Home » Forum » Wat mis je het meest

Wat mis je het meest?

39 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Muusje
Wat mis je het meest?

In het draadje 'ik houd van...' in off-topic discussies las ik over merels die in maart zingen. Ik kreeg gelijk zo'n gevoel van gemis, ik heb al jaren geen merel meer horen zingen, behalve tijdens onze bezoekjes aan NL.

Naast die merels mis ik natuurlijk mijn familie, vrienden, het geijkte lekkere brood, de vleeswaren, de haring, paling en andere Nlse lekkernijen. De geur na een regenbui, het strand, de herfst met vallende bladeren en dan door het bos struinen. De gezelligheid van Sinterklaas, de leuke terrasjes, de mooie oude steden, fietsen over kinderkopjes.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat missen jullie het meest?

Muusje

Lusitaantje
Boekwinkel

Ik mis eigenlijk niet zo heel veel van Nederland, maar af en toe zou ik toch graag een grote Nederlandse boekwinkel binnenstappen. Allemaal boeken in de taal waarin ik gewoon het liefste lees. Toch heel anders dan online boeken kopen.

En wat meer kunnen fietsen zou ook best fijn zijn.

Groetjes,

Lusitaantje

Roos
Leuk draadje

Ik woon zelf gewoon in Nederland, dus niks toe te voegen, maar vind het wel een leuk draadje. Nog leuker zou ik het vinden om te weten waar jullie dan wonen? Muusje kennelijk in een warm land zonder herfst?
Roos

Lusitaantje
Ik woon in...

... Portugal, zoals mijn nick al verraadt. Dus niet ver genoeg weg om echt om te komen van de heimwee of iets vreselijk te missen, maar wel ver genoeg om niet zomaar een vluchtje heen en weer te doen om even door een willekeurige Nederlandse boekwinkel, Kruidvat of andere hier nietbestande winkel te lopen.

Ben benieuwd wat anderen in het buitenland echt missen.

Lusitaantje

+ Slimme Brunette +
Niets meer

Wat ik het meeste mis hier op de Canarische Eilanden is een baan met Nederlandse arbeidsverhoudingen, een Nederlands salaris en Nederlandse arbeidsvoorwaarden.

Boekwinkels, Kruidvaten, Hema´s, zingende merels en natte geuren... Het is allemaal leuk en aardig maar er is zoveel anders voor in de plaats gekomen dat ik geen werkelijk gemis meer voel.

dirksmama
Wasmachine, oven, fornuis

Moet hier wassen met zo'n lomp ding met agitator die al 3 mooie jurken heeft opgegeten, koken op een fornuis met electrische spiralen, oven met alleen onderwarmte en 'broiler', en 't is nu te laat en te duur om het hierhee te halen (joh niet in de container zetten, dat hebben ze daar ook...)

Verder blazen al mijn leuke keukengadgets zo]ichzelf binnen een jaar op omdat ze hier 60hz hebben.

verder is ik niks.

Annie Tsung
Wat ik mis

Ik woon in de south bay area in california, ongeveer een half uur van San Francisco af.
Wat ik het meeste mis is zomaar even bij een vriendin op de koffie, al is het maar een half uurtje, op de terugweg van boodschappen doen.(op de fiets!)
Of lekker een uur of twee hangen op een terrasje.Dat kom je hier eigenlijk niet tegen.

Ik mis een lekkere bruine waldkorn bol met oude kaas.Brood vind ik hier nog steeds niet geweldig,heb alles al geprobeert,maar je raakt er aan gewend.

Rond de kerst mis ik kou en rotweer (als ik in nederland ben vervloek ik de kou, dat dan weer wel).Want in korte broek naast de kerstboom is toch niet hetzelfde.

Ik vind het ook jammer dat mijn zoon opgroeid zonder bepaalde dingen waar ik zelf vroeger in nederland dol op was.Hij weet niet beter en groeit op met dingen die voor hem speciaal zijn,maar een plak ontbijtkoek en een kop thee als je thuis komt uit school, de film van ome willem, op de fiets naar het strand en dan lekker kibbeling eten,dat soort dingetjes...Het zijn allemaal kleine dingen met een bepaald gevoel erbij dat hij niet zal kennen als ik het er over heb.

