Home » Forum » Klassegrootte in engeland

Klassegrootte in engeland

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

14 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Petal
Klassegrootte in engeland

Ik moet onze zoon voor oktober inscrhijven op een school en zie dat de meeste scholen klassen van 30 kinderen hebben. Dat leek me ontzettend groot, zeker voor "reception". Nu hoorde ik dat er wel meestal 2 mensen voor de klas staan, de leraar en assistent.

Hoe groot zijn de klassen van jullie kinderen en hoeveel mensen staan er voor de klas? Als er meerdere voor de klas staan, hoe wordt er dan gewerkt?

Ik ben alleen NL onderwijs gewend en wij hadden nooit meer dan 1 leraar.

Engelandvaarder
Inderdaad

Hoi Petal,
Onze beide kinderen zitten inderdaad in een klas van 30 kinderen. De eerste weken in Reception mocht 's ochtends de ene helft van de klas wennen, en 's middags de andere (lekker handig voor werkende ouders!), maar na een paar weken waren ze gewoon fulltime met zijn 30-en.
Onze zoon was nog erg jong toen hij begon met school, ik heb haalde hem toen altijd op woensdag en vrijdag na de ochtend op om een beetje op adem te komen. Dat vonden ze wel een beetje gek, maar ik vond dat beter, in heb begin sliep hij dan ook de halve middag.
Er is inderdaad een klasse-assistent voor elke klas, en beide kinderen hebben nog een extra assistent in de klas voor een kind met het Engelse equivalent van een rugzakje. Verder komen er vaak ouders helpen met lezen en werkjes maken.
Voor onze kinderen is de klasgrootte nooit echt een probleem geweest, al heeft onze zoon wel individuele hulp (maar die was ook nodig geweest in een kleinere klas).
Spannend hoor, de overstap naar school. Hebben jullie kans op de school van jullie keus (ivm catchment area etc)?
groeten,
Jose

Petal
Hoi

Onze zoon is van dec dus hij zal vrij oud zijn als hij naar school gaat. Vond ik eigenlijk wel goed, omdat het hier geloof ik gelijk echt "werken" is, maar zoon kent nu al alle letters en schrijft zijn naam etc dus het wordt lang wachten. Hier is het ook zo dat als zoon een week later geboren was dat hij de eerste maand(en) alleen 's ochtends mag komen. Gelukkig speelt dat bij ons niet want dat zou lastig zijn met werk.

We wonen tamelijk dichtbij (as the crow flies) een "good" school (volgens ofsted), en iets verder weg van de katholieke school (ook "good"). Als wij perse de openbare school zouden willen krijgen we wel een plaats denk ik, maar we denken eigenlijk aan de katholieke school. Beide scholen zijn heel populair dus het wordt een beetje gokken met wat je als 1e keuze invult.

Weet jij trouwens hoe het werkt? Als je 2 populaire scholen op het oog hebt en je je 1e keus niet krijgt, heb je dan ook vrijwel geen kans voor je 2e keus (omdat veel anderen die denk ik als 1e keus hebben?).

Ik vind het lastig. Eerst maar eens rondkijken bij de scholen en dan zien we wel.

kroet-28
Hier niet

Ha,
altijd dezelfden die reageren he?

Op school van zoon is de reception klas klein, tussen de 15 en 20 kinderen, dat is vrij uitzonderlijk, deze school heeft een intake van 34 en 2 reception klassen. De meeste scholen hebben een intake van een meervoud van 30 inderdaad.

hoe het werkt: scheelt per county. Hier gaat voorrang naar kinderen met special needs, dan siblings en dan speelt afstand een rol. Bij een vriendin in Hampshire staat siblings lager dan afstand, dus je kunt het beste op de webpagina van jouw county kijken (als je op een grensgebied woont kun je je soms inschrijven in beide counties) Hier mag je 3 keuze opgeven en dan worden dus al die voorrangsregels toegepast en naar aanleding daarvan krijg je een plek. Wij waren laat met registratie omdat we verhuisden en kregen dus een plek op een totaal andere school dan die we hadden uitgezocht. Achteraf heeel goed geweest, want superleuke school.

Verder zijn katholieke scholen een apart geval, die hoeven zich niet aan de toelatingseisen van de county te houden. Vaak moet je wel in die parochie wonen en kerkganger zijn (ken mensen die een jaar naar de kerk zijn gegaan om hun kind op een bepaalde school te krijgen). Dat kan de school je wel vertellen en ook daarover staat info op de website van de county als het goed is.
Hij gaat toch pas in september 2011? Dochter gaat dit jaar, eind deze week horen we of ze een plek heeft op de school van zoon. duimen maar!!!

kroet-28
Overigens

bedoel ik met mijn laatste zin niet dat je vroeg bent, heel goed idee om op tijd te beginnen met orienteren!!

en zoon zit nu in yr 1 wel met 30 kinderen, maar geen probleem!
ook inderdaad teacher + teaching assistant, en vaak ouders/andere volwassenen die komen helpen met lezen/rekenen etc.
Alles gaat wat meer groepsgewijs, op niveau, dus rekengroepje van zelfde niveau, spellling groepje, leesgroepje etc. ik geloof ongeveer 6 kinderen per groepje met 1 teacher/assistant (afgezien van de activiteit).

Je moet ook even kijken trouwens of ze mixed years hebben.
Op een school hier vlakbij zitten de oudste 10 reception kindern gemengd met de jongste kinderen van year 1. vind ik niet onverdeeld positief, want ook al zit er maar een paar maanden tussen, een kind wat al een jaar op school gezeten heeft is toch echt een heel ander kind. (ze vonden het overigens niet echt leuk dat ik daar kritische vragen over stelde). Bij school zoon beginnen de gemengde klassen vanaf yr1/2, en het is een half/half klas, dus het verschil is wat kleiner. Zoon heeft er niet mee te maken, maar dochter eventueel wel (ook december)
Succes

Petal
Trouwens

De 2 scholen die wij op het oog hebben hebben allebei een eigen (buiten)zwembad. Wat is dat nou weer voor raars? Is dat iets Engels? Het lijkt mij erg onnodig.

Petal
Hmm

Mijn andere berichtje is opeens weg.

Ik ben er ondertussen achter dat hier "equal preference" geldt. Dus we maken net zoveel kans op de 1e, 2e of 3e keuze. Gelukkig, anders wordt het een beetje gokken.

Mijn man grapt ook dat zodra mensen weten of ze een plaats hebben op de katholieke school dat de kerk dan leegloopt.

Mixed classes zijn een soort combinatieklassen zoals wij in NL hadden? Dus 2 of meerdere jaren samen? Lijkt mij ook niets.

Verder succes met de school van je dochter, ik neem aan dat zij als sibling hoog op de lijst staat? Hier staan ze hoog op de lijst en meestal meer dan de helft van de nieuwe intake zijn siblings.

kroet-28
Nog wat

ja die zwembaden, snap ik ook niet hoor. die school hier in de buurt heeft er ook 1. De school waar zoon op zit heeft het een jaar of 10 geleden dichtgegooid omdat ze het onderhoud te duur vonden. Lijkt me verstandige beslissing, en ze gaan nu voor schoolzwemmen naar het lokale zwembad.

die mixed classes: ja, combinatieklassen van 2 jaren. Het heeft te maken met een totale intake (vaak bij grotere scholen 70, 2 klassen van 30 (dat is het maximum) en dan nog 10 kinderen die in een combi-klas komen.) Hoe het precies zit snap ik ook niet.

Op onze school komt het omdat de keuze gemaakt is voor kleine reception klassen, en dat kunnen ze niet volhouden voor de hogere klassen omdat dat te duur is. vandaar die combi van yr1/2, ik moet eerlijk bekennen dat ik niet goed snap hoe dat verder gaat, want ergens rond yr 3 verdwijnt dat systeem ook weer. Ik verdiep me daar wel in als we zover zijn.
laat nog wel horen van dochter,k denk wel dat ze plek krijgt, maar toch wel spannend, want school is enorm in populariteit toegenomen in de afgelopen 2 jaar (vast omdat zoon erop zit ;-))

Petal
Kroet

Ik zal duimen voor je. Hier kan je op de site van de council geloof ik zien hoe (vorig jaar) de schoolplaatsen verdeeld zijn over de verschillende categorieen. Meestal is het meer dan 50% siblings, dus als siblings bij jullie hoog op de lijst staan dan zal het vast lukken.

Bij onze katholieke school kregen zelfs 3 mensen een plaats die naar een andere kerk gaan, dus hopelijk is er genoeg plaats. We zullen zien, ik vind het best spannend.

kroet-28
Gelukt

dochter heeft plek. ook wel verwacht, maar toch spannend tot je echt de brief in handen hebt!!!

Petal
Lekker joh

Weer een zorg minder.

Ik vrees dat wij het meest kans maken op de katholieke school, de andere 2 zitten we net een paar tiental meter buiten het gebied van vorig jaar. Kan natuurlijk weer anders zijn volgend jaar, maar het voorspelt niets goed. Gaan ons toch ook maar orienteren op prive scholen, als dat niet te laat is.

Engelandvaarder
Goed nieuws!

Goed Kroet! Volgend jaar lekker beide kinderen op dezelfde plek, ik weet nog dat dat het leven een stuk makkelijker maakte.
Petal, wat een gedoe, he! Wij moeten binnenkort aan de slag met middelbare scholen. We merken dat er duidelijk een verhuisgolf is elk jaar, gezinnen met jonge kinderen komen binnen (want primary school staat goed bekend) en gezinnen met oudere kinderen verhuizen naar het catchement area van een goede middelbare school. Je kunt je voorstellen welk effect dat op de huizenprijzen heeft.
Gelukkig is het voor onze oudste al min of meer geregeld, maar over een paar jaar zitten we weer, want dan moeten we op zoek voor onze dochter (zoon gaat hoogstwaarschijnlijk naar een jongensschool, dus dochter kan niet volgens de sibling regel geplaatst worden).

kroet-28
Inderdaad goed nieuws

en ook mazzel, want er waren 4 siblings die geen plek hadden, de school zit (voor het eerst) bomvol!

Petal
Ai

Inderdaad mazzel zeg. Dat alle plaatsen bezet worden door siblings, dat is echt erg. Hier is het zeker 50% bij de populaire scholen maar meer en je moet pal naast de school wonen om een plaats te krijgen.

Maar ja, we zien wel, kan er niks aan doen. Wel gehoord dat de 6 kinderen van nursery die een plek wilden op de katholieke school aangenomen zijn (geen van hun waren siblings), dus het zegt wel niets over volgend jaar, het stelde me een beetje gerust.

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.