Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Vesper Lynd

Vesper Lynd

15-02-2016 om 18:53

Welke fiets?

Voor er verwarring ontstaat over mijn naam icm met de titel... Ja het is waar, ik denk erover om een fiets te kopen.
Ik heb binnenkort een sollicitatiegesprek voor een baan waarnaar ik met de trein moet (niet elke dag gelukkig), en wil dan belastingvrij een fiets kopen van verlofdagen die ik nog heb staan (IKAP). Dat had ik al bedacht toen het idee bij me opkwam dat het sowieso misschien een goed idee zou zijn om voortaan naar kantoor te treinen. Mijn huidige werk is ook goed bereikbaar (half uur met 1 keer overstappen op hetzelfde perron), en de snelweg wordt alleen maar drukker. Qua kosten scheelt het niet zo heel veel door allerlei fiscaal gegoochel (wel legaal natuurlijk), ik schat per maand ca. 30 euro, 5000 kilometers per jaar (dus minder onderhoud?), en dat ik dan die fiets heb voor de helft van het geld (bruto/netto).
Mijn vragen: Zouden jullie het doen, of zou je liever met de auto gaan als het financieel weinig scheelt?
Welke fiets raden jullie aan? Ik wil een niet te hoge en volgens een rekenmodelletje wat ik zag zou ik een framemaat 48-50 nodig hebben. Die worden bijna niet verkocht. De kleinste maat bij Gazelle is bijv. 51. Op welke fiets fietsen de kleine vrouwen hier (< 1,60 m.)?

Vesper Lynd

Vesper Lynd

15-02-2016 om 18:55

Oh ja

Aanvullende info, niet onbelangrijk. De fiets mag max 750 euro kosten, en mijn ritje naar het station is ongeveer 2 kilometer. Ik hoop er wel wat meer op te fietsen, stukjes van 10 km (niet te gek). Misschien eens naar de duinen, dus een stuk of 3 versnellingen.

Lusithania

Lusithania

15-02-2016 om 19:03

giant

Giant heeft een kleine framemaat. Zelfs mijn dochter past erop. De prijs valt binnen je budget.

Jamie

Jamie

15-02-2016 om 19:14

hmm

Koop je ook meteen een goed regenpak of kun je eventueel met de auto naar het station als het hoost of ga je dan de hele weg met de auto want een fiets kopen vind ik nog niet zo gek voor jou maar ik zie je nog niet in de regen fietsen.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

15-02-2016 om 19:16

Haha

Als het regent ga ik natuurlijk met de auto naar het station, of naar mijn werk. Tenminste, ik hoop natuurlijk op de nieuwe baan en daar is niet voldoende parkeerruimte dus dan wordt het sowieso treinen.

Thursday Next

Thursday Next

15-02-2016 om 19:20

Lekker fietsen!

gewoon kijken bij de fietsenmaker of online
Ook Gazelle heeft kleinere framematen, bv deze: https://www.gazelle.nl/fietsen/esprit-c7/
Ik zou gaan voor een goed merk zoals Gazelle, Batavus, Giant. En gewoon kijken wat je mooi vindt en wat er in een kleine framemaat is.
Bij de fietsenmaker kunnen ze de fiets vaak nog wat "kleiner" maken door bv. een ander zadel of zadelpen.
Verder lijkt het me handig om minimaal 5 versnellingen te nemen, zeker als je ook in de duinen wil fietsen. Drie is leuk maar je hebt er niet zoveel aan want 1 is meestal te licht en 3 te zwaar.
Ik zou dus absoluut niet met de auto gaan als er ook een andere mogelijkheid is. Is maar beter ook want ik heb geen rijbewijs. Ik fiets nu naar mijn werk, 26 km.

vlinder72

vlinder72

15-02-2016 om 20:48

Fiets

Ik fiets altijd naar het station op mijn batavus winner (ik ben 1.62). Ik wou een goede fiets maar niet te duur. Fietsstaat op het station in een parkeerhok van de NS. Is bij ons op het station gratis maar je moet je wel registreren. Je krijgt daarna een pasje waar je de deur mee opent. Fiets staat zodroog en veilig.

Half a twin

Half a twin

15-02-2016 om 20:55

Goed slot en rekenen op regelmatig "onderhoud".

Koop in ieder geval bij een fiets die je op het station gaat parkeren een goed slot om de fiets vast te maken aan de stalling, anders is hij niet lang in je bezit. Reken er zeker op dat de fiets regelmatig wat mankeert, op stations gaan fietsen snel stuk, lees: anderen zijn niet zo voorzichtig met jou fiets als dat jij zou zijn.
Een van de fietsen uit ons gezin staat iedere dag op het station, de score van het afgelopen half jaar: gebroken remkabel, achterlicht er afgetrapt, gebroken ketting.
Gelukkig kan man zelf de gebreken oplossen, iedere keer fietsenmaker zou aardig in de papieren lopen.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

15-02-2016 om 20:55

Gazelle esprit

Ik rij al een poosje op een Gazelle esprit. Online gekocht bij fietsenwinkel.nl. Ik ben 1,56 en heb frame 49.

De modellen van vorig jaar staan nu veel afgeprijst.

Ik ben tevreden over de fiets en trouwens ook over de online levering.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

15-02-2016 om 21:11

De Gazelle wordt wel een paar keer genoemd. Die had ik online ook gezien, en ik wil hem binnenkort gaan uitproberen bij de fietsenwinkel.

marinade

marinade

16-02-2016 om 09:00

Azor

Natuurlijk een Azor. Zelf naar voorkeur te assembleren mbv de catalogus of samen met de fietsspecialist. Een gewone uitvoering zoals jij die wilt heb je zeker onder de 700. Ik heb destijds extra sterke spaken in het achterwiel laten zetten (ivm kinderen achterop) en een voorrekje dat meedraait met het frame ipv met het stuur (geen instabiel gewiebel, ook niet met een krat vol boodschappen) en was toen 750 kwijt. Staat altijd buiten en is nooit ziek . Heb 'm al 6 jaar, fiets er veel mee en nog geen noemenswaardige kosten aan gehad (en ik kan zelf niets op dat gebied). Oh ja, ik ben 1.60.

Jamie

Jamie

16-02-2016 om 09:37

kweeniehoor

Zo'n fiets bij het station stallen voor 2 km fietsafstand? Ik zou een stationsfiets kopen en met die dure lekker toeren. Ik weet wel dat je het slot IN de deal kunt zetten dus koop liever een wat goedkopere fiets met een veel duurder slot.

Eens met Jamie en Marinade

Eens met Marinade wat betreft de Azor. Ik heb de mijne nu een jaar of 5 en rij er een dikke 3000 km per jaar op. Met die afstanden moet er wel eens wat vervangen worden (banden, ketting), maar de fiets zelf is oerdegelijk, en relatief goedkoop. Ik heb trouwens wel een echte standsfiets, een zware ook nog, echt een soort werkpaard. Ik rij 8,5 km naar het werk.
Ik ben het ook wel eens met Jamie dat je voor een ministukje van 2 km (daar doe je nog geen tien minuten over) geen geweldige fiets hoeft te kopen. Maar het is me niet helemaal duidelijk of je nou alleen naar het station moet fietsen of ook van het aankomststation naar je werk. Ik had toen ik nog forenste twee fietsen: mijn gewone stadsfiets in mijn woonplaats en een tweedehandsje in de plaats waar ik werkte. Die woonde in de stationsstalling.

Heb je trouwens niet ook belastingvoordeel als je met het OV (en/of de fiets) reist?

Groeten,

Temet

Tonny

Tonny

16-02-2016 om 10:33

Koop een tweedehands

Naar een fietsenzaak die ook keus heeft in tweedehands, zoveel ga je immers niet fietsen.

Framemaat moet geen probleem zijn, ik ben 1.53 en heb nooit moeite gehad een fiets voor normale prijs te vinden. Heb nu een Batavus en die doet het al negen jaar prima. Neem meteen een goeie fietstas en stop daar een poncho in. Altijd fijn bij onverwachte nattigheid.
Ik heb zeven versnellingen op mijn Batavus, dat is tegenwoordig vrij normaal.

(Grappig dat je het allemaal zo precies berekent, daar ben ik niet economisch genoeg voor. Zit nu ook 100% gratis op minimeisje te passen Voor mij is een fiets een eerste levensbehoefte, oor mij is juist de aanschaf van een (tweede) auto iets waar ik tegenaan hik nu ik dezer dagen vaak tegen een vervelende brug op moet. Elektrische fiets kan ook, maar dat vind ik ook best een hele aanschaf en je wordt even nat als wanneer je puur op eigen energie beweegt.)

Zou ook gaan voor tweedehands

of een model uit de collectie van vorig jaar. En voor op het station is inderdaad een heel goed slot belangrijk. En ik zou, als je hem nieuw koopt, goed verzekeren.
Ik vind zelf dat je een fiets echt uit moet proberen, dus ik koop toch altijd bij een 'echte' fietsenwinkel ipv online. Ook al ben ik dan duurder uit. Belangrijk is ook dat je een goede fietsenmaker in de buurt hebt. Ik ben altijd zo blij dat ik voor een lekke band zelfs gewoon bij ze langs kan rijden, kan altijd wel even tussendoor. Ben ook echt gehandicapt zonder fiets...
Ik zou kiezen voor 7 versnellingen, 3 is echt net niks. Schaf een goed regenpak aan, of een poncho (is minder gedoe). En inderdaad goede fietstassen, kun je er ook je boodschappen mee doen. Voor je het weet gebruik je die auto helemaal niet meer .
Voor mij is een fiets, net als voor Tonny, een eerste levensbehoefte. Ik kan geen dag zonder fiets, doe er alles mee/op. Fiets nu 20 minuten naar kantoor, straks met mijn nieuwe baan bijna een half uur. Heerlijk vind ik dat. Ben helemaal 'uitgewapperd' als ik thuis kom!

Tonny, je kunt ook je eigen fiets om laten bouwen naar elektrisch, kun je zelfs zelf doen met een ombouwset! Is financieel misschien aantrekkelijker dan een hele nieuwe fiets? Ook hier geldt trouwens dat je kunt kijken naar de oude modellen fietsen. Scheelt al gauw een paar honderd euro!

Welnee, geen Azor

Die dingen zijn loeizwaar. Dat zijn prima werkpaarden voor als je een krantenwijk hebt, je er de weekboodschappen mee wilt doen en je peuterdrieling mee wilt vervoeren. Dat lijkt me niet wat je zoekt, Vesper. Wat ik lees is dat je op zoek bent naar een elegante mooiweerfiets.

Is dat niks voor je?

https://www.topbikes.nl/webwinkel/10642/trek-l200-damesfiets.html

Trek klinkt als een b-merk, maar is dat niet. Degelijk merk, goed afgewerkt,fietst als een zonnetje. Man heeft er een voor naar het werk, en wij maken onze bedaarde middelbare echtpaar fietstochtjes mee.

Gazelle zou ik dan weer niet aanraden, die teert nog steeds op haar oude reputatie van oerdegelijkheid, maar wordt tegenwoordig in elkaar gejast. Man heeft er een keer bijna een doodsmak meegemaakt omdat het crankstel plots doormidden brak. Levensgevaarlijk. Kan een maandagochtendexemplaar geweest zijn. Maar in plaats van dat Gazelle zich doodschaamde , een bloemetje stuurde voor de schrik en zich uitputte in excuses,kreeg hij een mailtje dat ze een jaar na het verstrijken van de garantie niets meer wilden doen.

Tweedehands zal wel niet vergoed worden, anders zou ik je een aanraden een tweedehand Koga Miyata Silver ace op de kop te tikken. Jaar of 5 geleden waren die nieuw dik 1300 euro, ik heb er een van mp voor nog geen 300.Daarmee fiets je echt op wolkjes.

