Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
mama van 2 boys

mama van 2 boys

27-04-2011 om 20:35

Poep-probleem

Onze zoon is 8 en poept nog dagelijks in de broek. We hebben al verschillende instanties gehad, waaronder de poeppoli, en niets helpt.
Hij is ooit door Jeugdzorg getest en daar kwam ADHD uit. Niemand die met hem werkt of leeft herkent dit. Ik zeg af vanaf heel jong dat hij Asperger heeft.
Nu zegt dus zelfs de poeppoli dat ze ons niet meer kunnen helpen. Hij heeft in de afgelopen 4 maanden 2 keer een klysma gehad, omdat hij vol zit. Hij krijgt 4 keer per dag een laxerend zakje. Hij kan er op zich dus niets aan doen, want hij voelt het niet.
Maar nu het probleem. Hij is zo eigenwijs. Hij moet drie keer per dag verplicht 5 minuten op de wc zitten,omdat hij het niet aan voelt komen. Dit is drie keer per dag ruzie. Hij hoeft niet, wil niet, ik ga zo enz.
Ik heb hem net na bed gebracht en hij wilde weer niet naar de wc. 5 minuten later heeft hij in zijn broek gepoept! Dit is zo ergerlijk, waarom luistert hij niet als ik hem stuur. Dit was de derde poepbroek van de dag.
Ik ben radeloos.
Wie herkent dit? Wie heeft tips?
Chantal

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Helaas

veel herkenning. Onze oudste zoon heeft dat hij 4 was er erg veel last van gehad en zijn toen meerdere malen bezig geweest met lactulose en weet ik wat meer. Uiteindelijk is hij op zijn 5e doorverwezen naar de medisch psycholoog en die heeft dmv speltherapie het voor elkaar gekregen hem binnen een half jaar op de wc te laten poepen. Hij is nu bijna 8 en gaat er nog steeds naartoe omdat hij last heeft van onthechting. Poepen gaat nu gelukkig goed.

Tips van hun:
maak het bespreekbaar
rustig laten zitten met een boekje oid
poep moet er minimaal 2 a 3/week uit, anders microlax oid
veel laten spelen met water en zand; maak samen verschillende drollen
niet straffen als hij een poep in zijn broek doet. Hij vindt het wrs ook niet prettig en zo kleineer je alleen.
Altijd positief belonen. Ook al gaat het fout, het kind kan er weinig aan doen en snapt wrs zelf ook niet wat de oorzaak is dat het hem niet lukt.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt en anders hoop ik dat anderen met nog betere tips komen.

Hier een plasprobleem (lang)

Ha Chantal,

Ik kan je helaas geen tips geven. Maar, ik herken wel veel in je verhaal. Onze dochter (7,5 jaar) heeft een plasprobleem. Wij zijn met haar naar de pipo-poli (poep en plas poli) geweest. Daar is ze uitgebreid onderzocht, maar ze hebben niets lichamelijks kunnen vinden. Eerst heeft ze pilletjes gekregen, maar dit loste niets op. Daarna is ze een jaar begeleid door een incontinentieverpleegkundige, maar helaas heeft dat ook niets geholpen. Vanuit het ziekenhuis zijn we doorgestuurd naar een GGZ-instelling. Hier stellen ze vast dat het een bijzonder meisje is, maar er past geen specifiek etiket op. We krijgen nu wel begeleiding om haar welbevinden te verhogen, maar het plasprobleem blijft.Overigens heeft ze meestal een plas-ongelukje als ze ook moet poepen. Ze zegt dat ze het dan niet voelt.
Wat ik ook in je verhaal herken, is het verplicht naar de wc sturen, dit leidt hier ook vaak tot tegendraadse acties. Zelfs wanneer we haar sturen dmv een code-woord.
Wij vinden dat onze dochter ook trekken van Asperger of NLD heeft, maar dit komt niet sterk terug in de onderzoeken die ze heeft gehad.
Het is een lang verhaal geworden, en dat zonder tips, ik hoop dat je er toch iets aan hebt. En vooral wens ik je veel sterkte, want klysma's wens je niemand toe.

mama van 2 boys

mama van 2 boys

27-04-2011 om 21:59

Geen angst

Bij onze zoon is er geen sprake van dat hij het eng vindt om op de wc te poepen. Dus extra met zand en zo spelen hoeft niet, hij komt elke dag met een zandbak in huis.
Hij poept elke dag wel. Alleen is het iedere keer een klein beetje en altijd met een hoop gezeur.
Volgens de poeppoli moet hij gewoon 3 keer per dag. Hij heeft hierin ook een eigen verantwoordelijkheid. Die neemt hij dus duidelijk niet.
Wij zijn ook meestal wel positief en als hij in de broek poept en hij is wel keurig gegaan als wij dat aangeven, worden wij ook echt niet boos.
Maar zoals vanavond dat ik hem stuur en hij gaat niet en na vijf minuten zit zijn broek vol (voor de derde keer vandaag), dan word ik echt wel boos.
Fijn dat ik wel een beetje herkenning vind.
Na de eerste klysma was hij 41 dagen schoon en droog!
Na de tweede klysma nog geen week. Hij heeft de eerste drie dagen na de klysma ook niet gepoept. Hij weigerde gewoon. Waardoor hij gewoon weer verstopt raakt.
Ik kan hem wel dwingen om naar de wc te gaan, maar niet dwingen om het los te laten.

Godelinde

Godelinde

27-04-2011 om 22:17

Archief

http://tinyurl.com/3qfh7fn

Géén idee of jullie hier iets aan hebben/herkennen, maar ik moest meteen aan dit draadje denken. Wie weet of iets dergelijks bij een van jullie kinderen zou kunnen spelen.
Sterkte,
Godelinde
(moeder van broekpoepend kind tot ver na zijn 5e, dat na gebruik van forlax uiteindelijk "vanzelf" toch op de wc is gaan poepen - godzijdank, ik weet hoe ongelofelijk moeilijk dit is)

billie

billie

27-04-2011 om 22:39

Autismespecialist

Als jij ervan overtuigd bent dat hij autisme heeft, dan zou ik voor die insteek kiezen. Het kenmerk van autisme is in feite ook wel *anders* zijn, dus logisch dat een gewone insteek niet helpt.
Dus ik zou op jezelf gaan vertrouwen en op zoek gaan naar een goede autisme specialist, die je kan helpen met dit probleem. Ik zou wel goed zoeken, want autismespecialisten zijn er bij bosjes op dit moment, maar de echte zijn dun gezaaid.
Sterkte, heb geen ervaring, lijkt me erg frustrerend.

Autisme

Bij kinderen met autisme kan het helpen om je te realiseren dat ze geholpen zijn met routine. Dus niet naar de wc als jij het zegt maar op vaste tijden, op de klok, dagelijks en er niet van afwijken tenzij de hemel naar beneden komt.
Ook kun je het gerieflijk maken voor je kind met een speeltje wat hij leuk vind, om aan te moedigen bijvoorbeeld een nieuwe game die hij alleen daar mag spelen.
Een krukje onder de voeten kan ook helpen want dan zitten ze comfortabeler. En als het nodig is er zelf bij gaan zitten.
En dit lang herhalen, niet te snel opgeven, tot het ingesleten is.
En creatief blijven denken. Ik ben nog steeds flabbergasted van zoon dat ik hem een jaar lang alleen worstelend, vleiend, smekend en dwingend onder de douche kreeg waar hij angstig en gestresst dreigde te vallen en ik duizelig werd van de angst dat zoon zich zou bezeren en dat het ineens over was door hemzelf en een ingeving. Zoon meldde dat hij vroeger uit bed wilde om eerst bij te komen. Toen vroeg ik hem of hij dan ook ging douchen en daar zei hij zomaar ja op. En ging daarna dagelijks, zonder mijn directe hulp, alleen een spoor van klaargelegde kleding, handdoek en tandenborstel en shampoo, 's morgens netjes onder de douche. Het zijn soms gewone dingen, alle kinderen hebben die, alleen bij kinderen met autisme kan het extreem oplopen.
Hier heeft zoon gelukkig een goede routine. Dagelijks trekt hij zich met de krant een half uur terug op het toilet. Al van jongsafaan noodzakelijk dat hij daar dagelijks voldoende tijd doorbrengt.

Karmijn

Karmijn

28-04-2011 om 10:48

Niet gamen

Als een kind met een gameboy o.i.d. op het toilet gaat zitten, schijnt dat niet goed te zijn voor de ontlasting. De rompbalans wordt door de spanning van het spel, verkeerd en de bekkenbodemspieren ontspannen zich niet.
Heb je al kinder bekkenbodem fysiotherapie geprobeerd? Misschien wel, maar zo niet, dan zou je dat nog kunnen doen.

Karmijn

Mijn kinderen hebben geen poepprobleem. Toch lijkt me een gameverbod op de toilet niet logisch of mogelijk theoretisch bezwaarlijk.
Kinderen kunnen overigens met van alles in hun handen zitten. Hier was het zelfs lego of transformers, donald duck, sinterklaasreclame, en anders moesten de wc-rollen eraan geloven.

mama van 2 boys

mama van 2 boys

28-04-2011 om 14:47

Autisme

Fijn dat er zoveel reacties komen.
Mijn zoon moet inderdaad elke dag op dezelfde tijden naar de w.c, anders gaat het helemaal niet. Dit proberen we zo goed mogelijk te doen. In het weekend is het ritme altijd iets anders dan door de week.
Van de poeppoli mag hij rustig met de dsi op de w.c. Dan neemt hij in ieder geval de tijd om te poepen.
Vanuit de poeppoli zijn we nu doorgestuurd naar een kinderpsycholoog.
Hij is ooit getest door Jeugdzorg, daar heeft een kinderpsychiater na een uurtje gediagnosticeerd dat hij ADHD heeft. Deze vrouw heeft verder geen moeite gedaan om verder te kijken. Hoe kun je nu in een uurtje weten wat een kind heeft!
Ik heb dus geen vertrouwen meer in Jeugdzorg. Het antwoord van deze mensen is op alles Ritalin. School herkent het ook niet. Hij is eerder afwezig dan druk.
We zullen zien wat ze in het ziekenhuis zeggen. Ik hoop dat deze kinderpsycholoog kundiger is dan de vorige en dat we er verder mee komen.

