Ouders Online
Archief
Produkt-informatie: kinderfietsen

april 2001

Hieronder: tips voor het kopen van een fiets, inclusief alles wat daarbij komt kijken. Van fietshelm tot zijwieltjes én een spoedcursus 'leren fietsen'.


Het kiezen van een kinderfiets

door Ellen Mendelts

Zodra je kind de driewieler is ontgroeid, dringt zich de vraag op wat voor fiets er gekocht moet worden. Een nieuwe of een tweedehands? Een stoere jongensfiets, een roze meisjesfiets of een vrolijk gekleurde unisex? En vanaf welke leeftijd kan een kind eigenlijk zelf fietsen? Met of zonder zijwieltjes? Moet een kind een helm op?

Hieronder vindt u antwoord op al die vragen. Inclusief een aantal tips om uw kind te leren fietsen.

De juiste maat
De maat van een fiets wordt doorgaans uitgedrukt in de vorm van de bijbehorende bandenmaat (in inches). Die loopt redelijk parallel met de kledingmaat:

Let op dat je een fiets niet te groot koopt; het is frustrerend als je kind niet met zijn voeten bij de grond kan.

Zadelhoogte
Als je kind nog niet goed kan fietsen, kun je het zadel best wat lager zetten, zodat het kind stevig op de grond kan staan. Als het kind eenmaal goed fietst, zet je het zadel weer op de juiste hoogte.

Stuurbreedte
De ideale fiets heeft een stuurbreedte die even groot is als de schouderbreedte van het kind.

Type en kleur
Het aanbod is overweldigend. Van de stoere mountainbike tot de kleurige kleuterfiets. In de praktijk mondt de keuze vaak uit in een gevecht tussen de wensen van je kind en de mogelijkheden van je eigen portemonnee. Vooral wanneer je ook nog rekening wilt houden met een eventueel broertje of zusje. Want kleine broertjes vinden het doorgaans niet zo fijn om zich voort te moeten bewegen op de romantisch roze fiets van hun oudere zusje.

Nieuw of tweedehands
Het besluit om een nieuwe of een tweedehands kinderfiets te kopen is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid geld die je te besteden hebt. Als de financiën het toelaten en je nog meer kinderen hebt die van het fietsje gebruik gaan maken, dan kan het praktischer zijn om een nieuwe fiets te kopen dan een tweedehands. Een nieuwe fiets gaat langer mee dan een tweedehands, en hoe meer kinderen er gebruik van maken, des te lager de kosten per kind.

Anderzijds moet je natuurlijk niet bang zijn voor wat krassen hier en daar. Je kind kan zijn nieuwe fietsje de eerste de beste keer al in het struikgewas jagen, of langs een muurtje schuren. Daar moet je tegen kunnen.

Als je een tweedehands fiets koopt, let dan op de volgende dingen:

Een fiets die in een redelijke staat verkeert, kun je gemakkelijk en zonder al te veel kosten een beetje opleuken met een nieuwe bel of een fietsmandje.

De fietshelm
Moet een kind een fietshelm op? Ja, wij vinden van wel. Ook al woon je in een rustige wijk en fietst je kind niet langs drukke wegen... op de stoeprand vallen kan overal. Vooral als je kind met je mee het verkeer ingaat, mag je best voor wat extra bescherming zorgen. In het begin fietsen kinderen nog niet zo stabiel. Ze hoeven maar even afgeleid te zijn, om meteen al slingerend de berm in te rijden. En in de auto draag je toch ook gordels?

Per jaar komen 4600 kinderen tot 14 jaar met hoofdletsel terecht bij de EHBO. Zo'n 700 kinderen belanden in het ziekenhuis en 35 komen om het leven door een fiets-ongeluk. Een fietshelm kan de kans op hoofdletsel met 45% tot 80% verlagen. Zelfs een slechte helm is nog beter dan geen helm.

Tips voor het passen van een fietshelm
Voor het passen van een helm adviseert de ANWB het volgende:

De oranje vlag
Ziet u ze wel eens rijden, die kinderen met zo'n oranje vlaggetje op zo'n lange oranje staak? Dat is geen verlate groet aan onze vorstin, nog nazwiepend van de laatste koninginnedag, maar een nuttig hulpmiddel ter verhoging van de veiligheid. Kinderfietsen zijn immers klein, en automobilisten zien ze snel over het hoofd. Met zo'n fel gekleurde vlag die boven alles uitsteekt, maak je je fietsende kind goed zichtbaar. Ze zijn niet duur (3 à 4 euro) en gemakkelijk te monteren.

Om metaalmoeheid van de bevestigings-strip te voorkomen, kan het nuttig zijn om de fiberglazen staak nog met een extra touwtje aan de bagagedrager vast te maken. En houd er rekening mee dat je kind wel zal moeten wennen aan het opstappen; eventjes stoer het been over de bagagedrager slingeren is er niet meer bij.

Achteruit fietsen verboden
Kinderfietsen waarmee je achteruit kunt fietsen, zijn verboden. Deze fietsen hebben een zogeheten doortraprem. Fietsen met een doortraprem zijn verboden, omdat remmen hiermee nauwelijks mogelijk is. De trappers blijven altijd doordraaien, waardoor het kind weinig steun heeft en snel kan vallen.

