Home » Forum » Nederlandse taal en cultuur in het buitenland

Nederlandse taal en cultuur in het buitenland

6 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
limlam
Nederlandse taal en cultuur in het buitenland

Wij zijn een enthousiaste groep ouders die allen woonachtig zijn op een schiereiland niet ver van Oslo. De meesten van ons hebben een Noorse partner (behalve wij, wij zijn beiden Nederlands). Mede hierdoor praten de meeste kinderen alleen maar Noors en begrijpen iets Nederlands. Wij zelf wonen sinds een jaar hier en merken nu al dat onze kinderen (5 en 10 jaar oud) steeds meer Nederlands 'vergeten', ondanks dat wij alleen maar Nederlands met ze praten. Wij willen toch graag dat ze een bepaald niveau houden en de andere ouders willen graag dat hun kinderen meer Nederlands gaan praten en begrijpen. Daarom zijn we bezig met het opzetten van een leerplan. Heeft iemand misschien ervaring hiermee. De moeilijkheid is volgens mij wel dat we hier te maken hebben met verschillende leeftijden (tussen de 3 en 10 jaar) en verschillende niveaus. In Oslo is wel een Nederlandse school, maar dit is vanwege de afstand niet echt een optie. Het gaat in dit geval dus echt om de Nederlandse taal en cultuur.
Ik zie graag reacties en suggesties tegemoet.

Groeten,
Mirjam

Inge M
Koeienletters

Is dat wat voor jullie:

http://www.koeienletters.com/

+ Brunette +
Spelenderwijs.

Als het niet om lezen en schrijven gaat, zou je ook bijeenkomsten kunnen houden waar alleen Nederlands gepraat mag worden, een soort conversatielessen toegespitst op kinderen.

Mix
Mirjam

Ik heb geen ervaring met het opzetten van een NTC klas, maar mijn jongste heeft wel, toen hij een jaar of tien was, NTC lessen gevolgd in een groep waar hij het enige thuis nederlands sprekende kind was. Het niveau verschil met de rest van de groep was zo groot dat hij er eigenlijk heel weinig aan had, we zijn er dan ook vrij snel weer mee gestopt.

limlam
Reacties

Bedankt voor jullie reacties. Ik heb direct de site van Koeienletters bezocht en ik moet zeggen dat zij precies dat bieden wat wij zoeken. Heel herkenbaar allemaal en ik zal ze zeker om meer info vragen. Het is echter minder geschikt voor de andere kinderen, omdat zij niet of nauwelijks Nederlands kunnen. Daar zouden bijv. de ontmoetingen waarbij alleen Nederlands gesproken wordt geschikt voor kunnen zijn.

dirksmama
Stichting nob

kijk op de website van de Stichting NOB, daar kun je alle soorten van Ntc vinden en info hoe je zoiets opzet. Pak jenhet professioneel aan, dan zit er ook nog subsidie in!

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.