Home » Forum » Regels

Forum – spelregels en gebruiksaanwijzing

Gebruiksaanwijzing

1. Berichten lezen – Iedereen kan berichten lezen. Ook als u niet geregistreerd bent, of niet bent ingelogd.

2. Berichten plaatsen – Om een bericht te kunnen plaatsen (nieuw onderwerp starten, of deelnemen aan een bestaande discussie) moet u zijn ingelogd.

 • Nieuwe discussie starten: drukknop 'Nieuwe discussie' (bovenaan het berichtenoverzicht én bovenaan afzonderlijke discussies). Controleer vóór u uw bericht verzendt in welke rubriek uw bericht geplaatst zal worden (met de uitklappende keuzelijst in het invoer-formulier).
 • Deelnemen aan een bestaande discussie: drukknop 'Reactie toevoegen' (bovenaan de discussie waaraan u wilt deelnemen). Deze knop stuurt u naar het invoer-formulier onderaan de pagina.

3. Inloggen – Om te kunnen inloggen moet u zich eenmalig registreren. Vervolgens kunt u inloggen met uw gebruikersnaam en uw wachtwoord (of met uw e-mail adres en uw wachtwoord). De inlog-velden staan in de rechter kolom.

4. Registreren (account aanmaken) – klik op 'account aanmaken' in de rechter kolom en vul de gevraagde gegevens in. Bijzonderheden:

 • in dit forum is er een 1-op-1 relatie tussen gebruikersnamen en e-mail adressen. U kunt dus niet een tweede account aanmaken met hetzelfde e-mail adres. (Maar wel met een ander e-mail adres.) Had u voorheen, in het oude forum (tot 5 september 2013), wél meerdere accounts bij één e-mail adres, dan is alleen het laatst gebruikte account nog geldig. Met de overige accounts kunt u niet meer inloggen;
 • het veld 'postcode' (eerste vier cijfers) is verplicht. We gebruiken de postcode-gegevens voor het verbeteren van uw gebruikerservaring. Zodat u bijvoorbeeld makkelijker kunt communiceren met andere ouders uit uw omgeving, en binnenkort ook informatie kunt zien die betrekking heeft op uw eigen buurt. Woont u in het buitenland, vul dan '0000' in;
 • geef bij uw echte naam daadwerkelijk uw echte naam. Zodat wij u fatsoenlijk kunnen benaderen, als dat nodig is. Niemand anders (ook Google niet) ziet uw echte naam, alleen de forumbeheerders. Zodra wij constateren dat uw naam niet klopt, zullen wij uw account blokkeren.
 • Geef bij uw e-mail adres het adres waaronder u daadwerkelijk bereikbaar bent. (Voor de forumbeheerders.) Zodra wij constateren dat uw e-mail adres niet klopt, zullen wij uw account blokkeren.
 • bij 'Naam alias' vult u de naam in waaronder u bekend wilt zijn op Ouders Online. Oftewel: de naam die zichtbaar is bij uw berichten. Dat kan uw echte naam zijn, maar ook een schuilnaam (nickname). De alias verschijnt als standaard-suggestie bij het invoeren van nieuwe berichten. Voor elk bericht kunt u die standaard-suggestie wijzigen, als u dat wilt.

5. Account wijzigen – wilt u één of meer gegevens in uw account wijzigen, bijvoorbeeld een andere standaard-alias instellen, een ander wachtwoord, of een ander e-mail adres, dan gaat u als volgt te werk:

 • zorg dat u bent ingelogd
 • klik op 'Mijn account' in de rechter kolom
 • breng de gewenste wijzigingen aan.

6. Account verwijderen – U kunt uw account niet zelf verwijderen. Dat kunnen alleen de forumbeheerders. U kunt hen bereiken via 'Contact forumbeheer' in de rechter kolom. Overigens zal dan alleen het account verwijderd worden. Niet de bijbehorende berichten.

7. Wachtwoord vergeten? – Als u uw wachtwoord bent vergeten, gaat u als volgt te werk:

 • klik op 'Wachtwoord opnieuw instellen' in de rechter kolom;
 • en volg de instructies op het scherm.

8. Berichten wijzigen of verwijderen – Berichten (en/of de zichtbare naam) kunnen niet door uzelf gewijzigd of verwijderd worden. Dat kunnen alleen de forumbeheerders. U kunt hen bereiken via 'Contact forumbeheer' in de rechter kolom. Aan het wijzigen van grote hoeveelheden berichten tegelijk zijn kosten verbonden. Het (laten) verwijderen van berichten is overigens niet zomaar mogelijk. Noch van uzelf, noch van anderen. We doen dat alleen als er dingen in staan die wettelijk verboden zijn, of als er dingen in staan die schadelijk kunnen zijn voor forumdeelnemers die op basis van de tekst persoonlijk herkend zouden kunnen worden.

9. Zoeken in het forum – gebruik de zoekbalk bovenaan de forumpagina's om berichten te zoeken. Verfijn de zoekopdracht zo nodig door een specifieke forumrubriek te selecteren. Bijzonderheden:

 • er wordt gezocht in titels en berichtteksten
 • zoeken op auteursnaam (in de linker kolom bij elk bericht) is niet mogelijk
 • op verzoek van de gebruikers worden de zoekresultaten chronologisch geordend (nieuwste discussie bovenaan). Dus niet meer op basis van relevantie.

