Ouders Online
Archief

Vraagbaak kinderarts - actuele vragen

29 april 2011

De vragen van deze week:

  • Spugen, diarree, koorts, en suffig - wat is dat? (8 mnd)
  • Kunnen wratjes ontsteken? En wat doe je daaraan?
  • Wat betekent bloed in de urine?


    Ziekenhuisopname Brochure - "Naar het ziekenhuis"
    Hoe bereid je je kind voor op een ziekenhuisopname? Onze brochure vertelt u er alles over.


    Spugen, diarree, koorts, en suffig - wat is dat? (8 mnd)

    29 april 2011

    Mijn zoontje van 8 maanden spuugt al een paar dagen zijn voeding meteen weer uit zodra de fles of het eten op is. Hij heeft ook diarree en koorts, en bij zijn ontlasting zaten slijm proppen/slierten.

    Ik heb ORS voor hem, maar helpt dit wel? Hij gooit het er namelijk meteen weer uit.

    Hij is levenloos, en soms reageert hij niet op zijn naam. Ik ben al bij een huisarts geweest en ik ga zo meteen weer naar onze eigen huisarts.

    Help, wat heeft mijn zoon?

    [naam en adres bekend bij de redactie]

    Antwoord

    Waarschijnlijk heeft uw zoontje last van een virale buikgriep (gastro-enteritis). Dit komt veel voor bij kleine kinderen. Ze hebben dan een aantal dagen last van spugen en/of diarree. De klachten houden gemiddeld 3 tot 8 dagen aan, maar bij sommige kinderen duurt het iets langer.

    Omdat het om een virus gaat, valt er weinig aan te doen. Het kind moet vanzelf opknappen. Het enige wat echt belangrijk is, is dat het kind voldoende vocht binnenkrijgt en niet uitdroogt. Uitdroging is vooral gevaarlijk bij heel jonge kinderen (0-1 jaar) omdat het zo ontzettend snel kan gaan. Denk aan een paar uur.

    Dat betekent dat u uw zoontje eten en vooral drinken moet blijven aanbieden, ondanks het spugen. Wat vaker kleine beetjes werkt meestal het beste.

    ORS (Oral Rehydration Solution) is inderdaad ook heel goed! Dat is een oplossing van suikers en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden. Als hij het meteen weer uitspuugt helpt het niet veel natuurlijk, maar blijf het gewoon af en toe aanbieden.

    Blijf in ieder geval goed opletten of hij niet uitdroogt. Symptomen van uitdroging zijn:

  • minder gaan plassen;
  • suf (of minder alert) worden;
  • snelle ademhaling;
  • droge slijmvliezen (zoals een droge mond);
  • dieper liggende ogen;
  • het hart gaat sneller kloppen;
  • een ingezonken fontanel (bij baby's).

    Op basis van wat u vertelde lijkt het me inderdaad verstandig om naar de huisarts te gaan. Die kan beoordelen of er sprake is van uitdroging, en of er maatregelen nodig zijn.

    Fleur de Lorijn
    kinderarts Emma Kinderziekenhuis


    Kunnen wratjes ontsteken? En wat doe je daaraan?

    29 april 2011

    Mijn dochter heeft een aantal wratjes op haar arm. Nu heb ik het idee dat ze zijn gaan ontsteken. Kan dat? En zo ja, wat valt eraan te doen?

    [naam en adres bekend bij de redactie]

    Antwoord

    Waarschijnlijk gaat het hier om waterwratjes (molluscum contagiosum). U vertelde niet hoe ze eruit zien, maar ze zijn makkelijk herkenbaar. Ze zien eruit als een soort kleine pareltjes (zie afbeelding). Eerst zal ik iets meer vertellen over die wratjes, daarna over mogelijke ontstekingen.

    waterwratjes

    Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. In tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden, zijn ze niet overdraagbaar door water. Heel veel kinderen krijgen deze wrat-achtige huidplekjes, die verder geen bijzondere betekenis hebben.

    Vooral storend is het als het er meer worden, wat geen leuk gezicht is. Maar wees gerust, waterwratjes verdwijnen na verloop van tijd vanzelf, al vergt dat wel veel geduld. Het kan één tot meerdere jaren duren voordat ze echt allemaal weg zijn.

    Bij kinderen met eczeem komen waterwratjes vaker voor, en zijn het er vaak ook meer. Soms moeten ze dan behandeld worden (met een hormoonzalf).

    Er kunnen inderdaad ontstekinkjes ontstaan, meestal door krabben. De eerste mogelijkheid is dat de huid rondom de wratjes ontstoken kan raken. De huid is dan rood en schilferend en kan ook jeuken. De tweede mogelijkheid is dat er een bacteriële infectie bijkomt, waardoor zo'n wratje dik, rood en pijnlijk wordt en er korsten ontstaan. De behandeling hangt af van de aard en de ernst van de ontsteking. Bij een bacteriële infectie kun je bijvoorbeeld wassen met een desinfecterende zeep, maar er zijn ook zalfjes (te bespreken met de huisarts).

    Waterwratjes kúnnen door een arts met een scherpe lepel verwijderd worden, maar dat raad ik niet aan. Het doet pijn en geeft ook vaak littekens.

    Fleur de Lorijn
    kinderarts Emma Kinderziekenhuis


    Wat betekent bloed in de urine?

    29 april 2011

    Ons zoontje van 3 jaar klaagt de laatste tijd over lichte buikpijn. We dachten aan een blaasontsteking. Een test wees uit dat er bloedsporen in de urine zaten. Ook is hij de laatste 3 weken 1,2 kilo afgevallen bij een gewicht van 13 kilo, dus bijna 10% lichaamsgewicht. Verder is hij erg moe en heeft hij weinig eetlust.

    Moeten we ons zorgen maken? Dat doen we trouwens al, maar is dat terecht?

    [naam en adres bekend bij de redactie]

    Antwoord

    Ik kan me voorstellen dat u zich zorgen maakt, vooral omdat je niet weet wat er aan de hand is. Ik zal daarom iets meer vertellen over 'bloed in de urine' (hematurie) en wat dat kan betekenen.

    Er zijn drie soorten hematurie:

  • voorbijgaande hematurie (wat meestal geen betekenis heeft);
  • hematurie die met tussenpozen steeds weer terugkeert;
  • blijvende hematurie.

    Bij hematurie die niet spontaan verdwijnt, moet er verder onderzoek worden gedaan naar de oorzaak. Mogelijke oorzaken zijn:

  • een kapotte huid of een andere beschadiging;
  • een urineweg-infectie;
  • blaas-afwijkingen;
  • nierafwijkingen en nierstenen;
  • het gebruik van bepaalde medicijnen;
  • afwijkingen van het bloed zelf.

    De overige dingen die u noemde (buikpijn, moeheid en gewichtsverlies) zijn trouwens op zich al voldoende reden voor verder onderzoek vind ik. Ik raad u dus aan om opnieuw naar de huisarts te gaan.

    In ieder geval zal de urine nogmaals beoordeeld moeten worden. Er moet met name gekeken worden naar blijvende hematurie en naar een urineweginfectie. De huisarts kan u zonodig doorverwijzen naar een kinderarts voor verder onderzoek.

    Fleur de Lorijn
    kinderarts Emma Kinderziekenhuis


    Fleur de Lorijn is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).
     

    Copyright © 1996-2012 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
    Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
    Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 29 april 2011