Relaties Relaties

Relaties

Best eenzaam ondanks echtgenoot en een paar vriendinnen

Wie herkent het volgende?

Ondanks huwelijk met de bekende ups and downs, werk, een aantal vriendinnen en lid van een paar verenigingen, voel ik me vaak eenzaam.

Het gekke is: Ik ben spontaan, heb de nodige zelfspot, sta open voor heel veel dingen en mensen en toch ben ik vaak bang afgewezen te worden als ik op nieuwe mensen af zou stappen. Hoe dan...

Emmawee

Emmawee

30-10-2019 om 22:16

Verbinding

Zoals mij is uitgelegd is eenzaamheid een pijn die hoort bij het jezelf niet genoeg verbonden voelen met anderen. In de contacten met anderen wordt die behoefte om die verbinding te voelen, onvoldoende vervuld. Dat verklaart ook waarom mensen met vele contacten zichzelf toch eenzaam kunnen voelen. Daar komt bij dat niet iedereen er voldoende aan heeft om slechts met een enkeling zulk contact te hebben. Een goede relatie zal je meestal niet redden van eenzame gevoelens. In die zin kan het goed zijn dat jij je eenzaam voelt ondanks je relatie, die op zich goed is.

Het kan zinvol zijn om bij jezelf na te gaan welke verbinding je mist. Is die zwarte humor het meest belangrijk? Deel je dat wel met je man? Is er iemand in je huidige kring die 'in de buurt' komt? Kun je bedenken in welk soort gezelschap je gelijkgestemden kunt vinden? Bij een fanclub, of in een theater of filmhuis? Een toneelgroep?

Maar misschien is er ook nog een heel ander 'potje' dat leeggelopen is. Goed om dat voor jezelf te onderzoeken.

Ook kun je van de andere kant eens onderzoeken op welke manier je je met je man verbonden voelt. Wat heeft jullie samengebracht, hoe zijn jullie als ouders en als gezin met elkaar verbonden, wat ontleen je daaraan? En zijn er nog manieren waarop je die verbinding kunt verstevigen? Kun je je aandacht meer vestigen op wat jullie delen?

Het kan overigens ook echt zinvol zijn om nog eens contact te zoeken met die mensen van vroeger. Ik heb dat het afgelopen jaar ook gedaan, om andere redenen en dat heeft mij echt goed gedaan. Alsof ik weer meer 'heel' werd.
Niet dat het contact nu hersteld is, maar de vriendschap of wederzijdse waardering is er nog. Ik heb met vrienden van vroeger nog wel wat contact via Facebook en dat is voor mij ook belangrijk, al is het beperkt.

Ik voel me niet eenzaam, maar ik ben wel altijd degene die contacten weer moet aanzwengelen. Dat geeft heel soms wel dat eenzame gevoel, maar dat duurt gelukkig nooit lang.

Maria1611

Maria1611

30-10-2019 om 22:59 Topicstarter

Emmawee, bedankt

Voor je reactie, net als de anderen. Ik heb uit dit draadje "de les" opgepikt dat ik iets meer moet durven letterlijk op iemand af te stappen. Wat heb ik meer te verliezen dan een afwijzing?

Ik ken genoeg mensen, maar hoe ontmoet je mensen die ook mijn humor hebben?

Maria1611

Maria1611

30-10-2019 om 23:01 Topicstarter

Enna M. Leuk idee

Van je! Hopelijk reageren er mensen op je oproep!

Mijntje

Mijntje

31-10-2019 om 08:40

Maria

Zet jij ook zelf een oproep? Ik wil wel een keer met je op de koffie. De humor en het theater vind ik goed klinken.
Ik ben (al) 50. In het midden des lands.

Jasmijn

Jasmijn

31-10-2019 om 10:27

Maria

Maria, voor mensen met dezelfde humor moet je denk ik juist naar die theatervoorstellingen gaan die je leuk vindt, desnoods in je uppie, maar daar kan je dan vooraf en naderhand wat contacten leggen. Of op festivals zoals bijvoorbeeld de Parade, daar is ook veel mogelijkheid om tussendoor mensen te leren kennen.

Kaaskopje

Kaaskopje

31-10-2019 om 11:25

Jasmijn

Ik ben Maria niet, maar ondanks dat ik best sociaal vaardig ben, sla ik bij dat soort gelegenheden dicht. Ik heb het ook bij OO-meetings gehad. Te rumoerig, te donker, te... Zo ben ik normaal niet, maar dan wel. Daarom ga ik liever niet alleen naar een concert, de bioscoop, of het theater in het algemeen. Ook omdat ik het leuk vind om direct met iemand van hetzelfde te genieten. Gedeeld plezier is dubbel plezier :-).

Bertha50

Bertha50

31-10-2019 om 19:47

Wat is een oo-meeting?

Heb ik vaker voorbij zien komen. Ik weet niet wat dat is.

rode krullenbol

rode krullenbol

31-10-2019 om 20:54

@Bertha50

Dat is een bijeenkomst van deelnemers aan dit forum.

Bertha50

Bertha50

01-11-2019 om 09:26

Rode krullenbol,

Dank je wel.

Waar staan de letters oo voor?

Jasmijn

Jasmijn

01-11-2019 om 09:36

snap ik Kaaskopje

Ja dat snap ik wel, ik zou ook niet zo graag alleen gaan, maar zo'n evenement als bijvoorbeeld "de Parade" dat oogt een beetje zoals een braderie. Daar zou ik best alleen naartoe kunnen/durven gaan, juist omdat het dan niet zo opvalt dat je helemaal alleen bent gegaan. Misschien is het ook een kwestie van er aan wennen? De eerste keren zal het best eng zijn denk ik, maar ja, je moet toch iets proberen.

En Bertha50 OO= Ouders Online ;-)

rode krullenbol

rode krullenbol

01-11-2019 om 18:38

@Bertha50

00 is Ouders Online afgekort. Ouders Online is overigens de naam van de website, waarvan dit forum onderdeel uitmaakt.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-11-2019 om 13:07

Jasmijn

Ja, oefening baart kunst... zou best ook hier voor kunnen opgaan :-). Ik doe sinds een jaar mijn best om dat iets meer toe te passen op wat meer serieuze activiteiten, maar vermaak alleen opzoeken is nog een dingetje. De serieuze activiteiten zijn uiteindelijk ook sociale bezigheden, omdat je het met anderen samen doet, maar voor vermaak, zoals theater, een museum e.d., of een concert, dat vind ik toch ook wel 'eenzaam' als je dat alleen 'moet' doen. Er zijn zat mensen die dat juist heerlijk vinden, maar ik ben toch echt meer een samen-genieter. Ik heb wat markten betreft ook meer hulp van een ander nodig voor kleine details, dat speelt ook in toenemende mate mee. Ik voel me alleen toch wat verloren en ga al snel weg omdat het zo'n gedoe is.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden