Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Guinevere

Guinevere

03-02-2011 om 20:53

Hoe bereikbaar ben je in je vrije tijd?

Even een vraag aan jullie waar ik een discussie met mijn man over had. Hoe bereikbaar vinden jullie dat je moet zijn in je vrije tijd, in geval van problemen op het werk waar je echt wel het juiste aanspreekpunt voor bent? Ik bedoel niet voor kleine flutdingetjes, maar voor forse problemen?
(vandaag dus mijn vrije dag in de soep zien lopen dankzij problemen op het werk)

dc

dc

03-02-2011 om 21:08

Salaris?

Dat hangt van mij enorm af van je salaris.

Bij mijn laatste baan stond ik soms op "stand by" (dag en nacht), en daar kreeg ik dan een vast extra bedrag voor. (Per week)

Mijn man verdient best veel (vind ik), en is eignelijk altijd wel te bereiken voor serieuze problemen. Dat gaat een beetje samen met zijn verantwoordelijke positie en salaris dus. Maar gelukkig wordt dit nooit misbruikt voor onzinnigheden. Het is 1 keer gebeurt dat hij tijdens de vakantie echt aan het werk moest. Meestal kan hij met een paar telefoontjes wel een oplossing vinden.

Dus als je salaris, zeg maar, netto zo onder de 2000 euro is, vind ik het niet kunnen dat je op je vrije dag gestoord wordt. Daarboven wel (Zo ongeveer dus).

Ligt aan je werk

Hangt denk ik van veel dingen af: je functie, afspraken op het werk en inderdaad ook je salaris.
Ik ben niet bereikbaar na werktijd en dat is ook niet nodig. Bij ons is er een piketdienst voor noodgevallen en daar val (gelukkig) ik niet onder.

Carmen

Carmen

03-02-2011 om 22:10

Beetje van dit beetje van dat

Hier regelen we dat soort zaken zelf zo'n beetje. Ik ben altijd bereikbaar, maar hoef in de praktijk bijna nooit in mijn vrije tijd op te komen draven. Als dat wel gebeurt en het kost me veel tijd dan ga ik in de week erna eerder weg of begin ik iets later. Als dat soort dingen van twee kanten komen blijft het leuk. Ik doe niet moeilijk, baas doet niet moeilijk. Met ziekte ook. Ik ben nu net weer een beetje beter, lag drie dagen ziek in bed, maar ik lees dan wel mijn werkmail en beantwoord belangrijke dingen.
Dus om antwoord te geven op je vraag: Dat ligt eraan hoe flexibel jij wilt en kunt zijn, en hoe flexibel het bedrijf is. Wat krijg je ervoor terug?

Lou

Lou

03-02-2011 om 22:28

In overleg

Bij ons gaat het in overleg eigenlijk altijd goed, maar ik moet zeggen dat ik ook wel een heel schappelijke baas heb. Hij zal nooit bellen op een vrije dag als het kan wachten tot een werkdag. Gaat het niet zoals je wil, maak er dan vaste afspraken over. Ik meld het vaak wel van tevoren als ik op mijn vrije dag "onbereikbaar" ben (of: wil zijn), of juist dat ik wel bereikbaar ben, als ik een probleem zie opdoemen. Waar ik wel altijd voor zorg is dat ik mijn uren bijhoud. Een belletje hier of daar maakt me niet uit, maar gaat het in de uren lopen dan word ik daar wel voor betaald. Met een hoger salaris zit dat er waarschijnlijk bij inbegrepen, maar dan zou je dat zelf ook wel weten lijkt me.

Rosase

Rosase

03-02-2011 om 22:34

Ligt aan je baan denk ik

Maar als er poep aan de knikker is, ben ik gewoon de sigaar, ben ik bang.

Komt gelukkig niet zo heel erg vaak voor en mijn baas is ook best wel flexibel, maar thuis rustig gaan zitten duimendraaien terwijl anderen mijn puinhoop mogen opruimen wordt denk ik niet gewaardeerd door mijn baas.

Als tegenprestatie krijg ik dan natuurlijk wel een nieuwe vrije dag, zeker weten.

Ik denk dat het wel te maken heeft met het niveau waarop je functioneert. Als cassiere te zul je dit niet zo gauw aan de hand hebben, maar als je ergens de verantwoordelijkheid voor draagt is het toch al gauw helaas jammer denk ik (zonder de cassieres onder ons nu tekort te willen doen, overigens).
Bovendien zou ik het ook niet kunnen hoor: lekker thuis blijven terwijl ik weet dat er iets in mijn "winkel" gigantisch misloopt. Daar wil gewoon bij zijn.

Eens

ik ben het gedeeltelijk eens met bovenstaande schrijvers. je moet er wel wat voor terug verwachten, al dan niet in een vrije dag. Bij mijn manager geldt de niet-uitgesproken regel, die ik heel belangrijk vind, dat flexibliteit van twee kanten komt!!!