Spelregels

Door mee te doen aan het forum verklaart u zich akkoord met de volgende spelregels:

1. Alleen voor en door ouders - Dit forum is bedoeld voor informatie-uitwisseling tussen ouders. De volgende berichten zijn niet toegestaan:

 • commerciële berichten
 • oproepen van journalisten, programmamakers en (film-)productiebedrijven
 • aankondigingen van organisaties
 • berichten waarin een (eigen) website of weblog gepromoot wordt

2. Betaalde berichten - Commerciële berichten (advertenties), oproepen van journalisten en programmamakers, aankondigingen van organisaties, etc. kunnen aantrekkelijk zijn (het aantal gelezen berichten op dit forum bedraagt ongeveer 3,5 miljoen per maand), maar zijn niet gratis. De kosten bedragen € 95,- per bericht (excl. 21% BTW). Betaalde berichten worden als zodanig herkenbaar gemaakt. Het verzoek om een dergelijk bericht te plaatsen kunt u richten aan onze advertentie-afdeling. Vermeld daarbij: de gewenste berichttekst, de gewenste rubriek, en uw factuur-adres.

3. Geen sluikreclame - Sluikreclame is niet toegestaan. Als u - als ouder - serieus enthousiast bent over een product of een bedrijf mag u de naam best noemen (als u het waardeloos vindt ook trouwens) maar het is niet de bedoeling dat bedrijven hun eigen producten of diensten gaan promoten, alsof ze zelf een tevreden gebruiker zijn. Onze forumbeheerders herkennen dit soort berichten feilloos (en anders de overige gebruikers wel), dus doe geen moeite. Let op: het verbod op sluikreclame betekent ook dat het gebruik van een bedrijfsnaam als nickname/alias niet is toegestaan.

4. Vragen van studenten - Studenten kunnen gratis oproepen plaatsen voor ouders, om deel te nemen aan onderzoekjes en enquêtes. Dit kan alleen in de rubriek 'Oproepen voor onderzoek'.

5. Geen scheldpartijen - Felle discussies zijn toegestaan, maar ordinaire scheldpartijen niet. Ongepaste en onsmakelijke berichten worden door de redactie verwijderd. De etiquette op dit forum is simpel: u gedraagt zich hier hetzelfde als in het gewone dagelijks leven.

6. Geen onwettige of immorele berichten - Alles wat onwettig is, is vanzelfsprekend verboden (zoals racistische of discriminerende teksten, het aanbieden van illegale kopieën, etc.). Daarnaast is het niet toegestaan om onwettig gedrag uit te lokken of te stimuleren, bijvoorbeeld door hulp te bieden bij het kraken van software-beveiligingen, etc.

7. Geen meta-discussies - Discussies óver discussies (of over de manier van discussiëren) zijn niet toegestaan. Ook kan er niet gediscussieerd worden over de manier waarop de forumbeheerders hun werk doen, althans niet op het forum zelf. Wel per e-mail. Heeft u vragen of klachten, dan kunt u dat rechtstreeks melden aan de forumbeheerders. Ze zijn bereikbaar via de contact-link in de rechter kolom van het forum.

8. Geen dubbele berichten – Het meervoudig plaatsen van één bericht (hetzij in één rubriek, hetzij in verschillende rubrieken) beschouwen we als spam, en is dus niet toegestaan. Mocht dit toch gebeuren - hetzij met opzet, hetzij per ongeluk - dan bepaalt de forumredactie in welke rubriek het bericht het beste thuishoort, waarna de overige exemplaren verwijderd worden. (Bij spam van mediaredacties, paspoort-colporteurs, etc. zullen vanzelfsprekend álle berichten verwijderd worden.)

9. Geen discussies met uzelf - Het is niet toegestaan om onder verschillende namen deel te nemen aan één discussie.

10. Geen promotie van eigen pagina's - Het is niet toegestaan om eigen websites, weblogs, Facebook-pagina's, YouTube-kanalen (ook niet die van uw kinderen), etc. te promoten.

11. Geen HTML-codes - U kunt geen HTML-codes in uw berichten opnemen. U kunt dus geen vet, cursief, etc. aangeven. Plaats daarom ook geen tekst tussen vishaken: '<' en '>'. Tekst tussen vishaken wordt automatisch gewist. URL's (web-adressen) worden overigens automatisch klikbaar gemaakt.

12. Extra regels voor de rubriek 'Seksualiteit' – De uitwisseling van meningen en ervaringen is okee, maar elkaar opgeilen of schaamteloos op zoek gaan naar wipjes buiten de deur niet.

13. 1000 max – Sommige discussies kunnen lang doorlopen. Dat is op zich geen probleem, maar zodra het maximum van 1000 reacties in zicht komt, moet u afronden. Daarna wordt de discussie op slot gezet.

14. Privacy – De laatste spelregel geldt niet voor u maar voor onszelf. Uw gegevens (zoals naam en e-mail adres) worden nooit doorgegeven aan derden. Voor meer informatie: zie ons privacy-statement in het Colofon.

Risico's

1. Het internet, dus ook dit forum, is een open medium met alle risico's die daarbij horen. Om eventuele risico's te minimaliseren raden wij aan om uw computer regelmatig te voorzien van de laatste software- en veiligheidsupdates, én een anti-virusprogramma. 2. Wees zeer terughoudend met het plaatsen van persoonlijke gegevens, zoals namen, adressen, woonplaatsen, telefoonnummers en e-mailadressen. De berichten die u plaatst zijn openbaar. 3. Bij het overtreden van de spelregels, zoals het plaatsen van ondeugdelijke of onwettige berichten, zullen onze forumbeheerders de berichten zo snel mogelijk verwijderen. Het is echter mogelijk dat u alsnog ondeugdelijke of onwettige berichten ziet. Dan kunt u dit melden bij onze forumbeheerders, via 'contact forumbeheer'.