Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Verkoop mam

Verkoop mam

25-01-2020 om 09:44

Huis verkoop klaar maken


Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

27-01-2020 om 00:43

Nou ja

Volgens mij is 1995 exact 25 jaar geleden.
Hoe denk je dat die huizen er nu uitzien Triva?

Dat jij nu in één van de laatste fasen woont, wil niet zeggen dat dat overal zo is.

'Hoezo dat? Is toch goed voor het milieu? Als mensen samen in huizen (blijven) wonen scheelt dat ook aanzienlijk in de co2 uitstoot.'

De problemen nu bestaan omdat de regering(en) in het verleden juist geen rekening hielden met het milieu. Door bleven bouwen en groeien ondanks de uitstoot. Dat de stikstofuitstoot veel te hoog is, was jaren geleden al bekend. Maar er werden geen maatregelen genomen (want de economie), er werd een programmatische aanpak verzonnen die alles deed behalve de uitstoot aanpakken.

Natuurlijk is het beter voor het milieu als we kleiner gaan wonen of huizen delen. Maar dat wil de gemiddelde Nederlander niet. Die wil grote eengezinswoningen, desnoods in het Groene Hart.
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/22/advies-bouw-ook-huizen-in-groene-hart-en-op-platteland-a3987786

@Emma

@Emma

27-01-2020 om 08:33

Blije Amsterdamse

Jouw eerdere opmerking dat jullie zo "slim" zijn geweest schiet mij in het verkeerde keelgat. De rest snap ik nu.
Als ik nu mijn huis verkoop loop ik ook binnen terwijl mijn maandlasten lager zijn dan sociale huur. Ik heb (achteraf gezien) op het juiste moment een huis gekocht. Dat is niet slim maar alleen pure mazzel.
Ik hoop ook van harte dat mijn dochter ergens anders gaat wonen buiten de stad en niet tot haar 30e bij mij blijft wonen.
Er zijn ook mensen die hun halve etage in de pijp kochten in de jaren 90 en nu ruim wonen in Thailand of weet ik waar van de 1700 euro die ze binnenhalen uit die halve etage (en bewoners nooit langer dan 1,5 jaar huren dus). Grrrr, goed dat daar iets aan gedaan wordt.

Bo

Bo

28-01-2020 om 17:49

verkeerde verwachtingen

"Onze buren uit het huis dat we net hebben verkocht willen ook weg. Een huis van drie verdiepingen, schuur, achtertuin, gratis parkeren, maar te groot nu de kinderen weg zijn. Maar ze kunnen niet weg, want ze willen in Amsterdam blijven en kunnen niks betaalbaars vinden. Dus houden ze een veel te groot huis bezet en zit een ander gezin op 60m2 te smachten naar een groter huis."

Dit zie je in onze regio ook (Den Haag). Oudere mensen denken voor veel minder geld kleiner te kunnen gaan wonen en hun overwaarde willen cashen. Dan blijkt dat ze voor een veel kleiner appartement net zo veel gaan betalen als voor hun herenhuis en blijven ze toch maar zitten. Zo zit alles op slot.

'Oudere mensen denken voor veel minder geld kleiner te kunnen gaan wonen en hun overwaarde willen cashen. Dan blijkt dat ze voor een veel kleiner appartement net zo veel gaan betalen als voor hun herenhuis en blijven ze toch maar zitten.'

Maar dat is logisch, toch? Na hun pensionering gaat het inkomen omlaag en de ziektekosten omhoog. Dat is alleen op te brengen als de woonlasten omlaag gaan. Anders maak je verhuiskosten voor niks.

Blije Amsterdamse

Blije Amsterdamse

28-01-2020 om 19:07

Overwaarde cashen

Overwaarde cashen klinkt wel heel negatief. Natuurlijk hoop je als huiseigenaar dat je iets meer geld als je je huis verkoopt dan toen je het kocht, maar de situatie in Amsterdam heeft niks meer met cashen te maken. Kosten maken om kleiner te gaan wonen en dan meer kwijt zijn aan hypotheek dan aan je grote huis is natuurlijk van de gekke. Ik hoorde gisteren van andere mensen in de oude straat die hun derde verdieping helemaal niet meer gebruiken.

Triva

Triva

28-01-2020 om 21:33

Ginny

"Ook de Vinexwoningen zijn tegenwoordig minimaal 25 jaar oud."

Er is geen enkel vinexhuis ouder dan 25 jaar en vier weken... Je zegt minimaal! Het is minimaal 15 jaar!

Ad Hombre

Ad Hombre

29-01-2020 om 13:15

"Oudere mensen denken voor veel minder geld kleiner te kunnen gaan wonen en hun overwaarde willen cashen. Dan blijkt dat ze voor een veel kleiner appartement net zo veel gaan betalen als voor hun herenhuis en blijven ze toch maar zitten."