Filet American, broodje kroket, chips (hier absolutt niet vergelijkbaar), cassis van Hero, vanille vla, roomboter, de Hema, Zwitsal baby zeep, amandel krans koekjes rond de kerst;allemaal dingen waar ik soms heeeeel veel zin in heb.Net als een berenhap met pindasaus!

Annie

Muusje
Ik woon in...

een voorstad van Houston in Texas. Het koelt hier wel redelijk af in de winter, maar het is niet genoeg voor mij. De rest van het jaar is het te warm en vooral te vochtig. Al raak je daar ook wel aan gewend.

Wij wonen al veertien jaar niet meer in NL, maar het lijkt wel of de heimwee opeens groter wordt. Misschien ook omdat onze ouders steeds ouder worden en de kinderen groter. Ik weet het niet. Toch wil ik nog niet terug naar NL, misschien over een paar jaar. Ik zou in ieder geval heel erg graag weer in Europa wonen.

Muusje

Olief
Ooh muus

Wat gemeen om dit draadje starten ... ;-) ik zat namelijk net in een nostalgische bui (PMS, haha)!
Ik mis èchte seizoenen, fietsen, lopen naar de winkel, de markt, kibbeling (op het strand!), in mijn eigen taal praten (al ontmoette ik gister een Britse die het aardig kon na 3 jr in Heemstede te hebben gewoond, vréselijke toeval!), ik mis de ochtendnevel over de weilanden op een bíjna-zomerochtend... en ik mis vooral mijn familie en hoe close we zijn...
liefs Olief (Texas)

Juul M
Ehmmmm

Ik heb bijna 9 jaar in NIeuw Zeeland gewoond en woon nu sinds 20 maanden of zo in West AUstralie, 600km inland van Perth. TOen ik in NZ zat, miste ik eigenlijk echt weinig maar nu mis ik vanalles, opeens heimwee naar NZ en NL. Ik mis niet zo zeer de lekkernijen, die eet ik wel als ik weer even in NL ben. Ik mis de donkere nachten met kerst. Ik mis al die fietsen die overal staan, de kleine bakstenen straten, het gemak van openbaar vervoer, familie en vrienden natuurlijk. Dat is meer specifiek NL, maar nu mis ik, minder specifiek, inderdaad even bij vriendin aankloppen, ergens even makkelijk naar toe rijden voor een weekendje weg (ik moet minstens 4 uur rijden om ergens te komen wat de moeite waard is), water! Zee, rivier, wat dan ook. Groen gras en bomen, seizoenen, sneeuw! Er zijn zoveel dingen. Maar er zijn ook veel dingen die juist heerlijk zijn zoals warme zomeravonden, heel weinig regen, vriendelijke mensen, etc.
Juul

dirksmama
Juul, kakula's

Juul, 't is een heel eind rijden, maar af en toe zul je toch wel in Perth komen?

Kakula's in Northbridge hebben heel veel geimporteerd spul, van die lekkere olijven die je alleen op de markt op het Vredenburg in Utrecht kunt kopen o.a. en drop, zelfs dubbelzoute!!!

picobello
Wat ik mis

de kinderen op de fiets naar school brengen, het samen koffie drinken zonder afspraak te maken, supermarkt op de ( bijna) hoek van de straat, kinderen kunnen helpen met huiswerk ( meer een taal probleempje), strandwandelingen, de recht door zee mentaliteit ( soms wel wat makkelijker dan dat er nooit rechtstreeks iets gezegt wordt,maar je het weer van anderen terug hoort).
of gewoon even je hart kunnen luchten in je eigen taal.

kroet-28
Eigenlijk niet zo veel

m'n vrienden en familie soms, maar na tien jaar heb ik toch wel veel engelse gewoonten opgepikt en vind ik vaak hele 'nederlandse' dingen juist een beetje irritant (die recht door zee mentaliteit bijvoorbeeld).
Maar ik denk dat wij zo dicth bij Nederland wonen dat we niet echt veel missen, we gaan toch ook wel 2 a 3 keer per jaar naar NL en familie en vrienden komen regelmatig hier op bezoek.
Zie mezelf eigenlijk niet meer terugverhuizen, zeker nu de kinderen wat groter worden!

kroet-28
Oja die van slimme brunette

daar ben ik het wel mee eens, die baan met alle arbeidsvoorwaarden!!! (het salaris dan weer niet ;-))

kroet-28
En brood

bak in inderdaad ook zelf, want dat blijf ik toch minder lekker vinden hier!

