Home » Forum » Regels

Forum – spelregels en gebruiksaanwijzing

Gebruiksaanwijzing

1. Berichten lezen – Iedereen kan berichten lezen. Ook als je niet geregistreerd bent, of niet bent ingelogd.

2. Berichten plaatsen – Om een bericht te kunnen plaatsen (nieuw onderwerp starten, of deelnemen aan een bestaande discussie) moet je zijn ingelogd.

 • Nieuwe discussie starten: drukknop 'Nieuwe discussie' (bovenaan het berichtenoverzicht én bovenaan afzonderlijke discussies). Controleer vóór je een bericht verzendt in welke rubriek uw bericht geplaatst zal worden (met de uitklappende keuzelijst in het invoer-formulier).
 • Deelnemen aan een bestaande discussie: drukknop 'Reactie toevoegen' (bovenaan de discussie waaraan je wil deelnemen). Deze knop stuurt je naar het invoer-formulier onderaan de pagina.

3. Inloggen – Om te kunnen inloggen moet je je eenmalig registreren. Vervolgens kun je inloggen met je gebruikersnaam en je wachtwoord (of met e-mailadres en wachtwoord). De inlogvelden staan in de rechterkolom.

4. Registreren (account aanmaken) – klik op 'account aanmaken' in de rechterkolom en vul de gevraagde gegevens in. Bijzonderheden:

 • in dit forum is er een 1-op-1 relatie tussen gebruikersnamen en e-mailadressen. Je kunt dus niet een tweede account aanmaken met hetzelfde e-mailadres. (Maar wel met een ander e-mailadres.) 
 • het veld 'postcode' (eerste vier cijfers) is verplicht. We gebruiken de postcodegegevens voor het verbeteren van jouw gebruikerservaring. 
 • geef bij je echte naam daadwerkelijk jouw echte naam. Niemand anders (ook Google niet) ziet jouw echte naam, alleen de forumbeheerders. Zodra wij constateren dat jouw naam niet klopt, zullen wij het account blokkeren.
 • geef bij je e-mailadres het adres waaronder je daadwerkelijk bereikbaar bent. Zodra wij constateren dat het e-mailadres niet klopt, zullen wij het account blokkeren.
 • bij 'Naam alias' vul je de naam in waaronder je bekend wilt zijn op Ouders Online. Oftewel: de naam die zichtbaar is bij jouw berichten. Dat kan je echte naam zijn, maar ook een schuilnaam (nickname). De alias verschijnt als standaardsuggestie bij het invoeren van nieuwe berichten. Voor elk bericht kun je die standaardsuggestie wijzigen.

5. Account wijzigen – wil je één of meer gegevens in jouw account wijzigen, bijvoorbeeld een andere standaard-alias instellen, een ander wachtwoord, of een ander e-mailadres, dan gaat dit als volgt:

 • zorg dat je bent ingelogd
 • klik op 'Mijn account' in de rechterkolom
 • breng de gewenste wijzigingen aan.

6. Account verwijderen – Je kunt jouw account niet zelf verwijderen. Dat kunnen alleen de forumbeheerders. Je kunt ze bereiken via 'Contact forumbeheer' in de rechterkolom. Overigens zal dan alleen het account verwijderd worden. Niet de bijbehorende berichten.

7. Wachtwoord vergeten? – Als je jouw wachtwoord bent vergeten, kun je het volgende doen:

 • klik op 'Wachtwoord opnieuw instellen' in de rechterkolom;
 • en volg de instructies op het scherm.

8. Berichten wijzigen of verwijderen – Berichten (en/of de zichtbare naam) kunnen niet door jou gewijzigd of verwijderd worden. Dat kunnen alleen de forumbeheerders. Je kunt ze bereiken via 'Contact forumbeheer' in de rechterkolom. Aan het wijzigen van grote hoeveelheden berichten tegelijk zijn kosten verbonden. Het (laten) verwijderen van berichten is overigens niet zomaar mogelijk. We doen dat alleen als er dingen in staan die wettelijk verboden zijn, of als er dingen in staan die schadelijk kunnen zijn voor forumdeelnemers die op basis van de tekst persoonlijk herkend zouden kunnen worden.

9. Zoeken in het forum – gebruik de zoekbalk bovenaan de forumpagina's om berichten te zoeken. Verfijn de zoekopdracht zo nodig door een specifieke forumrubriek te selecteren. Bijzonderheden:

 • er wordt gezocht in titels en berichtteksten
 • zoeken op auteursnaam (in de linkerkolom bij elk bericht) is niet mogelijk
 • De zoekresultaten worden chronologisch geordend (nieuwste discussie bovenaan). 

Spelregels

Door mee te doen aan het forum verklaar je akkoord te gaan met de volgende spelregels:

1. Alleen voor en door ouders - Dit forum is bedoeld voor informatie-uitwisseling tussen ouders. De volgende berichten zijn niet toegestaan:

 • commerciële berichten
 • oproepen van journalisten, programmamakers en (film-)productiebedrijven
 • aankondigingen van organisaties
 • berichten waarin een (eigen) website of weblog gepromoot wordt

2. Betaalde berichten - Commerciële berichten (advertenties), oproepen van journalisten en programmamakers, aankondigingen van organisaties, etc. kunnen aantrekkelijk zijn maar zijn niet gratis. De kosten bedragen € 95,- per bericht (excl. 21% BTW). Betaalde berichten worden als zodanig herkenbaar gemaakt. Het verzoek om een dergelijk bericht te plaatsen kun je richten aan onze advertentie-afdeling. Vermeld daarbij: de gewenste berichttekst, de gewenste rubriek, en het factuur-adres.

3. Geen sluikreclame - Sluikreclame is niet toegestaan. Als je - als ouder - serieus enthousiast bent over een product of een bedrijf mag je de naam best noemen maar het is niet de bedoeling dat bedrijven hun eigen producten of diensten gaan promoten, alsof ze zelf een tevreden gebruiker zijn. Onze forumbeheerders herkennen dit soort berichten feilloos (en anders de overige gebruikers wel), dus doe geen moeite. Let op: het verbod op sluikreclame betekent ook dat het gebruik van een bedrijfsnaam als nickname/alias niet is toegestaan.

4. Vragen van studenten - Studenten kunnen gratis oproepen plaatsen voor ouders, om deel te nemen aan onderzoekjes en enquêtes. Dit kan alleen in de rubriek 'Oproepen voor onderzoek'.

5. Geen scheldpartijen - Felle discussies zijn toegestaan, maar ordinaire scheldpartijen niet. Ongepaste berichten worden door de redactie verwijderd. De etiquette op dit forum is simpel: je gedraagt je hier hetzelfde als in het gewone dagelijks leven.

6. Geen onwettige of immorele berichten - Alles wat onwettig is, is vanzelfsprekend verboden (zoals racistische of discriminerende teksten, het aanbieden van illegale kopieën, etc.). Daarnaast is het niet toegestaan om onwettig gedrag uit te lokken of te stimuleren, bijvoorbeeld door hulp te bieden bij het kraken van software-beveiligingen, etc.

7. Geen meta-discussies - Discussies óver discussies (of over de manier van discussiëren) zijn niet toegestaan. Ook kan er niet gediscussieerd worden over de manier waarop de forumbeheerders hun werk doen, althans niet op het forum zelf. Wel per e-mail. Heb je vragen of klachten, dan kun je dat rechtstreeks melden aan de forumbeheerders. Ze zijn bereikbaar via de contactlink in de rechterkolom van het forum.

8. Geen dubbele berichten – Het meervoudig plaatsen van één bericht (hetzij in één rubriek, hetzij in verschillende rubrieken) beschouwen we als spam, en is dus niet toegestaan. Mocht dit toch gebeuren - hetzij met opzet, hetzij per ongeluk - dan bepaalt de forumredactie in welke rubriek het bericht het beste thuishoort, waarna de overige exemplaren verwijderd worden. (Bij spam van mediaredacties, paspoort-colporteurs, etc. zullen vanzelfsprekend álle berichten verwijderd worden.)

9. Geen discussies met jezelf - Het is niet toegestaan om onder verschillende namen deel te nemen aan één discussie.

10. Geen promotie van eigen pagina's - Het is niet toegestaan om eigen websites, weblogs, Facebook-pagina's, YouTube-kanalen (ook niet die van je kinderen), etc. te promoten.

11. Geen HTML-codes - Je kunt geen HTML-codes in uw berichten opnemen. Je kunt dus geen vet, cursief, etc. aangeven. Plaats daarom ook geen tekst tussen vishaken: '<' en '>'. Tekst tussen vishaken wordt automatisch gewist. URL's (web-adressen) worden overigens automatisch klikbaar gemaakt.

12. Extra regels voor de rubriek 'Seksualiteit' – De uitwisseling van meningen en ervaringen is okee, maar elkaar seksueel uitdagen of het forum zien als een manier om seksueel contact met elkaar te krijgen niet.

13. 1000 max – Sommige discussies kunnen lang doorlopen. Dat is op zich geen probleem, maar zodra het maximum van 1000 reacties in zicht komt, wordt de discussie op slot gezet.

14. Privacy – De laatste spelregel geldt niet voor ons. Jouw gegevens (zoals naam en e-mailadres) worden nooit doorgegeven aan derden. Voor meer informatie: zie ons privacy-statement.

Risico's

Wees zeer terughoudend met het plaatsen van persoonlijke gegevens, zoals namen, adressen, woonplaatsen, telefoonnummers en e-mailadressen. De berichten die je plaatst zijn openbaar. Bij het overtreden van de spelregels, zoals het plaatsen van ondeugdelijke of onwettige berichten, zullen onze forumbeheerders de berichten zo snel mogelijk verwijderen. Het is echter mogelijk dat je alsnog onwettelijke berichten ziet. Dan kun je dit melden bij onze forumbeheerders.