Ouders Online
Archief
Ouders Online Nieuws

8 maart 2002

research: Heidi Steven en Justine Pardoen
tekst: Henk Boeke

Elke week op vrijdag: nieuws van het ouders-en-kinderen-front. Over opvoeding, ouderschap, gezondheid, nieuwe wetten en regels, en overige curiosa.


Crèche-discussie laait weer op

Het is niet goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van baby's als ze vaak en lang in een kinderdagverblijf zitten. Als ze hun ouders op jonge leeftijd weinig zien, kunnen ze later gedragsproblemen krijgen. Dat was afgelopen week de boodschap van Marianne Riksen-Walraven bij haar aanvaarding van de leerstoel ontwikkelingspsychologie aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen.

Kinderdagverblijf - Kiddo

Vanzelfsprekend is het laatste woord hierover nog lang niet gezegd. Louis Tavecchio bijvoorbeeld, die Marianne Riksen aan de Universiteit van Amsterdam is opgevolgd, erkent dat de 'cognitieve stimulering' in kinderdagverblijven tekort schiet. Maar of de gevolgen daarvan ook werkelijk zo ernstig zijn als Riksen claimt, durft hij niet te zeggen. Dat moet nog onderzocht worden. En Christien Brinkgreve, hoogleraar gezinssociologie in Utrecht, stelt dat onderzoeken en opvattingen over dit onderwerp vaak bepaald worden door de heersende mode en de ideologie van de onderzoeker.

Op basisscholen – waar de problemen zich zouden moeten
openbaren – merken ze er al met al niets van. Trouw citeert: "Kinderen die op de crèche hebben gezeten, hebben zich vaak beter ontwikkeld dan de kinderen die bij moeder thuis zaten."

Bron: Trouw en NRC Handelsblad
2 maart 2002

Hoe regel je je eigen spoed-inenting?

Afgelopen week vonden er diverse spoed-inentingen plaats tegen de meningokok-bacterie van het type C: 1000 kinderen in Rosmalen, 6500 kinderen in de Bommelerwaard in Gelderland en 500 kinderen in het Brabantse Soerendonk. Minister Borst (Volksgezondheid) besloot tot deze spoed-vaccinaties naar aanleiding van besmettingen in de bewuste plaatsen. De meningokok-bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken, wat in sommige gevallen dodelijk kan aflopen.

Deze spoed-inentingen staan los van het landelijke vaccinatie-programma voor 0 t/m 18-jarigen, dat eind dit jaar of begin volgend jaar van start gaat. Veel ouders willen daar echter niet op wachten, en proberen nu al zelf iets te regelen.

Kan dat? Ja, dat kan. Maar soms gaat het nog lang niet makkelijk, zo mailde ons een ouder deze week. Wie zijn huisarts om een vaccinatie vraagt, loopt de kans verwezen te worden naar de GG&GD. Waarna de GG&GD weer terugverwijst naar de huisarts. Van het kastje naar de muur, zo gezegd.

De normale procedure is dat u eerst naar de huisarts gaat. Die schrijft een recept uit voor het vaccin, dat u vervolgens bij de apotheek kunt kopen. Dan gaat u weer terug naar de huisarts om de prik te laten geven.

Bron: Ouders Online
8 maart 2002

Portal kinderopvang online

Alle landelijke partijen die betrokken zijn bij de kinderopvang, hebben vanaf deze week een eigen portal. De bedoeling hiervan is om vanuit één centraal punt gemakkelijk alle aangesloten sites te kunnen vinden.

De URL is www.kinderopvang.nl

Deelnemers zijn onder meer: het Netwerkbureau Uitbreiding Kinderopvang, de belangenvereniging voor ouders 'Boink', de vakbonden Abvakabo/FNV en CFO CNV-bond, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), en het ministerie van Volkgezondheid (VWS).

Bron: ministerie van VWS
7 maart 2002

Commentaar
Toen wij gingen kijken, bleek dat de kersverse portal nog niet helemaal uit-ontwikkeld was. De foutmeldingen vlogen ons om de oren... En eerlijk gezegd vonden we het ook tamelijk mager. Wat ons betreft ben je nog steeds beter af bij de startpagina-dochter kinderopvang.pagina.nl.

Inspectie mept terug

Vorige week meldden we dat Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) een klacht had ingediend over het tv-programma Nova, en dat die klacht gegrond was verklaard. In het persbericht dat de NVKP daarover uitbracht, werd nog eens flink van leer getrokken tegen de overheid en haar vaccinatie-programma's, waarbij de zware woorden niet geschuwd werden.

Dat liet de Inspectie voor de Volksgezondheid niet op zich zitten. Afgelopen week liet men weten "ernstig bezorgd" te zijn over de uitlatingen van de NVKP. De inspectie vreest dat de vereniging tienduizenden ouders in gewetensnood brengt bij de afweging om hun kinderen wel of niet te laten vaccineren tegen een infectie met de meningokokken-C-bacterie. De algehele vaccinatiegraad tegen infectieziekten in Nederland is nu 97%. Wanneer die lager zou worden, kan er een situatie ontstaan waarbij de volksgezondheid direct in gevaar komt.

De beschuldiging van de NVKP dat de Nederlandse gezondheidsautoriteiten informatie achterhouden over ernstige bijwerkingen, wordt heftig ontkend.

De inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid, prof. dr. J.H. Kingma, zegt in de Telegraaf: "De uitlatingen van woordvoerders van deze club zijn niet gestoeld op enige kennis. Dat is buitengewoon gevaarlijk, zeker bij een gevoelige materie als deze, waarbij veel ouders zich toch al zoveel zorgen maken. Er is in Groot-Brittannië na een grootscheepse vaccinatie daar inderdaad een aantal bijwerkingen waargenomen, maar zeker geen ernstige, zoals de NVKP beweert. Ook van overlijdensgevallen is ons werkelijk niets bekend. En wij onderhouden toch intensieve contacten met de deskundigen daar."

Bron: De Telegraaf
7 maart 2002
Zie ook: Vaccinatie-discussie ontaardt in ordinair moddergevecht Ouders Online Nieuws, 2 maart 2002

Het idee van 'het mondige kind' is te ver doorgeschoten

Het idee van 'het mondige kind' is te ver doorgeschoten, vindt dr. Ido Weijers van de Universiteit van Utrecht. In zijn boek "De creatie van het mondige kind" beschrijft Weijers de fuik waarin kinderen en opvoeders terecht zijn gekomen sinds kinderen eind jaren '60 het etiket 'mondig' opgeplakt kregen.

Weijers: "Opvoeding betekent van oudsher dat men kinderen helpt, begeleidt en leidt, op weg naar mondigheid. De opvoeder treedt op als 'plaatsvervangend geweten'. Mondige individuen hebben daarentegen geen opvoeding nodig, omdat ze worden verondersteld al tot moreel en intellectueel zelfbestuur in staat te zijn. Het mondige kind is in feite geen kind meer, althans geen 'opvoedeling' in de zin van de moderne opvoedingstraditie".

Die contradictie maakt opvoeden vandaag de dag lastig. Want waar blijf je als ouder met je regels als de hele wereld je kind voor vol aanziet?

In zijn boek geeft Weijers overigens geen oplossing voor dit dilemma. Het is namelijk een leerboek voor studenten, waarin een historische ontwikkeling wordt geschetst.

Bron: NRC Handelsblad
2 maart 2002

Aantal abortussen is gegroeid

Nederland heeft niet meer het laagste aantal abortussen ter wereld. Die positie is overgenomen door België en Duitsland. Vooral tienermeisjes en allochtone vrouwen laten vaker abortus uitvoeren. Dat blijkt uit het onderzoek 'Abortus in Nederland 1993-2000' van de koepel van abortusklinieken Stisan.

In 1990 lieten per 1000 vrouwen in de vruchtbare leeftijd ruim 5 een abortus uitvoeren. In 2000 waren dit er 8 per 1000. Dat jaar werden in Nederland ruim 33.000 abortussen uitgevoerd. In omringende landen als Duitsland, België, Engeland en Denemarken lijkt het abortus-cijfer te stabiliseren of licht te dalen.

Bron: Trouw
8 maart 2002

Spiraaltje is beter dan de pil

Het spiraaltje heeft meer voordelen en minder nadelen dan veel mensen denken. Dit schrijven Nederlandse gynaecologen in het Tijdschrift voor Geneeskunde. Diverse misvattingen over dit voorbehoedmiddel kunnen definitief naar de prullenbak.

Zo veroorzaakt het gebruik van een spiraal geen onvruchtbaarheid. Dit blijkt uit recent onderzoek.