Oh, ze hebben het zo slecht. Als oudere mag je toch verwachten dat ze *minimaal* de helft van hun oorspornkelijke hypotheek hebben afgelost, zeker na jarenlange prijsstijgingen betekent dat een flinke overwaarde.

Vervolgens kun je overstappen naar een (aflossingsvrije?) hypotheek met een rentetarief van minder dan 2%. Geloof me, als enigszins modale oudere koophuisbezitter heb je het echt niet zwaar.

Ik denk dat het vooral een psychologische drempel is die ze over moeten. Die appartementen zijn zo duur omdat heel veel ouderen in de situatie zitten dat ze hoge bedragen voor appartementen kunnen neerleggen.

https://www.ad.nl/economie/senioren-slaan-hun-slag-op-de-woningmarkt~a96604be/

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

29-01-2020 om 14:25

Nou ja

Dat is een detail Triva.
Met huizen 15 jaar oud zal nog niet zo heel veel aan de hand zijn, maar er zijn er vast genoeg die al een stuk ouder zijn. En dan kan verschil in onderhoud wel wat uitmaken. 80.000 euro dus.

Verkoop mams

Verkoop mams

29-01-2020 om 14:27

Dank en nog meer

Het draadje neemt nu een andere wending, maar ook interessant.

Wat zouden jullie doen met het volgende. Onze schuur en voortuin hekje moeten eigenlijk gebeitst worden en zo zijn er nog een paar cosmetische dingen die gedaan moeten worden. Gaat niet om het huis zelf, die is in 2019 nog helemaal geschilderd.

Zouden jullie dat soort dingen nog gaan doen of ook denken is toch snel verkocht doe maar geen moeite?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

29-01-2020 om 14:33

Of nou ja kleine nuancering

Die 80.000 euro verschil betreft aan de ene kant een huis waar de afgeragde bouwkeuken nog in zit en dat nog helemaal “as built” is en aan de andere kant een huis dat volledig uitgebouwd en vernieuwd is. Van die 80.000 euro verschil wordt dat eerste huis nu, zo te horen en zien, ook op het niveau van het tweede huis gebracht.

Het verschil tussen een gelikt en een iets minder gelikt huis bedraagt hier in de straat in ieder geval 20.000 euro. Daar pak ik graag de witkwast voor. Dat is gauw verdiend in een weekendje doorbuffelen.

Hoezo Ad?

'Als oudere mag je toch verwachten dat ze *minimaal* de helft van hun oorspornkelijke hypotheek hebben afgelost, zeker na jarenlange prijsstijgingen betekent dat een flinke overwaarde.'

Hoezo dan? Niet iedere oudere blijft 30 jaar in hetzelfde huis wonen, met dezelfde partner, zonder studerende kinderen, zonder gaten in het inkomen (eigen zaak gehad bijvoorbeeld, ontslag in de bouw, langdurig ziek). Tamelijk utopisch gedacht van je.

Ad Hombre

Ad Hombre

29-01-2020 om 15:03

Sydney

"Hoezo dan? Niet iedere oudere blijft 30 jaar in hetzelfde huis wonen"

Hoeft ook niet, de overwinst neem je gewoon mee naar het volgende huis.

"met dezelfde partner,"

Onverstandige partnerkeuze maakt meer kapot dan je lief is.

"zonder studerende kinderen"

Wie verhoogt zijn hypotheek voor de studie van zijn kinderen?

"Tamelijk utopisch gedacht van je."

Integendeel. Je zou het op OO misschien niet denken, maar de meeste mensen blijven gewoon bij een partner en hebben saaie voorspelbare carrieres. Maar het zijn natuurlijk de probleemgevallen die het hardst schreeuwen.

Kijk maar:
https://www.nu.nl/geldzaken/4518771/vermogen-65-plussers-in-twintig-jaar-fors-gestegen.html

Biebel

Biebel

29-01-2020 om 19:12

Ik zou het wel doen

Om terug te gaan naar het onderwerp : "Onze schuur en voortuin hekje moeten eigenlijk gebeitst worden en zo zijn er nog een paar cosmetische dingen die gedaan moeten worden. Gaat niet om het huis zelf, die is in 2019 nog helemaal geschilderd."

Ik zou het dus wel doen. Wel opruimen, wel dozen en meubels bij buren/familie/shureguard stallen, wel beitsen. Het is allemaal een kleine moeite, maar je huis ziet er daardoor net wat verzorgder uit. Want alle huizen die in je buurt snel verkocht zijn, waren waarschijnlijk waren ook allemaal netjes opgeruimd en afgewerkt. Het is nu inderdaad moeite, maar opruimen moet je toch als je verhuist (dan moet álles in dozen. Zie het uitruimen voor de foto's als het begin daarvan).
En laten we eerlijk zijn: Je wil gewoon niet het huis zijn, dat langer in de verkoop staat omdat mensen denken dat er wat mis mee is - omdat het rommeliger en minder onderhouden oogt dan al die andere huizen die in de straat verkocht zijn.

