Ouders Online
Archief

Vraagbaak kinderarts - Archief

Verwijd nierbekken

Onze 4 weken oude zoon heeft volgens de laatste echo een verwijd nierbekken. Afmetingen 0.9cm en 1.1cm. Kind lijkt gezond, maar de kinderarts vindt verder direct onderzoek noodzakelijk.
Wij zouden graag willen weten wat andere ziekenhuizen als "zorgwekkende" afmetingen beschouwen. Welke onderzoeken kunnen we verwachten. Volgens onze kinderarts wordt hij met radio actieve contrastvloeistof ingespoten. Zijn er alternatieven? En is dit onderzoek bij deze waardes wel echt noodzakelijk?

Ralph Frenken, Haarlem

Antwoord

U stelt me veel vragen, wat kan betekenen dat u compleet verrast werd in het gesprek met uw kinderarts, of dat u niet in de gelegenheid was om voldoende informatie te krijgen. Misschien is het sowieso handig om een tweede gesprek met uw kinderarts aan te vragen.

Met de informatie die u me geeft, kan ik het volgende zeggen. Op basis van de cijfers kun je inderdaad spreken van een verwijding van het verzamelsysteem van de urine in de nier (de nierbekkens). Het gevolg is dat urine zich gaat ophopen (hydronefrose). Ik moet wel zeggen dat de maten van de verwijding die geconstateerd zijn ten tijde van de echo altijd een moment-opname zijn, afhankelijk van hoeveel uw zoon toevallig heeft gedronken en geplast. Desalniettemin: te wijd is te wijd.

Het is zeker nodig om uit te zoeken waarom de nierbekkens verwijd zijn. Die verwijding kan berusten op een dubbelzijdige aanlegstoornis van de nierbekkens of de afvoerkanaaltjes (ureters) naar de blaas, of van de blaas of plasbuis (urethra) zelf. Aan de nieren zelf werden blijkbaar geen afwijkingen geconstateerd.

Het risico van een hydronefrose (urine-ophoping) is, dat zich in de urine bacteriën kunnen gaan nestelen, waardoor infecties ontstaan en de nieren aangetast kunnen raken. Vaak zijn dit lastige infecties. Ook kan door een toegenomen hoeveelheid urine en waterdruk in de nierbekkens de nierfunctie langzaam maar zeker achteruitgaan.

Bij maar liefst 25% van de kinderen met een nierfalen (die dus gedialyseerd of getransplanteerd moeten worden) blijkt de oorzaak van het falen te berusten op het soort afwijkingen die u beschrijft. De bezorgheid van de kinderarts is dus goed voorstelbaar. Er zullen in ieder geval een tweetal onderzoeken verricht worden: een zogenaamd renogram om de nierfunctie en uitscheiding van de nier naar de blaas te meten, en een mictiecystogram om eventuele (abnormale) terugvloed van urine vanuit de blaas naar de nieren te bepalen en tevens de vorm en wijdte van blaas en plasbuis te beoordelen.

De hoeveelheid radioactiviteit in de vloeistof die voor een renogram in het bloed ingespoten wordt is zo gering, dat u zich daar geen zorgen om hoeft te maken. Betrouwbare alternatieven zijn er overigens ook niet.
Bij een mictiecystogram wordt een klein slangetje door de plasbuis ingebracht om onschuldig contrastmiddel voor rontgen-foto's in te brengen.

Soms blijkt achteraf dat al het onderzoek een storm in een glas water is geweest. Soms kunnen de bevindingen aanleiding zijn tot een operatieve correctie, om achteruitgang van de nierfunctie te voorkomen of het risico op infecties weg te nemen.

Taco Kuijpers

[nagekomen bericht zondag 22 september 1996:]
Hartstikke bedankt voor je duidelijke heldere uitleg over het verwijde nierbekken. dinsdag a.s. zijn de onderzoeken.

Ga zo ddor met julie kollum !!
Ralph Frenken


Copyright © 1996-2010 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 6 juli 2001