Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Klas overslaan

Mijn dochter is van groep 1 naar groep 3 gegaan, omdat ze meer interesse had om te leren dan om te spelen. Ze doet het goed in groep 3 en loopt nu al voor.

Hebben meerdere mensen ervaringen met een klas overslaan?

Karolien

Karolien

02-11-2016 om 22:23

Mijn zoon heeft hetzelfde gedaan, maar ik heb er nu een beetje spijt van eerlijk gezegd. Hij zit nu in groep 8 en stevent af op een Havo advies. Het knaagt dus of we er goed aan hebben gedaan. Hij is ook sociaal emotioneel een stuk jonger dan de halve pubers (soms al 13) bij hem in de klas.

Maar dat zegt niets hoor, er zijn ook genoeg positieve ervaringen. Het hangt erg van je kind af en of zij een beetje sterk in haar schoenen staat. Mijn zoon is nog jong in gedrag en erg onzeker.

Overigens liep mijn zoon ook lang voor, maar bij groep 7 zakte het ineens in.

ja hoor

Alle 4 mijn kinderen hebben kort gekleuterd. Ze zijn inmiddels al een stuk ouder: oudste is 15 en zit in gymnasium 5, tweede is 12 en zit in gymnasium 3 (hij heeft ook klas 6 nog overgeslagen), derde is 9 en zit in groep 7 en de jongste is net een week 8 en zit in groep 6.
Ze zitten allemaal op hun plek en doen het prima. Ik ben er van overtuigd dat 1 klas overslaan echt niets uitmaakt. Een kind valt que leeftijd dan eigenlijk nog binnen de normale spreiding die je altijd wel hebt in een klas. Dus een buitenbeentje zijn ze niet, niet door het leeftijdverschil in ieder geval.
Wel denk ik dat je alleen een klas over zou moeten slaan, als een kind duidelijk niet gelukkig is op de plek waar het zit en als de verwachting is dat het qua ontwikkeling (op alle mogelijke fronten) beter past tussen de kinderen van die hogere klas.
Een oplossing voor voorlopen is het zelden, omdat veel kinderen (zoals jij ook aangeeft) meteen al weer voorlopen. Maar het kan wel een manier zijn om a) die voor slimme kinderen eindeloos lange basisschooltijd wat in te korten en b) tussen iets meer ontwikkelingsgelijken terecht te komen.
Onze jongste twee zijn 2 en een half jaar geleden naar een andere school gegaan waar fulltime HB onderwijs gegeven wordt. Daar knapten ze pas echt van op.

lieverdje

lieverdje

03-11-2016 om 09:40

half

mijn zoon heeft niet echt een klas overgeslagen, maar is een vroege leerling (geboren in november) en zit in groep 8. Op zijn huidige school is hij een van de zeldzame vroege leerlingen, hier zijn ze conservatief en laten de meeste leerlingen van na oktober extra kleuteren. Hij is ook jong ten opzichte van klasgenoten en presteert niet naar zijn kunnen; wel allemaal A's, maar een bedroevende werkhouding en vrij onzeker op een bepaalde manier. Waar dat aan ligt, is moeilijk te zeggen. Lang gedacht dat hij niet voldoende werd uitgedaagd (mede daarom van school gewisseld), maar misschien is hij toch gewoon nog jong. Ik hou mijn hart vast, als hij volgend jaar naar de middelbare school gaat.

tictac

tictac

03-11-2016 om 10:14

hier ook

jongste van maart heeft groep 2 overgeslagen. Heeft ook lang voorgelopen en zit nu in Havo 2. Dat gaat soms best moeizaam. Ze denkt anders, komt soms met vragen dat ik denk: hoe kom je er bij? Niet altijd slimme vragen, maar vragen waar ik andere kinderen nooit over heb gehoord. Weet niet wat er met haar is. Zit er soms aan te denken om haar een iq test te laten doen, maar weet niet gewoon nog niet hoe en wat. Het kan ook zijn dat ze gewoon een voorsprong had op jonge leeftijd en dat die nu verdwenen is. Ze lijkt heel erg op mijn nichtje (in alles, echt frappant) en die is begonnen op VWO, daarna afgestroomd naar Havo en daar blijven zitten. School opperde dat ze hoogbegaafd zou zijn, maar daar is verder niets mee gedaan.
Overigens heeft jongste nooit moeite gehad om het emotioneel bij te benen. Loopt ook lichamelijk een jaar voor lijkt het wel.
Oudste is van oktober en heeft minder dan 2 jaar gekleuterd. Hij zit in 4 gym en doet het erg goed. Werkt ook keihard moet ik zeggen, we moeten hem soms zelfs afremmen.

