Home » Forum » Aangeven nederlandse en belgische nationaliteit

Aangeven [nederlandse en belgische nationaliteit]?

9 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Regien
Aangeven [nederlandse en belgische nationaliteit]?

Ik ben op dit moment 33 weken in verwachting. We wonen in België (bevallen ook in België) en werken in Nederland. Graag willen we dat ons kindje de Nederlandse én Belgische nationaliteit krijgt zodat ze later zelf kan kiezen.
Ik weet inmiddels dat ik onze meid in de stad waar ze is geboren binnen 2 weken aan moet geven. Maar mijn vraag is of we nu ook nog naar het consulaat in Antwerpen moeten om ervoor te zorgen dat ze ook de Nederlandse nationaliteit krijgt?
Wie o wie weet raad???

dc
Vanzelf

Als jij of de vader nederlands is, dan is je kindje automatisch nederlands.

Mijn kinderen zijn in Frankrijk geboren, hebben een franse vader, en allebei een nederlands paspoort. Het enige wat ik nodig had voor de aanvraag was een brief van mijn man dat hij akkoord ging dat ze een nederlands paspoort kregen.

Sylvia
Wel aangeven

Je moet je kind dan natuurlijk wel eerst aangeven bij het ministerie van Buitenlandse zaken alvorens je een NL paspoort kunt aanvragen.
Alle info kan je gewoon terugvinden op de site van het NL Consulaat in Antwerpen
http://www.nederlandsconsulaat.be/Producten_en_Diensten/Burgerzaken/Gebo...

Primavera
Aangeven moet niet persé

Uit de link van Sylvia lees ik alleen dat ze het sterk aanraden om je kind aan te geven bij het ministerie van Buitenlandse zaken, niet dat het moet.
Ik ben blij dat het hier niet hoefde, het legaliseren van de geboorteacte lijkt me een onnodig gedoe en onnodige kosten met zich meebrengen. Wij zijn gewoon met standaard geboorteuitreksel (waarop namen ouders genoemd moeten worden) en goedkeuring (buitenlands man) voor een Nederlands paspoort voor zijn kinderen naar de Nederlandse ambassade gegaan. Het grootste gedoe was een goedgekeurde pasfoto te krijgen van onze dreumes.
Groeten Primavera

Marjoleine64
Wel nodig later

Mijn man is (in 1960) in Tunesie geboren, uit gewone NL ouders. Hij heeft dus altijd gewoon een NL paspoort gehad, maar toe we gingen trouwen was het nog een hele klus om alle papierwerk voor elkaar te krijgen. Dan heb je namelijk een Nederlandse geboorte-akte nodig, en die krijg je alleen als je je buitenlandse akte officieel laat vertalen én inschrijven bij BuZa. Misschien dat het tegenwoordig, en vanuit Belgie, makkelijker is dan 20 jaar geleden vanuit Tunesie, maar ik zou dit gewoon alvast regelen (of als je meer kinderen wilt later voor allemaal tegelijk).
Marjoleine

Helen Hesselink
In oostenrijk...

is het kindje automatisch Nederlands als de moeder ook Nederlands is, en wordt het in je paspoort bijgeschreven. Als ze 18 zijn, kunnen ze zelf kiezen welke nationaliteit ze willen aannemen...
x

dc
Nee

Ik heb het toen gevraagd aan de ambassade in Frankrijk, en zij vertelden me dat het onnodig was om het kind aan te geven. Ik heb inderdaad gewoon een paspoort gekregen met de geboorteakte, en hier was de foto ook het lastigste!

frouke
Is nederlands

2 van onze 3 kinderen zijn in belgie geboren, ze hebben de nederlandse nationaliteit omdat wij beiden nederlands zijn (waar je werkt maakt niet uit).
Een paspoort kun je aanvragen bij consulaat als je de geboorteakte meeneemt die je in het ziekenhuis krijgt (en een foto, ja poe...)
Volgens mij moeten je kinderen een aantal jaren (ik meen 12) in belgie wonen voordat ze de belgische nationaliteit kunnen aanvragen, dat gaat niet vanzelf (je krijgt volgens mij niet de belgische nationaliteit omdat je hier geboren bent)

+ Brunette +
Internationale geboorteakte

Mocht er een geboorteakte overlegd moeten worden, weet dan dat in Nederland een internationale versie uitgegeven kan worden, waarschijnlijk kan dat in België ook. Hierop staan naam, geboortedatum enz. standaard vertaald in de belangrijkste EU-talen. Maar... vertalen hoeft toch helemaal niet? In beide landen is Nederlands toch een officiële taal?

Onderwerp gesloten