U moet zélf controleren of een kinderfietsje onveilig is, want voorlopig kunnen ook 'verboden' fietsjes nog het CE-merk dragen (vanwege verschillen tussen de Europese landen). Speelgoedfietsen (met een zadelhoogte tot 43,5 cm) mogen nog wél een doortraprem hebben. Veilige fietsjes hebben twee velg-remmen of een terugtrap-rem.

Fietsen zonder zijwieltjes
Sommige kinderen kunnen al vanaf hun vierde jaar zonder zijwieltjes fietsen, maar bij de meesten duurt het wat langer. Gemiddeld leert een kind rond zijn vijfde verjaardag zonder zijwieltjes te fietsen, maar er zijn er ook een heleboel die dat pas leren als ze zes of zeven zijn.

Het karakter van je kind speelt hierbij een belangrijke rol. Vind hij het leuk om al dingen zelf te kunnen, of heeft het een sportieve aanleg, dan zal hij eerder los kunnen fietsen dan een kind dat wat angstiger is of dat het totaal niet interesseert.

De meeste kinderen zullen uit zichzelf willen proberen zonder zijwieltjes te gaan fietsen als ze hun leeftijdsgenootjes dat zien doen. Als het kind gemotiveerd is om het te leren, kunnen sommigen het binnen 5 minuten!

Het is overigens een crime om op stap te gaan met een kind dat nog met zijwieltjes fietst. Doordat het kind steun heeft, hoeft het nog niet snel te fietsen om stabiel te blijven. Het kan zelfs af en toe stoppen zonder om te vallen. Ook snel fietsen is trouwens geen lolletje. Doordat de zijwieltjes af en toe de grond raken, kan het fietsje gaan slingeren en uiteindelijk gewoon omvallen.

Kortom: als je kind echt met je mee moet fietsen, kun je waarschijnlijk beter een spoedcursus fietsen organiseren. Soms duurt die één dag, soms meerdere dagen.

Leren fietsen
Hoe richt je zo'n spoedcursus in? Oftewel: hoe leer je een kind eigenlijk fietsen?

Regel 1: het kind moet het zelf willen, anders wordt het niets. Wacht desnoods nog een paar weken tot het moment zichzelf aandient.

Regel 2: zorg dat het kind voldoende vertrouwen heeft in het welslagen van de onderneming en zich voldoende veilig voelt. Dus geen gevloek en veel geduld. Van een fysiotherapeute die gespecialiseerd is in het leren fietsen van 'moeilijke gevallen' kregen we ooit de gouden tip om een lange das of sjaal om het middel van het kind te knopen, en het zo 'aan de leiband' te leren fietsen. Gaandeweg kun je de sjaal wat laten vieren, terwijl het kind blijft denken dat het vastgehouden wordt.

Regel 3: laat het kind niet naar zijn trappers of zijn stuur kijken, maar recht vooruit.

Regel 4: besteed vooral veel aandacht aan het veilig leren stoppen. Met name het moment waarop de stilstaande fiets gaat kantelen, en er één been op de grond gezet moet worden, moet goed geoefend worden.

Fietsen in het verkeer
Sommige kinderen fietsen al met hun ouders mee naar school als ze nog maar net 4 zijn, andere kinderen doen daar wat langer over. Vooral in de grote steden kan het soms tot een jaar of 5 of 6 duren voor je je kind op straat laat fietsen.

In principe kan een kind van 4 best naast een volwassene fietsen, hoewel dat natuurlijk sterk van de verkeerssituatie afhankelijk is. Als je het verkeer te druk vindt, kun je misschien een alternatieve route naar school fietsen die door een rustiger wijk gaat. Of, als dat mogelijk is, kun je je kind op de stoep laten fietsen terwijl je zelf op de weg fietst.

Tip
Bind een lintje aan de rechterkant van het stuur, zodat altijd duidelijk is wat links en rechts is.

Voordat je je kind voor het eerst zelf laat fietsen, is het aan te raden om eerst wat basisregels over het verkeer uit te leggen. Ook is het belangrijk dat je zeker weet dat je kind ook midden in het verkeer goed naar jouw aanwijzingen luistert. Als het kind in een opstandige periode zit, is het misschien verstandiger om nog even een fietsstoeltje of een fietskar te gebruiken.

Site-seeing
Op het Internet is veel informatie te vinden over fietsen. Elke fabrikant heeft wel een site met kinderfietsen en accessoires. Je kunt online een fietsroute in de omgeving zoeken of een fietsvakantie boeken. Er zijn allerhande reisverslagen te vinden. Van heldhaftige ouders die met hun kind in de fietskar de Alpen hebben bedwongen tot een verslag van ouders op zoek naar de juiste fiets voor hun gehandicapte kind.

Bijvoorbeeld:

Sommige (kleinere) fietsfabrikanten leveren speciale fietsen, bijvoorbeeld voor gehandicapte kinderen, of bijzondere fietsen (voor volwassenen) met drie of vier kinderzitjes erop. Aanraders zijn:

Op de site van de (enige echte) fietsersbond staat veel nuttige informatie over fietsen en je kunt er allerhande brochures bestellen:

Ook de ANWB besteedt op haar site veel aandacht aan fietsen:

Ellen Mendelts
p/a [email protected]