Thursday Next

Thursday Next

03-11-2016 om 11:24

oudste dochter is nu 14, zit in 4 vwo en heeft groep 2 en 3 in 1 jaar gedaan. Vanaf groep 7 ook nog voltijds HB-onderwijs. Bij sommige dingen is het lastig dat ze jonger is dan klasgenoten (ze mag nog geen bijbaantje bijvoorbeeld) maar verder is niks te merken.
Jongste had ook een klas over kunnen slaan maar wilde dat echt niet. Ze zit nu in groep 7, voltijd HB-onderwijs.

Nikkie

Nikkie

03-11-2016 om 12:08

Hier ook een 14-jarige in 4VWO

Zoon wordt 15 in augustus.
We hebben nog steeds geen spijt van de versnelling. Inderdaad was na de versnelling de voorsprong niet opgelost, nou ja voor een paar maanden of zo. Maar het scheelde voor hem veel dat hij bij oudere kinderen in de klas kwam. Daar paste hij beter bij.
De eerste drie jaar op het VO ging het qua resultaten moeizaam. Niet vanwege zijn leeftijd maar vanwege zijn aparte manier van denken. Hij vond het erg moeilijk om in zo'n strak patroon te functioneren. Daar hebben wij veel begeleiding in moeten steken. Hij heeft erg hard moeten werken om de derde klas te halen. Hij wilde niet afstromen want dan zou het nog saaier worden.
Nu in de vierde klas gaat het uitstekend. Het gaat steeds meer om inzicht en niet meer om reproductie. En dat kan hij prima. De goede punten stromen binnen terwijl hij minder hard hoeft te werken.

Egel

Egel

03-11-2016 om 12:53

hier ook

Hier ook: dochter van 14 (wordt eerste helft 2017 15) zit in 4-gym. Ze heeft groep 7 en 8 in één jaar gedaan, gewoon omdat ze alles makkelijk vond en vooral omdat ze zo'n zin had in de middelbare school. Ze had altijd voorgelopen en heeft nooit een andere Citoscore dan A gehaald.
Groep 7/8 was op haar basisschool samengesteld dus het maakte voor vrienden niets uit. Ze is natuurlijk wel doorgetoetst toen, maar het beleven A's en de entreetoets die ze eind groep 6 deed wees ook VWO uit.

Op het gymnasium ging het aardig, maar niet geweldig. Ze zat in een heel goede klas dus het was wennen dat ze na al die jaren ineens bij de wat minder presterende kinderen hoorde. Toch ging ze dan telkens redelijk goed over.

Nu in 4-gym gaat het ontzettend slechts. Op 2 vakken na haalt ze alleen nog maar drieen en vieren. We weten het niet meer (ze werkt wel). Het is een apart draadje waard.
Maar of dat nou aan de versnelling ligt? Ik denk wel dat ik spijt had gehad als dat ergens in de eerste 3 jaar was gebeurd. Maar nu is er iets aan de hand wat anders misschien in de 3e zou zijn gebeurd.

dutske

dutske

03-11-2016 om 15:19

Wat goed om wat ervaringen te horen van mensen met oudere kindjes. Ik ben ook echt benieuwd hoe dit in de toekomst gaat verlopen.

Gelukkig is ze niet de enige die groep 2 heet overgeslagen, een tweeling, haar beste 2 vriendinnetjes mochten ook mee. Ze worden alle drie goed opgenomen in de klas. Het vervelende vind ik wel dat ze door haar oude klas, wat nu groep 2 is, als een baksteen is laten vallen. Dit is een kleine school met klassen met gemiddeld 10 leerlingen. Maar ik vind dat volgens mij erger dan dat mijn dochter het vind. Hebben jullie die ook ervaren? Het speelkwartier is dan wel samen met groep 2, dus ze spelen wel samen, maar ze wordt niet meer uitgenodigd voor kinderfeesten en ook niet meer voor speelafspraken. Terwijl ze vorig jaar elke week wel uit meerdere kindjes van die klas kon kiezen om te spelen.

Bloemetje11

Bloemetje11

03-11-2016 om 15:59

Wat ander geluid

Hier dochter op basisschool ook klas overgeslagen. Heeft atheneum afgerond en is als net 1 7 - jarige met studie begonnen.
Op de middelbare heeft ze niet volledige aansluiting kunnen vinden. Ze zat steeds in een klas met soms wel 3 jaar oudere leerlingen. Vooral meisjes ontwikkelden zich op allerlei gebieden natuurlijk veel eerder dan dochter. Toch wilde ze niet terug, qua leerstof kon ze het makkelijk aan.
Nu op de universiteit zit ze met studenten van in de 20 in de collegebanken. Aansluiting is wederom lastig, studentenvereniging kan nog niet want nog geen 18. Studieclub zou natuurlijk wel kunnen maar daar moet ze nog wat schroom voor overwinnen.
Achteraf gezien zouden we er, en dochter ook niet, niet voor gekozen hebben als de basisschool verdieping en verbreding had kunnen bieden. Dat zat er toen echter niet in, vandaar dat we kozen voor een klas overslaan.

Sanne

Sanne

03-11-2016 om 19:15

Hier op het gym

Heeft als ik ouders mag geloven de halve klas een groep overgeslagen. Verbreding en verdieping is wel dé oplossing als ze nu al weer voor loopt. Kijk ook eens op hb kind forum. Even om de reacties heen lezen van mensen die alles wijten aan (vermeende) hoogbegaafdheid. Maar wel veel ervaring met voor lopen en hoe daar niet in vast te lopen.

dutske

dutske

03-11-2016 om 19:21

Ja het zijn er inderdaad best wel veel. 3 Van de 12 zijn een klas overgeslagen. In Groep 1 zaten ze al halverwege het jaar al meer bij groep 2 mee te werken dan bij groep 1.

Ik zou het gedeelde van hoogbegaafdheid even lezen. Goede tip. Dank je wel.

Dymo

Dymo

03-11-2016 om 19:26

nou...

Dochter is een vroege leerling en we hebben haar daarom niet nog eens laten versnellen. Met pluswerk is zij de basisschool doorgekomen. Op het gymnasium ging het prima. Ze begon in de eerste in een klas met 8 kinderen die een klas hadden overgeslagen. Alle 8 zijn ze in de loop van de middelbare school blijven zitten. Toch te jong, toch te onrijp. Het hoeft natuurlijk niet, maar we vonden het wel frappant. Dochter is nu net 18 en studeert geneeskunde. In haar vriendengroep zitten twee meiden die nog 17 zijn. Dat is lastig met uitgaan, maar niet meer dan dat. Die twee hebben het dus weer heel prima gedaan ondanks het versnellen.
Moraal van het verhaal: je weet het niet

Tuinstoel

Tuinstoel

03-11-2016 om 19:29

dutske

Kinderfeestjes zijn vaak klassenfeestjes dus als je niet meer in de klas zit wordt je vaak niet meer uitgenodigd. Ik heb andersom ook meegemaakt: mijn jongste, toen in groep 1, nodigde allemaal tweedegroepers uit op zijn feestje. Toen die het jaar erop naar groep 3 gingen, werd hij ook niet uitgenodigd. Jammer, maar zo werkt het nou eenmaal. Zou ik me niet druk om maken. Belangrijker is dat zij aansluiting vindt in haar nieuwe klas.

Pug

Pug

03-11-2016 om 19:55

maar

School is net 2 maanden bezig en in die klassen zitten gemiddeld 10 kinderen. Hoeveel kinderfeestjes zijn er dan al geweest waarvoor ze niet is uitgenodigd?

dutske

dutske

03-11-2016 om 20:01

kindje

Dat zijn er al 4 geweest.. waarvan 1 een jongetje waar ze elke maand wel zeker 2 keer ging spelen, vaak meteen uit school en daar mee eten. Kindje had 13 kinderen uitgenodigd uit verschillende klassen.. moeder kijkt me ook niet meer aan op het schoolplein.

Ik denk wel dat ze in haar nieuwe klas meer aansluiting heeft met de kindjes, ze zitten meer op het zelfde niveau en de kindjes vinden het wel grappig als mijn dochter soms nog op een kleutermanier reageert. Vanmiddag waren ze hier in huis aan het oefenen voor een playbackshow met de hele klas. Dat was zeker gezellig. Dit is een klas van 14 momenteel.

Triva

Triva

03-11-2016 om 21:28

Thursday Next

Natuurlijk mag jouw dochter al meer dan een jaar een bijbaantje: weekkrantjes bezorgen.

dutske

dutske

03-11-2016 om 21:38

Triva, waar heb je het over?

???

kaplablokje

kaplablokje

03-11-2016 om 21:56

Triva

laat aan een van de mensen die eerder reageerden en die zei dat het voor haar dochter van 14 soms lastig was dat ze jonger was dan haar klasgenoten, bijvoorbeeld omdat ze nog geen bijbaantje mag, waten dat je vanaf 13 jaar wel folders en weekkrantjes mag bezorgen.

Pug

Pug

04-11-2016 om 07:20

KUn je het hebben over kinderen ipv kindjes? iiieeexx

En als de moeder je niet meer aankijkt, is ze jaloers dat jouw dochter verder is dan haar zoon. Laat gaan.

lieverdje

lieverdje

04-11-2016 om 08:37

uit het oog uit het hart

vooral bij jonge kinderen. Als ze niet meer bij elkaar in de klas zitten, is de vriendschap snel bekoeld. Hier zitten de kinderen op een school met combiklassen, zoals bij jenaplan of montessori. De kinderen zitten dus elk jaar weer met 10-15 nieuwe kinderen in de klas. Maken ze voor een jaar nieuwe vriendjes en daarna is de vriendschap weer over.... helaas. Ik vind het wel een nadeel, maar het is niet anders vrees ik.

lisbeth

lisbeth

04-11-2016 om 08:40

ervaring

twee kinderne die beide groep 3 overgeslagen hebben. 1 zit ondertussen in 2 gym. ze is de enige die versneld is in haar klas. Ze heeft het sociaal gezien vaak best lastig, niet omdat ze jonger is maar gewoon omdat ze anders is. Ze is geen standaard puber en heeft niet veel met andere kinderen.
de jongste zit nu in groep 7 en die had eigenlijk niet versneld moeten wordne. hij is duidelijk jonger dan de rest en heeft het daar moeilijk mee. helaas heeft hij ondertussen alweer zo'n voorsprong opgebouwt dat het jaar overdoen geen optie is.

Pirata

Pirata

04-11-2016 om 10:24

lieverdje

Dat hoeft niet hoor, uit het oog uit het hart. Op onze Jenaplanschool is dat helemaal niet zo. Ze spelen met kinderen uit alle klassen. De vrienden van mijn (niet versnelde) zoon zitten bijna allemaal in een andere klas (ook in andere leerjaren). Maar misschien zijn dat allemaal Ware vriendschappen.
Gewoon je vrienden blijven opzoeken en met ze blijven afspreken, maar tegelijkertijd niet de omgang met je nieuwe klasgenoten vermijden.

hier

een dochter van 14, 1 jaar versneld naar groep 3 en nu in de 4e van een categoraal gymnasium. Toen we haar versnelden van 1 naar 3 had ze een getoetst niveau van eind groep 4 of verder op alle gebieden. Qua leren gaat het ontzettend goed, nog steeds. Maar wat aansluiting betreft minder. Ze had op de basisschool toch een probleem met al die gehaaide, oudere meiden en dat zet zich door op de middelbare. Ik weet niet of ze dat probleem had gehad als ze met leeftijdsgenootjes in een klas had gezeten. Ze is sowieso onzeker, introvert en weinig interesse in paarden, make up, jongens, enzovoort.

op de middelbare lijkt aan de ene kant het probleem groter, met vorig jaar 10 zittenblijvers in haar klas. die meiden krijgen een scooter voor hun verjaardag, gaan werken, roken, ... Aan de andere kant zijn er meer kinderen zoals zij, serieus en intelligent maar sociaal wat minder sterk. daar vindt ze nu gelukkig wel aansluiting.

flexibel er mee omgaan

Mijn dochter nu 18 heeft groep 5 overgeslagen. Op de lagere school was dat geen enkel probleem ze paste precies in de klas. De problemen ontstonden pas op de middelbare school. Sociaal kwam ze niet helemaal mee zal ik maar zeggen. Ze had wel vriendinnen maar sommigen hadden juist extra gekleuterd of waren blijven zitten dus als je dan 11 bent is 14 best een groot verschil. In 4 VWO heeft ze er zelf voor gekozen om te blijven zitten. Haar rapport was voldoende maar ze was er gewoon nog niet aan toe sociaal gezien. Van ons mocht het en van school ook. Ze heeft daar nooit spijt van gehad. Is sociaal emotioneel enorm gegroeid in die nieuwe klas. Dus als je zelf flexibel bent en kijkt naar wat jouw kind op dat moment nodig heeft dan zou ik het zeker doen. Ik heb van beide beslissingen (versnellen/doubleren) geen spijt. De weg ergens naar toe is vaak geen rechte zal ik maar zeggen.

zal ook van de middelbare school afhangen

Hier een korte kleutertijd gehad vanwege voorsprong / maar ook meer optrekken met de oudere klasgenoten in de kleutertijd.
Ging op de lagere school redelijk tot groep 6 (was ook niet de enige die versneld was) maar omdat dorpsschool ook maar beperkt uitdaging bood vertrokken de versnelde kinderen al snel naar de stad. Dochter is in groep 7 gevolgd en dat was een gouden greep. Perfecte lagere school waar iedereen zichzelf kon zijn en waar juffen het niet grappig vonden dat sommige kinderen de bijnaam kleine kutkabouter noemden (ach ja, ze pre puberen he....) De sfeer op die dorpsschool was gewoon niet goed maar die sfeer was ook niet goed geweest als ze niet versneld was.
Na lagere school als net 11 jarige naar categoraal gym en meteen op de eerste dag kwam ze erachter dat er nog 4 stuks in de klas jonger waren. Nooit een probleem geweest verder, integendeel. Is opgebloeid op de middelbare school en heeft zich ontwikkeld tot een zelfverzekerde student met een heel uitgebreid sociaal leven. Dat hadden we niet kunnen voorzien toen ze in groep 6 zat (ze was toen erg klein voor haar leeftijd en dus zeker voor haar noord Groningse oudere klasgenoten, wat teruggetrokken, wat verlegen) maar voor haar heeft de versnelling dus nooit problemen opgeleverd.
Ze heeft er zelfs optimaal van geprofiteerd door na haar middelbare school nog een uitwisselingsjaar te doen na de middelbare school en zit nu als net 19 jarige in het 2e jaar van university college in Utrecht. Kortom, het heeft haar veel extra speelruimte opgeleverd.
Ook op de universiteit is ze trouwens omringd door jonge studiegenoten, heb nog nooit van ze gehoord dat dat sociaal gezien een probleem oplevert of dat ze niet mee kunnen doen aan studentenvereningen/activiteiten als 17 jarige eerste jaars.

We hebben er wel voor gezorgd dat ze dezelfde regels had als de oudere klasgenoten. Dus uitgaan hoorde er vanaf de 4e klas bij - ook al was ze toen nog maar 14/15. Was even slikken voor ons, maar ook nooit een probleem geweest.

De andere jonge klasgenoten (en schoolgenoten - er waren 7 eerste klassen en in elke klas zaten een paar wat jongere en een paar wat oudere leerlingen) hebben ook allemaal zonder vertraging het eindexamen gehaald, op 1 na. Niet iedereen had altijd evenveel aansluiting - maar de vraag blijft of dat niet ook gewoon een karakter iets was. Hadden ze wel aansluiting gehad in een klas lager. Dat zijn dingen die je nooit van te voren kan weten. Dus wat mij betreft is het een kwestie van goed kijken wat kind op dat moment nodig heeft. En als dat versnellen is, dan zou ik daar altijd voor kiezen.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