Karmijn

Karmijn

28-04-2011 om 17:12

Anne

Dat van die ds had ik van een kinderverpleegkundige gehoord. Het ging specifiek om gamen, omdat dat spanning geeft. Een speeltje of een ander ding in je handen geeft juist ontspanning. Maar goed, van de poeppoli mocht het blijkbaar wel.
Ik vond het heel erg logisch. Met een game gaan mijn kinderen de hele tijd heen en weer op hun romp. Ze bewegen zeg maar mee met de game.
Ook het handen op de bril houden terwijl je zit, schijnt een reden voor obstipatie te zijn bij veel kinderen.

Mama van 2 boys

Echt erg, dat een "professional" zoiets binnen een uur vaststelt. Ze had duidelijk al een mening voordat je zoontje binnenkwam!
Hier herken ik het poepprobleem ook, al is het hier lang niet zo erg meer. Het is bij mijn zoontje nu, sinds hij medicatie heeft, wel een stuk beter. Dus het KAN wel helpen. Maar als jij ervan overtuigd bent dat het geen ADHD is, zou ik hem geen medicatie geven. Vooral luisteren naar wat je verstand en/of je hart je ingeeft. Jij kent je kind het beste.
Als dat betekent dat je zoon vaker naar de wc moet, dan moet dat. En inderdaad het zo leuk maken als je kunt. Hier zit zoon regelmatig met zijn knuf en een spelletje op de wc en met zijn voetjes op een opstapje in de vorm van een tijger. Zelfs de prullenbak is aangepast, ook tijger. Dat kan misschien ook helpen?

Prakje

Prakje

28-04-2011 om 18:36

Aanvulling

een aanvulling op bovengenoemde tips is denk ik dat je een vorm moet vinden waarin hierover je NIET met je zoon in discussie gaat.

Als hij idd autisme heeft kun je in een discussie belanden die never eindigt (ja, in een vieze broek...)

Maak een lijst met WC momenten, spreek die met hem door, geen discussie, lijst is de baas. Laat je niet verleiden tot het uitleggen waarom hij naar de WC moet. Het staat op de lijst, dus het moet, punt. Nee, dat hoeft hij niet leuk te vinden of te willen. Het moet alleen doen, omdat het op de lijst staat/tijd is.

Hier ook een zoon en genoeg aangewaaide vriendjes met alle vormen van autisme, dus ik weet wat het is om in eindeloze discussies te verzanden

Uiteraard kun je een beloningssysteem koppelen aan alle keren dat hij zonder morren gaat. Hier werkt dat over het algemeen prima.

Onze zoon (McDD en bijna 8) heeft op school een smiley systeem, voor elk gemaakt werkje krijgt hij een kleine smiley. Elke 3 smileys levert een grote op (mag hij inwisselen bij juf) en met 3 grote smileys kan hij computertijd/knextijd 'kopen'. Misschien dat je ook zoiets voor je zoon kunt maken. Dan kun je met kleine successen toewerken naar grote(re) beloningen. Gaat het een keer met discussie, dan geen kleine smiley. Gaat het zonder morren, kleine smiley verdiend, meerdere kleine leveren een leuke beloning op.

billie

billie

28-04-2011 om 22:57

Hier veel ervaring

met hulpverleners die ons niet konden bieden wat we zochten. (lees zoon konden helpen) Ik raad je ten zeerste aan niet af te wachten en te hopen, maar het heft in eigen handen te nemen en gewoon te zorgen voor goede hulp, die bestaat echt. Maar *zomaar* komt die helaas zelden op je pad. (dus, concreet, win info in over de psycholoog waar jullie naar doorgestuurd zijn en beslis dan pas, slechte hulp is geen hulp en werkt alleen maar frustrerend.)

mama van 2 boys

mama van 2 boys

02-05-2011 om 12:00

Altijd maar dat wachten

Ik moet 15 juni pas naar die psycholoog. Daar word ik nog het meest gestoord van. Altijd maar dat wachten.
Toen mijn zoon uitspraken deed over van het dakterras afspringen (toen 5 jaar) heeft het 9 maanden geduurd voordat wij bij Jeugdzorg terecht konden.
Toen die poep-poli, nu weer de psycholoog.
Helaas is mijn ziin niet te porren voor stickers of andere beloningssystemen voor het poepen. Maar het op de deur hangen van de regels en de daarbij behorende consequenties helpt behoorlijk goed. Een van de regels is dat hij niet mag weigeren naar de w.c te gaan als wij dat zeggen.
We wachten af.
Bedankt voor alle reacties.
Groetjes Chantal

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.