Ouders Online
Archief
Opinie - Kinderalimentatie 2013

21 februari 2013

Per 1 april worden de 'eigen zorgkosten' van de vader van de alimentatie afgetrokken. Bij een standaard-weekendregeling gaat er dan 15% van de kinderalimentatie af. Brechtje de Leij protesteert.
 


Boterhammenkorting treft gescheiden moeders

door Brechtje de Leij

Onderweg in de trein om mijn dochtertje van de standaard-weekendregeling op te halen, lees ik in de Volkskrant de nieuwe alimentatieregels ("Minder geld voor moeder", VK 9 februari 2013).

In een notendop: per 1 april worden de 'eigen zorgkosten' van de vader van de alimentatie afgetrokken. Stel, je hebt de standaard-weekendregeling, dan gaat er 15% van de kinderalimentatie af. Ook bij bestaande alimentatieafspraken. [Zie ook het naschrift van de redactie, onderaan dit artikel.]

Vaste kosten niet omlaag
Klinkt best logisch, als je het voor het eerst hoort. Totdat je het even doortrekt naar bijvoorbeeld wonen. Mijn verhuurder ziet me al aankomen als ik betoog dat ik minder huur hoef te betalen "omdat ik overdag niet thuis ben en dan niet van de woning gebruik maak". De kosten voor dit huis worden er natuurlijk niet minder op, als ik het niet de hele dag gebruik (en nou niet slim gaan doen over stookkosten, daar hebben we het niet over).

Zo gaan de vaste kosten voor kinderen natuurlijk niet omlaag als ze er zaterdag en zondag niet zijn. Kinderopvang/crèche, schoolbijdrages, kleding – in feite alle grote bedragen die komen kijken bij kids – die worden niet ineens 15% lager. Vooruit, een paar boterhammen en een warme maaltijd gaan van het totaalplaatje af, maar in mijn geval zijn die goedkoper dan een retourtje Oost-Groningen.

Níet gezellig geregeld
De nieuwe regels zijn misschien logisch bij co-ouderschap, waarbij kinderen bijvoorbeeld een deel van de week bij de vader zijn. Maar het probleem is dat terugvallen op wettelijke regels vaak pas nodig is als het níet gezellig geregeld is met de vader.

Als je in goed overleg de financiën en de omgang kunt regelen, dan regel je het zo dat het voor beide ouders redelijk is. Maar zodra bij scheidingen het woord 'geld' valt, is de redelijkheid vaak zoek. Dan wordt het hoofdverblijf van de kids vaak het huis van de moeder, met een standaard-weekend-regeling voor de vader.

Naast het belastingvoordeel dat de vader al heeft (een deel van de alimentatie is aftrekbaar), heeft hij nu per 1 april dus ook de 'boterhammenkorting'. [De fiscale aftrekbaarheid van het levensonderhoud van de kinderen wordt in 2015 overigens afgeschaft. - red.]

CBS: 21% koopkrachtverlies
En de moeders? Het CBS heeft becijferd dat vrouwen met kinderen na de scheiding 21% van hun koopkracht verliezen, terwijl mannen er financieel op vooruitgaan. Kinderopvang is duur (en helaas niet van Scandinavische kwaliteit) en wordt duurder. En naast de boterhammenkorting van de vaders wordt óók nog het kindgebonden buget – dat eerst bij de alimentatie werd opgeteld – gekort op de alimentatie.

Uiteraard hebben wij het geluk om de kids bij ons te hebben, maar (alleenstaande werkende) moeders krijgen het er niet makkelijker op per 1 april.

Disclaimer: voordat er allerlei boze vaders reageren; natúúrlijk zijn er zat gevallen waarin jullie worden uitgekleed, jullie de kinderen niet mogen zien, of waarin het allemaal hartstikke goed gaat. Maar vaak is het anders. En vrouwen gaan er in zijn algemeenheid nu eenmaal financieel sterk op achteruit na een scheiding.

Brechtje de Leij
p/a [email protected]

Naschrift van de redactie

Brechtje de Leij schreef dat de zorgkorting van 15% ook geldt bij bestaande alimentatieafspraken. Ze baseerde zich daarbij op het Volkskrant-artikel van 9 februari. In werkelijkheid ligt dit iets genuanceerder. De officiële tekst luidt als volgt:

"Als de ingangsdatum van de vaststelling of wijziging van de kinderalimentatie ligt:
  • vóór 1 januari 2013: draagkracht en behoefte berekenen volgens de oude rekenwijze;
  • tussen 1 jan 2013 - 1 april 2013: de behoefte berekenen volgens nieuwe rekenwijze (kgb in mindering op de behoefte) en de draagkracht volgens de oude rekenwijze (waarbij het kindgebonden budget dan niet als inkomen wordt beschouwd, zie het rapport versie 2013-1);
  • vanaf 1 april 2013:behoefte en draagkracht berekenen volgens de nieuwe rekenwijze.

    De nieuwe rekenwijze is echter geen aanleiding om zonder wijziging van omstandigheden de nieuwe wijze van berekening toe te passen." (Bron: Rechtspraak.nl)

  • Redactie Ouders Online