Ouders zijn ook maar mensen

Er waren eens... twee moeders. De ene heeft vijf kinderen tussen de 6 en 20 jaar, de andere een 6-jarige dochter. Behalve dat ze beiden een gezin hebben, werken deze moeders allebei als docent aan de Université Catholique de Louvain in Frankrijk en zijn zij collega’s binnen de faculteit Psychologie. Isabelle is opvoeddeskundige en gespecialiseerd in de omgang met ‘moeilijke’ kinderen, Moïra heeft zich gespecialiseerd in emotionele vaardigheden en stressbeheersing. Samen schreven zij een boek over burn-out bij ouders. En jij kunt daar nu een gratis webinar over volgen. Lees gauw verder.

Hun gedeelde interesse in parentale burn-out begon met een informeel gesprek tijdens een evenement op hun faculteit in 2015. Hoewel het onderwerp steeds vaker in de Franse en internationale media aan bod kwam, constateerden ze dat er nog maar een handvol wetenschappelijke studies aan dit onderwerp was gewijd. Daarop besloten ze die leemte op te vullen en op pad te gaan om uitgeputte ouders te ontmoeten... en ouders die overeind blijven. Na zes studies en 3.000 interviews voelden ze de behoefte om, wat ze hadden ontdekt in al dat onderzoek en deze ontmoetingen, te delen en schreven ze een boek. Tegenwoordig is hun boek een bestseller in Frankrijk en verschijnen internationaal vertalingen, namen meer dan 8.000 Frans- en Engelstalige ouders deel aan een twaalftal studies en deden bijna 20.000 ouders uit de hele wereld mee aan een groot internationaal onderzoek dat in 45 landen over de hele wereld is uitgevoerd.

Doordat het onderwerp zowel de persoonlijke ervaring van de auteurs als hun onderzoeksinteresses raakt, konden ze twee valkuilen vermijden: ten eerste dat ze je uitsluitend vertellen over hun eigen leven als moeder, wat niet representatief genoeg is en ook niet interessant genoeg (hoewel...) als voorbeeld van wat je wel of niet kunt doen om een burn-out te voorkomen, en ten tweede dat ze vervallen in een louter academische uiteenzetting die te ver af staat van jouw concrete zorgen. Ze probeerden deze twee valstrikken te vermijden door te laveren tussen deze twee uitersten, door hun ervaring niet als de ultieme waarheid te beschouwen en de resultaten van hun studies en werk niet kil en afstandelijk over te brengen.

Ouders zijn ook maar mensen

In hun boek Ouders zijn ook maar mensen staan zowel theoretische inzichten – die je helpen om een beter inzicht te krijgen in de oorzaken van een burn-out en hoe een burn-out zich ontwikkelt – als praktische tests waarmee je zelf de balans kunt opmaken van je eigen persoonlijke situatie en concreet advies krijgt over hoe je een burn-out kunt voorkomen of erbovenop kunt komen.

Hun boek én dit webinar is bedoeld voor alle uitgeputte ouders die beter willen begrijpen wat een parentale burn-out is, hoe dicht ze erbij in de buurt zijn (of hoe ver ervan verwijderd), hoe het zover kan komen, waarom ‘het’ hun overkomt, hoe ze erbovenop kunnen komen en/of hoe ze kunnen voorkomen dat het hun opnieuw overkomt.

Het webinar wordt gegeven door Hedwig van Bakel. Hedwig is hoogleraar Infant Mental Health aan de Tilburg University. Zij is tevens gz-psycholoog en houdt zich bezig met onderzoek op het gebied van ouder-kind relaties. Afgelopen jaren heeft zij samen met de auteurs van het boek (Isabelle Roskam en Moira Mikolajczak) aan een groot internationaal onderzoek naar parentale burnout gewerkt en gegevens bij Nederlandse ouders verzameld. Vanuit haar expertise als orthopedagoog op het gebied van zorg aan gezinnen verzorgt zij dit webinar.

Webinar

Volg het webinar op 9 oktober om 10.00 uur ter gelegenheid van De Week van de Opvoeding, in samenwerking met Uitgeverij Lannoo.

Het webinar is helaas niet meer beschikbaar. In het boek Ouders zijn ook maar mensen vind je alle informatie uit het webinar én nog veel meer verdieping.

Koop Ouders zijn ook maar mensen nu met 10% korting voor slechts € 19,80 i.p.v. € 21,99
Kortingscode: 904-11261

Bestel het boek hier.