecht en die wilde kind aan de prismabril. Nu was ze toevallig al helemaal binnenstebuiten gekeerd in het oogziekenhuis en daar was niets gevonden. De beweringen van zwevert leken me nogal sterk en ik ben toen uitgebreid gaan zoeken op oa het internet. Dit stukje had ik nog in mijn documenten staan:

Geen prismabril!

Nou, bij deze nog een waarschuwinkje van het Ruwaard van Puttenziekenhuis!

Graag willen wij uw aandacht voor het volgende:

Voor het adequaat opnemen van de aangeboden leerstof is het van het grootste belang, dat het kind deze visueel goed kan verwerken. Om dat te kunnen moet er aan verschillende voorwaarden worden voldaan: het beeld dat in het oog op het netvlies valt moet voldoende scherp zijn, het netvlies moet dit beeld goed ?vertalen? in een ?elektrisch signaal? en het visuele systeem van de hersenen moet dit elektrische signaal goed verwerken. Bovendien moeten de ogen van kinderen goed kunnen samenwerken.
Bij jonge kinderen moeten al deze zaken zich nog ontwikkelen. Een jong kind is daarom kwetsbaar; gaat deze ontwikkeling niet goed, of wordt deze verstoord dan kan dat blijvende gevolgen hebben. Als onderwijzer heeft u veel direct contact met de kinderen en u zult dus al gauw merken als er met het kijken iets niet helemaal in orde is.
Mocht dat het geval zijn, dan is het verstandig het kind, als het jonger dan 12 jaar is, door een gekwalificeerde specialist (een orthoptist en/of oogarts) te laten onderzoeken. Deze kan een diagnose stellen en een passende behandeling adviseren (brilcorrectie, afplakken bij een lui oog, samenwerkingsoefeningen voorschrijven, of operatieve ingrepen als scheelziens correcties verrichten). Mocht er sprake zijn van visuele waarnemingsproblemen die niet door de oogarts/orthoptist te verhelpen zijn (bv dyslexie), dan zou het kind doorverwezen moeten worden naar deskundige derden, zoals remedial teachers of onderwijsbegeleidingsdienst (CED). Bovengenoemde behandelaars zullen bij kinderen zelden tot nooit overgaan tot het voorschrijven van een prismatische correctie. Wordt het prisma namelijk voor een verkeerde reden (indicatie) gegeven dan kan er blijvende schade aan de samenwerking van de ogen ontstaan.

Hebt u twijfel over het kijken van een van de kinderen op school, dan is het verstandig de ouders te adviseren met het kind naar een oogarts/orthoptist in de regio te gaan. Voor kinderen ouder dan 12 jaar kan een eerste screening ook plaatsvinden bij een HBO optometrist.
Bijgevoegd vindt u informatie over de werkzaamheden van orthoptisten.
We hopen u hiermee goede informatie te hebben gegeven voor een adequate verwijzing van kinderen met kijkproblemen.

Sectie kinderoogheelkunde Ruwaard van Puttenziekenhuis.

Meindert de Vries, (kinder)oogarts,

Danielle van Gemert (niet te verwarren met de van Gemert therapie), orthoptist,

Marieke Kwantes, orthoptist

Koekoek

Koekoek

01-01-2014 om 23:40

pfff ingewikkeld....

Zoon zegt zelf dat als hij leest de letters dansen. Verder is hij snel moe van het lezen. 3 bladzijden is echt zijn maximum. Dan gaat hij zuchten en wil echt niet meer. Verder kan hij niet lezen zonder zijn vinger te gebruiken. Hij is vaak kwijt waar hij gebleven is, slaat zomaar hele stukken tekst over. Leest een zin maar de woorden in een andere volgorde. Verder duurt het zo lang voor hij doorheeft wat hij moet doen als er veel tekst op een bladzijde staat. Het lijkt me zo vervelend voor zoon als er een probleem met zijn ogen is en hij dus onnodig nog slechter presteert op school. Maar nu ga ik nog meer twijfelen over een prismabril. Als het zelfs schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling dan durf ik het ook niet aan. Lastig hoor....Bedankt voor alle reacties....sta in dubio....