Rita Meyer
Land

Ik heb even geen tijd om te reageren, maar als je op dit draadje reageert, zou je dan even erbij kunnen zetten waar je woont?

Ik kom hier nog op terug!

Groetjes,

Rita (San Jose, Californie)

Sylvia
Wij wonen sinds 3 jaar in amerika

en wat ik vooral mis is dat de (kleinere) kinderen hier niet (zonder toezicht) buiten kunnen spelen. Toevallig waren we vorige week even in NL en bij vrienden op bezoek en dan zie ik al die kinderen lekker buiten spelen met elkaar en bij elkaar naar binnen lopen of gewoon alleen naar de speeltuin gaan. Niks geen moeilijk gedoe met playdates regelen vantevoren met allerlei briefjes voor leraren. Dat makkelijke van Nederland dat mis ik soms! Even op de fiets naar de bakker of de slager......

Olief
Speeltuin

dat herken ik! Er is wel een park met speeltuin in onze subdivision, maar dat is niet om de hoek en zelfs voor mijn 11-jarige vind ik dat hier geen prettig idee, terwijl ze in NL gewoon zelf op de fiets naar school ging en naar de winkel etc. Het is hier in de zomer ook niet echt weer om "lekker" buiten te spelen, daar kan Muusje wel over meepraten denk ik, het is echt tè heet!

Juul M
Dirksmama

ik zal dat onthouden. Kom niet vaak in Perth natuurlijk. Ben nog niet zo ingeburgerd dat ik een weekendje Perth doe! (7 uur rijden). Ik zit hier nu 21 maanden en ben er 2 keer geweest. April gaan we weer die kant op en zal ik mijn man proberen die kant op te komen!
Juul

dirksmama
Juul, gaan!

In Northbridge barst het ook van de lekkere ethnische restaurantjes.

dirksmama
Brood en pate

Brood bak ik zelf, half locaal meel, half hollands wat ik meesleep of op laat sturen.

Pate eten we van Unox, die kleine blikjes, daar gaan er ook altijd een heleboel van mee.

Bolletje beschuit kun je via Amazon.com bestellen!

Olief
Half ot

Wat voor nederlandse import qua etenswaren zijn jullie tegengekomen waarvan je gelijk nostalgisch werd, of dat je in NL niet persé kocht maar nu wel omdat je het "helemaal in het buitenland" tegenkwam?
Afgelopen kerst hadden ze bij Office Depot (!!!) stroopwafels! Weegt niet op tegen de verse van de markt in NL (nostalgie: als kind kreeg ik van mijn oma op d markt altijd een zakje stroopwafelkruimels, yummm) Die heb ik dus gelijk gekocht :-)

Sylvia
Trader joe's

Olief, bij de Trader Joe's verkopen ze ook stroopwafels hoor, van die zakjes met mini-stroopwafels. Superlekker!
En pate (of eigenlijk meer smeerworst) verkopen ze ook bij de delicatessen afdeling van Wegmans (fine liverwurst heet het dan) maar weet eigenlijk niet of Wegmans door heel AMerika zit?
Brood bak ik ook al 3 jaar zelf, de meeste ingredienten koop ik gewoon bij Costco. Ik heb een erg goed recept voor een volkoren brood met flax seeds. Voor wie geinteresseerd is is hier het recept:
http://weekmenu.blogspot.com/2007/07/halfje-bruin.html

Muusje
Nls voedsel, buiten spelen

Hier vind ik bijna altijd beschuit bij de Kroger en de HEB. Ook stroopwafels vind ik er vaak en bij de World Market hebben ze ook geregeld Nlse lekkernijtjes. Helemaal fijn is het Nlse winkeltje, Little Dutch Girl in Old Town Spring. Daar moet ik binnenkort weer heen voor Sinterklaas snoepgoed en speculaas enzo.

