Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
Shosha

Shosha

06-05-2013 om 22:23

Bezwaar tegen pgb-besluit

Omdat onze zoon niet naar een gewone bso kan en gewone oppassen/gastouders het niet aandurven of -kunnen om hem op te vangen, hebben we een pgb aangevraagd zodat hij door een gespecialiseerde oppas thuis kan worden opgevangen buiten school op de dagen dat wij werken. Door de nieuwe regels komen we niet meer voor PGB in aanmerking en hebben we zorg in natura toegekend gekregen: 2x 4 uur groepsbegeleiding en 1x 1,9 uur individuele begeleiding per week en nog 4 uur groepsbegeleiding per week om op te sparen voor vakanties.

We hebben twee bezwaren tegen dit besluit:
1. de zorg kan niet geleverd worden, omdat er geen organisatie in de omgeving is die meer dan 1 dagdeel per week groepsbegeleiding levert voor zulke jonge kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum
2. we vinden deze vorm van opvang (2x per week na school met een taxi ergens naartoe waar dan gedurende 4 uur weer een heleboel verwachtingen gesteld worden en daarna in de avondspits weer naar huis) te belastend en niet constructief voor ons kind.

We willen daarom bezwaar maken tegen dit besluit. Nu vroeg ik me af of hier andere mensen zijn die dit weleens hebben gedaan en of iemand nog tips, do's en don'ts voor ons heeft. Vanochtend heb ik met Per Saldo gesproken, daar werd geadviseerd de indicatiewijzer van CIZ erbij te pakken en te kijken naar gebruikelijke zorg, maar ik zie niet hoe ik daaruit kan afleiden hoeveel uur begeleiding, welke klasse begeleiding we zouden moeten krijgen en of dat individuele of groepsbegeleiding zou moeten zijn.

Gegeven de onmogelijkheid om een pgb te krijgen, wil ik vragen om voldoende uren individuele begeleiding via zorg in natura om de buitenschoolse opvang rond te krijgen, eventueel met 1 dagdeel groepsbegeleiding. Ik heb het idee dat je er voor de vakantieopvang niet komt met 1 dagdeel extra per week, zeker niet omdat we de opvang al een jaar zelf doen en al behoorlijk door onze verlofdagen heen raken. Weet iemand hoe je dit uitrekent?

Pff, ik ben hier al een enorm warrig verhaal aan het ophangen, er moet nog wat gebeuren voordat ik een coherente bezwaarbrief kan schrijven.

Hoe moet die brief in elkaar zitten? Is dit wat?

Bezwaar tegen ...
Geachte...
Hierbij maken wij bezwaar tegen ...
[gebruikelijke zorg vlgs indicatiewijzer afzetten tegen de zorgbehoefte van ons kind]
[vermelden dat wij overbelast zijn en dat de andere kinderen lijden onder de situatie]
[toegekende zorg in natura wordt niet aangeboden]
[verzoek passende zorg toe te kennen, namelijk x uur begeleiding per week waarvan minimaal x uur individueel]

Is dat wat?

Bedankt voor het lezen en sorry voor mijn warrigheid. Het opschrijven hiervan hielp al een beetje maar ik hoop nog op goede feedback!

Shosha

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Sjansje

Sjansje

07-05-2013 om 00:25

Rechtsbijstandverzekering

Als je een rechtsbijstandverxekering hebt, kunnen zij je helpen met het indienen van een bezwaarschrift. Of ze verwijzen je door naar een advocaat.
Wij hebben een aantal jaren geleden eens met succes bezwaar tegen een PGB-besluit ingediend, maar dat was een andere situatie en tijd. Ik weet niet hoe nu de PGB regels zijn voor nieuwe aanvragen, volgens mij is er veel veranderd. Bij ons ging het toen om een herindicatie.
Ik zou in elk geval contact opnemen met (als je hebt) rechtsbijstand, juridisch loket of een advocaat.

Prakje

Prakje

07-05-2013 om 07:07

Kan mee je niet helpen?

Ik ben zelf het aanvraagtraject ingegaan met Stichting MEE, en die hebben mij prima geholpen. Ze weten daar welke zaken je moet benadrukken, hoe je moet formuleren etc.

Misschien kunnen ze je helpen met het opstellen van een bezwaarbrief?

Kun je met de PGB die je nu hebt gekregen niet een eigen invulling maken? Wij hebben ook een indicatie voor groep en individueel - in een bepaalde verhouding - maar omdat het een kind is mag je de PGB anders inzetten. In ons geval is dat meer individueel en minder groep dan waar de indicatie voor staat.

Vervelend hoor, dit kun je er net even niet bij hebben nu... Sterkte!

Rafelkap

Rafelkap

07-05-2013 om 09:36

School

Ik hoop dat per saldo je nog wat beter kan helpen, dus als je nog vragen hebt daar toch weer aan de bel trekken.
Ik zou bij de brief zeker nog wat rapporten bij doen waarin het gedrag wordt omschreven.
Ik was blij dat wij pgb kregen (voor 5 weken vakantiedagopvang verdeeld over 1 jaar), uiteindelijk kreeg ik een brief dat we dat niet krijgen omdat we onder de 10 uur per week zitten (per jaar). Dus eigenlijk moeten we ons kind veel vaker dan wij wenselijk achten naar de opvang brengen.. Ik heb nog goede hoop dat het toch nog goed komt.
Wij zitten ook met het dilemma dat zo'n opvang ver weg is (half uur fietsen, dus twee uur fietsen per dag op een vakantiedag en oudste moet dan mee), maar iemand aan huis is lastiger rond te krijgen. Weet de school trouwens geen adresjes die praktischer zijn?
Succes dus en sterkte met deze rompslomp! Heel naar!

Wat juridisch zaken

Rot voor je, dat de indicatie niet voldoende passend is. Hopenlijk kunnen jullie toch nog een geschikte oplossing vinden. Even wat juridische zaken
Je hebt bij het CIZ een indicatie aangevraagd (en geen PG. Met de indicatie van het CIZ geeft het zorgkantoor de zorg, of in natura of in de vorm van een PGB. Voor zover ik weet krijgen nieuwe situaties het eerste jaar (?) altijd zorg in natura (ZIN) en geen PGB. Het CIZ gaat over de indicatie en kijkt niet naar de verdere uitvoering daarvan. Als bezwaar opgeven dat de zorg er niet is, zal denk ik weinig kans maken voor de indicatie (onderscheid indicatie -zorg)
Als ik het goed lees heb je 3 dagdelen BG groep gekregen en klasse 1 BG ind. Daarmee kom je boven de 10 uur uit dus na je wachtijd zul je wel PGB kunnen krijgen.
Of het lukt om via bezwaar de BG ind te verhogen weet ik niet. Ik ken je situatie niet. Dat hangt helemaal van je kind af, hoeveel sturing heeft hij nodig. Ik weet wel dat de meeste kinderen die ik ken weinig BG ind hebben tov van BG groep. De MEE zou je kunnen helpen met dit op een rijtje te zetten en een bezwaar in te dienen.
Dan nog een tip: opvang in de zin van oppas valt niet onder de AWBZ. Als je dus aangeeft dat je BG groep of Ind nodig hebt omdat je werkt, wordt dat niet toegekend. Je moet echt vanuit het kind redeneren.
Overigens weet je zeker dat je zoon niet toch ergens BG groep kan krijgen. Misschien iets wat niet specifiek gericht is op ASS maar breed op kinderen met een beperking. Onze zoon gaat ook 1 dag per week na schooltijd naar een instelling tot 7 uur. In zijn groep zitten ook kinderen zonder verstandelijke beperking. Het is voor hem echt ontspanning daar, natuurlijk moet hij luisteren maar hij hoeft niet verplicht te knutselen of met iets te spelen. Meestal ligt hij met de auto's te spelen of als hij erg moe is gaat hij wel eens een uurtje loungen in de zitzak.
Ik hoop echt voor jou dat de MEE je verder kan helpen. Het is zo moeilijk he, om werk en kinderen te combineren als je kind niet binnen het stramien van de gewone BSO past.

Petra.v.S.

Petra.v.S.

08-05-2013 om 11:06

Zorgkantoor bellen

Ik zou als ik jou was het zorgkantoor bellen. Je bent het op zich eens met de hoogte van de indicatie, maar niet met het feit dat het in natura gegeven wordt. En daar is het zorgkantoor verantwoordelijk voor. Als jij kunt aantonen dat de zorg waarvoor je een indicatie hebt gekregen er niet is in natura dan heb je kans dat het zorgkantoor het bij uitzondering toch omzet in pgb.

Als dat niet lukt is MEE de aangewezen instantie om bij aan te kloppen. Zij zijn helemaal op de hoogte van de huidige regelgeving en mogelijkheden die er nog zijn.

