Help, mijn kind heeft groeipijn

Klaagt jouw kind ook regelmatig over pijn in de benen? En lijkt er geen duidelijke oorzaak te zijn voor de pijnklachten? Dan zou het heel goed kunnen zijn dat jouw kind last heeft van groeipijn. Maar liefst één op de drie kinderen kampt op een bepaald moment in hun jeugd met groeipijn. Toch is er nog maar weinig bekend over deze vervelende klacht.

Wat is groeipijn?

Misschien herinner je het je nog van vroeger: een stekende of juist krampende pijn in je benen, net terwijl je probeert te slapen. Groeipijn is pijnlijk, vervelend en komt erg vaak voor bij kinderen. Veel kinderen in de leeftijd van 3 tot 13 jaar hebben last van groeipijn, meestal wanneer ze tussen de 4 en de 8 jaar oud zijn. Meisjes kampen iets vaker met groeipijn dan jongens en krijgen er doorgaans ook op jongere leeftijd last van. Bovendien is groeipijn deels erfelijk bepaald. Als jij of jouw partner er als kind last van had, is de kans groot dat jouw kinderen het ook krijgen.

Groeipijn wordt vaak gevoeld in de benen. Jouw kind krijgt ineens last van pijnscheuten of krampen in de kuiten, de schenen of in de knie. De pijn komt eigenlijk alleen maar voor in de avond of ‘s nachts; de klachten zijn de volgende ochtend compleet verdwenen. Bovendien kunnen de klachten erger zijn na een drukke of actieve dag.

Kinderen hebben doorgaans alleen last van groeipijn in rust. De pijn doet zich niet voor tijdens het bewegen of het sporten. De pijnscheuten of krampen verdwijnen ook weer vanzelf. Dit kan na enkele minuten zijn, maar soms houdt de groeipijn ook tot enkele uren aan. Meestal is de pijn na 10 tot 15 minuten afgezakt.

Wat te doen bij groeipijn

Groeipijnen zijn heel vervelend en kunnen veel pijn en ongemak veroorzaken. Helaas is er niets aan te doen. Groeipijnen worden gezien als onderdeel van de groei en de ontwikkeling. Het is natuurlijk wel begrijpelijk dat jij je als ouder zorgen maakt om deze klachten. Een bezoek aan de huisarts kan rust geven. Een dokter kan uitgebreid onderzoek doen en andere oorzaken van de klachten uitsluiten.

Ook al is er niets dat je kunt doen tegen groeipijnen, je kunt de pijn wel verzachten om je kind te helpen wanneer hij of zij last heeft. Bij klachten van groeipijn kan warmte soms verlichting brengen. Een heerlijk warm bad of een warme kruik op de pijnlijke plek kan de pijnklachten verminderen. Ook het masseren van de pijnlijke plek kan verlichting geven, maar dit verschilt van kind tot kind. Soms helpt het ook om het been te strekken of om voorzichtige strekoefeningen te doen. Is de pijn erg intens of aanhoudend? Dan kan je jouw zoon of dochter ook paracetamol geven om de pijnklachten te verlichten en het inslapen makkelijker te maken.

Wanneer naar de huisarts?

Groeipijn is onschuldig, maar soms is er iets anders aan de hand. De pijnklachten van groeipijn kunnen namelijk ook symptomen zijn van een onderliggende aandoening. Wanneer is het raadzaam om naar de huisarts te gaan?

  • Als jouw kind koorts heeft.
  • Als de pijn zich altijd voordoet op één plek of op één been.
  • Als de pijn wordt verergerd door beweging.
  • Als jouw kind ook overdag last heeft van deze klachten.
  • Als de groeipijn bewegen moeilijk maakt.
  • Als er sprake is van een zwelling, bijvoorbeeld in de kuit of de knie.
  • Als je twijfelt en je behoefte hebt aan iemand die naar je luistert en met je mee kan denken.