Home » Forum » Onderzoeks oproepen en enquêtes » Uitvaarten ontwerpen speciaal voor jonge personen

Uitvaarten ontwerpen speciaal voor jonge personen

22 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Nicolle
Uitvaarten ontwerpen speciaal voor jonge personen

Ik ben Nicolle Stuijk, en ik ben 19 jaar oud. Ik ben dit jaar gestart met de opleiding Ondernemerschap & Retail management. Doordat ik zelf een vriend ben verloren op een leeftijd van 17 jaar oud ben ik geïnspireerd geraakt om mijn eigen uitvaart onderneming te starten maar dan helemaal anders;

Ik heb zelf ervaren dat wanneer iemand op een jonge of wat oudere leeftijd overlijd dat er maar weinig keuze is voor een uitvaart. De keuze voor een dienst is dan snel gemaakt een kerk of in de aula van een crematorium, Dat vind ik vaak niet gepast bij een jong persoon die nog in de bloei van zijn leven stond, en waarschijnlijk nooit naar de kerk ging. Waarom kan de dienst niet op een locatie zijn wat goed bij die persoon paste? Daarom mijn idee om een afscheid te ontwerpen wat bij die persoon paste. Dat kan bijvoorbeeld zijn in een voetbalkantine , een kroeg, een restaurant of op het werk. Ook is het dan vaak gemakkelijker met de keuze van muziek want niet alles is gepast in een kerk of een aula. Kortom een afscheid wat als het ware een persoonlijke afspiegeling is van het leven van de persoon. Dat is pas echt een passend afscheid. Maar omdat de nabestaanden in de periode na het verlies vaak veel verdriet hebben en weinig ruimte om zoveel dingen te beslissen, wil ik het aanbod selectief brengen op het gene wat ik meegekregen tijdens ons gesprek. Zodat het toch een groot aanbod is maar wel kleiner wordt gebracht zo blijft het overzichtelijk en persoonlijk.

Graag wil ik ook de voor- en nazorg aanbieden, dus indien wenselijk nog contact houden met de nabestaanden en ze helpen op alle vlakke indien gewenst. Maar ook kunt u bij mij terecht voor het vooraf regelen van uw uitvaart, dit kan op alle leeftijden ook wanneer de persoon niet in de terminale fase zit. Dit voorkomt een drukke periode voor de nabestaande en het geeft rust

DOEL
Mijn doel met deze Brochure is om feedback op te halen over mijn idee, zodat ik het verder kan uitbreiden tot een echte dienst.

nicollestuijk @hotmail.com
Indien vragen /feedback of wanneer u, u ervaring wil delen? Heel graag mailen!

Alison
Tips

Je idee klinkt goed en ik heb ermee te maken gehad daarom wil ik je een paar tips geven.
Let op je taalverzorging. Schrijf foutloos en kijk je tekst goed na eer je hem verzend.
Hou je teksten beknopt met veel ruimte er in.
Leg je belangrijkste punt in een of twee zinnen uit.
En vooral, zet ook daadwerkelijk een link in je tekst. Zie ook tip 1
Veel succes ermee

skik
Hmm

Gelukkig gaan er niet zo veel jongeren dood. Ik denk dat het er te weinig zijn om een ondernemingsplan op los te laten, je doelgroep is heel klein. Van die jongoverledenen zullen niet alle nabestaanden kiezen voor jouw product maar voor een traditionelere uitvaart en hret beroep van uitvaartondernemer lijkt me nogal plaatsgebonden. Je neemt geen uitvaartondernemer die 100 kilometer verderop woont en die de locaties en mogelijkheden in jouw buurt niet kent. Desondanks veel succes.

skik

Marijne
Marktonderzoek

Een bedrijf beginnen begint met marktonderzoek. Hoeveel kinderen onder 18 jr gaan er eigenlijk dood. Ik denk te weinig voor je om er een boterham mee te verdienen.

Maar ik vind het wel een leuk idee. Al zou ik er persoonlijk niet op zitten wachten om na de begrafenis nog contact met je te houden. Wat ik over mijn kind kwijt wil, doe ik met vrienden.
Juist als kinderen overlijden heb je minder te regelen. Geen bank opzeggen, geen huis of auto verkopen, geen pensioenfondsen en geen werkgevers.

Mej. Griffel
research

Niet alles is al meer met koffie en cake in een crematoriumzaaltje, waar het niet uit mag lopen omdat de volgende uitvaart al is gepland.
Zo zijn er nu ook al 'jonge dragers' in te huren (studenten) Je zou hier ook op verder kunnen borduren. Je zou ook eerst meer research moeten doen naar wat nu al wordt gedaan, ook om ideeen op te doen. Voor 'jonge mensen' is misschien handig uit te breiden naar 'tot veertig' bv, zodat je meer klanten krijgt.

Nicolle
Beste Mej. Griffel

Heel erg bedankt voor u reactie en dat u even tijd wilde vrij maken om te reageren.
U heeft zeker gelijk, Mijn doelgroep wil ik inderdaad ook zeker uitbreiden tot de 35-40 jaar, dat was misschien niet helemaal duidelijk in mijn verhaal. Maar dat is ook al een goede feedback. Er zijn ook inderdaad jonge dragers in te huren en dat is ook zeker iets wat ik graag zou willen doen, maar omdat ik net ben begonnen moet ik het eerst beknoppen en steeds verder denken, maar hier kan ik zeker mee verder!

Mvg, Nicolle Stuijk

Nicolle
Beste Marijne

Beste Marijne

Ik denk dat het niet helemaal duidelijk was, komt omdat het ook een heel lap tekst is natuurlijk, ik had het mooi verwerkt in een brochure maar kon hier helaas geen document toevoegen. Mijn doelgroep is ook tot ongeveer 35 a 40 jaar. Dus niet alleen echt de jongeren, maar ik heb het nog is nagelezen en snap dat dat niet helemaal duidelijk is.

Ik vind het een goede feedback van u over de nazorg, en dat snap ik dat is ook voor iedereen anders maar ik ga het zeker meenemen in mijn proces!
Ook is het zeker waar dat er minder te regelen valt, goed punt! Wel wil ik als uitvaartondernemer alles aan kunnen bieden dus voor iedere leeftijd en dan is misschien de nazorg of het regelen wel makkelijk. Ik wil meerdere dingen aan kunnen bieden maar mij wel extra focussen op jongeren.

ik wil u heel erg bedanken voor u tijd en reactie want hier heb ik erg veel aan!

heeft u misschien nog feedback na het lezen van mijn reactie?

Mvg, Nicolle Stuijk

Nicolle
Beste Skik

Beste Skik,

Aller eerst heel erg bedankt voor het tijd nemen en het reageren op mijn berichtje/vraag.
Helaas denk ik dat mijn verhaal niet zo over kwam zoals ik het bedoelde.. sorry. Maar ik wil mijn doelgroep uitbreiden tot ongeveer 35-40 jaar oud. Ik vind het zeker plaatsgebonden en ben het ook van plan om het bij ons in het dorp te doen. Omdat het dan vaak vertrouwelijk en bekend is.

Heeft u na het lezen van mijn toelichting nog feedback?

Nogmaals heel erg bedankt!

Mvg Nicolle Stuijk

Nicolle
Beste Alison

Je idee klinkt goed en ik heb ermee te maken gehad daarom wil ik je een paar tips geven.
Let op je taalverzorging. Schrijf foutloos en kijk je tekst goed na eer je hem verzend.
Hou je teksten beknopt met veel ruimte er in.
Leg je belangrijkste punt in een of twee zinnen uit.
En vooral, zet ook daadwerkelijk een link in je tekst. Zie ook tip 1
Veel succes ermee

Beste Alison,

heel erg bedankt dat u gereageerd heeft op mijn berichtje, vooral omdat dit voor u bekend terrein is. Bedankt voor de tip, ik ga echt meer tijd besteden aan mijn taal gebruik en daar op letten want dat is zeker belangrijk! Ik had mijn tekst mooi verwerkt in een brochure met genoeg tussenruimte en een werkende link. Maar helaas kon ik geen document invoegen op deze site. Dus het komt een beetje rommelig over nu. Ik moet nog mijn missie en visie bepalen voor het bedrijf en dat zou dan in enkele zinnen uitgelegd worden, maar ben daar nog mee bezig dat is nogal veel werk vooral omdat ik het erg goed wil formuleren. Als u tips heeft, altijd welkom!

Heel erg bedankt voor u feedback, hier heb ik echt heel veel aan!

Heeft u nog feedback na het lezen van mijn toelichting?

Mvg Nicolle Stuijk

skik
Alison

"Schrijf foutloos en kijk je tekst goed na eer je hem verzend."

Ehm..... ;)

skik

Paasei
Mijn 5 centen

Je ideeen zijn goed. Ik ben het met je eens dat een ceremonie op locatie een goed idee zou zijn. Maar check je eerst de wet op de lijkbezorging? Ik weet niet of je een overledene zomaar mee mag nemen naar een niet-aangewezen locatie (zoals een voetbalveld).
Verder zou ik ook denken aan het aanbieden van meer mogelijkheden dat conservatief begraven of cremeren. Er wordt momenteel gewerkt aan zoveel andere mogelijkheden.
En denk je aan een alternatief voor de traditionele graf- of afdeksteen? B.v. grafkunst?

Wilgenkatje
achterhaald

Ha Nicolle, ik heb het gevoel dat je vanuit een in mijn beleving achterhaalde situatie naar uitvaarten kijkt. Hedendaagse uitvaartondernemers stimuleren beslist om een uitvaart zo vorm te geven dat deze past bij de overledene.
Uitvaarten op een andere plaats dan kerk of aula komen ook voor, en ik heb nog nooit meegemaakt dat bepaalde muziek 'niet passend' werd geacht. Ook niet in de kerk.

Ik weet niet of je veel zult kunnen toevoegen aan wat er nu bestaat. Je streeft naar 'helemaal anders'. Ik twijfel of 'helemaal anders' perse beter is. Bestaande rituelen die je nu misschien achterhaald of ouderwets voorkomen, geven ook houvast en troost. Het gaat om de overledene, maar óók om degenen die achterblijven.

Triva
Inderdaad

Muziek niet gepast in een aula? Hoezo? Waarom zou je aan een kerk dénken als je een aula hebt bij begraafplaats of crematiecentrum?

Sluit je aan bij een modern uitvaartcentrum!

AnneJ
Muziek in de aula

Ik zou alleen wel kiezen voor levende muziek of een eigen CD en misschien wel installatie.

Vroeger had je van die orgels met een penetrant fluitje dat op je gemoed werkte. Tegenwoordig heb je een digitale weergave, je kunt eindeloos kiezen, van een soort ingeblikt geluid.

wil40
AnneJ

In de aula's is een installatie. Cd of usb is geen probleem. Foto's vertonen kan ook.
En je kunt de dienst op laten nemen om later nog eens terug te luisteren.
Ik ken geen aula's met een orgel overigens....wel kerken.

40er
Zoiets dus?

http://www.natasjahuting.nl/andere-tijden-andere-uitvaartmogelijkheden/

Ik weet dat in sommige kerken geen muziek word gebruikt bij de uitvaart, zelfs geen psalm gezongen. Maar in de wat minder zware kerken is muziek geen probleem hoor.

wil40
Alles is er.

Bijna alles is reeds mogelijk waar Nicolle het over heeft.

Een goede uitvaartverzorger/ster is heel belangrijk, maar dan is het zaak eerst zelf goed op de hoogte te zijn van de moderne mogelijkheden. Misschien dat veel mensen dat idd niet weten, ze dan informeren, als daar behoefte aan is, is altijd goed natuurlijk.

aardbei
eerst ervaring opdoen

Ik denk dat je een achterhaald idee hebt van de uitvaartsector. De afgelopen 10 (?) is er veel veranderd. Uitvaartverzorger is een populair beroep geworden. Veel mensen starten hun eigen bedrijfje om het beter/anders/persoonlijker te doen dan hoe het vroeger was.
Ik zeg daarmee niet dat je je plan niet moet doorzetten hoor, maar het is goed om je bewust te zijn van de ontwikkelingen, zeker omdat je 'helemaal anders' zegt te willen doen.

Mijn belangrijkste advies: ga eerst ervaring opdoen in de uitvaartbranche. Misschien kun je ergens stage lopen. Zorg dat je in de praktijk leert wat het vak inhoudt. Leer wat er allemaal bij komt kijken, wat jij belangrijk vindt, waar jouw kracht ligt, wat mensen eigenlijk willen. De volgende stap kan zijn om voor jezelf te beginnen. Maar dat moet je pas doen als je echt weet hoe het werkt en voldoende ervaring hebt. Dat is ook wat mensen willen: iemand met (levens)ervaring. Iemand die weet wat er wel en niet kan. Je bent pas 19: je bent nu gewoon veel te jong en onervaren. Mensen willen op iemand kunnen leunen, zich nergens zorgen over hoeven te maken, ze willen iemand met levenservaring.

Aagje Helderder
Achterhaald ja

Sorry, maar wat je schrijft over hoe jij denkt dat uitvaarten zouden zijn vind ik idd wat achterhaald.

Ik hoor hier (oosten van het land, dus geen randstad) regelmatig over uitvaarten die niet in kerken/aula van crematorium gehouden worden maar bv in een zaal van een restaurant of dorpshuis enzovoorts. Juist bij jongere mensen. Heb ook de indruk dat er steeds minder vanuit oude tradities gekozen wordt.

Beetje uitvaartondernemer is ook heel genegen om mee te denken bij niet standaard wensen.

Aagje

Tanja
Inderdaad achterhaald

Mijn vader is op 89-jarige leeftijd overleden.
Er was een afscheidsbijeenkomst in het plaatselijke restaurant met ruim 100 mensen, waar ook de kist stond. Was geen probleem. Hebben we zelf geregeld. De uitvaartondernemer heeft alleen geregeld dat de kist daar op tijd stond
Hier hebben we zelf de muziek, presentatie en filmopname geregeld. Hadden we de uitvaartondernemer niet voor nodig.
De bijeenkomst had een katholiek tintje met een spreker die bekend was met de katholieke kerk. Muziek was volledig naar eigen wens. De rest van de invulling ook.
Na de afscheidsbijeenkomt hebben we een gezellige borrel gehad met een hapje erbij. Wel zo prettig met familie/vrienden/collega’s waarvan een deel van ver weg kwam. Degenen van ver konden vooraf ook een lunch krijgen in het restaurant. Na twee uur rijden wil je niet met honger aan een middagbijeenkomst beginnen.
Na de borrel hebben we met de directe familie de kist naar het crematorium gebracht. Dit heeft de uitvaartondernemer geregeld.

Een uitvaartondernemer die zoiets flexibel kan regelen, is prettig om in te huren.
Ik snap wel wat je schrijft over dat de familie zo overdonderd is door het overlijden dat ze niet komen op alternatieven. Terwijl die voor een betere ervaring kunnen zorgen waar ze vooral achteraf met een beter gevoel op terugkijken. Maar dat geldt ook bij het overlijden van een 60-jarige die plotseling overlijdt. Op die leeftijd kun je ook plotseling overlijden.
In geval van mijn vader hadden we het ‘geluk’ dat er meer ervaring was. En dat wij als kinderen in staat waren om snel en efficiënt te schakelen. Dat is bij plotseling zwaar verdriet en weinig ervaring anders.

Nicolle
Beste Allemaal,

Ik heb jullie feedback aandachtig gelezen en heel veel punten kloppen idd. Ik ben ook nog maar 19 jaar, maar ik ben net begonnen aan een opleiding van 4 jaar, waarin ik 4 stages heb. 2x 10 weken en 2x 6 maanden. Dus ja ik ga zeker ervaringen op doen en hoop daardoor sterker te worden en daar veel informatie en kennis uit te halen. Ook wil ik van mijn zwakte dat ik eigenlijk erg jong ben mijn kracht maken om juist hier in de buurt vernieuwend te zijn. Ik weet dat het allemaal bestaat etc, maar bij ons in het zuiden (tegen belgie aan) zit dit er nog niet, en ja ik heb zelf de ervaringen daar mee dat muziek echt afgekeurd werd en dat er van de uitvaartondernemers zelf weinig vernieuwende ideeën komen. Vandaar dat ik dat hier in mijn regio waar het er nog niet is het wil starten. Maar ik ben er zeker van op de hoogte dat het er is!

Wel vind ik het super tof de reacties en dat jullie allemaal de tijd en moeite nemen om te reageren en ervaringen delen! Heel erg bedankt!!

Hier krijg ik energie en hele goede input van!

Alle reacties en tips zijn meer dan welkom!!

Tanja
Vorig jaar nog meegemaakt in Midden en Zuid Limburg

- Oud geworden persoon. Midden Limburg: Eerst een klassieke katholieke mis met veel persoonlijke inbreng van de kinderen.
Muziekkeuze zal niet apart geweest zijn.
Daarna heeft de directe familie de overledene naar het crematorium gebracht, tot op de parkeerplaats. Ze zagen geen nut in een ceremonie daar. Dat kost alleen maar geld.
Daarna in een lokaal hotel een uitgebreide lunch met heel veel mensen. Het leek bijna een huwelijksfeest. Tranen maar ook veel gelach. Diashow op de achtergrond met de hele levensloop. Het was gezellig.

- Jongere van 18 jaar, zuid Limburg: Bijeenkomst in het crematorium, heel veel mensen. Programma volledig samen met familie ingericht. Allerlei soorten muziek zijn voorbij gekomen. Veel sprekers. Geen condoleances daar. Geen cake of vlaai naderhand.
Wel een ontvangst bij de ouders thuis met eten en drank voor veel genodigden, niet voor iedereen die aanwezig was in het crematorium.

Goed idee om je stages te richten op je plan. Ik zou je niet specialiseren in jongeren. Ik zou je specialiseren om het persoonlijk in te richten, in overleg met de familie.
Tijdens je stage kun je veel mensen vragen naar hun ideeën en welke mogelijkheden en alternatieven zij zien.