Relaties Relaties

Relaties

Ano

Ano

30-03-2015 om 15:50

Tehuis voor bejaarde alcoholist

Waar kan je heen met een bejaarde alcoholist? Mijn vader is een stille drinker en geeft meestal geen overlast, maar laatst was het toch raak. Hij verwaarloost zichzelf ook en is erg eenzaam. Een verzorgingshuis zou goed zijn, maar daar komt hij niet in. Lichamelijk is hij wat kortademig en wankel, maar verder mankeert hij niet veel. Een verzorgings- of verpleeghuis is dus sowieso uitgesloten, nog afgezien van wat zij zouden vinden van zijn binge-drinking en bijbehorend ontremd gedrag. De rest van de tijd kun je een prima gesprek met hem voeren, dus dement is hij zeker niet, integendeel.

Ziet iemand mogelijkheden?

Okie Dokie

Okie Dokie

30-03-2015 om 16:14

uhm...

Vgl. Mij zijn er een soort pensions voor dit soort types die een beetje in de gaten moeten worden gehouden, maar hun vrijheid niet kwijt willen. Veel oudere zwervers komen daar vgl. Mij tere html. In zandvoort is zoiets toch?

Stenna

Stenna

30-03-2015 om 22:07

gewoon thuis laten blijven maar "bemoeizorg" inschakelen. Kun je anoniem doen als familielid dat zich zorgen maakt, en zij zijn het gewend (onwillige of ontkennende alcoholisten helpen).

Ano

Ano

30-03-2015 om 22:14

bemoeizorg

Hoe heet dat officieel? Maatschappelijk werk?

mijk

mijk

31-03-2015 om 11:00

In het noorden is er dit

http://www.vnn.nl/advies-hulp/volwassenen/intensieve-zorg-en-behandeling/help-mijn-buurman-verzuipt/

lijkt me voor iemand in je vaders situatie ook best zinnig..

Gemeente, zorgverzekeraars en nog wat

"nog afgezien van wat zij zouden vinden van zijn binge-drinking en bijbehorend ontremd gedrag."
Waarom denk je dat dat een weigeringsgrond is?

Een eensluidend antwoord op je vraag is er niet.
Het verschilt per gemeente.

hier kun je vinden wat er over de gemeente van je vader bekend is https://www.regelhulp.nl

ANo

ANo

31-03-2015 om 12:19

Dank...

Met die site kan ik wel wat. En als ik op de ene plek mijn neus stoot, kan ik altijd nog wat anders proberen.

Ik weet niet hoe het zit met die weigeringsgronden, maar ik had wel eens zoiets gelezen. Het is toch een beetje moralisme: dementie is OK, Korsakov niet. Maar misschien valt dat wel mee als je het hoog gaat spelen. Voorlopig komt hij er sowieso niet in, omdat hij redelijk kan functioneren als hij nuchter is. Hopelijk valt er iets te doen aan verlichting van zijn eenzaamheid.

mijk

mijk

31-03-2015 om 12:46

Dank miriam

Kan ik ook goed gebruiken die site.

Misschien kun je ook hier je licht opsteken?

http://www.korsakovkenniscentrum.nl/

Sowieso kom je veel tegen als je googlet (spel je dat zo??) op Korsakov. Maar uit je eerste bericht lees ik niet dat je vader Korsakov heeft, maar 'alleen maar' een zichzelf verwaarlozende, eenzame alcoholist.

Je kunt sowieso contact opnemen met het sociale wijkzorgteam in de gemeente waar je vader woont (via de gemeente) om te bepalen wat voor hem de beste zorg zou zijn en waar je die kunt krijgen.

Succes, het lijkt me een vreselijk moeilijke situatie.

Ano

Ano

02-04-2015 om 14:10

Dank je!

Ja, het verbaast me eigenlijk dat hij nog geen Korsakov heeft, maar ik zie er geen symptomen van. Meestal is hij enorm gezellig en slim, maar soms is hij niet aanspreekbaar en hij verwaarloost zichzelf. Het sociale wijkteam is misschien ook wel iets. Ik kom echt in een nieuwe wereld terecht!

Sindbads vrouw

Sindbads vrouw

02-04-2015 om 14:44

Niets zien of niets merken.

Tja....Niets zien of niets merken... Dat is heel relatief en heel erg aan de buitenkant.

Ik heb een schoonvader met hersenletsel in huis. Dit is letsel wat ontstaan is door een val, en het resultaat wat je bijna zou kunnen vergelijken met meerdere tia's tegelijkertijd op verschillende plaatsen in de hersenen.

Ik zou toch op de ene of andere manier kijken of het mogelijk is om een neurologisch psychologisch onderzoek te krijgen, als je je echt zorgen maakt.

Zo op het eerste gezicht lijkt mijn schoonvader een fitte en vitale 70plusser, die soms in herhaling valt. Maar ach, dat doen we allemaal toch wel eens? dingen dubbel vertellen?

Bij beter en secuurder kijken (en dat doe ik 24/7) merk je dat er echt groot letsel is. Ook de neurologisch-psychologische testen geven dat aan.
Datgene wat hij doet, doet hij puur op "routine" (zo heb ik het altijd gedaan) en op ezelsbruggetjes. (als de fiets tegen het hek staat, dan kleinkind thuis) fiets weg = kind weg.

Zo maakt hij elke ochtend zijn bed op, maar is het voor hem onmogelijk om een dekbed in een dekbedhoes te doen. Hij is domweg niet meer in staat om de handelingen te bedenken die je moet doen om dat dekbed in de hoes te doen, en om die handelingen vervolgens in de juiste volgorde uit te voeren.

Ranja is geel, dus als je dorst heb schenk je jezelf gewoon een glas onverdunde ranja-siroop in.

Kortom, er kan best schade zijn, maar is hij op dit moment nog instaat dat te verhullen door zijn vaste routines.

A

er zijn wel plekken in ned

Er bestaan wel plekken/afdelingen voor bijzonder gedrag bij ouderen in ned. Maar die zijn er nog maar erg sporadisch, hoewel ze wel aardig verdeeld over ned zijn te vinden. Er zou er dus zeker 1 bij jullie ergens binnen 50 km moeten liggen.
Het gaat dan puur om ouderen die 'gedragsstoornissen' hebben en ouderdomsproblemen. Die ouderdomsproblemen hoeven niet de overhand te hebben, maar het moet wel gaan om 65+ en om wonen (dus dat mensen er blijven en niet weer naar huis gaan). Ikzelf werk op zo'n afdeling. De gedragsproblemen kunnen van alles zijn, jullie voorbeelden zijn zoiets, hersenletsel, autisme, psychische aandoeningen, een bijzondere levenswijze ook zelfs. Alles wat niet tussen de 'gewone' (ach wat is gewone he?) mensen in een verzorginghuis of verpleeghuis kan wonen omdat ze anders ws overlast zouden veroorzaken of genegeert zouden worden of omdat ze gewoon meer aandacht behoeven.
Bv iemand die meer s nachts leeft dan overdag en dat al jaren heeft gedaan of z'n halve leven. Die gaat echt niet zomaar opeens dat ritme aanpassen omdat ie verhuist en dat gaat ws ook niet lukken meer ook.
Er zijn ook speciale korsakov afdelingen en ook afdelingen voor ouderen met niet aangeboren hersenletsel.
Die gespecialiseerden zijn ws verder weg.
Bij ons zijn ook altijd 2 tijdelijke plekken, waar mensen evt korte tijd kunnen verblijven zodat wij kunnen observeren wat een goede woonplek zou kunnen zijn. Soms houd dat in terug naar huis, met zorg op maat. Soms is dat naar een woonzorgcentrum met back up van ons en soms naar een verpleeghuis. Het kan ook nog dat ze blijven of naar een andere gespecialiseerde afd gaan.
Ik denk dat je naar de gemeente moet gaan, naar het zorgloket. Die weten wat er in jullie gemeente en eromheen is.
groeten albana

Vader zelf

Bi alle goede tips mis ik een beetje het belangrijkste probleem: wat wil vader zelf. En vooral: wat als vader zelf niet ziet of vindt dat hij zichzelf verwaarloost en de problemen met zijn gedrag ontkent. Je kunt hem niet zomaar ergens naartoe verplaatsen.

Tsjor

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.