Terug naar overzicht Leeszaal

Produktinformatie: Kinderliedjes op CD (0-4 jaar)

mei/juni 1998
Pieter van Scherpenberg

De laatste tijd verschijnen er veel cd's op de markt met liedjes voor baby's, peuters en kleuters. Een dankbaarder en trouwer groep luisteraars en meezingers is bijna niet voor te stellen. Jonge kinderen houden vaak onbevooroordeeld van leuke muziek. Hier presenteren we een selectie van wat er nu op de markt is, van zeer professioneel tot uiterst amateuristisch en van kwelende koren tot heldere jonge vrouwenstemmen.

De 'markt' voor kinderliedjes splitst zich in twee groepen: de evergreens en oorspronkelijk nieuw werk. Als ouders wil je beide soorten in huis hebben; de evergreens om je te helpen herinneren hoe ze ook weer gingen en de nieuwe liedjes om de ontwikkelingen te blijven volgen nà de Damrakkertjes en Annie M.G. Die nieuwste trend die we signaleren: naast de geluidsdragers worden ook boeken uitgegeven met alle teksten, de muziek en pedagogische toelichting.

Prenataal gezang

Dat kinderen in de baarmoeder al kunnen reageren op geluiden is bekend. Dat je ze ook kunt toezingen is een logisch gevolg. Die ongeborene is de doelgroep van de eerste 7 liedjes of deuntjes op de dubbel-cd van schoolmuziek-deskundigen Marijke Albers en Rita Rikhof Muziek tussen schoot en school (1997). De twee schijven bevatten 102 kleine muziekstukken in totaal, de meeste komen je bekend voor, of liggen voor kinderen overduidelijk lekker in het gehoor.

Het zal niemand vebazen dat er veel varianten van de klassieke versjes bestaan: dat is het kenmerk van elke orale traditie. Toch werd ik opstandig van het horen van 'Een herenpaard gaat zo' op deze cd. Hierin worden ook een damespaard, een circuspaard en een boerenknol bezongen, allemaal in hetzelfde slepende ritme. Mijn vader heeft destijds uittentreuren met mij 'Op een damespaard' gespeeld op zijn knieën, waarbij het ritme per paard werd opgezweept tot de explosie: "Daar komt Jan de Akkerman die het niet meer houden kan!" En dan liet hij je tussen zijn benen 'vallen'. Dolle pret, ook nu weer met mijn kinderen, die ik niet terughoor in deze slome versie.

Een hoge vrouwenstem (hier van Rita Rikhof) vinden vooral baby's prettig, maar of het brave geluid ook voor kleuters nog te genieten is, valt te betwijfelen. Het uitgebreide boek dat erbij hoort is eigenlijk het hoofdwerk, de cd een soort bijlage. In het boek staan, naast de teksten en bladmuziek, ook de spelbeschrijvingen bij de versjes. En dan lees je dat die versnelling van de galop bij hun versie ook eindigt in een val, na de uitroep 'Gat in de Weg!'

Muziek tussen schoot en school samengesteld door Marijke Albers en Rita Rikhof Boek: 176 pagina's, fl 39,50 ISBN 90 6020 738 6
Dubbel-cd: 102 liedjes, fl 35,00 ISBN 90 6020 757 2
Uitgeverij De Toorts, Haarlem.

Succes bij peuters

Een geslaagde mengeling van bekende liedjes en nieuwe is te vinden op Kindje's Knuffel ceedee (1995). Doelgroep is uitsluitend peuters, die zich onmiddellijk aangesproken voelen: het tweekoppige testpanel (2 en 4 jaar oud) wilde dagenlang niets anders horen. Uitgever is Jingo, een bedrijf dat ook het basisonderwijs actief is in het leveren van standaard musicalscripts en -muziekbanden voor tal van gelegenheden. Deze cd maakt deel uit van een reeks van baby- tot en met kleuterleeftijd.

Naast de bekende crècheliedjes als 'Smaak'lijk eten' en 'Met de vingertjes' zijn de eigen composities van Cees West over Bollie beertje Bas al snel meezingers. Het geheel is verwerkt in een vertelling over Isabelle en haar beer. Daarna staan alle 16 liedjes nog een keer achter elkaar op de cd, zonder de verbindende teksten en handig om mee te zingen.

Ouders moeten echter ook meeluisteren, dus hun waardering moet meewegen in het eindoordeel. De zangstem van Karin de Jong is vrolijk en ook weer vrij hoog. Op de langere duur is dat irritant: elk woord wordt duidelijk en langzaam uitgesproken. Voor de kinderen is dat wellicht van belang, zo beklemtoont de toelichting, maar het kan ergerlijk worden.

Kindje's Knuffel ceedee
16 liedjes (2x) ƒ 24,95 ISBN 90 5694 008 2
Jingo, Santpoort-Zuid
Geluidsfragmenten zijn te beluisteren op Jingo's website.

Doffe piano in gymzaal

Van een heel andere orde is het geluid van ongeschoolde peuterstemmen. Zij zingen het oude repertoire, vermengd met nieuwere peuterspeelzaal-hits op Boem ra ta ka ta (1996). De liedjes worden begeleid door een dof klinkende piano die in een bedompte gymzaal lijkt te staan, door potten, triangels en een grote trom. Gelukkig is het een bewuste keuze, zo vermeldt de hoestekst: "Een haperend inzetje of een schor solostemmetje (�) gewoon omdat kinderen moeten kunnen zingen zoals ze zelf willen."