Nlse kaas verkopen ze ook steeds meer. 7 jaar geleden, toen we hier aankwamen, verkochten ze alleen jonge Goudse. Tegenwoordig hebben ze een groot assortiment in de supermarkten hier. Niet alleen Nls, maar ook Spaans, Italiaans, Frans, Engels en ga zo maar door.

De kinderen fietsen dagelijks naar school, er zijn mooie fietspaden. In ons buurtje kunnen ze ook zonder toezicht lekker buiten spelen, het weer werkt niet altijd mee, het is vaak te heet (inderdaad Olief!), maar nu is het heerlijk.

En toch, en toch, op de een of andere manier mis ik NL meer dan vroeger, we wonen nu veertien jaar in het buitenland. Of misschien mis ik Europa en de oude cultuur die je overal in de nek ademt. Hier is alles nieuw of nep oud.

Bovendien ben ik er tijdens een rondreis achter gekomen dat ik toch echt wel een stadsmens ben en al die uitgestrektheid hier kan me gestolen worden. (Als je eens wilt ervaren wat het woord 'uitgestrekt' nou echt betekent, moet je eens van Texas naar Colorado rijden. Je zit dan werkelijk uuuuuuuren in de auto zonder ook maar iets te zien, alleen uitgestrekte prairie of hoe dat dan ook heet ;-) En dan deden wij nog de scenic route, een andere, kortere weg werd afgeraden wegens te saai...) Plaatsen als Boston, New York, San Fran etc zijn dan wel weer erg mooi en leuk om te bezoeken!

Ach, ik ben best tevreden met ons leven hier, we hebben leuke vrienden en we houden het voorlopig nog wel uit, alleen wil ik op de langere termijn toch wel weer graag in Europa wonen.

Muusje (Greater Houston, Texas)

suzanne68
Noorwegen

wij wonen hier nu ruim een jaar en hoewel ik op dit moment absoluut niet erug zou willen, mis ik bepaalde dingen best.
gisteren bekeken we bijv. een Nederlandse cabaretvoorstelling. dan merk ik ineens hoe erg je Nederlands bent opgegroeid, je snapt de grapjes, de impliciete verwijzinkjes.. en dan mis ik ineens het gemak van dezelfde achtergrond hebben, een cultuur helemaal kennen, inclusief dingen die al jaren geleden zijn.. dat moet hier nog komen, maar mijn eerste 40 jaar zullen toch altijd in Nederland zijn geweest, dus dat zal altijd anders blijven!

mem
Idd een soort

herkenning van verleden. Wie was de bekendste popgroep, acteur, belangrijke gebeurtenissen/rampen, sportman/vrouw, politicus etc. Dat weet je van je eigen land wel ( ongeveer dan toch), maar niet van je nieuwe land. Zo kijk ik graag bv twee voor twaalf op de NL tv, en af en toe een kwis in Belgie. Ook om een beetje de weg te vinden in die algemeen bekende recente ( populaire) geschiedenis. Met nieuwe vrienden kun je niet praten over 10 jaar geleden, toen woonde je ergens anders envan wat er hier gebeurde weet je niets ( amaai dat kostte toen .. franken en nu wel ..euro)

sumiya
Meer zelfstandigheid voor kinderen (spanje)

Ik mis geen bepaald voedsel eigenlijk, maar dat zal wel komen omdat ik al heel lang in het buitenland woon en eigenlijk alleen tussendoor maar even 4 jaar terug ben geweest. Wel had ik toen al 4 kinderen, in de leeftijden van 4 tot 11 en ik mis hier nu in Spanje wel de zelfstandigheid waarmee ze inderdaad zelf naar vriendjes fietsen, naar school etc, zowiezo lekker fietsen missen we allemaal! Nu zijn ze al weer een stuk ouder, oudste 16 en krijgen we een nieuw probleem, want er wordt s'avonds natuurlijk niet gefietst dus alles moet gebracht en gehaald worden! Valt niet mee om tot 1 uur wakker te blijven om dan alsnog de stad in te gaan, en dan nóg is ze de eerste want het nachtleven is hier zo belachelijk laat! Ik kan niet wachten totdat ze 18 is en zelf een autootje heeft!
Sumiya

