Home » Forum » Nederlandse kindergroep

Nederlandse kindergroep

4 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Elx
Nederlandse kindergroep

Samen met 2 Nederlandse vriendinnen die bij mij in de buurt wonen, willen we een Nederlandse kindergroep opzetten. Een soort speelgroep, maar dan voor schoolgaande kinderen. Hebben sommige van jullie op dit forum daar ervaring mee?

We dachten om een keer per maand ofzo ergens af te spreken in een park, of misschien bij de Nederlandse club. Helaas is t "club gebouw" wel wat oudbollig, maar natuurlijk een goede manier om wat "nieuw" bloed door de club te laten stromen.

We hebben geen onderwijs achtergrond, maar willen onze kinderen iets meer van de Nederlandse cultuur meegeven en met andere "Nederlandse" kinderen spelen. Ik weet niet of lesjes echt gaan werken, maar t is ook niet de bedoeling dat alle kinderen Engels met elkaar praten onder die tijd.

Dus wat werkt bij jullie, hoe vaak, hoe veel begeleiding is nodig, open voor iedereen, of bepaalde leeftijdsgrens?

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.
Alvast bedankt.
Elx

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

dc
Moeilijk

het wordt heel moeilijk om te nederlands te laten praten samen! Maar het is wel een leuk idee. Ik zou het open maken voor iedereen, zodat er ook broertjes en zusjes mee kunnen.

Mariel81
Uit mijn jeugd

Oma spreekt ;-) wij hadden vroeger een Ned peuterspeelzaal bij ons in huis toen ik in Jakarta woonde. Afgekeken van hen:

- zingen, alle Ned liedjes (er is vast iemand die gitaar speelt, anders cd speler of computer)
- veel aandacht besteden aan Sinterklaas, Ned manier van verjaardag en bv kerst vieren
- Ned spelletjes, niet alleen bord, ook bv ana maria koekoek en schipper mag ik overvaren

Als je bovenstaande activiteiten doet is moeilijk om niet in het Ned te gaan praten.

Veel plezier,

Mariel

Elx
Dc en mariel

Dank je mariel, je hebt me wat ideeën gegeven. Annemarie koekoek, etc was ik helemaal vergeten.

Dc, natuurlijk mogen broertjes en zusjes mee, die horen er natuurlijk ook bij, hoe oud of jong ook. Ik dacht meer aan: alleen voor gezinnen, met een Nederlandse ouder (die al Nederlandse vaardigheden hebben), of ook de 2e of 3e generatie Nederlander, die nog weinig kennis heeft, maar wel wil leren.

Het is wel grappig dat onze kinderen onderling Engels spreken, maar dan tegen NLse moeders op Nederlands overgaan. Denk ik omdat ze die NLse moeders alleen maar Nederlands horen praten, want die zijn gezellig aan t bijkletsen, terwijl de kinderen spelen.

Weet van weekend kamp, die werd gehouden door de NLse school in Perth, dat t opvallend was als iedereen om je heen Nederlands praat, de kinderen ook mee gaan doen.

Ik dacht dus om wat "stations" te maken, waar iedereen naar toe kan gaan. Een station met bordspelletjes, andere met Nederlandse boekjes, sjoelen, liedjes, buiten hinkelen, knikkeren of "schipper kan ik overvaren", etc.

Meer tips zijn welkom. Ter info, we wonen in Australië, in Wollongong een uur ten zuiden van Sydney.

Bedankt,
Elx

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.