Ouders Online
Archief
Tips en Agenda

juni 2002


Cursus voor kinderen met te weinig zelfvertrouwen

Een bezoeker van Ouders Online meldde ons: "Ik wil jullie graag wijzen op het bestaan van een kanjer-training voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Bestemd voor kinderen die zichzelf in de weg zitten met een verminderd zelfvertrouwen."

De training staat onder professionele begeleiding en is ontwikkeld door drs. G. Weide van het Instituut voor Kanjer-trainingen. Veel kinderen hebben na de cursus weer een beetje meer zelf vertrouwen gekregen.

Zie www.kanjertraining.nl

Kidsgids Nederland

Sinds 1998 geeft Stichting de Kidsgids stadsgidsen uit die ouders en kinderen wegwijs maken in eigen stad. Er zijn Kidsgidsen voor:

  • Amsterdam
  • Rotterdam
  • Utrecht
  • Den Haag
  • en Amersfoort

    Inmiddels is er ook een landelijke Kidsgids, de Kidsgids Nederland

    In de Kidsgids Nederland staan allerlei uitjes door het hele land, gebundeld rond een aantal thema's. Zo is er een hoofdstuk over geschiedenis, met historische uitjes vanaf de prehistorie tot nu toe. En er is een hoofdstuk 'Oude gebruiken en feesten', een hoofdstuk 'In 't groen', en een hoofdstuk over musea en (openlucht-) podia.

    Het hoofdstuk 'Spelen en doen' geeft informatie over overdekte speeltuinen, waterspeelplaatsen, attractieparken, en natuurlijke speelplekken. Ook is er een hoofdstuk over bedrijven, kleine werkplaatsen, molens en instellingen waar je een kijkje achter de schermen kunt nemen.

    De Kidsgids Nederland is te koop in de boekhandel en de grotere postkantoren.

    Alles over sociaal-emotionele ontwikkeling

    Wie meer wil weten over de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen in het basisonderwijs kan terecht op www.sociaalemotioneel.nl.

    Deze website besteedt onder andere aandacht aan het stimuleren van zelfvertrouwen en weerbaarheid, pesten, conflict-hantering, concentratieproblemen, mishandeling, faalangst, hyperactiviteit, seksueel misbruik, verdriet en rouw. U vindt er achtergrond-informatie, tips, les-suggesties en bronnen.

    De website is in eerste instantie bedoeld voor leraren, begeleiders en schoolleiders, maar ook ouders en studenten kunnen er nuttige informatie vinden. De site is ontwikkeld door SLO-specialisten en wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

    Zie www.sociaalemotioneel.nl

    Alles over sociale zekerheid

    Wilt u iets weten over werk, inkomen, pensioen, ziekte, zwangerschap of kinderbijslag? Surf dan naar www.socialezekerheid.nl. Daar vindt u goede informatie over alles wat sociale zekerheid te maken heeft.

    De website is gemaakt door 2ZW Informatiecentrum: een landelijk informatiecentrum op het gebied van zorg, sociale zekerheid, wet- en regelgeving, en welzijn. 2ZW is in 2001 ontstaan uit een fusie van het Voorlichtingscentrum Sociale Verzekering (VSV) en het Centrum voor Maatschappelijke Informatie van het NIZW.

    2ZW biedt onafhankelijke informatie. Ze geven ook brochures, gidsen en cd-roms uit.

    Zie www.socialezekerheid.nl

    Gratis koelkast-thermometer en bewaarwijzer

    Uit onderzoek blijkt dat de temperatuur in de koelkast in de meeste huishoudens veel te hoog is. Dat is gevaarlijk voor de gezondheid. Wist u dat het in uw koelkast niet warmer dan 7 graden mag zijn?

    Volgens het Voedingscentrum is de ideale temperatuur tussen de 4 en 7 graden C.

    Om eens te kijken hoe het bij uw eigen koelkast zit, kunt u gratis een koelkast-thermometer aanvragen bij het Voedingscentrum. U krijgt dan ook een 'bewaarwijzer', oftewel richtlijnen voor het bewaren van voedsel.

    Zie www.voedingscentrum.nl of bel op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur naar 070 - 306 88 88.

    Poppenkast op de Dam

    Lekker ouderwets, maar nog altijd leuk: de Poppenkast op de Dam in Amsterdam. In de maanden mei tot en met september staan ze er weer: Jan Klaassen en Katrijn. Voor alle leeftijden.

    Voorstellingen:

  • op de Dam van Amsterdam, rechts voor het Paleis
  • op woensdag, zaterdag en zondag
  • vanaf 13:00 uur elke uur een voorstelling (de laatste om 16:00 uur)
  • geen voorstelling als er op de Dam evenementen plaatsvinden en bij slecht weer

    Poppentheater Misha Kluft, Poppenkast van de Dam
    Informatie: 023 - 532 39 51

    Waarschuwingen van de Stichting Wiegedood

    Er zijn nog steeds veel producten voor baby's op de markt die onveilig zijn. De Stichting Wiegedood wijst erop dat fabrikanten vaak suggereren dat hun producten het risico op wiegendood verminderen, terwijl die claims twijfelachtig of onterecht zijn. Ook zijn er nog veel producten waarvan het gebruik op zichzelf niet bewezen veilig is.

    Algemene aandachtspunten

  • Dekbedje: verhoogd risico, doordat het te warm kan zijn én doordat het los ligt. Niet gebruiken, voordat een kind 2 jaar is. Fabrikanten met verantwoordelijkheidsgevoel vermelden dat op het label van hun product.

  • Dekbedhoesje met dekentje: verhoogd risico als het beddengoed los ligt. Als rondom goed kan worden ingestopt toch minder veilig dan één ingestopte deken met lakentje. Nog veiliger is een goed passende baby-trappelzak.

  • Hoofdkussen: riskant en niet functioneel in baby-wieg of baby-bedje. Niet gebruiken voor de leeftijd van 2 jaar.

  • Dikke hoofdbeschermer: verhoogd risico. Geen nuttige functie. Wie de wieg wil versieren, kan beter een goed bevestigde, dunne strook van katoen aanbrengen.

  • Wiegje of bedje: moet ventileren. De afstand tussen de spijlen van een bedje moet krachtens een Warenwet-besluit minimaal 4,5 en maximaal 6,5 centimeter zijn.

  • Matrassen: moeten stevig zijn. Zonder een afsluitende bovenlaag. Waterbed en doorlopend zeil vormen een verhoogd risico.

  • Dekentjes: beoordeling is lastig, omdat de relatie tussen meetbare product-eigenschappen en veiligheid lastig is te leggen. Betrouwbaar onderzoek daarnaar ontbreekt. Wol en katoen zijn oude, vertrouwde materialen. Met het tegenwoordig veel aangeboden fleece en met de zogeheten Vellux-dekens is veel minder ervaring opgedaan. Bij dekengebruik is het belangrijkste dat een kind niet te warm wordt toegedekt en dat het materiaal niet afsluit.

    Specifieke probleem-producten

  • Safe-T-sleep: een brede lap katoen die met klittenband om de matras heen wordt vastgezet, en waaraan aan de bovenzijde een tweede, smallere katoenen wikkel is bevestigd die op buikhoogte om de baby wordt geslagen en eveneens met klittenband wordt vastgezet. Met een extra lap tussen de beentjes van de baby wordt een soort broekje gemaakt.

    Op deze wijze vastgelegd zou de baby volgens de importeur een 'milde manier van inbakeren' ondergaan, zich niet naar de buik kunnen draaien en zich 'geborgen' voelen in zijn vaak ruime bedje. Het is naar het oordeel van de stichting verstandig om dit product bij voorkeur te gebruiken in overleg met de kinderarts of het consultatiebureau. Wanneer de baby ouder is dan 10 maanden: uitsluitend op medische indicatie.

  • F.A.A.S-matrassen met de claims 'Vermindert de kans op verstikking' en 'minimale kans op re-breathing' (het opnieuw inademen van uitgeademde lucht): deze matrassen zijn zeer zacht en de claims zijn onbewezen. Onderzoek lijkt geboden, gezien de verontrustende uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek in Amerika naar diverse matrassen en matras-overtrekken.

    In de door het gezaghebbende medische vakblad Pediatrics medio 2000 gepubliceerde studie 'Sudden infant death syndrome, carbon dioxide rebreathing, commercial sleep products, consumer product safety' werden vijf producten getest die door de fabrikanten werden aanbevolen met de claim dat ze het her-inademen van CO-2 (koolzuur) reduceren, een verschijnsel dat optreedt bij rebreathing. Twee van de systemen worden 'actief' genoemd, wat wil zeggen dat er respectievelijk een afzuiger en een pompje bij in werking zijn. Als controle fungeerde een stevige, met een laken overtrokken ziekenhuis-matras.

    De conclusie van dit onderzoek is onthutsend: van geen enkel van de commerciële producten kon de claim worden aangetoond. Integendeel: bij vier van de vijf werden riskante waarden gemeten.

  • Aerosleep: een matras-overtrek van polyester met een honingraat-structuur, bedoeld om allergieën en astma te voorkomen. De fabrikant wijst op de warmte-regulerende werking en stelt dat er onder het lichaam ventilatie ontstaat, waardoor vochtige warmte zou worden afgevoerd en verse lucht zou worden aangevoerd.

    Onderzoek naar de deugdelijkheid van deze claim ontbreekt. Ook naar dit product is, gezien de hiervoor genoemde Amerikaanse studie, nader onderzoek wenselijk. De noodzaak van het adviseren van huismijt-werende hoezen voor jonge baby's staat (nog) niet vast.

  • Angelcare: een babyfoon met een onder de matras te plaatsen sensor-matje dat volgens de opgaven van de fabrikant/distributeur de ademhaling van de baby in de gaten houdt en alarm slaat als er na 20 seconden geen beweging wordt waargenomen.

    Bij gebruik van dit apparaat dient te worden beseft dat zelfs hoogwaardige medische monitoren geen preventieve werking hebben voor wiegendood. Bij dit apparaat past de waarschuwing dat het onverstandig is om erop te vertrouwen en als gevolg daarvan wellicht de gangbare preventie-aanbevelingen te verontachtzamen.

    Zie www.wiegendood.nl

    Juni: Wereld Onvruchtbaarheids-maand

    In het kader van de World Infertility Month (afgekort: WIM) zijn er in juni diverse activiteiten. Vooral de patiënten-vereniging Freya besteedt er aandacht aan. Het doel is om meer begrip te kweken voor mensen met vruchtbaarheids-problemen.

    Richtsje Stornebrink van Freya: "Er wordt ontzettend veel en gemakkelijk over onvruchtbaarheid gepraat, maar tegelijkertijd is het nog steeds een groot taboe. Stellen die met verminderde vruchtbaarheid te maken krijgen, moeten vaak een drempel over om daar met mensen in hun omgeving over te praten. Er is namelijk veel onwetendheid over dit onderwerp. Mensen denken bijvoorbeeld dat een vruchtbaarheidsbehandeling altijd aanslaat en dat je dat 'even' doet, terwijl het in werkelijkheid heel ingrijpend en zwaar is, zonder gegarandeerd succes."

    Steeds meer stellen krijgen te maken met verminderde vruchtbaarheid: tegenwoordig wordt 1 op de 6 stellen ermee geconfronteerd.

    Zie www.freya.nl

    Geef geen honing aan een baby

    We wijzen er nóg een keer op dat honing voor baby's gevaarlijk kan zijn. In veel culturen wordt honing als 'zoethoudertje' aan baby's gegeven. Maar honing kan botulisme veroorzaken bij zuigelingen.

    Met de toename van het aantal allochtonen zal het honing-gebruik ook toenemen. Het is daarom belangrijk dat bekend wordt dat afgeraden wordt om kinderen een speen te geven die in honing gedoopt is. Geef ook geen honing door de melk.

    De darmen van zuigelingen kunnen de sporen van de botulisme-bacterie niet vernietigen. Een veilige grens is de leeftijd van 2 jaar.

    Overigens zijn baby-koekjes waarin honing verwerkt is wél veilig. Dat komt door het bereidingsproces, waarbij de honing voldoende verhit is geweest.

    Verschijnselen bij zuigelingen-botulisme:

  • bij een milde vorm van zuigelingen-botulisme kunnen de klachten beperkt zijn tot een aantal dagen van slecht eten, verminderde darm-functie en sloomheid;
  • meestal (in 95% van de gevallen): obstipatie, oftewel geen ontlasting gedurende 3 of meer dagen;
  • het kind kan slap zijn en slecht drinken;
  • huilen met een zwak, hoog geluid;
  • slecht zuigen of helemaal niet zuigen;
  • verwijde pupillen;
  • nauwelijks spierspanning, bijvoorbeeld in het gezicht. Deze verlamming kan ertoe leiden dat er moeite is met slikken en ademen. In dat geval is sonde- of infuusvoeding nodig, evenals beademing.

    Als de baby tijdig wordt behandeld en als er in het ziekenhuis geen complicaties optreden, zal hij het meestal zonder restverschijnselen overleven.

    Pas op met water

    Water is gevaarlijk voor kleine kinderen; vooral voor kleine kinderen natuurlijk. Ook een kind met een zwemdiploma kan verdrinken. De Stichting Consument en Veiligheid is zojuist (eind mei 2002) begonnen met een campagne om ouders hierop te wijzen.

    Als je kind plotseling te water raakt, moet er snel gehandeld worden.
    Je kind moet onmiddellijk uit het water gehaald worden. Is het water diep, dan is het essentieel dat je kunt reddingzwemmen. Kun je dit niet, dan moet er zo snel mogelijk iemand anders gealarmeerd worden die kan reddingzwemmen.

    Is je kind bij kennis, ga dan als volgt te werk:

  • wikkel het in een deken;
  • ga direct naar de huisarts of het ziekenhuis, ook al is je kind alleen heel even kopje onder geweest. Dit is nodig omdat de eventuele gevolgen van zo'n ongeluk pas later zichtbaar kunnen worden.

    Is je kind bewusteloos, laat dan onmiddellijk iemand naar 112 bellen en doe zelf onmiddellijk dit:

  • kijk of er iets in de mond zit en maak de mond schoon;
  • wikkel je kind in een deken en draai het op de zij;
  • buig het hoofd naar achteren met de kin omhoog, zodat de tong de keel niet bedekt. Op die manier zijn de luchtwegen vrij.

    Zie www.kindveilig.nl

    Tentoonstelling: 'In Mokum staat een huis'

    De kindertentoonstelling 'In Mokum staat een huis' (nog tot halverwege 2004) in het Joods Historisch Museum heeft ook een online-variant.

    De website is opgebouwd in de vorm van een huis, met in elke kamer een bewoner die iets vertelt over de levende Joodse cultuur en de manier waarop deze al eeuwenlang wordt doorgegeven. Kinderen kunnen onder andere hun naam in het Hebreeuws schrijven, de swingende Max de Matze-rap downloaden, of leren hoe je kippensoep met matzeballen maakt.

    Op zondag 23 juni viert de kindertentoonstelling haar tweede verjaardag tussen 11.00 en 17.00 met gratis toegang voor alle kinderen tot en met 12 jaar.

    Joods Historisch Museum
    Jonas Daniël Meijerplein 2-4, Amsterdam
    Dagelijks open van 11 tot 17 uur.

    Zie www.jhm.nl

    De wereld van Pokémon

    Voor wie er geen genoeg van kan krijgen, of voor wie er pas sinds kort mee geconfronteerd wordt: laat je de wereld van Pokémon uitleggen door een jonge vader, met een mini-interview met zijn zoon (11).

    Zie http://www.nuwijweer.nl/www/nuwijweer_nav.php?id=226&archief=1

    Hoe gek is de crèche en hoe gek zijn de ouders?

    Op de website van het Psychologie Magazine is een discussie gestart naar aanleiding van het artikel 'De crèche is zo gek nog niet!' (Psychologie Magazine, mei 2002).

    Is het allemaal zo erg als hoogleraar Riksen-Walraven deed geloven? Psychologie Magazine pakte de enorme hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van de crèche erbij, en concludeerde: de crèche is zo gek nog niet.

    In het juni-nummer van hetzelfde tijdschrift gaat het over ouderschap en opvoeding. Zijn ouders (wij dus) onzeker? Een vraag die ook voorgelegd werd aan redacteur Henk Boeke van Ouders Online. Ook hierover kan op de website van het Psychologie Magazine gediscussieerd worden.

    Wie belangstelling heeft voor een goedkoop proefabonnement op Psychologie Magazine, gaat even naar onze Koopjeskelder,

    Zie www.psychologiemagazine.nl

    Doe als een eend in Limburg (6 tot 9 jaar)

    Ben je tussen de 6 en 9 jaar en wil je wat beleven? Ga dan op pad met Eddy Eend rondom het Eendenmeer in Bergen (Limburg). Tijdens de tocht valt er van alles te zien en te doen. Je loopt door het bos en over de heide. Je ziet vennen en stuifduinen en natuurlijk heel veel bloemen, planten en dieren.

    Tijdens de tocht krijg je – zoals dat bij een echte natuurwandelaar hoort – een rugzakje mee van Eddy Eend met je benodigdheden. Na afloop krijg je een echt Eddy Eendstempeltje.

    De tocht, voor kinderen met ouders of begeleiders, is 3,5 kilometer lang en is aan te vragen bij VVV Bergen, tel: 0484-341922. Kosten: EUR 2,50.

    Muzikaal Verhaal

    Als kinderen een jaar of 8 zijn, kunnen ze met gemak een concert uitzitten. Mits het boeiend is, natuurlijk.

    Muzikaal Verhaal is een concert-serie voor ouders, grootouders en kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Er zijn vier verschillende concerten gepland (op zondagmiddag). Tijdens het concert wordt er een verhaal verteld door een bekend persoon onder begeleiding van het orkest.

    Het eerstvolgende concert in het nieuwe seizoen (2002/2003) is het verhaal van Peter en de Wolf, verteld door Lot Lohr (van
    Sesamstraat) en de gelijknamige muziek van Prokofjev. Maar ook Carmen wordt verteld en de Kerstman komt een keer.

    Muzikaal Verhaal is een project van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De serie voor kinderen heeft een eigen website waar alle informatie over het nieuwe seizoen te vinden is. Vanaf juli 2002 kunnen de kaarten ook via de website gereserveerd worden. Bestellen van abonnementen kan ook via 010 - 217 17 17 (voor vier concerten).

    Zie www.muzikaalverhaal.nl

    Kinder-grachtenfestival

    Als onderdeel van het jaarlijkse Grachtenfestival in Amsterdam, is er ook dit jaar weer een programma speciaal voor kinderen: het Kindergrachtenfestival.

    Dit jaar vindt het Kindergrachtenfestival plaats van
    donderdag 15 tot en met zondag 18 augustus (2002). De meeste concerten zijn gratis. De kaartverkoop start op 17 juni 2002.

    Zie www.grachtenfestival.nl