Ouders Online
Archief
Kinderen en media - Online games

1 oktober 2010

Een nieuwe manier van geldklopperij: online spelletjes die onverwacht hoge rekeningen kunnen opleveren. Mail ons uw ervaringen! (En lees wat u kunt verwachten als u er nog geen ervaring mee heeft.)
 


Oproep: hoge rekeningen door online games? Mail ons!

door Justine Pardoen
en Remco Pijpers

Spelen uw kinderen online spelletjes zoals Farmville of Banditi, en zijn jullie wel eens de dupe geworden van een onverwacht hoge rekening?

De stichting Mijn Kind Online, waar Ouders Online nauw mee samenwerkt, is bezig met een onderzoeksdossier en is benieuwd naar uw verhaal. Mail naar [email protected].

Waarom willen we dit weten?
De stichting Mijn Kind Online (MKO) ontdekte een paar jaar geleden als eerste de problemen rondom misleidende reclame voor ringtone-abonnementen. Kinderen – maar ook volwassenen – dachten een gratis ringtone te downloaden, maar bleken vast te zitten aan betaalde abonnementen, die sommige gezinnen op torenhoge kosten joegen.

Mede door de druk van MKO worden die 'gratis' ringtones nu minder aangeboden (en misleidende aanbieders worden nu beboet), maar inmiddels is er weer een nieuwe financiële kwelgeest: de social casual games.

Social casual games zijn speel-omgevingen op internet waarin je allerlei simpele spelletjes vindt die zelfs kleine kinderen kunnen spelen. Je speelt die spelletjes altijd met anderen. Dat kunnen er twee zijn maar net zo goed tweehonderd. Vaak zijn de games verbonden aan sociale netwerken zoals Facebook.

Voorbeelden van dit soort omgevingen zijn Farmville, Farmerama en Banditi maar er zijn er nog veel meer. Het is big business. Weliswaar kun je de games in eerste instantie gratis spelen, maar wil je verder komen en prettig met anderen kunnen blijven spelen, dan moet je geld uitgeven. De druk om maar te blijven spelen en dus steeds meer geld uit te geven, is groot. De manier waarop dat gebeurt, en de doelgroep waarop gemikt wordt (kinderen!), duiden op geldklopperij.

Ouders maken zich zorgen
Dat de rekeningen hoog kunnen oplopen, bewijzen de klachten die MKO en Ouders Online inmiddels al gekregen hebben. Ouders maken zich zorgen, en vragen zich onder andere af:

  • Hoe is het mogelijk dat kinderen in zulke games worden verleid om zoveel geld uit te geven? Mag dat zomaar?

  • Zijn ouders verplicht om voor deze hoge rekeningen op te draaien als ze van niets wisten?

  • Kun je je geld terugvorderen als de (vaak zeer jonge) kinderen zelf al betaald hebben, bijvoorbeeld via een Wallie Card?

  • Sommige bedrijven zijn gevestigd in het buitenland. Welke mogelijkheden hebben ouders in Nederland dan?

    We zijn benieuwd naar uw verhalen. Schroom niet, en schaam u vooral niet! Ook uw identiteit zullen wij nooit prijsgeven. En bedenk: alleen als dit in de openbaarheid komt, kunnen we samen met de Consumentenautoriteit iets doen om deze praktijken in te dammen. Klagen helpt en samen staan we sterker.

    Justine Pardoen en Remco Pijpers
    p/a [email protected]