Fly
Ook in de usa

Jaa

Ik miste in het begin ook van alles, zit nu 2.5 jaar in Miami, maar eigenlijk heb ik het voedsel teruggeschroefd naa voornamelijk het brood. We hebben een Duitse winkel hier en daar kan ik nu ook kroketten bestellen! Die miste ik nog het meest. Is wel vreselijk duur. Kan daar ook appelstroop kopen. Stroopwafels en ontbijtkoek hebben ze er ook soms. Heb toen ik de stroop ontdekte een paar maanden alleen maar brood met stroop als ontbijt gegeten! Alleen het brood was dan weer niet zo lekker. De Amerikaarnse winkels die jullie noemen herken ik niet dus niet alles zit door heel Amerika. Hier heb je de Publix en Winn Dixie, that's it (tenminste van de betaalbare supermarkten). Het fietsen mis ik ook, ik ben bang dat mijn kinderen straks weer fietsen moeten gaan leren want ze doen het nooit meer (en hun fietsen zijn inmiddels veel te klein voor ze). Het op straat laten spelen (of in ieder geval de stoep dan) mis ik ook en het gemak waarmee je playdates kon regelen. Het vinden van een part time baan! De lente.
Waar staat de heerlijke winter hier dan wel weer tegenover.
En het ergste is nog dat ik zeker weet dat ik straks als ik weer terug ben in Nederland een heleboel dingen van hier ga missen!

mamavandrie
Vanuit connecticut

Sylvia, waar woon jij in de VS? de Wegmans ken ik uit State College (Pennsylvania), en daar kocht ik wel eens beschuiten. Maar Wegmans hebben we weer niet waar ik nu woon (Connecticut). Wel een Trader Joe's en Wholefoods in de buurt waar ik inderdaad de stroopwafels al heb ontdekt!

Wat ik het meest mis hier qua eten zijn appelstroop en broodjes haring! Appelstroop kan ik hier nog wel krijgen bij Nederlandse winkels/via internet, maar ja, die haring he?..

We maken ons eigen brood, en dat is erg lekker, maar soms mis ik het Nederlandse brood ook wel eens. Zo kunnen wij het toch maken.

Verder mis ik ook, zoals ik lees van velen hier, het overal heen kunnen fietsen en het gemak van het ov. En familie op redelijke afstand hebben.

en ja, de hema (ik beken:)

Verder bevalt het me nog steeds erg goed hier in de VS.. de zon, de natuur en al die ruimte maken een heleboel goed!

Groetjes, Nien

Sylvia
Nienke

Hoi Nienke, Wij wonen net (15 miles) onder Washington DC (in Virginia). Gelukkig zit de Wegmans hier niet ver vandaan, het is echt mijn meest favoriete supermarkt. Verder ga ik ook wel eens naar de Super H dat is een grote Koreaanse supermarkt waar ze ook wel wat indonesisch spul verkopen (oa kroepoek!).
Waar woon jij nu in Connecticut? Ik heb toevallig een NL vriendin die in de buurt van Hartford woont, woon jij daar ook?
De Hema mis ik idd ook wel, tegenwoordig kan je echter online dingen bij ze bestellen en die laat ik dan vervolgens door familie of vrienden die op bezoek komen meebrengen.
Groetjes

mamavandrie
Sylvia

Ik woon ook vlakbij Hartford, wat toevallig! Waar woont je NL vriendin? Wij wonen in Simsbury, ongeveer een half uur rijden ten NW van Hartford. Als ze ook in Simsbury woont, dan ken ik haar vast wel, want ik heb hier net een andere Nederlandse ontmoet (heel leuk!). Maar wie weet, is het iemand anders en zou ik haar ook wel graag willen leren kennen! We wonen hier nog maar net (sinds de zomer) en ik vind het wel even wennen.

En waar woon jij precies? Wij hebben ook vlakbij DC gewoond (in Gaithersburg, MD), maar dat is alweer even geleden (in 2001). Woon je daar al lang en hoe bevalt het? oh, ik zie net dat je in VA woont, net even aan de andere kant dus.

Ja, de Wegmans is een fijne winkel! Ik mis hem, want daar ging ik ook het liefst heen toen we nog in PA woonden.

en Kroepoek.. heerlijk! fijn dat je dat daar kan krijgen.. heb ik nog niet gevonden, maar wie weet kom ik dat ook nog ergens tegen..

Groetjes, Nynke

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.