Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Hoe belangrijk/zinvol is LinkedIn?

Al geruime tijd stijgen de kosten en dalen de omzetten en ik vrees dat het moment niet ver meer is dat mijn zelfstandigenbestaan te weinig oplevert om de stress nog waard te zijn. Als ik niet meer verdien dan de kassamevrouw bij de AH dan word ik liever kassamevrouw bij de AH, scheelt een hoop gedoe.
Liever heb ik echter een baan in loondienst op mijn vakgebied, dan heb ik vermoedelijk nog wel stress en gedoe maar daar krijg ik dan wel fatsoenlijk voor betaald. Maar ik doe dit werk al bijna twintig jaar en heb mij niet erg geprofileerd buiten mijn eigen kringetje van directe vakgenoten. Nu vraag ik mij af: is het zinnig om me nu op LinkedIn te melden zodat ik daar al een beetje aanwezigheid heb opgebouwd als ik echt besluit wat anders te willen doen, of is dat hele LinkedIn inmiddels een beetje passé, zoals ik een tijdje geleden las. En wat is er dan voor in de plaats gekomen?
En heeft iemand nog tips over hoe dat eigenlijk moet en gaat, dat geLinkedIn?

Groeten,

Temet

bloemetje

bloemetje

02-01-2015 om 19:23

belangrijk!

Ik vind LinkedIn erg belangrijk. Gemiste kans om er niets mee te doen. Als wij sollicitanten krijgen die niet vindbaar zijn op LinkedIn (checken we altijd), dan is dat een serieus min-punt. Ik zou zeggen: direct even een uurtje gaan zitten om een profiel aan te maken.
LinkedIn is bovendien gewoon leuk en nuttig: een goede manier om je netwerk (ook mensen die je uit het oog bent verloren) bij te houden.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-01-2015 om 19:57

Bloemetje

Ik heb een Linkedin account, maar ik vraag me echt af wat het toevoegt als je geen hele rits aan werkervaring, opleidingen en netwerken achter de hand hebt. Ik schaam me zelfs een beetje voor de beperkte informatie over mezelf. Maar ja... je kan niet zonder.

bloemetje

bloemetje

02-01-2015 om 20:03

Kaaskopje

Geen ervaring? Maar als ik mij goed kan herinneren, heb je toch jarenlange werkervaring? Onderschat je jezelf niet teveel? Je kunt bij iedere baan volgens mij prima uitschrijven welke verantwoordelijkheden je had en welke taken je hebt uitgevoerd. Eventueel ook nog wat inhoudelijke context geven (want volgens mij heb je met jouw werk toch ook inhoudelijk op diverse vlakken veel geleerd).
En je hoeft heus geen 500 connecties of meer te hebben hoor. Ik heb wel een groot netwerk, maar dat hangt samen met mijn werk. Als ik iemand zakelijk heb ontmoet, voeg ik hem/haar eigenlijk altijd direct toe op LinkedIn, het gaat dan best hard.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

02-01-2015 om 20:16

Heel belangrijk temet

Mijn vriendin is ook serieus aan het solliciteren en doet dit grotendeels via LinkedIn.
Er zijn zelfs mensen die niets anders doen dan vacatures aan elkaar doorzetten.

LinkedIn kan heel veel bieden. Geen idee hoe, maar daar bestaan ook weer speciale cursussen voor.

Vervelend trouwens dat je deze stap moet overwegen. Wat voor werk overweeg je? Iets juridsch op het vlak van de sociale zekerheid? Ben je bekend met het blad Binnenlands Bestuur?

Zzp

Zzp

02-01-2015 om 22:38

Heel handig

Niet dat ik er heel handig mee ben maar ik vind het wel heel handig .
Veel vacatures en tijdelijke opdrachten worden op linkedin gedeeld en ik 'like' en deel zelf ook weer vanalles. Als mensen in mijn netwerk opdrachten of werk zoeken kijk ik altijd mee en attendeer ze op passende mogelijkheden. Ik heb meermaals mensen aan werk geholpen op die manier. Andersom word ik weer voor vanalles getipt (interimmer). Bovendien geeft het een beeld van wat er speelt in mijn netwerk en daarbuiten.
Schijnbaar is er ook veel te doen op Twitter op dit gebied maar dat trekt me dan weer niet, ik heb genoeg te doen ook zo .