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

01-01-2014 om 23:45

Leesvenster

Bij dansende letters is een leesvenster heel fijn. Je kan ze kopen, maar ook zelf maken. Neem twee stroken zwart papier van zo'n 5 x 20 cm. Leg ze zo neer dat ertussen een ruimte blijft ter hoogte van een woord. Lamineer de boel en klaar. Of vraag het op school .

SdV

SdV

02-01-2014 om 02:39

zelf zo'n bril

Ik heb zelf een prismabril. Pas op mijn twintigste-en-nog-wat ben ik -gelukkig- meteen met een hele goede in aanraking gekomen. Een oude schoolvriendin van mij heeft namelijk ook een primabril maar omdat die toch niet goed afgesteld was (bleek) heeft die een steeds zwaarder prisma gekregen. Het heeft een deel van mijn onverklaarbare lees en kijk problemen opgelost. En mijn moeder is met mij bij heel wat oogartsen geweest.

Wat wil je weten?

Segolene

Koekoek

Koekoek

02-01-2014 om 09:37

Sdv en de rest

Wat ik zou willen weten, hoe weet je of je een goede optometrist hebt die het onderzoek doet. Ik zie echt dat de meningen verdeeld zijn over de werking van prisma brillen. Toch fijn om ook een positieve ervaring te horen. Vandaag moet zoon terugkomen om de meting over te doen voor de zekerheid. Dit vind ik op zich goed. Is het echt moeilijk om een goede nauwkeurige meting te doen. Worden er veel foutieve brillen voorgeschreven. Dat zijn dingen die ik me afvraag..... Sterker nog worden er prisma brillen voorgeschreven terwijl het helemaal niet nodig is. Lijkt me echt heel vervelend. Nou ik hoop dat het goed gaat vanmiddag. Ik heb me wel voorgenomen om er vanmiddag niet meteen een aan te schaffen voor zoon. Nog even over nadenken......

SdV

SdV

02-01-2014 om 10:50

Prisma

Wat ik weet is dat bij teveel prisma, je er aan went en is de kans dat je de keer erop meer nodig hebt aanwezig. En te weinig doet niets. Dat heeft als gevolg dat bij het aanmeten van een prisma, vaak teveel wordt gegeven. Ik kan me die meningen die jij hebt gehoord wel voorstellen.

Gelukkig heb ik die ervaring niet, dankzij mijn arts die mij het prisma aanmeet, heb ik ook eindelijk een bril met de juiste verhoudingen: cilinder, veraf, leesdeel en ook prisma. Bij elkaar is de zelfde sterkte als in het ziekenhuis maar door hun sterkte gezien werd alles nog waziger. Wat een verschil, een verademing om eindelijk eens een goede bril te hebben. Hij was de enige die anderhalf uur uittrok om mijn ogen te meten. Ik ben ook dyslectisch en lezen was voor mijn ogen onrustig maar dankzij die bril niet meer. Ik lees eindelijk met plezier. Geen hoofdpijn en tranende ogen.

Dus ja, volgens mij moet het heel precies. Waarom haal je geen second opinion bij mijn arts of zijn collega? Dat zou ik doen. Wacht inderdaad nog even met het aanschaffen van deze bril.

Segolene

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

02-01-2014 om 11:49

Dyslexie en fixatie disparatie

Dyslexie en fixatie disparatie zijn twee heel verschillende dingen. Het kan best dat iemand met dyslexie een prismabril nodig heeft. Of een rolstoel. Of een gehoorapparaat. Een dyslexiebehandelaar/coach is een leerkracht met een extra opleiding, ik zou zo iemand wantrouwen wanneer hij een bril of fysiotherapieachtige oefeningen zou voorschrijven, net zo goed dat ik bij de bakker geen nieuwe heup krijg.
Prismabrillen en motorische oefeningen als behandeling bij dyslexie horen tot de officiële dwaalwegen, de remediëring moet gericht zijn op het oefenen van taal: spellen en lezen. Als je persé iets zwevends wil om je kind te helpen met dyslexie kan je het ook suikerpilletjes geven, da's een stuk goedkoper . Ga naar een optometrist voor een prismabril, niet naar de dyslexiecoach.

SdV

SdV

02-01-2014 om 12:09

bril

De prisma bril geneest mijn dyslexie natuurlijk niet. Het helpt wel bij het wegnemen van een obstakel zodat ik mij kan concentreren op het lezen zelf. Mijn arts is overigens alles behalve het type zoals jij het schetst. En trouwens, ik heb ook remedial teaching gehad en dat heeft mij toen heel goed geholpen. Deze bril en RT zijn twee dingen waar ik heel blij mee ben en niet zonder had gekund. Jammer dat je dat niet kan aannemen van ervaringsdeskundige.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

02-01-2014 om 12:21

SdV

Het kan best dat jij en fixatie disparatie en dyslexie hebt en dat je daarom gebaat bent bij een prismabril. Ik ben alleen wat huiverig voor mensen die zomaar dingen voorschrijven zoals prismabrillen. In mijn dorp is een RT-er die alle kinderen een prismabril voorschrijft en motorische oefeningen met ze doet.
Daar wil ik voor waarschuwen, is het wel een goede vent waar TO heen gaat met haar kind. Als ik een RT-er zou treffen die me doorverwijst omdat hij denkt dat er iets met de ogen mis is vind ik het een ander verhaal omdat dyslexie niet aan de ogen ligt, maar slechte leesresultaten wel aan de ogen kan liggen.

SdV

SdV

02-01-2014 om 13:04

Eens

Ik ben het met je eens, Rosa. Daarom ben ik blij dat ik meteen bij een arts terecht kwam en niet een vaag circuit. Ik zou mijn ogen ook nooit (meer) door een ander laten controleren. Ik kom er om de 4 jaar en voor mij een end uit de richting. Dat heb ik er graag voorover.

oogarts/orthoptist

Ik werk zelf in de oogzorg en mijn advies is simpel: ga naar een oogarts en/of ortoptist.
Prismabrillen hebben zelden baat bij kinderen.
Voor dansende letters zou het heel goed kunnen dat bepaalde (vrij simpele) oefeningen kunnen helpen, een stuk goedkoper maar vooral ook veiliger dan een prismabril! (aan prisma's kunnen je ogen snel wennen waardoor ze niet meer zonder kunnen)

Succes!

Fransien

Fransien

02-01-2014 om 16:04

Ervaring

Mijn zusje heeft een prismabril en dat heeft haar enorm geholpen, ze had namelijk last van snelle vermoeidheid bij het lezen, vaak hoofdpijn, dansende letters, slecht inschatten van diepte en dergelijke. Bij haar heeft de prisma-bril goed geholpen en bleek daarna dat ze helemaal geen dyslexie had, daar dacht men wel eerst aan.

Ik ben zelf bijlesjuf en ik heb al een paar keer een kind in groep 3 doorverwezen naar een oogarts (ok, naar de huisarts voor een verwijsbrief) om uit te sluiten dat die ogen de oorzaak waren. Bij beide kinderen bleek inderdaad dat er een bril nodig was en dat dat een heel stuk van het probleem verhielp. Er was wel bijles nodig omdat het kind een heel stuk instructie moest inhalen.
Ik heb ook wel eens een kind doorverwezen naar de oorarts en ook daar bleek dat het kind slecht hoorde, ook een leuke bij het leren lezen, kan ook voor een hoop onverklaarbare achterstanden zorgen in groep 3.

Koekoek

Koekoek

02-01-2014 om 16:47

net terug van de Optometrist

Zoon blijkt aan beide ogen een prisma afwijking te hebben van 0,75. Zijn ogen staan iets naar binnen maar ze noemen dat niet scheel zien. Er zijn geen oefeningen die hij kan doen om dit te verhelpen. Bij elkaar dus een prisma afwijking van 150. Dit is dus een lichte afwijking. Zou zo een lichte afwijking invloed kunnen hebben? Ik sta nog steeds in dubio. Ik weet niet of het zin heeft naar een oogarts te gaan. Ik heb het gevoel dat die me zo weer naar huis stuurt onder het mom van mevrouw kom terug als er echt iets is wat we kunnen doen...... Toch?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

02-01-2014 om 19:16

Nou

Mijn neefje, heeft ook dyslexie en een prismabril gehad. En bij hem heeft het gewerkt.

Ik weet van mijn schoonzus dat de behandeling niet vergoed wordt, maar eerlijk doe ik dat allemaal niet helemaal begrijpen. Mijn vader heeft namelijk ook moeite met kijken, hij heeft een extreme vorm van een lui oog waardoor hij maar een korte tijd kan lezen voordat de letters voor zijn ogen beginnen te dansen. Hij heeft ook een prismabril en loopt hiervoor bij een orthoptrist, allemaal volledig vergoed.
Wat is het verschil met een prismabril voor dyslexie?

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

02-01-2014 om 19:41

Ginny

Een gehoorapparaat wordt niet vergoed als je hem gaat gebruiken voor dyslexie. Een gehoorapparaat, homeopatische druppeltjes of een rolstoel is net zo zinvol bij de behandeling van dyslexie als een prismabril.
Dyslexie heeft nul komma niks met een oogafwijking te maken.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

02-01-2014 om 20:23

Mmm tja

Ik ben geen zweverd, verre van eigenlijk, maar ik zou me toch kunnen voorstellen dat het hier een definitieprobleem betreft. Ik zie namelijk niet veel verschil tussen de klachten van mijn vader en die van mijn neefje, alleen de aanvliegroute is anders. Mijn vader via de oogarts en mijn neefje via het zweefcircuit. Volgens mijn schoonzus draait zijn oog tijdens het lezen ook weg.
Krijg eigenlijk het idee dat dingen soms dyslexie heten, maar dat dit ook een verzamelvat is.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

02-01-2014 om 20:34

Klopt

Eerst moet je lichamelijke oorzaken uitsluiten, die stap wordt vaak overgeslagen en zo krijgen veel kinderen ten onrechte het label dyslexie. Er moet sprake zijn van didactische resistentie, dwz dat ondanks intensieve extra begeleiding de achterstand blijft. Die achterstand moet bestaan uit vijf! E's op een rij, dwz 2 1/2 jaar onvoldoende scoren op de basisschool. Dan moet worden uitgesloten dat het kind minder begaafd is (heeft kind wel de capaciteiten om een voldoende te scoren) en pas als je dat weet is het ook geen leerprobleem of een slechte leerkracht en kan een kind onderzocht worden op dyslexie. Intelligentieonderzoek is trouwens een onderdeel van een dyslexieonderzoek.
Ik denk dat veel kinderen al in het circuit komen terwijl er geen sprake is van dyslexie. Echte dyslexie los je niet op met een brilletje maar je kan hooguit oefenen, oefenen, oefenen. En zelfs dan lukt het nog niet altijd om een kind goed tot lezen te krijgen.

