Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Kinderopvang Kinderopvang

Kinderopvang

Lees ook op

Dijkstra gek geworden?

Ik zie net op het journaal wee een stuk voorbij komen over het korten op de gaouderopvang. Veel gezinnen zal 1 ouder stoppen met werken omdat er minder vergoeding komt, en veel gastouders zullen stoppen. Zij vindt dit onzin, ze kan zich niet voorstellen dat opa's en oma's het niet meer doen als ze minder geld krijgen
HALLO!!!! Mw Dijkstra, er zijn ook mensen die afhankelijk zijn van een gastouder!!! Mensen die onregelmatig werken en dus geen gebruik kunnen maken van een creche of een BSO. Er zijn ook mensen die geen opa of oma hebben die kunnen oppassen!!! mensen die gewoon echt die officiele gastouder nodig hebben om te kunnen werken!!!!! Ja ik dus!!! Kunnen ze niet gewoon gaan controleren of het familie is die opvangt?? En die mensen korten op hun vergoeding, en de andere gastouders gewoon hun vergoeding zo houden?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
peentje

peentje

09-09-2008 om 14:58 Topicstarter

De goede de dupe

Ik werk zelf in de gezondheidszorg, ik werk dus onregelmatig wat betreft de dagen maar ook de tijden. Daar is geen creche of BSO voor te regelen. Regelmatig beginnen mijn man en ik beide al vroeg en hebben vanaf 6:30 opvang nodig. Alleen met een gastouder is dit op te lossen, en dat gaat ook prima!!! Helaas wordt er dus teveel misbruik gemaakt en daarvan dreigen wij nu de dupe te worden. Financieel gezien kunnen wij niet minder werken, en wordt het ook lastig als de vergoeding minder wordt. Het is vervelend en onzeker dat de plannen nu zo vaag blijven......waar zijn wij straks aan toe?????

Zwartje

Zwartje

11-09-2008 om 09:45

Ik ga zwart denk ik

Ik baal als een stekker. Heb ook al heel wat brieven geschreven met al mijn argumenten waarom deze regeling zo goed is. Ik heb veel mensen het afgelopen jaar om zien gaan naar deze regeling.

Stoppen? Ik heb een super oppas. Ik hou van mijn werk. Andere opvang past niet bij de gezondheid van mijn kinderen. Ik hou van mijn werk en daarnaast ben ik er ff uit. Dusse wij gaan denk ik opnieuw onderhandelen en gaan zwart betalen. Voor het eerst van mijn leven daar totaal geen moeite mee. Onbetrouwbare overheid is mijn excuus om dit te doen.

Oja ik wordt er niet goed van dat die Oma's en Opa's er bij worden gehaald. Als ik een Opa of Oma had gehad die het zelfde leverde als mijn huidige oppas dan mogen ze daar best wat aan verdienen. Onze Oma bedankte voor de eer het was haar simpel te veel en te veel gedoe want ze wou o.a. haar huis niet laten keuren. Haar goed recht hoor maar het geeft aan dat oppas ouders een echte baan hebben of ze nou opa of oma zijn of niet. Het stelt echt eisen aan je.

Het is duidelijk ik ben teleurgesteld in Sharon Dijkstra.

Zwartje

Terug naar het aanrecht

Ik wilde een kinderdagverblijf en geen gastouder. Maar vanwege mege lange wachtlijsten (3-4 jaar) op de valreep een gastouder gezocht en gevonden. Ik zou nu niet anders meer willen...mijn zoontje heeft het er prima naar zijn zin! Kleinschalige opvang, persoonlijke aandacht, rust en regelmaat, iedere dag wandelen enz.
Als de vergoeding omlaag gaat is het maar de vraag of het voor een (mijn) gastouder nog rendabel is om dit werk te blijven doen. Uiteindelijk is het voor haar toch ook een BETAALDE BAAN. Conclusie: vergoeding omlaag...geen gastouder meer...geen opvang...en ik MOET dan stoppen met werken....dat zijn 2 werklozen erbij! (alleen zonder uitkering omdat je ZELF stopt met werken)

Opa en Oma werken ook voor die centjes en behoren hetzelfde te verdienen....leeftijdsdiscriminatie!

Cass

Kato

Kato

11-09-2008 om 19:01

Er komt licht aan de horizon!

Alternatief plan MOgroep Kinderopvang;
Wel maatregelen, maar mét behoud van toegankelijkheid en kwaliteit

MOgroep Kinderopvang presenteert een alternatief voor de bezuinigingsvoorstellen van het kabinet. Kern van het plan is dat een lange termijnvisie op de kinderopvang nodig is om toegankelijkheid én kwaliteit van de kinderopvang te behouden en professioneel uit te bouwen. Voor de korte termijn wordt een alternatief dekkingsvoorstel gedaan. Daarmee worden de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet zo omgebogen dat geen afbreuk gedaan wordt aan de opwaartse lijn van de laatste jaren.

Door de voorgenomen maatregelen van het kabinet dreigt een trendbreuk. De kinderopvang is spectaculair gegroeid. Nederland is bezig met een inhaalslag. Acceptatie, capaciteit en kwaliteit zijn duidelijk toegenomen.

Het kabinet constateert dat de omvang en de groei van de verschillende vormen kinderopvang ruimschoots de prognoses overtreffen.

MOgroep Kinderopvang stelt dat de prognoses niet realistisch zijn. Hierdoor dreigt een jaarlijkse herhaling van bezuinigingsvoorstellen. Dat kan alleen voorkomen worden als nu een visie wordt ontwikkeld op de toekomst van de kinderopvang voor de langere termijn.

MOgroep Kinderopvang doet het voorstel aan het kabinet om een Taskforce Kinderopvang - Onderwijs in te stellen. Deze Taskforce werkt een investerings- en een implementatieprogramma uit voor de komende vijf jaar op basis van realistische prognoses. Daarnaast wordt een visie ontwikkeld op de toekomstige organisatie van de combinatie arbeid en zorg en de integrale pedagogische opdracht voor alle voorzieningen rondom kinderen van 0-13 jaar. Hierin wordt vormgegeven aan eigentijdse dagarrangementen waarbij kinderopvang (inclusief gastouderopvang), peuterspeelzalen en onderwijs nauw samenwerken en optimaal op elkaar aansluiten.

De alternatieve (dekkings)voorstellen voor de korte termijn leveren een bijdrage aan de professionele ontwikkeling van de kinderopvang in Nederland. Kern van de voorstellen is dat een helder onderscheid gemaakt wordt tussen informele oppas en professionele kinderopvang (o.a. certificering gastouderopvang en gastouders). De informele oppas (opa- en omaregeling) komt dan niet meer in aanmerking voor de kinderopvangtoeslag.

Voor wie het volledige plan wil lezen:
http://www.kinderopvangtotaal.nl/12252/getfile.ashx

Vreemd

Vreemd hoor. Het is toch niet meer dan logisch dat er voor professionele kinderopvang meer kan worden gevraagd dan voor een gastouder???

Kato

Kato

11-09-2008 om 20:56

Tappertje

Ook de gastouderburo's EN de gastouders zelf moeten gecertificeerd worden volgens dit nieuwe plan. Certificeren kost enorm veel tijd (dus geld) en geld.
Dmv certificering wordt gastouderopvang eindelijk ook een professionele vorm van opvang en zal dus net zo duur worden.
Groet, Kato

Hetty,*

Hetty,*

11-09-2008 om 23:33

Niet alleen lage inkomens

Ik denk dat er juist ook veel (meestal) vrouwen stoppen die een partner hebben met een hoog inkomen. Dan krijg je namelijk (veel) minder terug van de belastingdienst. Natuurlijk heb je dan geen klagen over je totaalinkomen, begrijp me niet verkeerd, maar het is wel frustrerend om voor nop te werken.
Voor de huidige regeling inging kon het voor mij ook niet uit om te werken (2 kinderen kdv), nu hou ik 80 euro netto over per maand (1 nso, 2 kdv) en de kans is erg groot dat dat volgend jaar weer nihil wordt. Gelukkig wordt in van de kinderen in mei 4 en kan dan dus naar de bso = goedkoper.
Groetjes Hetty,*

Mamasan

Mamasan

12-09-2008 om 13:18

Hogere inkomens

Wat dat betreft (wat Hetty zegt) snap ik ook het voorstel niet goed om juist alleen naar het hoogste inkomen te kijken. Als de meestverdienende veel verdient krijg je sowieso al minder toeslag, dan heb je dus toch al meer kosten waardoor het minder snel loont als de minstverdienende (meer) gaat of blijft werken.
In mijn geval ga ik nu ik samenwonend ben fors meer betalen voor de opvang. Gelukkig zitten beide kinderen vanaf januari op de bso (dat kost dan nog maar 2 x 450 euro per maand, i.p.v. 1200 + 450), maar door de lagere toeslag ben ik meer kwijt dan voorheen met mijn enkele inkomen. Stoppen met werken is voor mij geen optie, maar het wordt zo wel erg onaantrekkelijk gemaakt.

Kato

Ik had het over het "oude" systeem.
Maar zelfs in het nieuwe plan is een gastouder (veel)goedkoper, want een gastouder is niet in dienst van een organisatie (krijgt een vergoeding en geen loon), huurt geen pand, heeft geen schoonmaker in dienst, hoeft geen onderhoud te plegen (voor de opvang dan) enz. enz. Dus ik blijf erbij dat een gastouder minder behoort te ontvangen dan professionele opvang. Daarmee zeg ik overigens niet dat een gastouder niet goed is ofzo (voordat ik daar wreactie op krijg....).

Dees 68

Dees 68

12-09-2008 om 18:37

Tappertje heeft wel een punt

vind ik. Al kun je je afvragen of dat nou dan ook maar de helft aan vergoeding zou moeten zijn. Bovendien vind ik dat je hiermee het probleem niet oplost. Iemand zei het van de week al (hier of in de krant, dat weet ik niet meer): door dit plan wordt het misbruik door malafide gastoudersbureau's niet aangepakt maar gewoon gehalveerd.

Overigens vind ik wel, al snap ik dat het voor sommigen wel echt moeilijk wordt om te werken, dat er ook wel wat krokodillentranen rollen, zoals in het oa in het voorbeeld van de advocatenmevrouw....
Voor deze regeling was het ook heel gewoon om maandelijks enkele honderen euro's aan kinderopvang te betalen. En toen was het voor veel mensen toch ook interessant om te werken? Het lijkt wel of iedereen dat vergeten is terwijl het nog maar een paar jaar geleden is.
Deze nieuwe regeling is gewoon riant, want tegenwoordig kost kinderopvang vaak nog maar enkele tientallen euro's. En blijkbaar is de regeling een beetje te riant gebleken en daardoor niet meer te betalen. Regeren is keuzes maken, want iedere euro kan maar een keer uitgegeven worden, al had ik natuurlijk ook liever gezien dat die dan aan mij uitgegeven werd .

En voor iedereen die geconfronteerd wordt met een gastouder die er de brui aangeeft omdat het niets meer oplevert zou ik inderdaad zeggen: kijk of het zwart wel nog kan. Vroegah was dat qua kosten namelijk vaak vergelijkbaar met een dag KDV...

Kato

Kato

12-09-2008 om 21:55

En wat gaat het nu echt meer kosten in 2009?

Bijlage I, behorende bij artikel 6 van het Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in kosten kinderopvang Kinderopvangtoeslag over berekeningsjaar 2009 en volgende jaren
Tegemoetkoming Rijk als
percentage van de kosten van
kinderopvang
(Gezamenlijk) toetsingsinkomen
Van Tot Eerste kind Tweede e.v. kind
lager dan € 17.553 95,5% 96,5%
€ 17.554 € 18.721 95,0% 96,5%
€ 18.722 € 19.889 94,3% 96,5%
€ 19.890 € 21.058 93,8% 96,4%
€ 21.059 € 22.226 93,3% 96,4%
€ 22.227 € 23.394 92,8% 96,4%
€ 23.395 € 24.563 92,1% 96,4%
€ 24.564 € 25.730 91,6% 96,4%
€ 25.731 € 26.987 91,0% 96,3%
€ 26.988 € 28.243 90,5% 96,2%
€ 28.244 € 29.500 89,8% 96,1%
€ 29.502 € 30.757 89,3% 96,0%
€ 30.758 € 32.014 88,6% 96,0%
€ 32.015 € 33.271 88,0% 95,9%
€ 33.272 € 34.527 87,5% 95,8%
€ 34.528 € 35.784 86,8% 95,7%
€ 35.785 € 37.040 86,3% 95,6%
€ 37.042 € 38.298 85,7% 95,5%
€ 38.299 € 39.554 85,0% 95,4%
€ 39.555 € 40.811 84,5% 95,3%
€ 40.812 € 42.068 83,9% 95,3%
€ 42.069 € 43.324 83,4% 95,2%
€ 43.325 € 44.697 82,6% 95,1%
€ 44.698 € 47.324 81,4% 94,9%
€ 47.325 € 49.951 79,9% 94,7%
€ 49.953 € 52.580 77,9% 94,5%
€ 52.581 € 55.207 76,1% 94,3%
€ 55.208 € 57.835 74,2% 94,2%
€ 57.836 € 60.462 72,3% 94,0%
€ 60.463 € 63.091 70,5% 93,8%
€ 63.092 € 65.718 68,5% 93,6%
€ 65.719 € 68.347 66,7% 93,4%
€ 68.348 € 70.974 64,8% 93,2%
€ 70.975 € 73.603 63,0% 93,0%
€ 73.604 € 76.230 61,0% 92,9%
€ 76.231 € 78.857 59,1% 92,7%
€ 78.858 € 81.486 57,3% 92,5%
€ 81.487 € 84.113 55,4% 92,3%
€ 84.114 € 86.741 53,6% 92,1%
€ 86.742 € 89.368 51,6% 91,9%
€ 89.369 € 91.996 49,7% 91,8%
€ 91.997 € 94.623 47,9% 91,6%
€ 94.624 € 97.250 45,9% 91,4%
€ 97.251 € 99.878 44,1% 91,2%
€ 99.879 € 102.505 42,2% 91,0%
€ 102.506 € 105.133 40,4% 90,8%
€ 105.134 € 107.760 38,5% 90,7%
€ 107.761 € 110.387 36,5% 90,4%
€ 110.388 € 113.015 34,7% 90,2%
€ 113.016 € 115.642 33,3% 89,9%
€ 115.643 € 118.270 33,3% 89,7%
€ 118.271 € 120.897 33,3% 89,4%
€ 120.898 € 123.524 33,3% 89,1%
€ 123.526 € 126.152 33,3% 88,9%
€ 126.153 € 128.779 33,3% 88,6%
€ 128.780 € 131.407 33,3% 88,4%
€ 131.408 € 134.034 33,3% 88,1%
€ 134.035 € 136.661 33,3% 87,9%
€ 136.663 € 139.289 33,3% 87,6%
€ 139.290 € 141.916 33,3% 87,3%
€ 141.917 € 144.544 33,3% 87,1%
€ 144.545 € 147.171 33,3% 86,8%
€ 147.172 € 149.798 33,3% 86,6%
€ 149.799 € 152.426 33,3% 86,3%
€ 152.427 € 155.053 33,3% 86,0%
€ 155.054 € 157.681 33,3% 85,8%
€ 157.682 € 160.308 33,3% 85,5%
€ 160.309 € 162.935 33,3% 85,3%
€ 162.936 en hoger 33,3% 85,0%

Kosten voor ouders per jaar bij 2 hele dagen kinderdagopvang voor 2 kinderen onder de 4 jaar
Inkomen 2005 2006 2007/2008 2009 Verschil Verschil
08/09 in 08/09 in
euro %
minimum € 444 € 444 € 444 € 509 € 65 15%
modaal €1399 €1091 € 886 € 1066 € 180 20%
1,5 x
Modaal €2821 €1886 € 1335 € 1624 € 290 22%
2xmodaal€4121 €2693 € 1969 € 2422 € 453 23%
3xmodaal€5409 €4307 € 3231 € 4009 € 778 24%

Groetjes, Kato

De verslechtering

gaat pas in 2010 in, als het allemaal al doorgaat.
De opa´s en oma´s mogen wat mij betreft wel aangepakt worden (voor de invoering van de toeslag deden die het ook vrijwel voor niets of zwart). Heel veel informele opvang van voor 2007 is door de toeslag formeel geworden.

Ook de malafide gastouderbureau´s (internet) die zich niet houden aan de eisen van de Wet Kinderopvang mogen wat mij betreft flink aangepakt worden, want zij zijn de grootste profiteurs van deze hele toestand.

Kato

Kato

12-09-2008 om 22:15

Waar staat dat telebubbie?

Boven de lijst uit mijn vorige posting staat voor 2009 en komende jaren, dus hoezo gaat de verslechtering pas dat beginnen?
Voor 2009 is er reeds een vermindering van de kinderopvangtoeslag voor alle inkomensgroepen.
Groeten, Kato

Polly Shearman

Polly Shearman

16-09-2008 om 14:17

Ik ben zelf gastouder

Ik heb momenteel 2 kindjes via het gastouder buro,
voorheen kwamen deze kindjes zwart, a 3 euro per uur. Toen de kinderopvang wit goedkoper werd dan zwart, zijn ze wit gekomen. De ouders betaalde 6 euro per uur, ik kreeg er daar 3 van, en ze kregen ongeveer 4,50 per uur terug, de opvang kostte hun dus nog maar 1,5 per uur.
Nu zou de vergoeding terug gedraaid worden naar 2,50 per uur, waarvan ik er ongeveer 1 euro per uur van ga krijgen, de vraagouders krijgen straks nog steeds iets van 1 euro per uur terug. En betalen dus in feite nog steeds 1,5 per uur. Maar ipv 3 euro krijg ik dan nog maar 1 euro, hoe leuk het werk ook is... daar doe ik het niet voor.
Ze hebben dus nu al gezegt dat ze dan weer over gaan om mij zwart betalen a 3 euro per uur.

Dit is wat ik ervan begrepen heb, als ik er naast zit hoor ik het graag.
groet, polly

Hanne.

Hanne.

16-09-2008 om 14:31

Volgens mij zit het anders

De nieuwe regels gaan over over welk bedrag de ouders maximaal een vergoeding van de belasting krijgen.

Ook onder de nieuwe regels mag je nogsteeds 6 euro per uur vragen.

Over 2,50 krijgen ze vergoeding (jij stelt dat ze daarvan 1,50 zelf moeten betalen dus dat neem ik van je over), over de overige 3,50 krijgen ze geen vergoeding. Die moeten ze dus volledig zelf betalen. Dus netto gaan ze dan 1,50 +3,50 =5 euro per uur betalen. (en da's nogaltijd minder dan de gemiddelde schoonmaakster betaald krijgt!!!!) Jij houdt er dan volgens mijhet zelfde aan over als nu.

Andersom zou je ook een uurbedrag van 4,- kunnen gaan vragen. Van de eerste 2,50 betalen ze 1,50 zelf, en de ander 1,50 moeten ze helemaal zelf betalen. Netto betalen ze dan net zo veel als nu nl 3 euro per uur. Jij houdt er denk ik wel minder aan over, maar dat zal ook erg afhankelijk zijn van hoeveel je werkt ivm de belastingvrije voet.

Bij kinderdagverblijven/NSO geldt al jaren het zelfde verhaal. Daar krijg je max over (ongeveer) 6 euro vergoed. Dus als je een KDV van 7 euro per uur uit zoekt Betaal je die ene euro helemaal zelf, en krijg je van de overige 6 euro een deel vergoed.

Kato

Jawel daar heb je gelijk in, het wordt ook slechter, maar nog niet dramatisch in 2009. Voor zover ik begrepen heb gaat de dramatische 2,50 maatregel van de gastouders in 2010 in. Laten we hopen dat Den Haag dan tegen die tijd weer anders besluit.

Jetteke

als je alleenstaande bent, met meerdere kinderen en je moet per kind 6,50 bruto per uur voor gastouderopvang betalen en je zou daar maar 2,50 per uur vergoeding over krijgen. Nu dan zou ik het ook niet meer kunnen betalen hoor. Dan gaat er voor 2 kinderen 8 euro per uur naar de gastouder. Dan gaan mensen misschien niet stoppen met werken, maar dan gaat er wel weer veel opvang in het zwarte circuit plaatsvinden denk ik.

Alleenstaanden

Er zijn ook mensen weduwe of weduwnaar en er zijn ook 1 ouder gezinnen waarvan de partner met de noorderzon is vertrokken, niks geen 2 personen die de kosten kunnen delen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.