Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Hortensia

Hortensia

23-02-2014 om 15:06

Vraagje over poes

In november heb ik van iemand een poes van 12 jaar overgenomen, omdat de vorige eigenaar wegens ziekte niet meer voor zijn poes kon zorgen. Er waren nog meer huisdieren die weg moesten, maar ik heb alleen de poes meegenomen.
Het is een schat van een poes, heel erg aanhalig, maar ze loopt ook regelmatig te roepen. Honger? Aandacht nodig? Mist ze haar oude huisje? Ze vindt het heerlijk aangehaald te worden en als ik haar knuffel tijdens zo'n miauw-aanval wordt ze wel weer rustig.

Ik heb met opzet lang gewacht met haar in de tuin laten, eerst moest ze maar hier wennen. Vandaag was het dan zover, het was mooi weer, ik wilde in de tuin werken en dan kon poes mooi even mee. Ik liet de keukendeur open zodat ze weer naar binnen kon als ze het eng vond.

Poes liep meteen de tuin in, het pad af, en keek naar de schutting of ze er over heen kon!

Ik heb vaker katten gehad die na een verhuizing even moesten wennen. Meest hingen ze dan even rond de deur, kwamen dan voorzichtig naar buiten, om bij het minste geluidje weer naar binnen te schieten. Uiteindelijk kwam het wel goed.

Maar deze poes leek echt de benen te willen nemen!

Ik kon haar, met moeite, lokken met brokjes, ze laat zich wel altijd gewillig oppakken gelukkig. Ik heb haar snel weer naar binnen gebracht.

Zou het inderdaad kunnen dat poes, al is ze al enkele maanden hier, wilde ontsnappen? Terug naar haar oude baasje? Heimwee? Loop ik nu het risico dat poes wegloopt zodra ze de kans krijgt?
Ik weet dat één van de andere katten waarmee ze heeft gewoond kort na het vertrek van deze poes stopte met eten, de hele dag liep te mauwen en vrij snel daarna stierf (het was ook al een oudje). De katten waren vrij close, maar ik kon ze echt niet allemaal meenemen.

Wie kan me hier meer over vertellen? Heimwee, risico op weglopen (oude baasje woont ruim 10 km verderop) of gewoon een zelfverzekerd kattenbeest?

NB prikkeldraad over de schutting is geen optie, mijn tuin is "passeerplaats" voor alle katten in de buurt, waar ik ook absoluut geen probleem mee heb, en ik wil niet dat een kat zich bezeert. Een tuigje is een optie, maar als het straks zomer is wil ik niet al mijn ramen en deuren dicht moeten houden uit angst dat de poes hem smeert...!

Rafelkap

Rafelkap

23-02-2014 om 15:48

kattenfluisteraar

Kwam deze kat bij het vorige baasje ook buiten? Ik zou haar toch wel die vrijheid gunnen, 3-4 maanden binnen vind ik al behoorlijk lang voor een kat zodat ze goed kon wennen aan jullie en jullie huis.
Ik denk dat je niet te erg moet schrikken dat ze meteen op de schutting zit; elke nieuwsgierige kat klimt meteen over de schutting, is misschien wel de hele dag 'zoek' maar komt als het goed is rond etenstijd terug. Zeker de eerste keren wil ze de buurt verkennen. Reageert ze op haar naam? Je kat zal ook flink moeten socialiseren met de buurtkatten, dat zal ook tijd kosten.
dus: losssslaten (net als met kinderen) en er het beste van hopen.
Geen garantie natuurlijk, die heb je nooit. Komt die schutting eigenlijk uit op een andere tuin of op de weg?

En anders: op naar de kattenfluisteraar :-)

En enorm top dat je je over deze 12 jarige hebt ontfermd!

Terughalen

En als ze toch terug gaat naar haar oude adres, weet je waar je haar kan zoeken.
De poes van mijn dochter gaat nu na een jaar nog regelmatig terug, en dan haalt ze haar daar weer op.

Hortensia

Hortensia

23-02-2014 om 16:20

dank je voor je reactie!

Ja, ze kwam daar ook buiten.

Binnenshuis luistert ze wel naar haar naam, maar toen ze buiten was niet, zelfs met brokjes rammelen lukte niet, gelukkig liep ze niet weg toen ik zelf naar haar toe liep.

De schutting komt uit op een gangetje; links en rechts liggen andere tuinen. Het zijn rijtjeshuizen in een rustige buurt, eigenlijk net als haar oude adres, alleen was daar geen hoge schutting.

Er was nog iets opvallends. We hadden al een hondje en meteen vanaf dag 1 was de poes, die honden gewend was, hem de baas. Poes kwam, zag en overwon, zeg maar :) Zette de iets te opdringerige hond met een een keurige draai om zijn oren op zijn plek en koos de dichtstbijzijnde schoot uit :-)
Maar toen poes vandaag in de tuin kwam en de hond er vrolijk achteraan tippelde (sommige dieren leren het nooit :D ), liet poes hem begaan. Ze vluchtte niet weg voor hem maar leek wel in verwarring.

Morgen wordt het weer mooi weer en heb ik een vrije dag, dan ga ik het weer proberen... Pak brokjes bij de hand.

Hortensia

Hortensia

23-02-2014 om 16:21

jasam

Nou, ik hoop toch niet dat hij dat gaat doen! Zijn oude adres is 10 km verderop in een ander dorp! Hoewel je wel gekkere verhalen hoort over katten die naar hun oude huisje, 1000 km verderop, wandelen...

chip

Bij de dierenarts kun je poes laten 'chippen'. Als ze dan niet terug komt kun je een bericht doorgeven dat ze vermist is. Als ze dan als 'zwerfpoes' gemeld of opgepakt wordt kunnen ze jou adres uitlezen en kan de poes weer terug. Als voorzorg. Er zijn veel mensen die nieuwe en schijnbaar verdwaalde katten, die zich bijvoorbeeld ineens bij iemand voor eten melden of die een kattenvoederplaats voor zwerfkatten weten te vinden, bij de dierenbescherming melden.

Rafelkap

Rafelkap

23-02-2014 om 18:36

kokertje

Ik deed een briefje met telefoonnummer in een kokertje aan een bandje om z'n nek. Idd wat Jasam ook zegt, je weet haar uiteindelijk vast te vinden :-) Maar ze zal wel een tijdje de hort op willen, je kan haar toch niet tegenhouden. Je hebt de meeste kans dat ze na een tijdje weer terug komt. Veel katten zijn wel uren en uren achtereen buiten.
Veel succes met loslaten :-)

rapoensel

rapoensel

23-02-2014 om 21:51

is ze gesterilliseerd?

?

Hortensia

Hortensia

23-02-2014 om 22:12

antwoorden

Ik zal de oude eigenaar eens vragen of ze gechipt is. Zo niet, dan regel ik dat alsnog, ik had er eigenlijk niet bij stil gestaan maar het lijkt me inderdaad wel zo handig.

Ze is wel gesteriliseerd. Met adreskokertjes heb ik geen goede ervaringen, mijn katten van vroeger raakten ze altijd kwijt.

roepen

Even over dat roepen: onze kat deed dat op latere leeftijd, en die bleek doof te worden. Als je wat zei terwijl ze je niet zag, ging het mauwen door, maar stampte je op de grond dan voelde ze de trilling en hield ze op; en als ze ons in het zicht had mauwde ze niet. Dus misschien ook eens letten op signalen van hardhorendheid.

Groeten,

Temet

Trolleykat

Misschien is het een oplossing door poes tijdelijk, twee weken of zo- als een trolleykat buiten te laten? Zo kan ze hechten aan je tuin of deze inprenten. Wel een beetje gedoe maar kan goede overgangsmaatregel zijn. Maak een trolley. Dwz over een flinke lengte een waslijn spannen in je tuin. Een lijn verbinden tussen halsband en waslijn zodat poes langs de waslijn kan bewegen. Moet je wel in de gaten houden want geheid dat ze zich toch ergens omheen draait.

Puck

Puck

24-02-2014 om 08:41

Ik ga ook voor de optie van mamamic

Poes is nog nooit bij jou buiten geweest en het is logisch dat ze dat nieuwe terrein wil verkennen. Een trolley moet maar net in je tuin passen, als je een beetje weelderig beplantte tuin hebt dan sloopt het behoorlijk je planten, maar aan een lijn in de tuin als jij daar bijv. aan het werk bent om haar in de gaten te houden moet kunnen. En dan over een paar weken proberen los te laten.
Gewoon laten gaan zoals Jasam zegt en dan 10 km verder ophalen: dat wil je niet. Das toch een aardige reis voor een bejaarde dame en ten tweede: ze moet door het verkeer heen met alle risico's van dien.
Overigens heb ik wel goede ervaringen met kokertjes om de nek, mits aan een veilig halsbandje met elastiek. Kan je altijd overwegen naast het chippen. Als ze wegloopt en hij wordt gevonden dan kan de vinder zonder dat ie er veel moeite voor moet doen gelijk zien waar ze thuis hoort. De chip is natuurlijk niet door Jan en alleman af te lezen.