hangt er vanaf

Bij grote overheidsorganisaties kan je linkedin wel gelden als dingetje dat je moet hebben maar niet per se als netwerksollicitatie.
Ik heb zelf wel eens de euvele moed gehad om te solliciteren toen ik in mijn netwerk gehoord had dat er een vacature zat aan te komen, maar dat viel niet goed. Ik moest gewoon de vacature afwachten en dan op de website reageren. Zo'n vacature in een grote overheidsorganisatie is ook een vorm van Europese aanbesteding. Ook al heb je al een kandidaat, de formele wegen moeten wel gepubliceerd en bewandeld worden. Kostte teveel verwerkingstijd anders, al die losse flodders.
Had ik net bij de training jobmarketing geleerd dat je via je netwerk makkelijker binnenkomt.

Vakgenote

Vakgenote

03-01-2015 om 10:25

LinkedIn en Off topic

Eerst on topic: LinkedIn kan zeker zinvol zijn. Zoeken op bedrijven (waar je zou willen solliciteren) en kijken of er iemand is die daar werkt met wie je (via een bekende) gelinked zijn en dan via die bekende contact laten leggen met die persoon en dan (informele) informatie vragen over het bedrijf, de afdeling en de vacature.

Je kan LinkedIn ook gebruiken door jezelf te profileren, dus bijv. bij je naam een standaardzinnetje te zetten, dat altijd verschijnt als je naam verschijnt. Daar kan je iets in zetten over je kennis, bijv "specialist in ..." of iets dergelijks.

Als je vervolgens mee doet met discussies op dat terrein (of aanverwante terrein) verschijnt steeds dat zinnetje in beeld als je reageert. Zo profileer je jezelf en zien vakgenoten (als je in juristen/advocatengroepen meediscussieert) dat jij specialist bent en kan het voorkomen dat iemand een keer contact met je opneemt.

Off topic: ik begrijp dat je zelfstandig advocate bent? Ik ben ook jurist, ook advocaat geweest maar hoefde (gelukkig) niet te werven (groot kantoor). Als je nu wel zelf voor je werk moet zorgen en je merkt dat het afneemt, moet je misschien meer energie in het werven van nieuw werk zorgen?

Ik heb altijd gehoord dat het makkelijker is om werk te verkrijgen via bestaande kanalen/cliënten, dan via nieuwe/koude contacten.

Ook hoorde ik onlangs van iemand (advocaat) die na een aantal jaren in een kantoor voor zichzelf begon. Hij wilde geen cliënten van kantoor meenemen, dus opnieuw beginnen. Hij heeft een long list gemaakt van alle mensen die hij kende via wie hij - wellicht - aan werk kon komen. En dat hoefde dan niet werk van die mensen zelf te zijn, maar wellicht van iemand die diegene weer kent en die een advocaat zoekt. Hij heeft die lijst in volgorde van hoeveel kans hij dacht dat hij er wat aan zou hebben gezet en is vervolgens 3 maanden (als ik het me goed herinner, in elk geval 1 tot 3 maanden), elke dag met iemand gaan afspreken (lunchen of borrel) en heeft dus eindeloos veel contacten opgefrist en verstevigd. Toen was hij aan het einde van zijn lijst en kwam "vanzelf" het werk binnen. NB Deze long list kan je dus (ook) maken m.b.v. LinkedIn, want zo kan je zien welke contacten jouw contacten weer hebben. Iemand die maar 50 contacten heeft, is zo (in principe) minder interessant dan iemand die 400 of 500+ contacten heeft.

Jij hebt natuurlijk al een lopende praktijk, dus hoeft dit niet elke dag te doen, maar als het werk minder wordt, zou je al je vrije tijd kunnen besteden aan het oppoetsen van LinkedIn (dat regeltje toevoegen), discussieren op LinkedIn op je vakgebied(en), je long list kunnen samenstellen en contacten opfrissen door ermee af te spreken. En overigens: bij dergelijke afspraken niet alleen vertellen wat jij allemaal kunt en doet, maar vooral ook horen waar zij mee zitten, hoe ze werken etc. En vooral ook leuk contact hebben (niet alleen gericht op werven), want mensen gunnen je eerder werk als ze een leuk contact met je hebben (en overigens natuurlijk ook wel vertrouwen in je kwaliteit hebben).

Oh trouwens: kan je niet op je vakgebied af en toe ergens een verhaal houden, zodat mensen zien dat jij specialist op dat terrein bent en ze eerder naar jou toekomen (of mensen naar jou doorverwijzen)?

En het kan ook helpen als je contact hebt met advocaten met een andere specialisatie, die mensen met jouw specialisatie naar jou doorverwijzen en jij mensen met hun specialisatie naar hun. Of heb je dat soort contacten al?

Zonde om achter de kassa te gaan of iets anders te gaan doen dan op je vakgebied, want van wat ik hier op OO lees ben je een goed jurist!

Succes!

Jurist? Ik weet misschien iets voor je

Temet, ben je jurist? Volgens mij wel he? Ik mag geen reclame maken volgens mij, maar ik ken een advocatenkantoor in Amsterdam dat met zelfstandige advocaten werkt. Ik weet niet goed hoe ik het moet uitlegggen, maar ze werken met zelfstandige advocaten, het kantoor zorgt voor de klanten/opdrachten, maar als advocaat werk je zelfstandig. Je maakt dus je eigen omzet, maar hebt een klein kantoor achter je.

Ben je geinteresseerd, maak dan even een mailadres aan en zet dat hier neer, dan mail ik je de info.

belangrijk

Ik denk ook dat het belangrijk is. Elke sollicitant wordt eerst even 'gecheckt' op LinkedIn. Niet alleen dat, ik check ook altijd even alle personen met wie ik een zakelijke afspraak heb. Is toch handig, als je een beetje achtergrondinfo over die persoon kent.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

03-01-2015 om 16:06

Wat vakgenote zegt...

Je zult best een goede cassiere zijn, maar zo te lezen ben een nog veel betere jurist.
Er moet toch iets zijn waarmee je alles wat je opgebouwd hebt kunt voortzetten?!

Ik ken alleen maar juristen met een andere achtergrond, maar je mag best eens in mijn netwerk rondneuzen....

Katniss

Katniss

04-01-2015 om 00:03

Ik heb het ook niet

Ik heb geen Linkedin vanwege wat Kaaskopje ook al noemde. Het is allemaal niet zo spannend wat ik doe en gedaan heb, en ik ben toch niet op zoek naar een baan. De meeste mensen die ik kennen met Linkedin hebben toch minimaal gestudeerd (of doen alsof als ze wel eens een universiteit van binnen hebben gezien).
Ik kan me eerlijk gezegd moeilijk voorstellen dat de gemiddelde administratief medewerker of secretaresse via Linkedin aan een nieuwe baan komt. Maar misschien zit ik er helemaal naast...

Kaaskopje

Kaaskopje

04-01-2015 om 01:53

Ik krijg ook altijd de indruk

dat Linkedin vooral bedoeld is voor mensen met minstens HBO. Ik krijg wel eens vacatures binnen die 'te hoog' voor mij zijn. Ik ben geen leidinggevende bijvoorbeeld. Ik ben me momenteel weer aan het voorbereiden op een zoektocht naar een andere baan. Ik wil dus via Linkedin duidelijk maken dat ik over twee maanden weer beschikbaar ben voor werk. De tip om een zinnetje aan mijn naam te koppelen ga ik zeker uitproberen. Maar jullie zijn ook 'netwerk', dus als jullie eens wat horen..., haha.

Wat betreft dat ik me haast schaam voor wat ik kan melden aan ervaring, heeft meer te maken met het beperkte aantal banen dat ik gehad heb vanaf mijn 18de. 3 Werkgevers in 35 jaar, met in totaal 12 jaar ervaring. Nergens blijkt uit dat ik bepaalde ambities heb, ik doe mijn werk namelijk en ben daar tevreden mee (zolang dat werk leuk is tenminste). En ik krijg de indruk dat je op Linkedin vooral uit moet stralen dat je een niet te stuiten behoefte hebt aan diverse uitdagingen waarin je je ambities kwijt kunt en dat je competenties zo veelzijdig zijn dat ze wel gek moeten zijn om je niet meteen een eigen kantoor te geven.

Wat wel 'grappig' is (eigenlijk is het helemaal niet grappig, maar goed...) is dat ik van mensen op mijn werk door Linkedin in de gaten heb dat zij zich ook zorgen maken over hun baan. Ze rommelen aan hun profiel, herschikken wat in hun opleidingen en ervaringen en hopla, ze zijn toch weer even onder de aandacht van hun connecties. Dus vort met de geit, ik heb ook maar even aan mijn gegevens gerommeld. Je weet nooit waar het goed voor is).

Praktisch

Linkend in werkt het beste op de pc, de app vind ik alleen geschikt om te lezen, niet om mijn profiel te bewerken. Als je een profiel aanmaakt, voeg dan een goede foto, zonder foto ben je slecht herkenbaar, mensen onthouden niet altijd je naam.

Verder ook veel bedrijven en interessante groepen volgen, dan zie je ook meer. Daarnaast kaan je regelmatig opdrachten die je hebt gedaan toevoegen.

Kortom volgens mij wel functioneel!

Evanlyn

Evanlyn

04-01-2015 om 19:31

linkedin

Ik ben gelinkt met een hoop mensen en ze zijn echt niet allemaal hoogopgeleid. Verder heb ik er eerlijk gezegd nog weinig mee gedaan.

Temet

Temet

04-01-2015 om 21:27 Topicstarter

Dank

Goed, dat weet ik dan. Huiswerk voor volgende week

Het rechtsgebied waar ik het meeste vanaf weet levert steeds minder op (ik kan een lange posting volklagen over het hoe en waarom, maar laat dat even). Je kan dan proberen de kosten te drukken, velen doen dat ook, sommigen eindigen in hun eentje in een bedrijfsverzamelgebouw met een boodschappendienst voor de telefoon. Dat is in mijn geval om meerdere redenen geen goed idee. Je kan proberen andere rechtsgebieden te doen die beter renderen, maar a) in die rechtsgebieden ben ik minder goed dus het is eigenlijk verspilling van kennis en b) er zijn er meer op dat idee gekomen. Iets met varkens en spoeling

Als ik hetzelfde soort werk zou willen doen maar dan in loondienst, bijvoorbeeld als jurist bij een vakbond, dan kom ik er mogelijk zonder LinkedIn etc ook nog wel. Maar als ik echt iets anders wil, zoals werk buiten de rechtshulp bij bijvoorbeeld een semi-overheidsinstelling, dan is, zo vermoedde ik al, Linked In noodzakelijk. Dus dat moet ik dan maar doen. Bedankt voor de tips.

Bedacht me vandaag dat het misschien ook nog handig is een interessante hobby te ontwikkelen. Of mijn huidige liefhebberijen "opfluffen" om met Ingrid Kaandorp te spreken. Een beetje prutsen in de tuin is natuurlijk te duf voor woorden, als ik beweer mij te hebben gestort op de teelt van zeldzame peulvruchten oid dan klinkt het alweer veel beter

Groeten,

Temet

Vergeet niet om

Vrijwilligerswerk toe te voegen aan je linkend in cv,

Coach/trainer, scoutingleidster, MR lid enzovoorts

Vakgenote

Vakgenote

04-01-2015 om 21:36

juridische richting

Temet, je schrijft "in die rechtsgebieden ben ik minder goed dus het is eigenlijk verspilling van kennis".

Maar je overweegt ook in een niet juridische richting te gaan werken. Dan is dat toch ook verspilling van kennis?

Je kan je misschien beter afvragen: wil ik juridisch werk blijven doen? Vind ik dat leuk? Ben ik daar goed in?

En zo ja: als het dan echt niet op je eigen vakgebied meer kan (om de door jou niet verder uitgewerkte redenen), misschien moet je dan langzaamaan (of juist redelijk snel) toch je aandacht wat gaan verleggen. Ik weet niet of dat echt te moeilijk is, maar een goed jurist kan volgens mij ook in andere richtingen een goed jurist zijn . Het enige is wel dat je voldoende tijd/gelegenheid moet hebben om beter te worden in een nieuw vakgebied. Dus vakliteratuur gaan bijhouden, cursussen volgen, werk op het betreffende gebied doen.

Wel balen dat het jou en anderen op dat vakgebied zo moeilijk wordt gemaakt.

Moni

Moni

04-01-2015 om 21:36

Niet doen Temet

Linkedin zeker doen. Maar niet speciaal gaan opleuken met een hobby.
Vertel dan liever wat over een interessante case of cases. Zoek het in je eigen professionaliteit. Daar hebben mensen iets aan, aan die zeldzame peulvruchten heeft niemand iets.
Meld waar je goed in bent of waar je klanten tevreden over zijn.
Ook als je bij een vakbond zou gaan werken, is het goed om Linked te gebruiken. Al is het maar dat jouw netwerk weet wat je gaat doen en je kan volgen.

Katniss

Katniss

04-01-2015 om 21:55

Samenwerken

Ik heb er wel eens over gedacht om met een echte jurist samen te werken op het gebied van scheidingen, belastingen, inkomen en alles daaromheen. Ik ben aardig bedreven op dat vlak maar ben geen advocaat, en die heb je wel nodig om een totaalpakket te kunnen aanbieden. Nou ja, en ik zou mijn ambtenarenbestaan ook niet zomaar op durven geven om als zzp'er aan de slag te gaan, maar anders lijkt me dat best leuk werk. Ik weet ook niet of het wat oplevert want je cliënten hebben over het algemeen ook geen hoog inkomen/vermogen om een uurtarief te betalen. Maar het is wel eens leuk dagdromen als ik langs het lege bedrijfspand bij mij in de straat loop

Kaaskopje

Kaaskopje

05-01-2015 om 01:46

Goede tips

Ik denk er totaal niet meer aan dat ik ooit in de MR van de basisschool gezeten heb. Niet echt terzake doend voor een bedrijf misschien, maar ach, het vult wel lekker op

Ik zag net tot mijn schrik dat ik een taalfout in mijn gegevens had. En ik heb mijn profiel een beetje verfraaid met een mooi achtergrondplaatje. Ziet er toch weer aantrekkelijker uit.

Ik las net ook de vraag welke impact je hebt op je werk. (Als ik dat zo goed zeg...) Ik was mijn CV op een banensite aan het bijwerken en ik zou het niet weten eigenlijk. Mijn collega's zijn nogal dol op me, maar dat zegt niets over mijn werk.

kaaskopje

Dat je collega's je erg graag mogen zegt waarschinlijk wel iets over jouw, en hun, werk. Als jij sterk bijdraagt aan een plezierige werksfeer komt dat het bedrijfsresultaat ten goede! Ik zou dan dan ook zeker vermelden in mijn cv. Iets in de trant van: 'collega's waarderen mij om mijn positieve insteling'.

+ Brunette +

+ Brunette +

06-01-2015 om 00:30

Baat het niet dan schaadt het niet.

Met die insteek heb ik een profiel aangemaakt. 't Is gratis, het kost je alleen wat tijd. En warempel, ik krijg weleens vertaalopdrachten van wildvreemden. Ik heb mijn vertaalstudie niet afgemaakt, ik vermoed dat ik word benaderd door bedrijven die zo goedkoop mogelijk uit willen zijn of werk te bieden hebben waar een beëdigd vertaler zijn neus voor ophaalt. Maar ik ben er blij mee. Dus Kaaskopje, wie weet...

Lou

Lou

06-01-2015 om 19:55

Hier werkt het ook

Juist als zelfstandige heb ik veel aan LinkedIn. De ene keer heb ik een vormgever nodig bijvoorbeeld, de andere keer zoekt die vormgever een tekstschrijver en dan kom ik toch vrij snel in beeld. Vandaag heb ik via mijn contacten op LinkedIn een boekhouder in de arm genomen. Ik vind het leuk om op die manier gebruik te maken van een netwerk en een prettig idee dat je elkaar zo mensen kunt aanbevelen met wie je echt ervaring hebt, in plaats van maar wat te googlen op boekhouder.

Verder gebruik ik LinkedIn als een soort adresboek, waarin altijd de meest recente baan staat van iedereen. Je doet immers geen zaken met bedrijven, maar met mensen.

Dus vergeet ook niet de mogelijkheid dat je via LinkedIn toch verder kunt gaan als zelfstandige. En oja, naar hobby's kijkt niemand volgens mij hoor

Hobby's

Ligt eraan, sommige hobby's kunnen functioneel zijn, sporten als hobby als je fysiotherapeut bent bijv.

Zelf doe ik naast mijn werk veel vrijwilligerswerk, die heb ik er dus op staan, geen hobby's inderdaad, want die zijn in mijn geval niet relevant voor het werk wat ik doe

Zzp

Zzp

06-01-2015 om 23:09

Geen hobbies, wel secretaresses

Omdat ik mijn ogen en oren openhou voor iemand die een ondersteunende functie zoekt weet ik toevallig dat er meer dan regelmatig vacatures voor office manager etc langskomen op linkedin.
En hobbies op linkedin is me nog nooit opgevallen en ik let er ook niet op, dat lijkt mij dan weer onnodig.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.