Meld je hier aan voor de gratis webinars tijdens De Week van de Opvoeding

Wat kun je verwachten van een kraamverzorgster?

De eerste periode met een baby na de bevalling is een intense tijd. De hormonen razen door je lijf, je lichaam is nog volop aan het herstellen en er komt ineens een heleboel op je af. Hoe breng je eigenlijk de borstvoeding op gang? Hoe vaak moet jouw baby in bad? Slaapt jouw baby wel genoeg? En zijn die geluidjes wel normaal? Gelukkig sta je er in deze periode niet alleen voor. Een kraamverzorgster begeleidt je in deze nieuwe fase van jullie leven.

Kraamzorg in huis

Na de komst van jouw baby kun je wel wat ondersteuning gebruiken. Zowel voor jezelf als voor de zorg van jouw baby. Gelukkig hebben we in Nederland recht op kraamzorg. Dit is goed geregeld vanuit de basisverzekering en geeft je recht op minimaal 8 dagen hulp in huis. Heb je een zware bevalling gehad of moeite met de borstvoeding? Dan kun je aanspraak maken op 10 dagen kraamhulp.

Kraamhulp regel je al tijdens jouw zwangerschap. Je hebt zelf de keuze voor een organisatie en aan de hand van een intakegesprek maak je kennis met elkaar en kun je zien of er een klik is. Meestal vindt dit gesprek in het laatste trimester van jouw zwangerschap plaats, maar ruim daarvoor zal de kraamzorg al moeten worden aangevraagd. Zo weet je zeker dat alles op tijd geregeld is.

Wat mag je verwachten van een kraamverzorgster?

Een kraamverzorgster is er om zowel moeder als kind te helpen na de geboorte. Ze geeft advies en helpt bij jouw herstel, maar ze is er ook om jou en jouw partner het nodige te leren over de verzorging van jullie baby. En ben je van plan om thuis te bevallen? Dan is de kraamverzorgster hierbij om te assisteren.

Soms kan er nog wel eens verwarring ontstaan over de taken van de kraamverzorgster. Wat kun je nu eigenlijk wel vragen aan haar en wat valt juist niet onder haar takenpakket? Voor het gemak bieden wij een overzicht van wat je mag verwachten van jouw kraamverzorgster.

 • aanwezigheid en ondersteuning bij een thuisbevalling;
 • tips en informatie bieden over verzorging, voeding en veiligheid van de baby;
 • zorg voor de wond en de gezondheid van de kraamvrouw;
 • zorg en monitoren van de gezondheid van de baby;
 • verzorgen van ontbijt en lunch;
 • aandacht voor andere kinderen in het gezin;
 • ondersteuning bij het wassen van de kraamvrouw en de baby;
 • ondersteuning en advies bij borst- of flesvoeding;
 • hulp bij verzorging van de baby;
 • verschonen van de bedden;
 • badkamer en toilet schoonhouden;
 • kraamvisite ontvangen;
 • en een luisterend oor bieden.

Wat doet een kraamverzorgster niet?

De kraamverzorgster heeft dus een uitgebreid takenpakket voor de dagen dat ze aanwezig is in jullie huis. Haar voornaamste verantwoordelijkheid is een goede gezondheid van moeder en kind en het bieden van informatie zodat iedereen in het gezin goed voorbereid is op de zorg voor de nieuwste toevoeging aan het gezin. Er zijn echter ook taken die niet onder de verantwoordelijkheid van de kraamverzorgster vallen. Zo kan de kraamverzorgster ondersteunen bij dagelijkse huishoudelijke taken, maar dit is niet haar primaire taak. Ze zal dan ook niet de ramen lappen, de koelkast schoonmaken, het huis grondig soppen of het gras maaien. Dit soort zware huishoudelijke taken zal echt moeten worden opgevangen door jouw partner of een ander familielid. Door de verwachtingen naar elkaar uit te spreken tijdens het intakegesprek, ben je goed voorbereid en kun je je verheugen op de komst van de kleine én de kraamverzorgster.

Lees ook: