Onderzoeks-oproepen en enquêtes Onderzoeks-oproepen en enquêtes

Onderzoeks-oproepen en enquêtes

Jacqueline Busson

Jacqueline Busson

11-06-2018 om 12:22

Ben jij een ouder van een kind dat belemmerd wordt door faalangst?

Hallo ouders,

Ik ben gespecialiseerd in faalangstreductie. Nu ben ik mij verder aan het specialiseren in het begeleiden van de ouders van kinderen met faalangst. Uit onderzoek is gebleken dat ouders de meest waardevolle en geschikte personen in het leven van een kind zijn mbt tot het helpen overwinnen van faalangst. Gek genoeg wordt deze krachtige rol bijna nog niet benut. Ik ben daarom voor mijn afstudeerproject een onderzoek aan het doen om te achterhalen waar ouders van faalangstige kinderen nu tegen aan lopen, wat ze al gedaan hebben om hun kind te begeleiden en waar ze behoeften aan hebben. (denkend aan een online coachingsprogramma waarin de ouder wordt gecoacht op welke manier hij/zij zijn/ haar kind kan helpen in het overwinnen van faalangst, of moet dit een programma zijn waar zowel de als het kind wordt gecoacht, of voldoet een download programma waarin alle theorie staat waarmee de ouder zelf aan de slag kan, is er behoefte aan een community oid)
Ben jij een ouder van een kind met faalangst en zou jij heel graag zelf je kind op een effectieve manier willen begeleiden, zou je dan hieronder een reactie willen geven? Dit zou mij enorm helpen!

Alvast bedankt!

Vriendelijke groet,

Jacqueline

Prima idee Jacqueline!

Ik had best wat adviezen willen hebben hoe ik mijn kind met faalangst kan helpen omgaan.

Bij mijn dochter, met autisme, is het ook een soort karaktertrek. Perfectionisme, foutjes te veel en te snel zien, uiteraard daardoor wel heel nauwkeurig kunnen werken, keerzijdes van de medaille.

Maar in groep 4 heb ik haar al een keer gecomplimenteerd toen ze (door onbegrip van de juf) een cijfer 3 kreeg: nu hoor je bij de gewone mensen die ook weleens een onvoldoende halen.

En haar aangemoedigd om 'goed genoeg' te accepteren omdat het anders ten koste gaat van je tijd, je focus, je andere dingen in het leven.

En als je faalt blijf je rustig doorgaan met ademhalen en kijkt wat nu je opties zijn.

Niemand gaat perfect door het leven, we zijn geen robotjes. En zelfs dan faalt de techniek.

Foutjes horen erbij, je moet ook eens wat proberen zonder dat je vooraf weet of het gaat lukken. Er bestaan geen foutjes, alleen leerpunten.

Afijn, hele lappen tekst.

Die ze zichzelf ook ter aanmoediging nu inprent of in haar agenda zet.

Helemaal over gaat het niet, maar het is leefbaar.

Misschien iets meer tips over leesboekjes? Op andere dingen, spreekwoorden en gezegdes, somberheid, gevoelens, heb ik wel boekjes gevonden.

Maar nu je het zegt: over faalangst eigenlijk niet.

En als ouder ben je zeer gemotiveerd om je kind bij te staan, zeker als er wat praktische tips zijn of manieren om goed met elkaar om te gaan.

Ik had ook wel reflectie willen hebben op mijn eigen taalgebruik. Wat zeg je wel en wat niet, want al te veel nadruk kan natuurlijk ook averechts werken.

O, en ik had ook social stories van mensen die faalangst hadden in onze omgeving en hoe die daar (niet) mee omgingen.

mijk

mijk

11-06-2018 om 21:51

Hier ook

Lastige vind ik vooral dqt haar vader en ik er zelf ook last van hebben. Confronterend dus maar ook mooi om dingen voor te leven en af en toe ook te lqten zien dat ik dingen heel spannend vind....

Nu beide pubers en we hebben onze weg er in gevonden.... maar inderdaad wel goed idee..

Mijk

Dora

Dora

12-06-2018 om 11:28

Lijkt mij ook prima. Ik begeleid wat af hier, pfff. En je vindt niet veel dat je hierbij kan helpen, omdat het zich bij iedereen weer anders uit. Van huilbuien tot "boeien, het lukt me toch niet, dus ik doe ook niet mijn best".

Kaaskopje

Kaaskopje

12-06-2018 om 11:31

Zelf zo'n kind geweest

en ik kan alleen maar toejuichen dat hier over nagedacht wordt en aandacht aan besteed wordt. Het drukt een stempel op het hele leven.

Zelfvertrouwen

En samen met je kind zoeken naar activiteiten waar ze zelfvertrouwen van krijgen. Bij mijn dochter was dat paardrijden, mij helpen met werkjes, voor de poes zorgen, een stage op school, haar oppaswerk en uiteindelijk heb ik een naaimachine voor haar gekocht omdat ze zelf steeds meer ging knutselen en naaien en dat gaat haar goed af.
En haar vertellen waarom en hoe ze iets goed gedaan heeft en wat dat voor goede gevolgen heeft. Een los compliment komt niet aan.
Haar goede beleefde manieren, daar komt je ver mee, dat vinden mensen prettig om met je om te gaan dat je zo voorspelbaar, behulpzaam en beleefd bent, daar zul je veel plezier van hebben in je leven.
Zelf komt ze ook met punten. Dat ze, door haar autisme veel meer tekst heeft moeten vinden voor situaties en emoties en groeifases en dat haar vrienden het fijn vinden om met haar over het leven te praten omdat ze daar zoveel tekst bij heeft die voor haar vrienden een bevestiging en kennis over zichzelf en over anderen oplevert.

Me

Me

13-06-2018 om 11:31

Faalangst en stress

Wat een toeval, vanmorgen bij de huisarts geweest vanwege stressklachten van mijn dochter.. vermoeden bevestigd dat faalangst en perfectionisme hier een grote rol spelen.

Op de stressklachten na wordt ze niet belemmerd in haar doen: opleiding en bijbaantjes gaan prima, daarnaast vrienden en hobby's.

Via school ooit faalangstreductie begeleiding gehad. Ze had er niet zoveel mee. Ze had en heeft er last van maar in haar functioneren is er voor een buitenstaander niks zichtbaar.

Ik vind het erg lastig haar faalanfgst want ik herken het ook in mezelf. (Het belemmert mij soms wel in functioneren). Het helpt wel dat we t bij elkaar herkennen.

@nnemoon

@nnemoon

18-06-2018 om 14:09

Faalangst en nooit trots zijn op zichzelf.

Hier een zoon van 13 jaar met faalangst. Hij zit in de brugklas van het VMBO maar legt voor zichzelf de lat veel te hoog. Wij (ouders) zijn trots op wie hij is en wat hij doet. Wij willen dat hij zijn huiswerk doet en welk cijfer daarbij hoort is voor ons prima. Kijk je gunt hem liever een zeven maar als voor hem een zes het hoogst haalbare is, vinden wij dat prima zolang hij maar zijn best doet. Hij zelf wil absoluut geen zessen halen laat staan onvoldoendes. Hij kan ook nooit trots op zichzelf zijn. Wij zeggen dus ook vaak dat we trots op hem zijn en dat hij ook best mag zijn. Hij moet er keihard voor werken en doet dat ook. Wij zeggen ook dat fouten maken prima is daar leer je van en ieder mens maakt fouten. Als hij moet leren voor een toets zegt hij altijd mam moet ik me zorgen maken.

Voordat hij naar de brugklas ging heeft hij een brugklas training gevolgd.

wat leuk!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.