Sinds de 70-er jaren waren artsen ervan overtuigd dat spiraaltjes infecties van de eileiders konden veroorzaken. Hierdoor zou onvruchtbaarheid kunnen ontstaan. Ook zouden spiralen buitenbaarmoederlijke zwangerschap kunnen veroorzaken, maar ook dit is niet waar.

Tenslotte zou het spiraal minder betrouwbaar zijn dan de pil. Het tegendeel is echter waar. Het zou zelfs een betrouwbaarder voorbehoedmiddel zijn dan de pil.

Bron: gezondheid.be / Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
8 maart 2002

Peter van Gestel wint Woutertje Pieterse Prijs 2002

De kinderboeken-schrijver Peter van Gestel heeft donderdag de Woutertje Pieterse Prijs 2002 gekregen voor zijn boek 'Winterijs'. Aan deze prijs voor het beste kinder- en jeugdboek zijn 15.000 euro en een oorkonde verbonden. De prijs is 15 jaar geleden ingesteld om de kwaliteit van het Nederlandse kinderboek te bevorderen.

'Winterijs' speelt in Amsterdam, vlak na de Tweede Wereldoorlog, en gaat over twee vriendjes van 10 jaar en het 13-jarige nichtje van een van hen. Het massieve verzwijgen van na de oorlog is het onderliggende thema van het boek. Toch is de toon nooit dramatisch of sentimenteel.

Peter van Gestel (1937) werd eerder bekroond met een Zilveren
Griffel (voor 'Uit het leven van Ko Kruier', 1985) en een Gouden Uil (voor 'Mariken', 1998). Winterijs is overigens ook genomineerd voor een Gouden Uil. De winnaar daarvan wordt op 23 maart bekendgemaakt.

In de Openbare Bibliotheek van Amsterdam is deze maand een tentoonstelling rond de Woutertje Pieterse Prijs te zien.

Bron: de Volkskrant
8 maart 2002

Horeca en winkels overtreden massaal de regels voor kinderarbeid

Bijna driekwart van alle horeca-bedrijven en winkels overtreedt de regels voor werknemers onder de 18 jaar. Kinderen en jongeren maken te veel uren of werken met machines. Ook hebben de bedrijven vaak geen verplichte risico-inventarisatie gemaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie.

Het overgrote deel van de ondernemers kreeg een waarschuwing. Achttien supermarkten kregen een proces-verbaal omdat ze jongeren na zeven uur 's avonds lieten werken, of 13- en 14-jarigen hadden ingezet op een schooldag.

Bron: Nu.nl
5 maart 2002

Hoe zat het ook alweer?
Kinderen van 13 en 14 mogen op schooldagen geen werk verrichten in een bedrijfsmatige omgeving, zoals de horeca, de landbouw, winkels, enzovoorts. Ze mogen echter wel karweitjes doen in hun eigen omgeving (maximaal 2 uur per schooldag). Bijvoorbeeld: oppassen bij kennissen, auto's wassen, of helpen bij het verspreiden van folders.

Op de dagen dat ze niet naar school gaan, mogen ze maximaal 6 uur per dag lichte werkzaamheden verrichten (tijdens vakanties: 7 uur per dag). Zowel in de eigen omgeving als in een bedrijf. Per week mogen ze maximaal 12 uur werken (tijdens vakanties: 35 uur). Verder mag er per week slechts 5 dagen gewerkt worden; op zondag mag er helemaal niet gewerkt worden.

Ook gelden er regels voor de verplichte rusttijden van de kinderen.

Voor ouders met een bedrijf aan huis, zoals winkeliers en boeren, gelden iets ruimere regels. De desbetreffende kinderen mogen op schooldagen maximaal 2 uur per dag lichte werkzaamheden in het bedrijf verrichten.

Bron: Arbeidstijdenwet
1 januari 1996

Studie naar oudere moeders

Ongeveer de helft van de vrouwen van boven de 30 heeft het krijgen van kinderen bewust uitgesteld. De andere helft is nog niet toe aan het moederschap. Dit blijkt uit onderzoek van C. Wijsen. Zij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam, op een studie over 'oude' moeders. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland kinderen krijgen, stijgt al jaren en ligt nu boven de 30 jaar.

Dat bij veel vrouwelijke 30-plussers het moederschap nog niet aan de orde is, heeft volgens Wijsen te maken met een verandering in de maatschappij. "Veel vrouwen zijn minder snel volwassen. Ze komen later van school en ze trouwen later. Ze denken nog niet aan zichzelf als moeder. Kinderen krijgen past nog niet bij hun persoonlijkheid."