Of voor de mooiigheid

deze retrolooker

http://robertharmsnl.webshopapp.com/nl/batavus-batavus-hommage-3-retro-stadsfiets-voor-vr.html

want meer dan drie versnellingen heb je eigenlijk niet nodig voor jouw doel

Oh ook in het rood

ik word zelf verliefd op die Batavus geloof ik. Wat een kek ding.Iemand nog interessen in een Koga?

ttps://www.fietsenwinkel.nl/batavus-hommage-n3-2016-dames?dy_loc=1010481&gclid=Cj0KEQiArou2BRDcoN_c6NDI3oMBEiQANeix5mG1bW4aFA33ornEjg-2WgT0hLr95IPBNUk_PXpYtNEaAmEk8P8HAQ

Tonny

Tonny

16-02-2016 om 13:21

AH mooi Kenfan!

Misschien koop ik toch maar een nieuwe fiets en zet de huidige als reserve in de schuur ( siinds alle kinderen weg zijn, is er ook geen reservefiets meer).

Die lichaamslengte, hm daar sjoemel ik mee, een fietsenmaker wil geloof ik dat je met je platte voet bij de grond moetkomen, maar als ik dat die rijd ik m'n hele leven op een kinderfiets.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

16-02-2016 om 13:29

Wow kenfan

Dat is echt een mooie

Kenfan

Ik moet bij die fietsen meteen denken aan dat forumdraadje van een aantal jaren terug van iemand die zich afvroeg hoe ze haar witte fietsbanden wit kon houden, want die werden zo vies...

Groeten,

Temet

Haha Temet

Wat was het antwoord? Wekelijks met de tandenborstel en een dot Ultrabot schrobben, daarna uitwrijven met een wonderdoekje met Dasty. En als je toch bezig bent, neem dan de spaken en de velgen ook even mee.

Mijn Koga staat op MP. Een aanrader. Fietst waanzinnig comfortabel met geveerder voorvork en zadelpen, en automatische verlichting.

http://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en-brommers/fietsen-dames-damesfietsen/m990883501-koga-miyata-silver-ace-53-cm-8-versn-met-rollerbrakes.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

Een van de redenen die voor mij meespeelde om voor tweede hands te kiezen toen de Amazone de deur uitkon, was dat de heersende trend in fietsland grafgrijs en leverbruin was. Zo somber. Ik heb ook nog de Azor Jersey met 7 versnellingen geprobeerd. Zo'n zware fiets vond ik niet nodig nu er geen kinderzitjes meer op hoeven en ALbert in mijn leven is gekomen.

Thursday Next

Thursday Next

16-02-2016 om 15:40

de oplossing...

was groene zeep, heet water en een schuurspons...
Nee het was niet mijn fiets maar ik heb het draadje nog even opgezocht.
Ik fiets rond met 1 zwarte velg en 1 zilveren, omdat mijn achterwiel op fietsvakantie vervangen moest worden. De fietsenmaker (die zelf ook al bijna aan het inpakken was voor de vakantie) had alleen maar een zilveren velg voor me. Geen bezwaar want meestal ziet die er toch tamelijk zwart uit.
En zelf vind ik dit een heel mooie fiets:
http://www.giant-bicycles.com/nl-nl/bikes/model/aspiro.1.lds/22406/84394/#overview
maar dat is een beetje "overkill" voor 2 km fietsen...

Tonny

Tonny

18-02-2016 om 15:39

reservefiets gekocht

en erop naar huis gereden, hij doet het prima al is hij van een verkeerd merk.

Volgens de sticker die er nog op zit mag er één persoon op en mag hij niet het strand op (voormalige huurfiets). Nou, naar het strand fietsen is me net wat ver.

Was een leuke tweedehandsfietsenwinkel met volop keus in diverse prijsklassen, van stationsbarrels tot electrisch.

Christel

Christel

18-02-2016 om 20:04

Aha

Ik vroeg me al even af wie nu Vesper Lynd was, nu weet ik het. Grappig hè hoe je mensen leert 'kennen' in de loop der tijd.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.