28 april 2021

Groep 5: dit leert je kind dit schooljaar

Groep 5: de groep waar alle kennis van groep 4 wordt uitgebreid. Denk bijvoorbeeld aan de vakken rekenen, spelling en woordenschat. Ook komen er in groep 5 nieuwe vakken bij, zoals geschiedenis, aardrijkskunde en ‘topo’. Dat wordt overhoren… We nemen je in dit artikel mee door groep 5, want wat leren ze daar en hoe kun je helpen?

Rekenen, spelling, woordenschat en meer in groep 5

De tijd van spelend leren bij de kleuters ligt alweer een poos achter jullie. Je kind is waarschijnlijk gewend aan de serieuzere manier van leren. In groep 3 en 4 heeft hij of zij al een begin gemaakt met rekenen, taal en spelling. Ook in groep 5 ligt daar nog veel nadruk op. Daar komen wel andere vakken bij, zoals aardrijkskunde, topografie en geschiedenis. Hieronder staan kort enkele hoofdpunten van groep 5. Liever meer lezen? Juf Shelby vertelt je hier uitgebreid per vak wat je kind gaat leren en in welke volgorde.

Rekenen

  • Optellen en aftrekken van grotere getallen
  • Deelsommen
  • Tafels van 1 t/m 10
  • Verhaaltjessommen

Taal

  • Uitbreiden woordenschat met moeilijke woorden als uitmuntend
  • Zinsontleding (wat is het onderwerp, persoonsvorm, etc.)

Spelling

  • Weetwoorden (ei/ij en ou/au)
  • Verkleinwoorden
  • Samengestelde woorden
  • Enkelvoud en meervoud

Aardrijkskunde (niet op alle scholen)

  • Topografie (Nederland, provincies en rivieren)
  • Eigen omgeving (stad/dorp, grondsoorten en kaartlezen)         

Geschiedenis

  • Vanaf de oertijd richting het heden, bijv. dinosauriers, Romeinse tijd, etc.

Wat en hoe kun je samen oefenen?

We zijn niet allemaal hetzelfde. Dat geldt voor kleuters in groep 1, waar de een motorisch heel sterk is en de ander sociaal stevig in haar schoenen staat. Maar dat geldt ook voor kinderen in groep 5. Sommige kinderen kennen de tafels al uit het hoofd, anderen worstelen met woorden met een s of een z. Maar een ding blijft altijd hetzelfde, ook voor oudere kinderen: oefening baart kunst. Want wat vooral fijn is: oefenen thuis. Dat maakt het lerende leven makkelijker.

Hoe en wat kun je oefenen met je kind in groep 5?

  • Uitbreiden woordenschat: weet je nog dat je kind eindeloos hetzelfde boekje wilde lezen toen ze klein was? Dat werkt nu nog steeds. Lees het lievelingsboek van je kind keer op keer voor of lees het samen. Herhaling blijft belangrijk!
  • De basis van het rekenen: als je kind de tafels goed kent, dan wordt rekenen in groep 5 (en hoger) veel makkelijker. Kan je kind elke tafel binnen 20 seconden opzeggen? Dan is de kennis geautomatiseerd. Dit kun je zelf goed met je kind oefenen, bijvoorbeeld met tafelkaarten op de wc-deur of een afstreepkaart voor de tafels.
  • Zelfvertrouwen: in groep 5 zien kinderen vaak steeds beter verschil tussen zichzelf en hun klasgenoten. Ik kan nog niet zo goed lezen, waarom vind ik dit nog zo moeilijk, etc. Dit kan zorgen voor onzekerheid. Merk jij dit bij je kind of valt het de leerkracht op? Kijk dan samen met je kind naar wat wél goed gaat. Bouw samen aan een stukje zelfvertrouwen.
  • Spellingsregels: helaas valt onze taal niet onder de talen die je makkelijk leert. We hebben bijzondere werkwoorden, schrijven lang niet alles zoals je het zegt en we lijken kampioen in uitzonderingen: dingen die je ‘gewoon’ moet weten. Heeft je kind hier moeite mee? Oefen dit dan thuis. Dit kan samen, maar je kind kan het ook zelfstandig oefenen met een digitaal oefenprogramma of werkbladen.

Hoe kom je in groep 5 aan werkbladen voor thuis?

Oefenen is niet alleen leuker, maar ook beter in te plannen als je het gericht kunt doen. Merk je dat je kind ergens meer oefening bij nodig heeft, dan waar ruimte voor is op school? Overleg dan met de leerkracht. Die zal je waarschijnlijk met veel liefde willen helpen. Bijvoorbeeld met extra werkbladen, spelletjes die je samen kunt doen of bepaalde dingen waar je in het dagelijks leven op kunt letten. Liever zelf aan de slag? Op deze pagina vind je gratis spelletjes, werkbladen en andere materialen - opgesteld door professionals. Je kunt ook oefenmateriaal vinden via Pinterest. Hierbij kost het vaak wel wat meer tijd om passende oefeningen, spelletjes en werkbladen te vinden.

Dit artikel is samen met onderwijspartner Squla geschreven.