Vooral veel hoger opgeleide vrouwen stellen het krijgen van kinderen bewust uit. Zij willen hun onafhankelijkheid niet opgeven, of eerst hun zaken op financieel gebied goed hebben geregeld.

Oude moeders zijn meer 'kindgericht' en jonge moeders zijn meer 'gezinsgericht'. De laatsten hebben al vroeg in het leven een ideaalbeeld van hun gezin. Ze weten dan al dat ze later een man en kinderen willen. Oude moeders daarentegen willen kleinere gezinnen, met 1 of 2 kinderen.

Bron: Algemeen Dagblad
maart 2002

Gezinnen met kinderen gaan steeds extremer op vakantie

Nederlanders met peuters, kleuters en zuigelingen maken steeds extremere reizen, zo blijkt uit gegevens van de Stichting Continu Vakantie Onderzoek (CVO) in samenwerking met de organisatie Toerisme en Recreatie Nederland (TRN).

De laatste 10 jaar steeg het percentage Nederlanders dat naar het buitenland op vakantie gaat, van 50% naar 57%. Voor gezinnen met kinderen tot 5 jaar was die sprong groter: van 37% in 1990 naar 52% in 2000.

Vooral Azië wordt steeds populairder bij gezinnen met kinderen. Maar ook Afrika en Amerika doen het goed.

Wie zoiets ook wel eens wil proberen, moet zich natuurlijk goed voorbereiden. Dat kan onder andere met behulp van twee goede boekjes:

  • Marlou van Paridon - 'Op Vakantie met Baby's, Peuters en Kleuters'
  • Monique van Orden - 'Grote Reizen met kleine Kinderen'

    Een paar tips:

  • 4 uur achter elkaar in de auto is echt het maximum;
  • ga niet naar landen waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reis-advies geeft, zoals Cambodja;
  • ga ook niet naar malaria-gebieden, of naar plekken waar het heel koud is;
  • ga niet te veel wandelen;

    De naaste familie, zoals opa's en oma's reageren vaak nogal paniekerig, maar de deskundigen zien geen bezwaar in verre reizen. De meeste kinderen zijn ontzettend plooibaar, veel meer dan volwassenen. Als papa en mama er maar zijn. En om de zoveel tijd een speeltuin of een zwembad. Dat zijn echt de eerste levensvoorwaarden. Center Parcs is er niet voor niets groot mee geworden.

    Eigenlijk loert er maar één gevaar: kinderen hebben het naar hun zin als de ouders het naar hun zin hebben. En daar gaat het vaak mis. Zorg er dus voor dat je het zélf leuk vindt. En verwacht niet te veel van ze. Dat ze dingen thuis kunnen navertellen bijvoorbeeld. Na een maand zijn ze alles weer vergeten.

    Bron: NRC Handelsblad
    2 maart 2002

    Vis eten is goed voor de zwangerschap

    Als je te weinig vis eet, vergroot dat de kans op vroeggeboorte. Dat is de uitkomst van een Deens onderzoek.

    Aan 8729 vrouwen die tussen week 16 en week 30 voor prenatale zorg kwamen, werd gevraagd wat ze aten. De interviews werden vergeleken met de uitkomsten van de zwangerschappen. Er bleek een duidelijk verschil tussen de zwangerschaps-uitkomsten van vrouwen die minstens één maal per week vis aten, en vrouwen die nooit vis aten.

    Waar het om gaat, zijn de vetten in de vis. Wie geen vis lust, zou die vetten dus ook zonder de vis in kunnen nemen. Maar een harinkje of een lekkerbekje is ook goed.

    Bron: ziekenhuis.nl
    4 maart 2002

    Eerste landelijke Kidsgids gelanceerd

    Eind april verschijnt de eerste Kidsgids van heel Nederland. Daarmee wordt gepoogd het succes van de stedelijke Kidsgidsen (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amersfoort) te evenaren.

    De Kidsgids Nederland is een vrolijke bundel met ideeën voor uitjes in het hele land, gegroepeerd per thema. Een handige activiteiten-wegwijzer voor iedereen die iets wil organiseren voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

    Van de meeste musea, restaurants, parken, dierentuinen en organisaties geeft de Kidsgids ook de web-adressen. Hij is daardoor ook als internet-wijzer te gebruiken.

    Bron: Ouders Online
    8 maart 2002