Tips

*Tijdens bekijken foto’s van een huis, lag op een slaapkamer een dekbed van playboy. Niets mis mee, maar ook niet handig.

* of potjes met wierookstokjes in toilet.

* foto’s van kinderen aan de muur.

* kerstversieringlampjes langs raampost.

*fruit met rotte plekken.

* dunne spinnenrag langs plafond

* de troep op de koelkast.

* kapstok niet overvol

Tip voor dat raam; kan je op dat raam voor de helft bedekken met matte plakfolie zodat er wel lichtinstallatie blijft maar die ook inkijk voorkomt?

Beitsen

Als je het gaat beitsen en €3000 meer krijgt, is het snel verdiend.
Ik zou het gaan beitsen.

Dat stijgende vermogen zit in stenen (hun huis). Stenen kun je niet eten. Als ouderen voor hun nieuwe huis net zo veel kwijt zijn als de resthypotheek voor hun oude + de overwaarde (zoals Bo aangeeft), gaan ze er dus op achteruit. Want kosten koper en verhuis-/inrichtingskosten.
Mijn punt staat dus nog steeds.

Bo

Bo

01-02-2020 om 12:28

Sydney

"Maar dat is logisch, toch? Na hun pensionering gaat het inkomen omlaag en de ziektekosten omhoog. Dat is alleen op te brengen als de woonlasten omlaag gaan. Anders maak je verhuiskosten voor niks."

Maar wat ik bedoel met verkeerde verwachtingen is dat zij (ouderen) dénken dat een appartement goedkoper zal zijn en ze dan van een koude kermis thuis komen. Dat is allang niet meer het geval. Soms is het toch een betere keuze met oog op de toekomst (want gelijkvloers) ipv te lang in dat grote huis blijven zitten.

Lotte

Lotte

03-02-2020 om 08:48

inderdaad Bo

Mijn ouders zijn ook net verhuisd.
Hadden hypotheek wel bijna afgelost en overwaarde.
Maar het nieuwe appartement was ook duur. Financieel zijn ze er dus niet op vooruitgegaan.
Maar zoals mijn ouders zeiden , onze woonlasten zijn net zo duur. Maar dit voldoet wel aan onze woonwensen.
Gelijk vloers, lift, brede deuropeningen. Centraler gelegen, dus winkels op loopafstand.
Ze wonen kleiner, en mijn moeder is heel blij dat ze nu geen onderhoud meer heeft aan de tuin en aan al die slaapkamers , zolder , schuur etc.

Ad Hombre

Ad Hombre

03-02-2020 om 08:59

Marktwerking/Servicekosten

Het is die zo vervloekte marktwerking mensen. Als er veel ouderen zijn in grote huizen met veel overwaarde die een luxe appartement met lift willen kopen zullen de prijzen voor die appartementen omhoog gaan.

Je kunt wel blij zijn dat je geen onderhoud meer hebt, maar dat kost je ook wat. In een gewoon huis betaal je de klusjesman en de tuinman. In een appartementen gebouw betaal je servicekosten en die zijn vaak best behoorlijk.

In sommige appartementen betaal je meer aan servicekosten dan wat ik aan hypotheek (restant) betaal, en die zijn ook nog eens niet aftrekbaar. Dus, ja, als ik vanuit mijn vrijstaande villa verhuis naar zo'n appartement gaan mijn woonlasten ook omhoog, want, afgelost of niet, die servicekosten betaal je toch ...

verkoop mam

Wij hebben bij het foto's maken alles in garage en schuur geduwd en inloopkast (want daar hebben we geen foto's van gemaakt). Een styliste (via de makelaar) kostte 200 euro maar heeft ons echt enorm geholpen met goede tips.

Nu komen straks de kijkdagen eraan en dan wordt het lastig. Ook schuur en garage moeten een beetje leuk te bekijken zijn.
We hebben dus al 30 dozen vol spullen bij iemand in de opslag staan (gratis, een vriend die een loods heeft voor zijn bedrijf). En heel veel opgeruimd en weggedaan naar de kringloop.

En wij hebben na 20 jaar zo'n enorm lage hypotheek, dat is echt een lachertje. Daarom wachten we tot we onze sleutel krijgen (volgende week), dan zetten we stellingkasten etc uit de schuur en garage over naar het nieuwe huis / de nieuwe garage. Zodat schuur en garage ook nagenoeg leeg zijn. Daar kun je dan bij kijkers je stofzuiger bijv in kwijt. Dan komt het huis op funda.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

24-02-2020 om 09:36

Zo doen wij het ook Geerke

Ik krijg mijn huis anders echt niet verkoopklaar.

Wij stouwen het nieuwe huis vol met spullen die de verkoop van het oude huis niet bevorderen. Daarna gaat het oude huis de markt op.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.