Rafelkap

Rafelkap

24-02-2014 om 09:22

kokertje

Ja dat kokertje zat bij mijn kat aan een vlooienbandje met elastiek en raakte nooit kwijt en anders kocht ik een nieuw kokertje. Ik heb een keer een verdwaald katje 'gered' door mee naar huis te nemen en het telefoonnummer dat in het kokertje zat te bellen.

Met een trolley moet je wel voorzichtig zijn, dat is niet in elke tuin even veilig. Ook moet je er in de buurt bij blijven want als je kat door andere katten wordt gemolesteerd is dat wel zielig.
Het blijft een risico wat je kat gaat doen als je haar loslaat, maar dat is het ook als het al weken goed zou gaan.

De kat van mijn nicht ging na 2 weken voor het eerst naar buiten in het nieuwe huis(per ongeluk) en was ook meteen 3 balkonnen verderop, dat doen die beestjes gewoon en wil niet zeggen dat ze meteen nooit meer terug komen. Daarom: net zoals je kind voor het eerst op schoolreisje gaat, lossslaten! Vertrouw op je kat! :-)

Zeg, 12 is niet zo bejaard voor een kattendame, zo te lezen is het nog een kwieke poes!

Hortensia

Hortensia

24-02-2014 om 11:12

reacties

Trolleykat, wat een geweldige term! :-) Het is niet in de hele tuin mogelijk, maar wel op het terrasgedeelte. Misschien wel een optie!
Wat de kokertjes betreft: ik heb vooral problemen gehad met kokertjes die kwijtraakten, in zijn geheel, of de onderste helft. Aan de andere kant: zo duur zijn ze ook weer niet.
Maar liefst hoop ik dat ze niet meteen ontsnapt op zoek naar haar oude baasje. Tja, die garantie heb je natuurlijk nooit...
Doof: daar heb ik nog niet aan gedacht, maar ik zal er op letten. In huis luistert ze wel naar haar naam als het haar uit komt ;-) , in de tuin niet. En het mauwen stopt als ze aandacht krijgt.

Het is inderdaad een kwiek exemplaar! Eigenlijk wilden we een jongere kat uitzoeken, maar deze was zo ontzettend aanhankelijk en vrolijk dat leeftijd al gauw geen rol meer speelde. Ze gaat nog als een kitten achter haar speelgoedmuizen aan en heeft de hond helemaal onder de duim ;-)

En verder heeft Rafelkap wel gelijk. Net zoals je kind voor het eerst op schoolreisje gaat. Oh, dat herinnert me aan die tijd, ik stond altijd met tranen in mijn ogen als die bus de straat uit reed, stom he :D

Rafelkap

Rafelkap

24-02-2014 om 18:51

kattenharnas

Zo'n tuigje heet een kattenharnas, dat zit wel wat prettiger dan alleen aan het nekje. Ik zag ze net op bol punt com (n.b.)
Volgens mij kan je die kokertjes dichtmaken met nagellak (nooit gedaan, heb geen nagellak), dan gaan ze minder snel open.
Sterkte met loslaten!

Fiorucci

Fiorucci

24-02-2014 om 19:52

Wel bijblijven

Als je trolleys of tuigjes overweegt, zou ik er wel bijblijven. Want als jouw tuin een passagetuin is voor de buurtkatten, kan dat voor ongelukken zorgen bij ruzie. ze moet wel haar tuin/territorium kunnen verdedigen, anders heeft ze daar geen leven...

Katniss

Katniss

24-02-2014 om 20:00

Zou moeten kunnen

Mijn katten zijn de eerste paar keer met een tuigje in de tuin geweest. De keren daarna vermaakten ze zich prima in de tuin, en op een gegeven moment waren ze verdwenen. Gelukkig kwamen ze ook weer steeds terug, maar het blijft natuurlijk een risico. Die ene keer ging het mis en werd er een doodgereden ;-(
Ik zou haar zeker wel laten chippen. Met een bandje zou ze zich kunnen ophangen in een boom of aan een hek.

Juline

Juline

24-02-2014 om 20:07

Onze asielkat

Rende er vandoor, de eerste keer dat hij naar buiten mocht. We dachten direct dat we hem niet meer terug zouden zien. Maar het was gewoon een buitenkat en kwam na een paar uur keurig weer terug.