Verder hadden ze het over de 10-uurs grens die in 2014 in gaat. Een dagdeel wordt gerekend als 1 uur. Als je dus een indicatie hebt voor 2 dagdelen groepsbegeleiding en 1 uur individuele begeleiding komt dat op 3 uur per week en kom je niet meer in aanmerking voor een pgb. Dit geldt voor bijna alle kinderen met ggz achtergrond. Al deze kinderen moeten vanaf 2014 bij hun gemeente aankloppen voor een indicatie voor begeleiding.

Petra 10 uu

Je hebt gelijk Petra, ik dacht dat 1 dagdeel 4 uur was.Sorry voor evt verwarring. Judith

Shosha

Shosha

08-05-2013 om 22:02

Reacties

Bedankt voor jullie reacties, enorm waardevol!

Sjansje, we hebben geen rechtsbijstandsverzekering, helaas. Ik denk dat we het zonder juridische hulp (buiten die van vrienden) gaan proberen.

Prakje, MEE, zucht. Daar heb ik nu een aantal keren contact mee gehad, ook nu in verband met dit besluit. En ze hebben me nooit meer informatie kunnen geven dan ik zelf al had gevonden. Of moet ik speciaal vragen naar iemand die gaat over bezwaarschriften tegen PGB/ZIN indicaties? Het probleem is dat we geen PGB hebben gekregen, maar ZIN. En daar valt weinig mee te schuiven, in elk geval niet in een richting waarin we wel iets kunnen krijgen. Vervelend is het inderdaad. Na het afleggen van een hindernissenparcours hadden we zo naar dit besluit uitgekeken in de hoop dat we eindelijk wat meer lucht, ook financieel, zouden krijgen, en nu staan we nog met lege handen en moeten we weer aan de bak. Wat een uitputtingsslag.

Rafelkap, we hebben alle rapporten direct al opgestuurd bij de eerste aanvraag; er moesten een hoop postzegels op. Goh zeg, jullie hebben daar ook geen bevredigende uitkomst van dus. Ik vind het hier en daar nogal kafkaesk allemaal. Je krijgt minder dan je vraagt en dat kost de maatschappij meer dan als je gekregen had wat je gevraagd had. Kunnen jullie trouwens geen taxivervoer krijgen? Dat hebben wij wel toegekend gekregen. De school is nu dicht, maar ik zal er volgende week nog naar vragen. Al vermoed ik niet dat zij iets weten wat MEE en het zorgkantoor niet weten en wat ik niet met google heb gevonden, maar niet geschoten is altijd mis natuurlijk.

Judith, ik heb heel veel aan je reactie! Ik zat inderdaad op een verkeer spoor met de lijn van het bezwaar. Ik ga er dus op inzetten dat we 3 dd BG ind en 1 dd BG groep nodig hebben. Daarbij kan ik wel ter ondersteuning aangeven dat de organisaties die dit leveren ook niet meer dan 1 dd groep voor deze leeftijd aanbieden omdat dat enerzijds te belastend is en de kinderen anderzijds nog te jong zijn om de dingen te leren die daar worden aangeboden. Therapie voor kinderen met deze stoornis is er ook pas vanaf 8 jaar. Overigens hebben we de indicatie mede om ons te ontlasten, dus dat is echt oppas. Ik zal de bewoordingen uit het besluit gewoon overnemen en dan toelichten waarom ze uit hun eigen motivatie de verkeerde conclusie hebben getrokken met het indiceren van 3 dd groep, dan gebruik ik in elk geval niet de verkeerde woorden. Maar jij denkt dus ook dat MEE nog met het bezwaar kan helpen? Dan ga ik hen vrijdag ook nog eens bellen.

Andere opvangmogelijkheden/begeleiding vallen af, omdat zijn iq te hoog is, of ons gezin niet disfunctioneel is, of omdat het te ver weg is, of omdat hij geen lichamelijke beperking heeft, of of of. Er is altijd wel wat. Ik begrijp niet hoe het kan dat er zo weinig geschikte opvang voor deze kinderen is in de grootste stad van het land.

Petra, met het zorgkantoor heb ik twee keer gesproken. Zij doen niet meer dan nog eens alle organisaties bellen die ik al heb gebeld, om te vragen of ze echt niet de begeleiding leveren die wij geindiceerd hebben gekregen. Heel nuttig (not). Voor een PGB komen we niet in aanmerking omdat we inderdaad omgerekend 4 uur per week hebben. Heel jammer.

Nou, deze avond is alweer bijna om, morgen verder schrijven aan de brief. Veel dank allemaal, ik ben blij dat ik deze vraag hier gesteld heb!