04-11-2016 om 14:22

Twee keer versneld

Mijn zoon (15, 5VWO) heeft twee keer een groep overgeslagen op de basisschool. Van 3 naar 5 en van 6 naar 8. Hij is hb en heeft ADHD. Hij is steeds doorgetoetst en heeft ook verbreding/verdieping/verrijking gekregen. Daarnaast zat hij in de plusklas en werden zowel hij als school ondersteund door iemand van een bureau voor hb kinderen. Gelukkig waren zijn docenten ook gespecialiseerd in hb kinderen en onderwijs.
Die versnellingen hebben heel goed uitgepakt. Ook al was/is hij de jongste en kleinste (hij is klein voor zijn leeftijd), hij had veel meer aansluiting en meer begrip. Het belangrijkste: meer uitdaging. Hij heeft helaas wel de derde klas moeten overdoen wegens langdurige ziekte, anders had hij nu in de zesde gezeten. Op het VWO zaten en zitten meer versnelde kinderen; hij was en is niet eens de jongste. Een van zijn beste vrienden is 15 en doet dit jaar eindexamen VWO.
Je bent er echter niet met alleen maar versnellen. Het onderwijs moet aangepast worden en heel belangrijk zijn peers. Ik zou ook het HB kind forum aanraden. School kan een bureau gespecialiseerd in hb kinderen inschakelen. Daarnaast blijft het feit dat deze kinderen een heel andere manier hebben van naar de wereld kijken, denken en leren. Misschien ook een andere vorm van humor hebben en heel andere interesses. In veel opzichten zijn en blijven ze hun leeftijd ver vooruit; vaak ook sociaal-emotioneel. Dit wordt dan vaak verkeerd ingeschat als sociaal-emotioneel "achter lopen" terwijl ze juist veel verder zijn. Contact met peers is heel belangrijk. Het bureau waar wij mee werkten organiseerde spelletjesmiddagen en jongerenavonden. De contacten in de plusklas waren ook heel fijn.

Hier wat links naar informatie:

http://www.hb-kind-forum.nl/
http://www.tygomi.nl/index.html
http://pharosnl.nl/home/
http://www.hoogbegaafdvlaanderen.be/index.html
http://www.eurekabreda.nl/
http://www.kindcentraal.nl/
http://www.hoogbegaafd.nu/

Vogel

Vogel

04-11-2016 om 15:55

Meestal wordt het overigens 'versneld kleuteren' genoemd als kinderen een jaar eerder naar groep 3 gaan.
Mijn zoon is van half november, heeft ook versneld gekleuterd, zat met 11 jaar in de brugklas vwo en ging uiteindelijk van vwo2 naar havo2.
Op de basisschool had hij een heel leuke klas waarin ruimte was voor kinderen die afweken van het gemiddelde, de middelbare school was een jungle waarin hij ondersneeuwde.
Dat jaar 'winst' is inmiddels dus verloren gegaan, maar hij heeft nu veel meer aansluiting.

Sanne

Sanne

05-11-2016 om 01:03

Sociale aansluiting - leeftijd

Ik vraag mij ook af of leeftijd in alle gevallen de grote factor is. Als ik naar mijn dochter kijk, niet versneld, dan heeft die ook helemaal niks met make-up, paarden of gepraat over jongens (ze praat liever gewoon met jongens. In die zin zou haar vergeleken met de vrolijke giebels in groep 8 een groep 6 meisje kunnen noemen, maar ook een 'ander' meisje.

Waren jullie kinderen een jaar later wel zoals die andere kinderen het jaar ervoor?

mirreke

mirreke

05-11-2016 om 13:38

tictac

Op basis van wat jij schrijft zou ik toch eens gaan zoeken. Het kan zijn dat je dochter geen uitdaging ervaart. Havo is een heel andere manier van omgaan met de stof dan vwo. Het draait vooral om reproduceren.

Geen uitdaging en dus onderpresteren, daar wordt een puber niet vrolijk van...

Welke school opperde hb? De basisschool of de huidige school? Ga eens langs bij de decanen en kaart dit aan.

Rosalie

Rosalie

06-11-2016 om 22:34

Hier ook

Zoon van februari, tot einde schooljaar gr 1, nieuwe schooljaar gr 2 en toen door naar 3, inmiddels 4. Ging prima, had juist de aansluiting met oudere kinderen en dat isnog steeds. In gedrag is hij overigens niet perse de jongste van de klas. Goed beschouwd scheelt het ook maar 2 maanden met een decemberkind, maar in zijn klas zitten ook nog wel een flink aantal kinderen die langer gekleuterd hebben of zijn blijven zitten. Met de oudste scheelt hij dus bijna anderhalf jaar. Cognitief behoort hij tot de besten van zijn klas. Dus de voorsprong is inderdaad gebleven ook na de versnelling. Hij krijgt pluswerk, maar vindt het nog steeds makkelijk, dus het blijft vinger aan de pols houden. Sociaal emotioneel zit hij op z'n plek, vaste vriendjes, voldoende aansluiting. Ik hoop alleen wel dat we hem kunnen leren leren en doorzetten.

Roos

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.