Ouders Online
Archief
Echtscheiding - Ouderschapsplan

24 oktober 2008
aangepast op 8 mei 2009

Ouders die gaan scheiden, moeten sinds 1 maart 2009 een ouderschapsplan opstellen. Zo'n plan moet afspraken bevatten over:

  • taakverdeling;
  • omgangsregeling;
  • informatie-uitwisseling;
  • kinderalimentatie.
     

    Hoe maak je een ouderschapsplan?

    door Machiel van der Brugge

    Per 1 maart 2009 moet er bij de beëindiging van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap een ouderschapsplan worden opgesteld, als er minderjarige kinderen betrokken zijn bij de scheiding. Deze verplichting geldt in mindere mate ook voor samenwoners die hun relatie beëindigen. (Er staat geen straf op als ze het niet doen, maar het kan wel vervelende consequenties hebben, zoals 'niet ontvankelijk verklaring' door de rechter als er achteraf problemen ontstaan).

    In het ouderschapsplan moeten ouders beschrijven hoe ze hun kinderen na de scheiding gaan opvoeden, en hoe de contacten tussen de ouders en het kind gaan plaatsvinden. Daarnaast wordt er een omgangsregeling vastgelegd, evenals een plan voor de manier waarop de ouders met elkaar gaan communiceren. Ook moet het ouderschapsplan de nodige financiële afspraken bevatten.

    Het uitgangspunt is dat de belangen van de kinderen voorop staan. Dat klinkt simpeler dan het is. De ex-partners kunnen er bijvoorbeeld verschillend over denken, maar de belangen van de kinderen zijn ook niet constant. Kinderen worden ouder, en krijgen in de loop der tijd andere behoeftes. Dat betekent ook dat een ouderschapsplan niet 'in steen gebijteld' is. Soms moet het na een tijdje gewijzigd worden.

    De basisprincipes
    Voor een ouderschapsplan bestaat geen vast sjabloon. Iedereen kan het inrichten zoals hij zelf wil, afhankelijk van de omstandigheden. Het voordeel daarvan is dat het heel flexibel is, maar het nadeel is natuurlijk dat je er alle kanten mee uitkunt, met alle problemen van dien.

    Toch zijn er wel een aantal basisprincipes:

  • Houd rekening met de leeftijd van de kinderen. Een baby van 8 maanden hecht zich in eerste instantie aan één ouder. Het is niet in zijn belang als het te lang wordt gescheiden van de primaire ouder. Bij oudere kinderen is dit minder belangrijk.

  • Structuur is belangrijk voor een kind. Kinderen hebben graag overzicht, en willen van te voren weten op welk moment ze bij de ene of de andere ouder zijn. Je kunt bijvoorbeeld een omgangsregeling op de koelkast hangen met kleurcodes voor vader en moeder. Zo ziet je kind wanneer het bij de vader of moeder is. Ook kun je vaste belmomenten afspreken met de afwezige ouder. Bijvoorbeeld elke woensdag om 16.00 uur.

  • Voor alle leeftijdscategorieën geldt dat beide ouders één lijn moeten trekken bij de opvoeding. Dit kan gaan om dagelijkse regels over snoep, bedtijd, buiten spelen, etc. Vermijd discussies met je kind over de regels bij papa of mama.

  • Betrek vaders in het schoolgebeuren door ook een doordeweekse overnachting in de omgangsregeling af te spreken voor kinderen vanaf 6 jaar. Kinderen lijken beter te presteren op school als vaders betrokken zijn bij de school-ontwikkelingen.

  • Als je kind 10 jaar of ouder is, kun je hem of haar betrekken bij het maken van de contact- en omgangsregeling. Luister naar wat hij of zij het liefste wil en neem dat serieus. Maar wees er wel duidelijk over dat jullie als ouders uiteindelijk beslissen.

  • Een ouderschapsplan is geen document dat voor altijd vastligt. Kinderen worden ouder en hun behoeftes veranderen ook. Verfris dus regelmatig de afspraken die in het ouderschapsplan staan. Bijvoorbeeld elke 12 maanden (voor kinderen van 4 tot 12 jaar).

    Meer informatie
    Meer informatie over het opstellen van een ouderschapsplan leest u in:

    Een ouderschapsplan maken
    door: Pieter Vermeulen
    ISBN13: 9789061006275
    prijs: EUR 14,50

    Voor meer informatie over echtscheiding in het algemeen, zie: www.sep.nl.

    Machiel van der Brugge
    p/a [email protected]