Het idee lijkt heel sympathiek, maar om dat nou op cd uit te brengen. Het is niet om aan te horen. Misschien helpt het onzekere kinderen over een drempel, dit verre van perfect klinkende geheel. En het geeft je als ouders ook een idee over de klanken die je eigen peuter in groepsverband zal produceren.

In tegenstelling tot de wat bedompte sfeer die de CD oproept, zijn de twee bijbehorende prentenboekjes speels en fris geïllustreerd.

Boem ra ta ka ta -- kinderen zingen 40 vrolijke peuterliedjes
ƒ 25,00
Teksten, muzieknotatie en tekeningen van Jolet Leenhouts in twee boeken:
'Dit zijn mijn wangetjes' ƒ 19,90 ISBN 90 755 6401 5
'Olifantje in het bos' ƒ 19,90 ISBN 90 755 64 02 3
Trude van Waarden Produkties, Bussum

Privé-initiatief

Dat een on-professionele aanpak ook het aanhoren meer dan waard kan zijn, bewijst Ik ben een beest!!! (1997). In een bescheiden oplage van 500 maakte Martin de Reuver een swingende serie van vijf nieuwe liedjes voor de jonge kleuter. Vooral het nummer Hip konijn slaat erg aan, al bij de eerste keer afspelen begint de vierjarige test-luisteraar te dansen.

Samen met Corinne de Reuver, die tekent voor zang, blokfluit en sirene is een aanstekelijke familieproduktie ontstaan. En zo onprofessioneel is het nou ook weer niet aangepakt, want er is hier geen gymzaal-dofheid in de klank te horen. Er werd dan ook gebruik gemaakt van een heuse studio in Delft. Extra sympathiek is dat de opbrengst uit verkoop ten goede komt aan De Kiwi, een Delftse organisatie die verstandelijk gehandicapten creatief bezighoudt.

Ik ben een beest!!!
ƒ 15,- te koop op diverse adressen in Delft, en bij de maker zelf op zijn homepage, waar ook geluidsfragmenten van liedjes te horen zijn.
Pats Boem CD's -- KCD 001

Best getest: De Liedjesspeeltuin

Bij het afspelen van De Liedjesspeeltuin (1993, deel 2 in 1996) valt alles op zijn plaats. Hier is een groot man aan het werk in dit 'kleine' genre: Dirk Scheele. Hij heeft een warm stemgeluid, zonder polderaccent maar ook niet bekakt klinkend. Een soepel tokkelende gitaar en veel andere instrumenten. De liedjes zijn nieuw, en bijna allemaal van zijn eigen hand. Ze klinken eigentijds en eigenwijs, zoals de 'krokodil die bijt in je bil'.

Het enige dat je er tegen in kunt brengen, is dat de teksten meestal wat braaf blijven, zeker als je bedenkt dat de doelgroep tot 7 jaar is (en vanaf 1 jaar). Af en toe een stoute passage die ouders belachelijk maakt bijvoorbeeld, zou wel zo fris zijn. Nu ga je toch weer verlangen naar Annie M.G. Anderzijds is het ook bijzonder aantrekkelijk je mee te laten voeren in de zorgeloze muzikale wereld van Scheele.

Ook bij deze twee cd's zijn boeken te krijgen, met de teksten, bladmuziek, tekeningen en spelletjes, bij onder meer de bladmuziekhandelaar.

De Liedjesspeeltuin 1 & 2
Dirk Scheele
ƒ 17,54 per stuk bij www.proxis.be exclusief verzendkosten
27 (deel 1) en 21 (2) liedjes
Mirasound (EMI Music Holland)

Voor de volledigheid -- niet de schoonheid

Wie een bijna volledige collectie wil hebben van kinderliedjes die deze jaren het meest gezongen worden, moet de hand zien te leggen op de vijfdelige cd-set Liedjes met een hoepeltje erom. In tweeënhalf uur kun je de 209 liedjes tot je nemen, maar dat is niet aan te raden. Alle versjes worden uitgevoerd door het kinderkoor van de Enschedese Muziekschool, onder leiding van Lucy Oude Elferink. Dat zegt u misschien niets, maar het gekweel gaat mijn volwassen oren na een aantal nummers ergeren. Elk liedje gaat al snel hetzelfde klinken.

Daarom een tip: gebruik deze set als naslagwerk, om even te horen hoe bijvoorbeeld 'Zo gaat de molen' ook al weer ging. Want de collectie lijkt zeer compleet. De enige die wij misten was 'Mickey Mouse gaat visjes vangen'. Ook van al deze teksten is een boek gemaakt, één zonder en een met de bladmuziek. De illustraties zijn van dertien tekenaars, waaronder de onvermijdelijke The Tjong King, maar ook veel jong talent.

Liedjes met een hoepeltje erom
kinderkoor van de Enschedese Muziekschool, onder leiding van Lucy Oude Elferink
5 cd's, ƒ 9,95 per stuk
Disky Communications Europe, Hoorn
Boek: Liedjes met een hoepeltje erom
Van Holkema & Warendorf, ƒ 39,90 ISBN 90 269 1087 8
Liedjes met een hoepeltje erom -- Bladmuziek
(met alleen de eerste coupletten in tekst opgenomen)
Van Holkema & Warendorf.

Pieter van Scherpenberg (redactie Ouders Online)
[email protected]

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 26 mei 1998