Ouders Online
Archief
Prentenboek en prijsvraag van de maand mei – Uitslag

1 juni 2002

Ouders Online en uitgeverij Gottmer presenteren: het prentenboek van de maand. Een gezamenlijk project, met iedere maand een prentenboek van de bovenste plank. En een prijsvraag waarmee u het boek van de maand kunt winnen. Onder de verliezers worden drie prachtige kalenders verloot.

Inhoud van deze pagina
- Jury-rapport: Overleven in het buitenland (de beste expat-tips)
- Boekbespreking: Dikkie Dik naar het strand


Jury-rapport: "De beste expat-tips"

Overleven in het buitenland

Wat staat je te wachten als je naar het buitenland vertrekt, en hoe houd je je daar staande? Of beter: hoe houden je kinderen zich daar staande? En hoe kun je hen als ouder het beste helpen? Wij stelden de vraag en onze buitenlandse lezers gaven het antwoord. (Op eentje na, die vertelde hoe het is om te emigreren naar Nederland, als je altijd in het buitenland hebt gewoond.)

Deze keer weerstaan we – met moeite – de verleiding om een samenvatting te maken van alle inzendingen, omdat we vinden dat iedereen gewoon alles moet lezen. Zowel expats als thuisblijvers kunnen genieten van de verrukkelijke couleur locale en de verrasende keuzes die men soms gemaakt blijkt te hebben.

We beperken ons hier tot de meest voor de hand liggende en niet te vermijden tips, die als een rode draad door de inzendingen lopen:

  • neem vanuit Nederland een paar vertrouwde dingen mee, die als troost voor zware tijden kunnen fungeren;
  • ga bij aankomst zo snel mogelijk naar de plaatselijke bibliotheek voor boekjes, cassettebandjes en videotapes in de locale taal;
  • probeer zo snel mogelijk te integreren in de plaatselijke gemeenschap, maar schroom niet om terug te vallen op de eventueel aanwezige Medelanders.

    Eigenlijk was het volstrekt onmogelijk om de beste inzendingen te kiezen. Ze waren ons allemaal even lief. Dat is een bekend cliché in de jury-wereld, maar daarom niet minder waar. Met pijn in het hart vanwege de inzendingen die buiten de boot vielen, bekroonden we de volgende vijf inzendingen met het prentenboek van Dikkie Dik naar het strand:

    4. Niet naar de internationale school
    Ingeborg Hansen, Japan
    Ouders Online heeft een lange traditie van tegendraadsheid. Om die gedachte levend te houden, kozen we de inzending van Ingeborg Hansen uit Japan, die uitlegt waarom zij niet de gemakkelijkste weg van de internationale school heeft gevolgd. En met succes. Haar kinderen spreken nu vloeiend Japans in het plaatselijke dialect, waardoor zij prima overweg kunnen met de kinderen uit de buurt.

    9. Monkey en andere wondermiddelen
    Astrid ter Braak, Frankrijk
    Het bijzondere van deze bijdrage is dat de inzender nog maar vrij kort in het buitenland woont, maar desondanks kans heeft gezien een waslijst aan praktische tips te genereren. Allemaal nuttig, op één na. Die ene was niet 'gewoon nuttig' maar zonder meer briljant. Het komt erop neer dat je het bekende beeldverhaal van Monkey neemt (over de speelgoed-aap die kwijt raakt), waarbij je het verhaal eerst zelf vertelt en daarna laat vertellen door de juf op school. Dat kan ze heel goed, omdat het verhaal uitsluitend uit beeld bestaat, zonder tekst. Het kind hoort dan de klanken van de nieuwe taal, terwijl het tegelijkertijd weet waar het over gaat. Voorwaar een wondermiddel.

    10. Zoek mede-Nederlanders op
    Familie Adriaanse, Hongarije
    Ook deze bijdrage valt in de categorie tegendraadsheid. Bovendien werden we getroffen door de ontwapenende eerlijkheid. De inzender vertelt dat ze – zoals alle expats – eigenlijk van plan was om totaal zelfstandig te gaan functioneren, en zich niets aan te trekken van de plaatselijk aanwezige Nederlanders. Maar wat blijkt: de relatie met haar partner komt onder druk te staan ("Houd rekening met een emotionele crisis!") en de locale mede-Nederlanders slepen het gezin erdoor. Een romantisch verhaal met een happy end.