Angela67

Angela67

02-01-2014 om 20:55

koekoek

ik vind rosa's laatste post het duidelijkste: "Eerst moet je lichamelijke oorzaken uitsluiten, die stap wordt vaak overgeslagen en zo krijgen veel kinderen ten onrechte het label dyslexie." Dus eerst lichamelijke oorzaken uitsluiten en dan pas overgaan op dyslexie-oplossingen. Je bent nu het eerste aan het doen hetgeen mij heel logisch en verstandig lijkt.
Waarom niet kijken wat het oplevert, een bril? Het moet toch snel duidelijk zijn of het helpt of niet. Dat je daarna - als de bril het probleem oplost - extra tijd moet gaan steken in lezen e.d. om eventuele achterstanden in te halen, dat lijkt me ook logisch.
Maar ik kan me niet voorstellen dat als je zoon na een paar weken nog niets gemerkt heeft, dat het dan nog gaat werken.
Wellicht met een eenvoudig montuur kun je de kosten nog wat binnen de perken houden. Weet niet of je het genoemd hebt, maar als je nu een officieel briefje hebt van de optometrist, kan de verzekering dan niet een deel vergoeden?
gr Angela

Oogoefeningen

Begin groep 4 had school vermoeden van dyslexie ivm leerachterstanden bij zoon. Kreeg ook de vraag of zicht goed was, want met name in de middag draaide zijn ogen weg. Was 1 maand hiervoor bij ortoptist en oogarts geweest omdat zoon aangaf dubbel te zien. Daar werd geconstateerd dat alles goed was.
Na gesprek school ben ik mij eens verder in dyslexie etc gaan verdiepen en kwam op internet terecht bij lichamelijke afwijkingen w.o. dubbelzien. Optometristen in de buurt zaten vol maar kon wel bij een optoloog terecht. Niet vergoed maar toch naar toe gegaan. Zoon bleek dus behoorlijk dubbel te zien en kon slechts zeer kort zijn ogen focussen op 1 beeld. Door het doen van lichamelijke (rechts-links coördinatie was ook slecht) en oogoefeningen in een periode van ruim 1 jaar, zijn we nu zo ver dat er voldoende gefocussed kan worden om geen hinder bij lezen te hebben.

druppeltest?

Als de ogen naar binnen staan hebben oefeningen inderdaad geen zin. Is er al een druppeltest gedaan om de sterkte van de ogen te meten? Een plus-afwijking kan de oorzaak zijn van het naar binnen draaien van de ogen.
Zou toch naar de oogarts gaan, er komen regelmatig kinderen met deze klachten bij de oogarts/orthoptist (niets vreemds aan).
Dus waarom niet, dan weet je het maar zeker, toch?

succes!

oogarts?

De oogarts heeft hier het oogprobleem van dochter niet kunnen ontdekken. Ik zie ons nog zitten. Dochter die aangaf nog steeds niet goed te zien en de oogarts die meldde er verder niets mee te kunnen.
Ik ben zelfs speciaal naar een verre opticien geweest die verstand had van communiceren met kinderen met autisme. Die mocht alleen niet druppelen want dat mag dan pas als ze 12 jaar oud zijn.
Pas vorig jaar toen het dochter zoveel beter verging doordat ze medicatie kreeg en naar het speciaal onderwijs ging is het gelukt om het probleem helder te krijgen door een goede optometrist.
Ze kon het toen ook zelf beter aangeven bij iemand die echt de tijd voor haar nam. Op een bepaade afstand gaat het beeld trillen als ze fixeert.
Blijkbaar is het niet altijd goed vast te stellen. En ik dacht zelf dat dochter meer zou hebben aan een goede brillenwinkel dan aan de oogarts uit het universitaire medisch centrum. En dat klopte ook uiteindelijk. In een brillenwinkel worden de medewerkers direct geconfronteerd met een mogelijk niet zo goede meting en inschatting doordat de bril dan niet passend is en mensen komen dan direct terug. De consulten bij een oogarts zijn beperkt en daar krijgt je kind ook geen bril, in de meeste gevallen. Hooguit een recept met de sterkte voor een bril.
In de brillenwinkel zitten wel de vakmensen.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-01-2014 om 21:03

