De leukste ouderwetse kinderspellen voor buiten

Hoe vaak speelt jouw kind buiten? In Nederland wordt er steeds minder buiten gespeeld en dat is een gemiste kans, want er zijn zoveel leuke kinderspellen voor buiten! Bovendien is buitenspelen hartstikke leerzaam, gezond en ook nog eens ‘buitengewoon’ goed voor opgroeiende kinderen. Uit het meest recente Nationaal Sportonderzoek blijkt dat kinderen in de zomer gemiddeld 17 uur per week buitenspelen en in de winter gemiddeld maar 8 uur. Komt je kind daar ook aan? Er is een duidelijke daling zichtbaar in de laatste jaren: kinderen spelen steeds minder en lang buiten. In dit artikel vertellen we graag waarom buitenspelen zo goed is voor kinderen en hoe je deze tijd nog leuker kunt maken. De tips voor ouderwetse kinderspellen voor buiten staan voor je klaar, want dit speelgoed wil je als kind écht niet missen! Straks willen de kinderen niet eens meer naar binnen als ze deze spelletjes ontdekken…

De voordelen van buitenspelen

Er zijn een heleboel redenen te noemen waarom buitenspelen zo ontzettend belangrijk is voor de gezondheid en de ontwikkeling van jouw kind. Buitenspelen helpt de emotionele, sociale en motorische ontwikkeling van jouw zoon of dochter. Kinderen spelen buiten met andere kinderen, klimmen en klauteren, bedenken spelletjes en leren goed samen te werken. Maar ook voor de gezondheid is buitenspelen ontzettend belangrijk. Je kind is lekker in beweging en neemt door het zonlicht veel vitamine D op. Maar buitenspelen is natuurlijk ook gewoon heel erg leuk!

Ouderwetse kinderspellen voor buiten

Het leukste van buitenspelen is dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Hutten bouwen, verstoppertje, tikkertje, stoepkrijten, knikkeren: er is zoveel te doen! Natuurlijk kun je er samen met de kinderen op uit gaan of een speeltuin bezoeken, maar ook in eigen straat, buurt of tuin is er van alles te bedenken. Wij zetten ter inspiratie de leukste spellen en het leukste speelgoed voor buiten op een rij. Misschien herken je deze kinderspellen nog uit jouw eigen kindertijd!

Verstoppertje spelen

Verstoppertje spelen is een klassieker die nooit verveelt. Verstoppertje kun je spelen met twee kinderen of een grote groep kinderen en er zijn talloze variaties op te verzinnen. Bij ‘klassiek’ verstoppertje is er één zoeker. De rest van de kinderen vindt een verstopplek binnen het afgesproken gebied. Bij buskruit is een bal het centrale punt. Hier kunnen kinderen naartoe sluipen om ‘buutvrij’ te roepen en om de zoeker te slim af te zijn of om alle gevonden kinderen weer ‘vrij’ te spelen. Het spel kan ook worden omgedraaid: één kind verstopt zich en alle andere kinderen zijn de zoekers.

Springtouwen

Springtouwen is een leuke activiteit voor jong én oud. Met een springtouw kun je allerlei leuke sprongen oefenen, maar je kunt ook touwtje springen met één groot touw en meerdere kinderen of zelfs met twee touwen. Het is ontzettend uitdagend en goed voor de motoriek. De kinderen zijn lekker in beweging en beleven veel plezier!

Paaltjesvoetbal

Paaltjesvoetbal is een ontzettend leuk spel voor zowel jonge als oudere kinderen en kan al vanaf twee spelers worden gespeeld. Elk kind krijgt een eigen pion of fles en bewaakt deze. Tegelijkertijd probeer je de pion of de fles van de tegenspeler om te schoppen met een bal. De laatste met een paaltje dat overeind staat, wint het spel. Veel succes!

Knikkeren

Knikkeren is een ontzettend oud spel dat kinderen van alle generaties en van over de hele wereld graag spelen. Eens in de zoveel jaar leeft deze rage weer op en zijn kinderen enorm fanatiek in het spelen met en verzamelen van knikkers. Er zijn veel verschillende knikkerspelletjes en ieder spel heeft zijn eigen regels. Bovendien heb je er bijna niets voor nodig: een zakje knikkers en een (zelfgemaakt) knikkerputje is genoeg.

Lummelen

Lummelen is een eenvoudig spel dat met drie of meer kinderen gespeeld kan worden. De kinderen staan tegenover elkaar of in een kring en gooien een bal over. Eén kind staat in het middel als ‘lummel’ en probeert de bal zo goed mogelijk af te pakken. Lukt dit? Dan is iemand anders de lummel.

Stoepkrijten

Met een pakje stoepkrijt kunnen kinderen urenlang pret hebben. Ze kunnen de mooiste kunstwerken op straat tekenen, maar ook een eigen hinkelbaan creëren of een zelfportret maken. Wat dacht je van een eigen racebaan krijten? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Tikkertje

Tikkertje is een spel dat ieder kind kent en dat al vanaf de kleuterschool wordt gespeeld. Een paar populaire soorten zijn wc-tikkertje, chaos-tikkertje en slingertikkertje. Bij wc-tikkertje zal degene die wordt getikt één hand omhoog moeten steken, als een soort doortrekhendel. De speler kan worden bevrijd wanneer de arm door iemand anders omlaag wordt geduwd. Bij chaos-tikkertje is er niet één tikker, maar wordt iedere getikte speler ook een tikker. Om slingertikkertje te spelen zul je flink wat spelers moeten hebben. Elke speler die wordt getikt door de tikker geeft de tikker een hand. Zo ontstaat er een slang, of slinger van tikkers die steeds groter wordt. Knappe speler die kan ontsnappen aan deze slinger!

Ringen werpen

Met een set ringen en enkele pins kun je elk grasveldje en elke tuin omtoveren tot een leuk spel. De pins steek je eenvoudig in de grond of plaats je op de grond en het is aan jouw kinderen om de ringen om de pins te werpen. Hoe meer ringen er raak gegooid worden, hoe hoger de score is. Je kunt het spel bovendien zo lastig maken als je zelf wilt.

Stand in de mand

Stand in de mand is ongetwijfeld een spel dat jij vroeger speelde op het schoolplein. Eén van de spelers staat in het midden van een cirkel van kinderen met een bal. Er wordt ‘stand in de mand en de bal is voor …’ geroepen en wiens naam daarop volgt, zal de bal zo snel mogelijk moeten pakken. De andere kinderen rennen weg en stoppen met rennen als de bal gepakt is. Nu zal de speler de bal door de gespreide benen van één van de kinderen moeten rollen. Daarna is dat kind aan de beurt. Als er drie keer een bal tussen de benen van een speler door is gerold, is dat kind af. Uiteindelijk blijft er één winnaar over.

Skeeleren

Skeeleren en rolschaatsen is weer helemaal terug van weggeweest. Vanaf een jaar of 6 kun je jouw zoon of dochter leren rolschaatsen of skeeleren. Binnen de kortste keren rollen ze met het grootste gemak en plezier door de straat en over het schoolplein.

Er is buiten zoveel te beleven! Geniet met elkaar van buitenpret en deze spelletjes voor buiten maken het feest compleet. Van buiten speelgoed tot schatten uit de natuur verzamelen en ontdekken; maak er ook buiten een feestje van.