Bovengebruikelijke zorg

Nog even een verlate reactie: De Centrale Raad van Beroep (= de hoogste rechterlijke instantie in indicatiezaken) heeft recent besloten dat de 1 uur per dag bovengebruikelijke zorg die ouders voor een kind hebben, in geen enkele situati meer mag worden afgetrokken. Voorheen was dit alleen als er sprake was van permanent toezicht. Ik weet niet of die 7 uur per week bij jullie wel was afgetrokken (staat in het besluit) maar als dit niet zo is, zou je bezwaar kunnen maken. In dat geval zou ik zeker steun van de juridisch medewerker van de MEE vragen.
Hierbij de link met het nieuwsbericht. http://www.pgb.nl/nieuws-over-het-pgb/nieuws/actueel/aftrek-1-uur-bovengebruikelijke-zorg-per-dag-niet-meer-mogelijk?
waxtrapp=xtdwawDsHcwOdcPnBGYfBFM

ishtar

ishtar

12-05-2013 om 20:22

Even een vraag

waarom kom je niet meer in aanmerking voor pgb? Je hebt toch meer dan 10 uur zorg per week?
Overigens heb ik ook een keer bezwaar tegen een CIZ besluit aangetekend, en uiteindelijk gewonnen. Het heeft dus zeker zin om bezwaar aan te tekenen.
Heel erg coherent hoeft je brief ook niet te zijn. Je krijgt vervolgens een uitnodiging voor een zitting (kan ook telefonisch) om je bezwaar toe te lichten.
Voor overbelasting is het noodzakelijk om een 'bewijsje' bij de ha te halen.
De indicatiewijzer is in zoverre handig om te kunnen zien wat gebruikelijke zorg is, en waar je daarbuiten valt. De hoeveelheid zorg kun je daar niet uit halen, maar dat hoeft ook niet. Je vraagt gewoon aan wat je nodig denkt te hebben.
Succes!

Wil je nummer mailen sosha?

Dag Sosha,
Bij Per Saldo (daar werk ik) is iets misgegaan. Wij helpen via ons helpdesk mensen die tussen wal en schip vallen door 10-uursmaatregel pgb. Dat betekent dat we mensen helpen naar de zorg die zij passend vinden en staan hierbij rechtstreeks is contact met ministerie. Toen ik je bericht las, begreep ik dat een collega iets niet helemaal goed heeft gedaan en dat willen we graag rechtzetten. Wil je je telefoonnummer mailen naar [email protected]? Bellen we je en gaan we je helpen totdat je de zorg hebt die jullie nodig hebben.
Groet,
Gonzo

Shosha

Shosha

13-05-2013 om 17:55

Judith en ishtar

Judith, erg attent om me daar nog op te wijzen! Ik vond er niets over in het besluit, dus ik denk dat het voor ons geen verschil maakt.

Ishtar, begeleiding individueel telt per 1,9 uur als 1 uur en begeleiding groep telt per dagdeel als 1 uur. Volgens die berekening komen we op 4 uur per week. Het is imo totaal onzinnig, maar zo is het. Dit is de reden dat vrijwel alle mensen met een pgb voor een kind met een ontwikkelingsstoornis dit of volgend jaar hun pgb kwijtraken. Bedankt verder voor je toelichting en het delen van je ervaring! Ik hoop dat het lukt zonder bewijs van de dokter voor de overbelasting, ik heb juist in het bezwaarschrift als voorbeeld voor de overbelasting geschreven dat bezoeken aan dokter, tandarts en kapper er voor ons alsmaar bij inschieten...

Ondertussen is de brief af en ligt alles bij MEE waar er morgen nog een jurist naar kijkt. Spannend. Ik hoop hard dat we er iets meer uitslepen, want anders weet ik even niet hoe we de komende jaren door moeten komen.

Shosha

Shosha

13-05-2013 om 17:56

Gonzo

Wow, na het plaatsen van mijn bericht staat daar opeens dit bericht van jou boven! Ik stuur meteen een mailtje.

Shosha

Shosha

18-05-2013 om 08:03

Update

Per Saldo neemt ons mee in het overleg met het zorgkantoor en VWS en MEE heeft het bezwaar overgenomen. Hopelijk levert één van beide trajecten iets op, maar wat is het ontzettend fijn om na maandenlang worstelen je van twee kanten geholpen te weten en even wat uit handen te kunnen geven!

Tarte Tatin

Tarte Tatin

18-05-2013 om 15:38

Shosha

Wat fijn dat je eindelijk een klankbord hebt gevonden, waarbij je ook geholpen wordt! Ik hoop dat de beslissing op het bezwaarschrift je gaat brengen wat je nodig hebt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.