Puck

Puck

25-02-2014 om 18:28

Katniss (what's in a name)

Ophangen aan een tak o.i.d. valt met een echt kattenbandje wel mee. Als het goed is zit daar een stuk elastiek aan die dat voor het grootste gedeelte voorkomt. Dat rekt zo ver uit dat ze vanzelf uit het bandje schieten.
Erbij blijven als ze aan een tuigje naar buiten gaat is wel een goede, dat deed ik ook met mijn kat.
Leuke anekdote: ik had de meest lieve kat ter wereld, maar tegen andere katten was ze vreselijk. Onze buren hadden 2 grote loslopende katten die op een gegeven moment mijn schatje samen beslopen en belaagden. Ik had dat te laat in de gaten anders had ik wel ingegrepen, maar het is geloof ik 5 seconden knokken geweest en toen dropen beide buurkatten af. Toen ik mijn kat controleerde op verwondingen was het enige dat ik zag plukken rood en zwart haar onder zijn nagels van de beide buurkatten hihi. Heb de buurvrouw ook maar Daarna had mijn kat de tuin zijn hele verdere leven voor zich alleen.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-02-2014 om 01:11

Na een paar maanden

zou ik er toch op gokken dat kat jullie huis als de zijne is gaan beschouwen. Alleen kan ik me wel voorstellen dat het wat ingewikkeld wordt als kat over de schutting gaat en vanuit dat onbekende terrein weer in jullie tuin probeert te komen. Ik zou dan dus maar even meelopen de eerste keer. En dan maar kijken.

Toen een van onze katten nog maar net bij ons was, is kat ontsnapt. Uit een bovenraam, die hadden we niet zien aankomen... Kat had blijkbaar op de gelegenheid geloerd en die bij hoge uitzondering gevonden. Dat was echt te vroeg en aangezien kat ook wat schrikkerig was, was er echt wel even paniek. Het heeft een paar dagen en de hulp van een val van de dierenambulance gekost om kat weer te pakken te krijgen. Maar ondanks deze ongewenste situatie, was duidelijk dat de kat wel rond ons huis bleef scharrelen, dat stelde ons wel een beetje gerust. De stap om echt naar huis te gaan was te groot, maar kat kwam wel naar de tuin, omdat we daar voer hadden staan. Dat het een kwestie van tijd was, geloofde ik toen wel en dat bleek dus ook, gelukkig. Jaren later is kat hier nog steeds en heeft als enige van de katten vriendschap gesloten met de nieuwe hond. De rest gedoogt hond, maar op afstand.

Hortensia

Hortensia

27-02-2014 om 20:21

Proberen dan maar ;-)

Ik heb inmiddels ook de tip gekregen om haar de eerste keer met tuigje bij het terras te houden, er bij te blijven en regelmatig iets te geven wat ze lekker vindt, zodat ze weet: ook die tuin is mijn thuis.

Puck, ik heb hartelijk gelachen om jouw kat :D Ik ben wel benieuwd hoe de mijne reageert op de buurtkatten. De hond krijgt wel eens een oorvijg als hij te opdringerig wordt, maar in de tuin "vergat" de kat dat.

Ik wacht maar even tot de volgende mooie tuindag en dan gaan we er voor.

kat buiten

Onze katten gaan ook altijd naar buiten.
Sinds we een appartement hebben gaat poes mee 'wandelen' buiten en op een gegeven moment blijven ze dan buiten. Ze melden zich wel weer onder het balkon om opgehaald te worden. We wonen landelijk dus het zou zonde zijn om ze binnen te laten blijven. Een echt kattenleven is met buiten. En ja, het is een risico. Maar onze kat werd gestresst van het binnenleven en we moesten haar nageltjes gaan knippen omdat ze op het parket geen weerstand had zodat ze zich zelf uit stress ging krabben en wondjes kreeg. Helaas is die poes aan een ziekte overleden. Maar ook de nieuwe poes die we nu hebben gaat zodra ze gechipt is en als het wat mooier weer is naar buiten. Ze snuift nu al de buitenlucht op op het balkon. Nog even en ze springt eraf.:-)
Dochter is een echt 'kattenvrouwtje' en het lukt haar blijkbaar om de katten bij haar in de buurt te houden, het is gewoon schattig om te zien hoe ze dan samen de buurt verkennen.

o ja

En gesteriliseerd natuurlijk. Dat moet ook nog eerst gebeuren.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden