Overzicht Magazine > Nieuws-overzicht > Nieuws 4 mei 2001

Ouders Online Nieuws

4 mei 2001

research: Justine Pardoen en Heidi Steven
tekst: Henk Boeke

Elke week op vrijdag: nieuws van het ouders-en-kinderen-front. Over opvoeding, ouderschap, gezondheid, nieuwe wetten en regels, Haagse toestanden en overige curiosa. Deze rubriek vervangt de oude rubriek "Uit de bladen" en het Ouders Online videonieuws.

Jongeren leven steeds ongezonder

NRC Handelsblad opende er vandaag (4 mei) mee: de jeugd leeft steeds ongezonder. Het aantal jongeren dat rookt en drinkt is de afgelopen twee jaren toegenomen. Ook bewegen ze weinig en een groot deel is te zwaar. Daarnaast komen psycho-sociale klachten, zoals RSI en overspannenheid, relatief vaak voor. De krant koos deze gegevens uit het rapport 'Jeugd 2001' van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS-rapport noemt ook positieve punten: de Nederlandse jeugd (4,8 miljoen mensen) voelt zich over het algemeen tevreden en gelukkig. Ook het opgroeien in een 1-oudergezin lijkt weinig negatieve invloed te hebben: 85% van de jongeren die geboren werden in de jaren '70 heeft goede herinneringen aan het gezin. Bij de generatie die geboren werd in de jaren '40, met aanzienlijk minder 1-oudergezinnen, heeft slechts 75% goede herinneringen.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (CSP) dat deze cijfers analyseerde, schrijft de toegenomen tevredenheid zelfs toe aan het toegenomen aantal echtscheidingen. Kinderen met slechte herinneringen noemen namelijk vaak de slechte relatie tussen hun ouders als oorzaak van hun onvrede.

Bron: NRC Handelsblad en CBS
4 mei 2001

Neusspray kan terugkerende oorontsteking misschien voorkomen

Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in het British Medical Journal (jan. 2001) blijkt dat antibiotica bij middenoorontsteking vaak een averechts effect hebben. De antibiotica doden namelijk niet alleen de bacteriën die de ontsteking veroorzaken, maar ook bacteriën die deel uitmaken van ons natuurlijke afweersysteem. Daardoor kan de oorontsteking alsmaar terugkeren, en kan het nodig zijn om telkens opnieuw buisjes te plaatsen.

Er lijkt echter een goed alternatief aan te komen. Er is een neusspray ontwikkeld die de natuurlijke afweer-bacterie bevat, en die bij 40% van de onderzochte kinderen het terugkeren van de middenoorontsteking kon voorkomen. De neusspray moet nog verder worden onderzocht voordat hij goedgekeurd wordt en commercieel verkrijgbaar is.

Let op: in de praktijk van alledag zijn dit soort medicinale sprays meestal niet nodig, en is het doorgaans voldoende om bij een verkoudheid de neus goed open te houden. Dus: snuiten (bij kinderen die dat al kunnen), of uitzuigen (bij baby's), en regelmatig spuiten met een fysiologische zoutoplossing.

Bron: http://www.hoorzaken.nl
17 maart 2001

Geld verdienen met de naam van je kind

Kinderen naar site genoemd

Luuk Koelman is écht grappig. Als hem iets raars opvalt in het nieuws, schrijft hij een onzinnig mailtje naar de desbetreffende persoon of instantie. De leukste antwoorden plaatst hij op zijn site.

Op 20 april was het weer raak. Naar aanleiding van een bericht over het vernoemen van kinderen naar een bedrijf (zie krantenbericht) vroeg hij aan diverse Nederlandse Internet-providers of zij geïnteresseerd waren in het koppelen van hun bedrijfsnaam aan de naam van Luuks toekomstige kind. Bijvoorbeeld, aan WorldOnline: "Zo speel ik met de gedachte om ons kind WOL te noemen, of Wolletje, zolang-ie nog klein is."

De meeste providers reageerden afwijzend, maar NokNok had er wel oren naar. De marketing-afdeling wilde graag over het idee van gedachten wisselen.

Bron: http://www.koelman.com/sitenaam.htm
20 april 2001
Zie ook: http://www.koelman.com/brievenkabinet.htm voor nog meer grappen

School-examens in de MKZ-gebieden

Op 16 mei beginnen de examens voor het voortgezet onderwijs. Voor de scholen in de MKZ-gebieden worden oplossingen op maat geboden.

Verschillende overheidsinstanties, waaronder de inspectie en het ministerie van Onderwijs, stellen samen met de school een flexibel rooster op, zodat de leerlingen die dat zelf willen ook op andere momenten examen kunnen doen.

Het examen moet wel worden afgenomen in de periode 16 mei tot 1 juni. Als het noodzakelijk is, kan de staatsexamencommissie ook het examen bij de leerling thuis afnemen.

Meer informatie:
http://www.eindexamen.nl
http://www.examen.kennisnet.nl
http://www.citogroep.nl

Bron: Ministerie van Onderwijs
27 april 2001

Zwemles op school wordt niet verplicht

In antwoord op kamervragen heeft Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) gemeld dat zwemles op school niet verplicht wordt.

Onze correspondent vindt dat jammer: "Ik ken veel kinderen die niet op zwemles zitten, onder andere mijn eigen kinderen. In ons geval is het de organisatie van het halen en brengen, maar ook de wachtlijst van 1 jaar! Verder zijn de lessen behoorlijk duur. Allemaal redenen waarom het fijn zou zijn als de school de zwemlessen zou verzorgen." Maar helaas ziet het ministerie dat anders.

Overigens is gebleken dat in gebieden waar veel schoolzwemmen wordt aangeboden, de kinderen slechter leren zwemmen en pas later hun diploma halen dan in gebieden waar weinig schoolzwemmen wordt aangeboden. De verklaring daarvoor zou zijn dat ouders in de schoolzwem-gebieden kennelijk (te) veel vertrouwen op de school en (te) weinig zelf gaan zwemmen met hun kinderen.

Bron: brief aan de Kamer
2 mei 2001
Ministerie van Onderwijs

Nóg langer wachten op het rugzakje...

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel 'Leerling-gebonden financiering voor gehandicapte leerlingen in het reguliere onderwijs'. Daardoor kunnen leerlingen die vanwege hun handicap in het reguliere onderwijs extra voorzieningen nodig hebben, een budget tegemoet zien. Ouders kunnen met dat budget kiezen tussen onderwijs op een speciale school of op een reguliere school. Het is de bedoeling dat de wet op 1 augustus 2002 van kracht wordt.

Hoe zit dat nou?, vroegen we ons af. De mogelijkheid om je gehandicapte kind onderwijs op een gewone school te laten volgen en daarvoor extra geld te krijgen bestond toch al, in de vorm van 'het rugzakje'? Navraag bij Nell Coumans, ervarings-deskundige, gaf uitsluitsel.

Coumans: "Het rugzakje is al jaren geleden goedgekeurd, maar de uitvoering werd steeds tegengehouden. In de praktijk is steeds geprobeerd met allerlei andere bronnen te voldoen aan die extra ondersteuning, vaak afhankelijk van de goodwill van de betrokken personen. Kennelijk moeten we nu nóg weer ruim een jaar, tot augustus 2002, wachten op daadwerkelijke ondersteuning."

Bron: Ministerie van Onderwijs
2 mei 2001
Zie ook: Basisschool moet niet gaan opvoeden (Opinie Nell Coumans, feb.2001)

Pappa, waarom vliegt een vliegtuig?

Het begon zo onschuldig. "Pappa, waarom vliegt een vliegtuig?", vroeg mijn zoon (6) mij vorige week. Ik pakte een papiertje, tekende de doorsnede van een vleugel, en liet zien hoe de lucht aan de bolle bovenkant een langere weg moet afleggen dan de lucht aan de platte onderkant. Daardoor is er minder lucht aan de bovenkant dan aan de onderkant, en wordt de vleugel omhoog geduwd. Kortom: de bekende verklaring, die algemeen erkend wordt.

En toen kwam die dodelijk vervolgvraag, waardoor ik met mijn mond vol tanden stond: "Okee, maar waarom kan een vliegtuig dan ook op zijn kop vliegen?"

Mijn zoon blijkt niet de enige te zijn, die twijfelt aan datgene wat algemeen erkend wordt. In de New Scientist van 5 mei staat een spectaculair interview met de natuurkundige David Anderson, werkzaam bij het beroemde Fermi-lab, die de traditionele theorie resoluut van tafel veegt. En hij heeft nog een alternatieve verklaring ook. Verplichte kost voor vaders en moeders met leergierige kinderen...

Bron: New Scientist
5 mei 2001
http://www.newscientist.com/newsletter/opinion.jsp?id=ns22895

Landelijke thema-bijeenkomst over hechtingsstoornissen en het geen-bodem-syndroom

"Ongeveer 30% van de geadopteerde kinderen vertoont matige tot ernstige stoornissen", schreef adoptie-deskundige Hans Vereycken in een artikel dat we eind vorig jaar publiceerden. De hechtingsstoornissen en het zogenaamde 'geen-bodem-syndroom' waar Vereycken het over had, vormen het onderwerp van een landelijke thema-bijeenkomst die op 15 mei gehouden wordt in Zwolle. Spreekster is Geertje van Egmond, wier boek door Vereycken sterk wordt aanbevolen.

Datum: dinsdag 15 mei 2001
Tijd: 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur)
Plaats: Deltion College, Nijverheidstraat 1, Zwolle

Bron: persbericht Oudervereniging De Knoop
2 mei 2001
contactpersoon: Rita Hendriks Wouda

Zie ook: Een adoptiekind opvoeden is soms onmogelijk - Hans Vereycken
http://www.deknoop.org
http://www.hechtingsstoornis.nl
http://www.hechtingsstoornis.com

Gewelddadige games zijn slecht - welles/nietes

Het begint zolangzamerhand lachwekkende vormen aan te nemen: het ene onderzoek naar het effect van gewelddadige computer-spelletjes is nog niet verschenen, of het andere spreekt het alweer tegen.

Op 18 januari verscheen het bericht dat jongeren die minder vaak computer-spellen spelen, minder agressief gedrag vertonen (Stanton University). En op 2 mei lazen we dat jongeren nauwelijks beïnvloed worden door het spelen van bloederige spelletjes (Univeriteit van Oslo).

Tja, zo blijven ze lekker bezig, die onderzoekers. De redactie van Ouders Online zal vanaf nu geen aandacht meer besteden aan dit non-issue. Een beetje gezond verstand bij het begeleiden van uw kinderen lijkt ons ruim voldoende.

Bron: nu.nl/NET
Onderzoek: games maken jongeren agressief (18 januari 2001)
'Jongeren nauwelijks beïnvloed door computerspel' (2 mei 2001)

Steeds meer kinderen onder toezicht gezinsvoogd

Op 31 december 1999 stonden 20.400 minderjarige kinderen onder toezicht van een gezinsvoogdij-instelling. Dat is 70% meer dan eind 1990, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Eenderde van de onder toezicht staande kinderen is 10 tot en met 14 jaar oud. Iets meer jongens dan meisjes worden onder toezicht gesteld.

Bron: CBS
1 mei 2001
http://www.cbs.nl

Hoogleraar Bas Levering pleit voor herinvoering etiquette

Ouders moeten hun kinderen weer etiquette aanleren, zegt de Utrechtse pedagoog Bas Levering. Niet alleen om de sociale omgang weer prettig te maken, maar vooral omdat regels essentieel zijn voor de ontwikkeling van jonge kinderen.

Met de landelijke discussie die het dagblad Trouw hiermee op gang wil brengen, wil het nog niet zo vlotten. Althans niet op de site van Trouw. Zou het op ons eigen forum wel lukken? Ga uw gang! (De rubriek Algemeen lijkt ons het meest geschikt.) En als het ook dáár stil blijft, kijk dan binnenkort naar het tv-programma 'Het Lagerhuis' van de VARA. Want daar gaan ze er ook aandacht aan besteden, zo vernamen we uit betrouwbare bron...

Bron: Trouw
28 april 2001
'Juist met etiquette kom je nader tot elkaar' - interview met Bas Levering

Zie ook: Het Forum van Ouders Online

Wettelijk recht op jeugdzorg

Jongeren met problemen krijgen een wettelijk recht op snelle hulpverlening. Op die manier wil staatssecretaris Vliegenthart de wachtlijsten in de jeugdzorg aanpakken.

De provincies en de drie stadsregio's Amsterdam, Rotterdam en Den Haag krijgen in de aanpak van de staatssecretaris een belangrijke rol. Zij krijgen nu nog een vooraf vastgestelde subsidie van het ministerie, die zij verdelen onder de instellingen. Zijn alle plaatsen bezet, dan komen jongeren op een wachtlijst. Vliegenthart wil dat principe nu omdraaien.

Jongeren krijgen volgens de nieuwe wet op jeugdzorg die in 2003 moet ingaan recht op zorg en kunnen dat desnoods bij de rechter afdwingen. Provincies moeten zorgen dat de faciliteiten er zijn en het rijk moet genoeg geld fourneren.

Bron: De Volkskrant
30 april 2001

PvdA: Werkende ouders fiscaal ontzien

Het kabinet moet komende zomer nog eens honderden miljoenen guldens aan lastenverlichting proberen vrij te spelen voor mensen die betaald werk moeten combineren met de zorg voor kinderen. Dat zei PvdA-fractievoorzitter Melkert tijdens een 1-mei-bijeenkomst van zijn partij in Wageningen.

Trouw
2 mei 2001
http://www.trouw.nl/artikelactueel/988735217236.html

Henk Boeke, redactie Ouders Online
[email protected]

Copyright © 1996-2001 Ouders Online
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 5 mei 2001