    13. Tropenjaar
    Laurien Witteman, Suriname
    In deze prijsvraag vroegen we vooral naar nuttige tips, maar smakelijke zedenschetsen over het leven in den vreemde sloten we uitdrukkelijk niet uit. Als het maar leuk was om te lezen. In die categorie is er een stralende winnaar, in de persoon van Laurien Witteman, die het he-le-maal gehad heeft tussen de muskieten. Ze is het zat en verlangt heftig terug naar de natte straten van Amsterdam, de Hema, en de Albert Heijn. Verplicht leesvoer voor elke Nederlander die denkt dat het leuk is om in een warm land te wonen.

    15. The silent period
    Inge Oudenaarde, USA
    Op de valreep kwam deze inzending nog binnen, en gelukkig maar. We waren er blij mee omdat hij zeer verhelderend kan zijn voor iedereen die denkt dat zijn of haar kind het niet redt met die vreemde taal. Want wat blijkt: veel kinderen hebben een silent period (stille periode) waarin ze wel alles opnemen wat er om hen gebeurt, maar er niets over zeggen. Die kenden we nog niet. Als ouder denk je al snel dat er iets mis is met het taalvermogen van je kind als hij niets zegt, of dat je er fout aan hebt gedaan om te verhuizen naar het buitenland. Maar uiteindelijk blijken dat allemaal onterechte angsten te zijn. Opeens gaat je kind praten alsof hij nooit anders gedaan heeft.

    De drie troostprijs-kalenders gaan naar:

  • 5. Thuis voelen in het buitenland – van Susan Wolters uit Argentinië;
  • 7. Engelse nursery rhymes – van Corine Lambers uit Maleisië;
  • 14. Fietsen, vloeken, en een schotel kopen – van Gelske Terpstra uit Wales.

    Nieuwsgierig geworden? Ga dan door naar alle inzendingen.

    Redactie Ouders Online
    [email protected]


    Net zo genieten als de kindertjes van Semsamstraat – boekbespreking

    door Henk Boeke

    Dikkie Dik naar het strand
    door Jet Boeke
    Gottmer 2001
    van EUR 7,25 voor EUR 5,44 (verkrijgbaar in elke boekhandel)


    Bijna dagelijks belt mij wel iemand op die vraagt of hij (of zij) Jet Boeke even mag spreken. Alsof alle Jansens familie van elkaar zijn. Helaas: ik ben geen familie en ik weet niet wie Jet Boeke is. Nu ja, dat weet ik natuurlijk wél. Want wie kent haar niet, althans haar boeken.

    De kolossale kater Dikkie Dik is al jaren razend populair, mede door de bijna dagelijkse exposure op Sesamstraat, als Lot of Frank of een andere voorlezer de kindertjes muisstil krijgt met weer zo'n spannend of ontroerend poezenverhaal.

    Door die ijzeren regelmaat waarmee Dikkie Dik op de buis verschijnt, zou je bijna vergeten dat je hem ook nog zélf kunt voorlezen. Vandaar dat uitgeverij Gottmer deze keer 'een Dikkie Dik' als prentenboek van de maand heeft uitverkoren. Om zelf voor te lezen, en je kinderen net zo te laten genieten als die kindertjes van Sesamstraat.

    Dikkie Dik naar het strand gaat over de vreemde wereld waarin Dikkie Dik terecht komt als hij een dagje naar het strand gaat. Als hij na een lange tocht voorzichtig uit de reismand kruipt, ziet hij een vreemde wereld om zich heen. Zee, strand, duinen, en overal zand. Het lijkt wel een enorme kattenbak. Gelukkig is Smees er om Dikkie Dik wegwijs te maken. Voor kinderen van een jaar of 2 tot een jaar of 5.