Ik vind het geen probleem om extra uren te maken in vrije tijd als er problemen zijn (mits niet te extreem uiteraard). En zij doen niet moeilijk als mijn kinderen opeens ziek zijn, of als ik voor school eens eerder naar huis moet.

dus ja ik ben bereikbaar in mijn vrije tijd, en dat levert mij een heleboel voordeel op.

Gruffalo

Yta Chalne

Yta Chalne

04-02-2011 om 08:20

Ach

Buiten werktijden bereikbaar zijn vind ik geen probleem. Ik doe sales, en zet een nieuwe afdeling op. Daar moeten mensen weg, en bij, en komen er soms hele grote klanten langs. Die moeten via mij, want we hebben ze nodig. Ik check dus elke niet-werkdag drie keer op een dag mijn mail en regel zo nodig meteen wat om te zorgen dat het in orde komt (mensen kunnen in dit geval best drie uur wachten). Ik krijg daar goed voor betaald, want bonus over meer-omzet, en ik vind het sowieso leuk werk. Ik verwacht dit níet van de mensen die ik voor 10 à 12 euro per uur uit laat bellen, overigens, maar een MT-lid bel ik desnoods op vakantie. Het zijn zware tijden, om te zorgen dat mensen hun baan kunnen houden wordt er in sommige sectoren wat meer gevraagd van medewerkers, leuk of niet.

Guinevere

Guinevere

04-02-2011 om 09:13

Flexibel

De reden dat ik het eigenlijk vraag is dat mijn man mij waarschuwde hier niet te flexibel in te zijn. "Voor je het weet bellen ze je voor elk flutdingetje, want je bent toch bereikbaar.".
Sinds januari word ik om de haverklap gestoord op mijn 2 parttime dagen. Mijn peuter parkeer ik dan voor de tv oid., werktechnisch het handigst want dan heb ik het minste omkijken naar hem. Vrijwel alle telefoontjes waren zaken die dringend waren en die alleen ik kon oplossen. Een gevolg van een specialistische functie, die fulltime idd royaal boven die genoemde 2000 eurie's (sorry, kan het niet laten) uit zou komen. En dan gecombineerd met een instabiele ICT-omgeving.
Compenseren doe ik ook. Vandaag gooi ik er absoluut met de pet naar op werkgebied, tenzij er natuurlijk weer een calamiteit is. Ik vraag me af of ik mijn werkgrenzen niet te veel laat vervagen, als mijn peuter er last van heeft en ik hem zijn gewone peuteractiviteiten moet ontzeggen vanwege de problemen op het werk.

Functie afhankelijk

Ik denk dat het en functie afhankelijk is. Maar als je structureel moet opdraven op je vrije dagen dan is dat ook niet goed. Je werkt niet voor niets parttime. Mijn man werd in zijn vakantie lastig gevallen omdat er een printer stuk was, dus er moest een werkneemster 2 keer per dag met een usb stick naar de andere pc gaan om wat uit te printen. Sorry maar daar val je iemand niet voor lastig vonden wij.
Voor andere dingen die echt urgent zijn uiteraard wel.
Muizemeis

In dat geval

... zou ik ook voorzichtig zijn.

ik heb in een baan van 24 uur die bereikbaarheidsissues ook gehad. En achteraf (weer veilig bij de overheid) realiseer ik me dat het wel erg veel spanning opleverde. Ik wil mijn kinderen helemaal niet wegregelen. Er werd altijd gebeld als ik op het schoolplein stond of als ik aan het koken was. Dat waren de momenten dat mijn klant in de auto stapte.

Moeilijke vraag bij jou is of dit wel een functie is die zich leent voor drie dagen.

Andere vraag is of je je bereikbaarheid op de niet-werkdagen zou kunnen concentreren op een aantal tijdvakken of momenten die goed te doen zijn met de kinderen. Bijvoorbeeld alleen de ochtend en een half uurtje van half vijf tot vijf. Mits je nu in de ochtend altijd twee jongens op school hebt.

Ik vind het op de lange termijn niet ok om vijf dagen te werken, constant de kinderen achter de TV te moeten schuiven, voor een salaris van drie dagen en voortdurend stress. Dan zou ik streven naar gedeelde achtervang bij het werk of meer uren werken of meer opvang thuis.

Het is gewoon niet rielekst, en ik snap de vraag van je man. Ik kan alleen niet van hier zien wat de oplossing zou zijn.

Kiki

Kiki

04-02-2011 om 11:33

Ik heb het voor mezelf uiteindelijk verboden

Ik ben niet bereikbaar overdag op mijn vrije dag, alleen tussen 1200 en 1500, want dan slapen ze.

Ik werd constant gebeld door kantoor en ik was meer aan de telefoon dan met mijn jongens bezig.

Verder ben ik naar iedereen altijd heel flexibel, maar als ik een vraagje heb bel ik wel op hun vrije dag. (komt zelden voor)
Maar als zij naar de tandarts moeten, eerder wegmoeten, zich verslapen hebben, in de file staan ben ik net zo flexibel terug

Ja precies kiki

Ik vraag me af of er voor Guinevere ook zo'n constructie denkbaar zou zijn. Anders sluipt het er zo makkelijk in.

Had weleens een advocate op haar vrije dag aan de lijn, die dan "Cathelijne" in het gareel moest houden. Niet leuk voor mij en ook niet leuk voor Cathelijne.

Guinevere

Geheel los van al het verstandigs dat hiervoor al is opgemerkt: moet er ook niet eens wat aan die "instabiele ICT-omgeving" worden gedaan? Dat ze die ICT-er bellen, in plaats van jou?

groeten,

Temet

Guinevere

Guinevere

04-02-2011 om 12:56

Temet

Zeker waar, Temet. Maar de ICT-er kan het niet oplossen zonder mijn inspanningen. Raakvlak tussen inhoud en techniek...
Ik moet sowieso eens gaan zorgen voor een backup. Straks kan ik nooit eens op vakantie, stel je voor, zit ik daar in Frankrijk met een glas wijn, TRRRRRRRRRIIIIIIINNGG! "Guinevere, red ons!".

Guinevere

Nou inderdaad, backup ja. Ga jij daar zelf over of moet je een meerdere overtuigen? Een ongeluk zit in een klein hoekje, als jij onverwacht wordt geschept door lijn 9 dan moet de boel toch ook gewoon door blijven draaien?

Groeten,

Temet

Guinevere

Guinevere

04-02-2011 om 15:12

Temet

Het zal eerder lijn 5 zijn. :-)
Zoals jullie misschien weten heb ik sinds het najaar een nieuwe baan. Leidinggevende heb ik nog nauwelijks gezien, die stroomt zelf zowat over van de hoeveelheid werk. Op zich vind ik dat geen drama want ik houd wel van freewheelen, maar hier moet wel wat aan gebeuren idd. En nee, ik ga niet meer uren draaien voorlopig, dat is niet verantwoord met de reuma aan mijn armen.

Rosase

Rosase

04-02-2011 om 23:34

Is dit tijdelijk?

Of is dit structureel.

Als het tijdelijk is zou je nog kunnen overwegen om de uurtjes nu even op te sparen en straks, als het wat rustiger is, en lange vakantie op te nemen.

Als het structureel is, zou ik in ieder geval strikte belafspraken maken. Ik voel mij in ieder geval niet geroepen om op mijn vrije dag à-la-minute mijn telefoon op te nemen. Er zit niet voor niets ene voicemail op, als het me even niet uitkomt spreken ze die maar in en dan bel ik op een later tijdstip wel terug.

Het is in dit licht ook heel belangrijk om voor ogen te houden waarom je nou ook al weer parttime werkt. Als je daar structureel op gaat beknibbelen kan het gauw fout gaan.

annootje

annootje

05-02-2011 om 13:50

Bereikbaar en overwerk

Mijn man is altijd bereikbaar en werkt regelmatig over in het weekend. Het is voorgekomen dat hij in een weekend meer dan 32 uur overwerkte.

Er is geen afspraak overgemaakt (vergoeding, bereikbaarheidsdiensten, waar de grens zit) en dat vind ik heel vervelend. Ik vind dat een werkgever niet uit hoort te gaan van jouw bereikbaarheid. Dat is dubbel 'stom': je verslijt sneller je werknemer en kennelijk is de bedrijfsvoering (te) afhankelijk van deze persoon. Maar maak dat je werkgever maar eens duidelijk. Er zijn er die het wel makkelijk vinden zo, lekker 'geregeld' en goedkoop.

Ik snap die in de soep gelopen vrije dag helemaal. Ik zit met het plannen van de vakantie. Ik wil er geen rekening mee houden maar ben bang dat we toch om de haverklap gebeld zullen worden, net als vorig jaar. De enige conclusie hier is dat werkgever zijn toko nog niet goed georganiseerd heeft, op meer dan 1 punt. Daarover een gesprek aangaan, dat is niet zo makkelijk in de praktijk. Werkgever is in deze ook eigenaar.

Guinevere

Guinevere

06-02-2011 om 10:20

Beemer

Dat stond op mijn badge toch?? "Algemeen directeur". :-)

Guinevere

Guinevere

06-02-2011 om 13:02

Mooi zo

Dat was ook precies de bedoeling met de persoonsverwisseling, verwarring stichten! Gelukt dus!
Nu ben ik dus een lange carrierevrouw met als functie Algemeen directeur, en ik draai lange dagen. Eigen schuld dus allemaal. Tijd voor een nanny. :-)

was er dus ook al ingetrapt, Snapte er niets meer van!

Guinevere

Guinevere

06-02-2011 om 16:24

Okee dan

Okee, ik zal jullie redden: die donkerharige carrierevrouw zonder naaldhakken was Lidwientje. Die blonderige carrierevrouw zonder naaldhakken was ik.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.