Eindelijk snap ik het

Zo'n 10 jaar geleden liep ik bij een arbeidsdeskundige van een reïntegratiekantoor. Deze man wilde mij naar een optometrist sturen die gespecialiseerd was in 'moeilijke' ogen én prismabrillen. Bij de gratie van mijn man's werkloosheid mocht ik ook via dit reïntegratietraject op kosten van het GAK naar die optometrist toe. Maar toen vond mijn man werk en zag de overheid geen reden meer om geld en energie te steken in mijn reïntegratie. De afspraak met de optometrist werd afgezegd.
Ik heb gek genoeg nooit op internet gezocht naar wat een prismabril eigenlijk doet, maar ik vroeg het mij wel af. Nu weet ik het. En ik snap werkelijk niet waarom die arbeidsdeskundige dacht dat ik daar iets aan zou hebben. Ik ben 'gewoon' zwaar bijziend en niet goed ziend. Dat wordt niet beter van een prismabril.

Maar goed zover mijn verhaal
Ik zou eerst kijken of oefeningen en dergelijke succes hebben. Ik begrijp van wat ik gelezen heb, dat een prismabril ook schade kan aanrichten bij onjuiste toepassing, zeker bij kinderen in de groei.

Mocht een prismabril toch nodig zijn, dan zie ik bij Specsavers dat ze geen extra kosten rekenen voor een prismabril. Het informeren waard lijkt mij.

brillenwinkel en vakmensen

AnneJ in een brillenwinkel zitten inderdaad de vakmensen als het gaat om puur een 'refractie-afwijking' (plus, min, cylinder), niet als het gaat om prisma's!!!

Je kunt het ook omdraaien: in een brillenwinkel hebben ze baat bij het voorschrijven van een bril (daar leven ze ten slotte van), bij de oogarts niet en zullen ze dat dus alleen doen als het echt nodig is.

Je moest eens weten hoeveel mensen bij de oogarts komen die eerst een heel traject hebben afgelegd van opticien naar optoloog naar..., honderden euro's hebben uitgegeven aan brillen en uiteindelijk bij de oogarts terecht komen. En daar dan te horen krijgen dat een bril eigenlijk helemaal niet nodig was...

Kaaskopje

Kaaskopje

12-01-2014 om 14:27

Toch is dat wat oogartsen

adviseren. Je hoeft niet meer bij ze langs te gaan als je gewoon een bril nodig hebt. Je moet kunnen vertrouwen op de professionaliteit van de opticiën in een brillenwinkel.

Brigitte

Brigitte

12-01-2014 om 17:47

Ja maar kaaskopje

Dat is toch ook wat carootje zegt en wat daar boven ook al staat. Oogartsen houden zich niet bezig met simpele refractieafwijkingen want dat zijn geen oogafwijkingen, en een optometrist kan daar prima een bril voor aanmeten.
Maar een optometrist moet zijn grenzen kennen en dat betekent geen brillen voorschrijven bij jonge kinderen, bij oogafwijkingen, en ook geen prismabrillen. Dat hoort bij de oogarts. Dus je moet kunnen vertrouwen op de professionaliteit van de opticien dat hij zich daarvandaan houdt.

deskundigheid

Toch is echte deskundigheid met praktische vaardigheden niet altijd zo goed verdeeld. Voor mij is de oogarts met name geschikt om oogziektes te kunnen onderscheiden. Niet voor niets hebben oogklinieken ook optometristen in dienst die vaardiger kunnen zijn met het op de millimeter aanmeten. En in de brillenwinkel hebben ze pas echt goed kans om te leren aanmeten.
Degene die mijn dochter het beste geholpen heeft is eigenlijk geen optometrist. Dat zeg ik altijd in de winkel, maar dan corrigeren ze me, het is de 'contactlensspecialist'. Kan me niet schelen, dat is de man die de tijd en de moeite genomen heeft om het helemaal met dochter uit te zoeken en waarna ze eindelijk een zo goed mogelijk passende bril kreeg na jarenlang aanmodderen.
Je zult vast ook briljante oogartsen hebben, maar die zijn wij niet tegengekomen.

orthoptist

In ziekenhuizen vaak ook orthoptisten, whatever that may be, geen optometristen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.