Ouders Online
Archief

Vraagbaak Opvoeding en gedrag - Archief

Verlegenheid: accepteren of er iets aan doen?

Onze zoon van 4½ jaar heeft moeite met (plotseling) aandacht krijgen. Als hij met boodschappen doen een klasgenootje tegenkomt, weet hij zich geen houding aan te nemen. De schooljuf noemt hem dan ook verlegen. Wij zien het meer als 'de kat uit de boom kijken'.

Hij is contactueel juist goed, dus het lijkt zo tegenstrijdig. Zelf zijn we ook geen types die zich sterk manifesteren in een groep. Kun je hier iets aan doen, of moet je het accepteren? Wij hopen alleen maar dat dit hem geen problemen gaat opleveren en dat hij gewoon goed 'in zijn vel zit'.


[ Naam en adres op verzoek van de inzender niet opgenomen ]

Antwoord van professor Lange

Geachte heer of mevrouw,

Verlegenheid is een cultureel bepaald gegeven. Ik bedoel hiermee dat wat sommigen verlegen noemen anderen bescheiden, of zoals u zegt 'kat uit de boom kijken' noemen. In onze cultuur neemt assertiviteit een wat al te hoge plaats in en lijkt het alsof kinderen die wat afwachtend of voorzichtig en bescheiden zijn een probleem hebben. Dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. De beoordeling zegt soms meer over de beoordelaar dan over de beoordeelde. Sommige onderwijzers zijn in dit geval wat snel met hun (negatieve) oordeel.

Het is natuurlijk wat anders als een kind (en dit geldt ook voor volwassenen) bepaalde situaties gaat vermijden, zichzelf te kort gaat doen, of angsten gaat ontwikkelen.

Geen zorgen
Maar als u zelf het gevoel heeft dat uw zoon goed functioneert (graag naar school gaat, vriendjes heeft, zich thuis weet bezig te houden, goed slaapt, etc.), dan zou ik me geen zorgen maken over 'de kat uit de boom kijken', en zeker geen speciale stappen ondernemen.

U kunt hem natuurlijk wel eens vragen of er iets is, als u dit gedrag merkt, maar dan niet te lang aan hem trekken als hij weinig erover zegt (dat laatste is wat ik verwacht).

Het is misschien ook verstandig om eens met zijn onderwijzers te praten. En met hen te bespreken hoe hij verder functioneert, zodat zij niet een heel andere strategie dan de uwe gaan hanteren.

Vriendelijke groeten,

Alfred Lange


Copyright © 1996-2010 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 7 augustus 2001