Ouders Online
Archief
Nieuwe kinderboeken

Jacqueline Eckhardt
11 maart 2011

In deze aflevering verrassende kinderboeken over wie je bent en wie je mag zijn.
 


Langmuts is een held (4+)

omslag: <B>Langmuts is een held</b>

Langmuts is een held
tekst: Josina Intrabartolo
ill.: Dinie de Zeeuw
uitg.: Scrivo Media, 2010
ISBN 978-90-812-6723-6
32 pagina's
thema's: voorlezen, kabouters, zintuigen, hooggevoeligheid (HSP, HSK)
EUR 12,95
bestel dit boek bij onze partner 6B.nl

Vaak ben ik blij met de 'kleine' uitgeverijen, die soms kinderboeken op de markt brengen die ons anders niet zouden bereiken. Scrivo Media komt met zo'n pareltje. Een voorleesboek voor de allerkleinsten, die kampen met hooggevoeligheid. [Voor meer informatie over dit verschijnsel, zie o.a.: Hoog-sensitieve kinderen zijn anders, maar wel normaal - red.]

Langmuts is een kabouter. Net als andere kabouters houdt hij van bloemen, grapjes, buiten spelen en tekenen. Ook zijn vriendje Kleine Uil ziet niets vreemds aan hem. "Je hebt een puntmuts, je houdt van het bos en je bent lief en vrolijk", vindt Kleine Uil. Maar toch voelt Langmuts zich anders. Hij houdt wel van alle dingen waar andere kabouters ook van houden, maar niet altijd. En ook niet heel lang. En soms is Langmuts moe en een beetje bang. Daarom wordt hij ook regelmatig Bangmuts genoemd.

Langmuts is verdrietig over het plagen, maar als Kleine Uil hem uitlegt waaróm hij snel bang is, vrolijkt Langmuts op: "Dus ik zie en hoor en voel alles een beetje meer dan anderen?" Daar weet hij wel raad mee! De oplossing die Langmuts verzint, blijkt echter niet zo handig. Al gauw merkt hij dat hij het in een heel andere richting moet zoeken! Hij moet leren omgaan met zijn gevoelige zintuigen.

Kabouterverhaaltjes zijn niet nieuw, maar deze is heel goed uitgewerkt. Kinderen die (hoog)gevoelig zijn, zullen zich herkennen in het pientere, schuchtere figuurtje, dat niet weet wat hem overkomt, maar het wel wil begrijpen. 'Langmuts is een held' kan helpen hooggevoeligheid en overprikkeling bij kleine kinderen wat inzichtelijker te maken. Mooi initiatief!


Piep mag mauw zeggen (5+)

omslag: <B>Piep mag mauw zeggen</b>

Piep mag mauw zeggen
tekst: Frans Lasès
ill.: Tom Schamp
uitg.: De Eenhoorn, 2010
ISBN 978-90-583-85-98-7
64 pagina's
thema's: voorleesboek, kat en muis, vriendschap, fantasie
EUR 17,50
bestel dit boek bij onze partner 6B.nl

Eindelijk weer een mooi voorleesboek voor kleuters met verhaaltjes voor het slapengaan. Muizenmeisje Piep sluit vriendschap met buurman kat, die zich per rollator door de stad begeeft. Samen beleven ze allerlei huis-tuin-en-keukenavonturen, waarin vooral hun hechte vriendschap centraal staat.

In de buurt kent iedereen de oude kat als 'meneer Mauw'. Alleen Piep mag Mauw zeggen. Zij doorbreekt de dagelijkse sleur van de kat en helpt hem met vermoeiende karweitjes. Piep en Mauw geven de bloemetjes water, doen boodschappen, kopen een goudvis, vieren verjaardagen en schrijven kerstkaarten. Heel gewone dingen. Die bijzonder worden doordat Piep met geduld, fantasie en humor haar bejaarde buurman ondersteunt. Piep neemt Mauw zoals-ie is. Een voorbeeld dat navolging verdient...

Niet alleen de verhaaltjes, ook de bijbehorende – soms paginavullende – tekeningen maken dit boek speciaal. De kleuren zijn vrolijk. Er is van alles te zien en de hippe outfits van Pieps mama maken iedere moderne moeder jaloers.

Een 'feel good'-voorleesboek dat inspireert.


Solo: David Dommel (7+)

omslag: <B>Solo: David Dommel</b>

Solo: David Dommel
door: Daan van Driel
uitg.: Maretak
ISBN 978-90-437-0209-9
106 pagina's
thema's: pesten, muziek
zelf lezen: E5/AVI 8
EUR 10,-

Solo: David Dommel lijkt vooral een technisch leesboek dat beginnende lezers op weg helpt. Maar achter de deze praktische insteek gaat een heel ontroerende verhaal schuil. Wat het 8-jarige jongetje David overkomt, raakt je rechtstreeks in je hart.

David Dommel verhuist met zijn ouders, zus en broertje vanuit Amsterdam naar het rustige dorp Zalkerbroek. Als talentvol vioolspeler oefent hij flink voor een vioolconcours, maar in zijn nieuwe dorp weten sommige kinderen niet eens wat een viool is. David wordt op een bekrompen manier uitgetest door zijn klasgenoten en kan de pesterijen niet goed plaatsen.

David wint het concours, en als zijn juf de prijsuitreiking ziet op het Jeugdjournaal, vraagt ze David een stukje voor te spelen in de klas. Dat gaat helemaal mis. De kinderen luisteren niet en lachen David uit. Dat is te veel voor David. Solo muziek maken vindt hij leuk, maar solo zijn is heel eenzaam. Zo eenzaam dat hij er boos van wordt en iets doet wat niemand achteraf gelooft.

In simpele bewoordingen en eenvoudige zinnen legt Solo: David Dommel vooral veel onderhuidse emoties bloot. Dat de dorpse kinderen in dialect praten, maakt de uitsluiting van de nieuwe stadse jongen haarscherp voelbaar. Ik vond het verrassend om te ontdekken dat een technisch leesboek zo gelaagd kan zijn.

Kan Daan van Driel misschien nóg zoiets schrijven voor beginnende lezers?


Bikkels en ballenmeisjes (10+)

omslag: <B>Bikkels en ballenmeisjes</b>

Bikkels en ballenmeisjes
door: Barbara Scholten
uitg.: Ploegsma, 2010
ISBN 978-90-216-68-63-5
112 pagina's
thema's: hockey, hockeymeisje, puberteit
EUR 12,95
bestel dit boek bij onze partner 6B.nl

Auteur Barbara Scholten is zélf een hockeymeisje. Ondanks verhuizingen – van Twente naar Brabant, via Duiven en Groningen naar Utrecht – is zij altijd blijven hockeyen.

Haar eigen ervaringen bij diverse clubs hebben ongetwijfeld aan de basis gestaan van de verwikkelingen in haar meisjesboeken. Voorafgaand aan Bikkels en ballenmeisjes schreef Scholten eerder al Hockeyhobbels en kunstgrasknieën over hetzelfde vriendinnenclubje.

In deel 2 van deze jonge 'hockey-serie' speelt pubermeisje Bo de hoofdrol. Ze zit op hockey, samen met haar hartsvriendinnen Jip, Lola en Falderie. Falderie? (Ja, foutje van haar vader bij de aangifte. Had Valerie moeten zijn). Als Bo op een zaterdagmorgen '1-1-2' sms't naar haar vriendinnen, weten die dat er hulp geboden moet worden.

Probleem is de vader van Bo, die zelf in het Nederlands elftal heeft gespeeld. Zo'n carrière gunt hij zijn kinderen ook. De drie broers van Bo zitten al in het districts-team, maar Bo zelf heeft een zetje nodig. Daarom krijgt Bo een lijstje met tips, die haar beter moeten maken. Hoewel Jip Bo adviseert zich niets van dat lijstje aan te trekken, is het probleem niet zo simpel als het lijkt.

Bikkels en ballenmeisjes is precies wat de titel doet vermoeden. Een nonchalant leesboek over stoere meiden die schipperen tussen ferme taal en romantische onzekerheid. Natuurlijk met het nodige cynisme dat pubermeisjes eigen is.

Superleuk. Kom maar door met deel 3!


Het leven van een loser (11+)

omslag: <B>Het leven van een loser</b>

Het leven van een loser
door: Jeff Kinney
uitg.: De Fontein, 2010
ISBN 978-90-2612-569-0
226 pagina's
thema's: logboek, brugklas, humor
EUR 13,95
bestel dit boek bij onze partner 6B.nl

Normaal ben ik geen liefhebber van boeken die hoog scoren op de bestsellerlijst van de New York Times. Zeker niet als het gaat om jeugdboeken, waarbij de vertaalslag op zich vaak al een mislukking is, maar ook het decor van het verhaal te Amerikaans is om aansprekend zijn voor Nederlandse kinderen.

Het leven van een loser (oorspronkelijke titel: 'Diary of a wimpy kid') is echter de welbekende uitzondering op de regel. Wat een leuk boek is dit! Vooral voor jongens die aangespoord moeten worden om eens een boek te pakken. Grote kans dat ze dit exemplaar in één ruk uitlezen.

De vertaling is van begin tot eind consequent doorgevoerd. Geen coole Amerikaanse termen, maar Nederlandse straattaal. Zelfs de namen van de hoofdpersonen zijn typisch Nederlands geworden. Bram is brugklasser en heeft absoluut geen zin om naar zijn nieuwe middelbare school te gaan:

"Ik vind de brugklas de allerstomste uitvinding ooit. Je hebt kinderen zoals ik, die hun groeispurt nog moeten krijgen, tussen van die gorilla's die zich twee keer per dag moeten scheren. En dan vragen ze zich af waarom pesten zo'n groot probleem is in de brugklas."

Brams moeder geeft hem een logboek (nee, geen dagboek) waarin hij alles waar hij tegenop ziet, of wat hem tegenvalt, kan beschrijven. Het resultaat is één grote aanklacht tegen de brugklasperiode op de middelbare school. Niet zuur of zielig, maar ongelooflijk geestig en grappig. Nog eens versterkt door de cartoons die auteur Jeff Kinney op elke pagina heeft toegevoegd. Zo zie je voor je hoe Brams vriend Theo niet de vlotste is.

"Ik probeer echt op mijn imago te letten sinds ik in de brugklas zit. Dat Theo om me heen hangt, maakt het er niet makkelijker op."

Zo gaat het maar door, en de beschouwingen van Bram vervelen nooit. Ook voor ouders leuk om te lezen. Hoewel... voor moeders geen aanrader misschien. Je wilt niet weten hoe pubers in de brugklas over hun moeders denken...

Voor wie de smaak te pakken heeft gekregen: deel 2 heet Het leven is een loser, Vette pech! En sinds 22 februari ligt deel 3 (Het leven is een loser, Bekijk het maar) in de winkels. Rennen!

Jacqueline Eckhardt
p/a [email protected]
 


Jacqueline Eckhardt (43) is tekstschrijver en balletdocente. Ze is getrouwd met sportjournalist Dennis Jansen. Samen met hun vier kinderen - Senne (10), Pieter (9), Annebel (7) en Willem (4) - leiden zij een hectisch leven in het oerdegelijke Westlandse tuindersdorp Kwintsheul. Na het verdwijnen van het postkantoor, de bank, de groenteman en de slager, haalden zij opgelucht adem toen de bibliotheek, met een mooie collectie kinder- en luisterboeken, definitief mocht blijven. Vanaf april 2003 schrijft Jacqueline de kinderboeken-recensies voor Ouders Online.